Welkom bij Hemus
Nieuws

Nieuwjaarsborrel: zondag 7 januari vanaf 16.00 uur

Raadsel "Wie?" opgelost

De C2 die zaterdag 2 december bij dichte mist en een temperatuur onder nul van het vlot wegvoer, was er eentje van Baarn. Verschillende leden hadden ons gewezen op dit riskante gedrag, vandaar onze zoektocht.
Het bestuur

Wedstrijdcommissaris stapt op

Gabino Dorigo heeft besloten dat hij wil aftreden als wedstrijdcommissaris. Naar aanleiding van de behandeling in de ALV van het wedstrijdbeleid, de introductie van een activiteitenbudget voor wedstrijdroeien en een bijdrage voor inschrijfgeld door de wedstrijdjeugd, heeft Gabino geconcludeerd dat er onvoldoende draagvlak is voor zijn ideeën. Wij vinden dit erg jammer. Gabino heeft zeer veel inzet getoond in het afgelopen jaar waarin hij als wedstrijdcommissaris in het bestuur zat. Totdat we een vervanger in het bestuur hebben is Gabino gelukkig bereid de operationele taken te blijven uitvoeren. Wij zullen nadenken over de invulling van het bestuur en komen hier zo spoedig mogelijk op terug.
Het bestuur

Geef je coachskills deze winter aandacht!

Leren hoe je efficiënt coacht en mensen met een beproefde methode beter kan laten roeien, net als de bijna 30 leden die je in 2017 al voorgingen? Meld je dan nu aan! De coachcursus A wordt deze keer niet op Hemus gegeven maar bij De Eem in Baarn. Het is al wel snel, 8 januari is de eerste avond al! De theorie avonden zijn op 8, 15 en 29 januari en op 26 februari. De praktijkmiddagen op 17 februari en op 4 maart.
Ander moment? Kan ook, maar die zijn wel verder weg. Meer info? www.roeicoach.com. Daar vind je nog meer aanbod.
Opgeven? recreatie@hemus.nl. De kosten worden door Hemus gedragen op voorwaarde dat je je ook beschikbaar stelt voor coaching/instructie en dat je alle lesmomenten ook aanwezig bent.

Jesper Smink sportman van het jaar

Judoka Jesper Smink is gekozen tot Amersfooorts sportman van het jaar. Hij traint op Papendal, in de hoop op de komende Olympische Spelen voor Nederland uit te mogen komen. Als het meezit komt hij in Tokio dan 'onze' Maarten Hurkmans tegen. Ploeg van het jaar werd het vrouwekanoteam van Keistad.

Vormgever gezocht

Wil je helpen het HemusBlad (voorheen De Maand) boven water te houden? We zijn voor versterking van de redactie dringend op zoek naar een vormgever. Heb je verstand van en gevoel voor vormgeving, en beschik je over de benodigde softwaretools? En wil je meewerken aan het verder vorm geven van het HemusBlad als bindend orgaan van onze vereniging? Mail dan naar redactie@hemus.nl. Als je vragen hebt, kun je ook mailen of bellen met Hans Theuws (zie ledenlijst).

Paul Veenemans Prijs 2018

Na een succesvolle Eemhead staat er weer een mooi evenement op het programma: de Paul Veenemans Prijs (PVP). Een wedstrijd voor roeiers waarin elke roeier schaatst, fietst, loopt en roeit.
Dit jaar wordt de wedstrijd op 11 en 12 november in Den Bosch georganiseerd (www.pvp2017.nl). En volgend jaar bij ons, Hemus in Amersfoort. Ter voorbereiding op de wedstrijd van dit jaar en van volgend jaar, willen we je graag uitnodigen:
- Als je eerder meegedaan hebt
- Als je dit jaar meedoet
- Als je volgend jaar meedoet
- Als je volgend jaar mee wilt helpen organiseren
Als dat je wat lijkt, mail me op pvp2018@hemus.nl.
Piet Kunst

Schilderachtige koude Snerttocht


18 november - Ruim veertig leden roeiden mee met de Snerttocht. Wegens het slechte weer was die ingekort tot een retourtje Koppelpoort - Kleine Melm. Bij de Koppelpoort was een fotomoment met een prachtig resultaat.

