Beleidspunten 2003 commissaris roeien

 

Hemus heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een breedtesportvereniging. Dat wil zeggen dat er een groot scala aan doelgroepen in staat gesteld is om te roeien. De jeugd is hier als laatste officieel aan toegevoegd in 2001. Het uitgangspunt voor dit beleidsplan is dat op dit gebied een stroomlijning van activiteiten plaats vindt.

 

Dit sluit aan op de inspanningen van de afgelopen anderhalf jaar, waarin vooral energie is gestoken in samenwerking en resultaten. Hiermee wordt bedoeld:

a)      het afstemmen van de activiteiten van de commissies op de wensen van de leden

b)      het ontwikkelen van initiatieven om het ‘roeigat’ te verkleinen. Dit komt erop neer dat leden die circa 3 jaar bij Hemus roeien actief proberen te maken/houden.

c)      het verbeteren van het functioneren en de continuďteit van de roeicommissies

d)      het oplossen van conflicten tussen commissies onderling en commissies en het bestuur

 

Op dit moment kan geconcludeerd worden dat deze doelen voor een groot deel behaald zijn en dat er verder gekeken kan worden om de wensen van de leden verder vorm te geven in de vereniging. Op hoofdlijnen staat het bestuur de volgende aanpak voor:

 

Van aanbod naar vraag

1.       Het stroomlijnen van de activiteiten op het gebied van roeien. Doelstelling is de belangen van de verschillende groepen leden te borgen. De indeling van doelgroepen sluit aan bij de indeling van het materiaal/ afroeicategorie.

 

Indeling naar doelgroepen en materiaalcategorie

·         Recreatie                         - 1: C materiaal

·         Recreatie gevorderd        - 2: glad recreatief

·         Wedstrijd                         - 3: glad wedstrijd

·         Jeugd                               - 4: jeugd- en junioren

 

2.       De doelgroepen worden binnen de vereniging vertegenwoordigd via de een commissie. Voor de groepen 1 en 2 zal een recreanten commissie worden ingesteld. Voor de groepen 3 en 4 bestaan reeds commissies.

 

Belangenbehartiging

3.       Uitgangspunt voor de organisatie en financiering is dat iedere doelgroep in staat is om zichzelf te bedruipen/ in stand te houden.

4.       Iedere doelgroep bewaakt de kwaliteit en de kwantiteit van de instroom, opleiding en de roeifaciliteiten, waaronder het materiaal.

5.       Iedere doelgroep stimuleren de samenwerking met andere roeicommissies om zo de kwaliteit van het roeien binnen Hemus op een hoger plan te tillen. Respect voor elkaars belangen en gebruik maken van elkaars kennis en expertise is leidend.

6.       Het formuleren van specifiek beleid met doelstellingen en randvoorwaarden per doelgroep. Jaarlijks zal per 1 november door iedere doelgroep een plan met begroting dienen te worden geformuleerd. Het Hemus jeugdplan kan hierbij als voorbeeld worden aangehouden.

 

Instroom

7.       De instroom van nieuwe leden is afhankelijk van criteria, waardoor kwaliteit gewaarborgd is. Hierbij valt te denken aan aantal coaches, materiaal etc.

8.       In november wordt door het bestuur vastgesteld wat de aantal nieuwe onervaren instroom voor het komende jaar zijn. Voor 2003 komt dit neer op: 55 onervaren leden (30 avondinstroom, 20 midweekers en 5 jeugdleden ), die in groepsverband instromen in april. Hiervan is het streven dat 40 lid worden en blijven na de instructieperiode.

 

9.       Ervaren nieuwe leden kunnen instromen, mits men lid geworden is en voor geroeid heeft/ afgeroeid is. Daarnaast zal ook voor deze leden een apart introductietraject worden ingesteld.

 

Opleidingen

10.   Doelstelling is de roeitechniek van de Hemus-leden structureel gedurende de roeicarričre te ondersteunen door eenduidige en gestructureerde instructie en coaching. De coach-/ en afroeicommissie adviseren en ondersteunen de doelgroepen bij het opleiden van instructeurs en coaches. Tevens adviseren zij bij het formuleren van kwaliteitseisen ten aanzien van het roeien.

11.   Er zal een opleidingscoördinator worden gezocht om het opleidingenbeleid verder te concretiseren.