Ingekorte Driekwart met veel deelnemers

Zaterdag 18 november was de eerste Driekwart wedstrijd van dit seizoen. Door de aantrekkende wind werd het parcours iets ingekort, vanaf de hoogspanningsmasten tot aan het vlot, maar gelukkig trok de wind pas aan toen alle boten weer binnen waren. Het recordaantal deelnemers (85x Hemus en 1 uit Baarn) kon daardoor goede tijden noteren en in een bomvolle Villa met koffie en taart op de uitslag wachten. De wedstrijdjeugd roeide de snelste tijd en werd daarmee ook eerste, maar wordt op de hielen gezeten door Esmoreit in de skiff. Alle uitslagen vind je hier. De volgende Driekwart is op 16 December, iedereen is dan weer welkom."

Jolanda Versteegh nieuwe penningmeester

Jolanda Versteegh neemt de rol van pennigmeester over van Daniël Linker, die wegens tijdgebrek met roeien stopt, over. Wil je weten wie er in het bestuur zitten, dat vind je altijd hier.

Blik voor vrouwen-B-veteranen bij Lingebokaal

11 november - De vrouwen-B-verteranendubbelvier met Marieke Bos, Esther Smaal, Marloes Rietmeijer, Nicolette Buiter en stuur Marieke van Herwerden heeft blik getrokken tijdens de Lingebokaal. Op het totale veld van 157 ploegen hadden ze de negende tijd - geweldig! Bart en Mees Buiskool waren tweede in de 2x bij de veteranen-C-en-jonger, Annemarie Kamp versloeg haar enige tegenstandster in de skiff.

Roeischool levert weer groep opgeleide instructeurs af

Zaterdag 11 november was de laatste praktijkdag van de najaarscursus 'Roeicoach A'. Samen met een aantal leden van andere verenigingen deden vanuit Hemus Cisca Kruijsdijk, Everdien Dikken, Henk de Haan, Jan Storck, Sabine Groenendijk, Agnes Kemperman, Bahar Alizadeh, Gabino Dorigo, Peter Rietveld, Vincent van Rootselaar, Gert Met, Nico Paap en Robert van Spronsen mee. Dat betekent dat we dit jaar bijna 30 coaches/instructeurs hebben opgeleid!
Is dat genoeg? Nee. Nog lange niet. Volgend jaar gaan we weer verder. Voor wie? Beginnende en ervaren coaches! Al opgeven? Dat kan via recreatie@hemus.nl. Informatie? Kijk dan eens rond op www.roeicoach.com.

Goede prestaties op PVP

11/12 november - Aan de Paul Veenemans Prijs - een wedstrijd die volgend jaar door Hemus georganiseerd wordt - nam Jantinus Ziengs dit jaar voor de vijftiende keer deel. Hij was de snelste veteraan-D en overall 14e. Bart van Delden won bij de jongens-16, hij was overall 16e.

Hemus Blad - download het oktobernummer

Blik bij Novembervieren

5 november - Op de Amstel heeft de Hemus-mannenveteranen-B4* blik gewonnen. Nefeli Vonno stuurde Peter van der Mark, Bart Vos, Cedric Rietmeijer en slag Robert van Spronsen in een spannende strijd in 14.16,85 naar een minieme voorsprong op nummer twee. Bij de veteranen-C werd Esmoreit van Velde in een combiploeg met De Hoop en Willem III tweede in 13.38,56. Daarmee werden ze ook tweede in het totale V4*-veld van 68 boten.
Bij de DV4* werd de Hemus-combiploeg Eempower-Tulipani met Cisca Kruijsdijk, Marloes Rietmeijer, Annemarie Kamp, Nicolette Buiter op slag en stuur Maaike Gorter derde in het DVC veld en overall heel mooi achtste in 16.18,63 op minder dan een minuut van de winnaars in een veld van 54 boten.

Maarten Hurkmans wint Head of the Charles

23 oktober - Maarten Hurkmans - oorsprong Hemus, wereldkampioen in de junioren 8 en de onder 23 acht - roeit nog steeds bij de Cal Crew, de ploeg van de University of California in Berkeley. Met die ploeg heeft hij de prestigieuze Head of the Charles gewonnen, in een parcoursrecord van 13:27.7 over de 3 mijl, waarmee ze het 20 jaar oude record uit de boeken roeiden.

Helpers gevraagd bij 'Superroeien'

Praktisch iedere zaterdagmiddag vanaf 16.00 uur hebben we bij Hemus visite van een groepje bewoners van het Asielzoekerscentrum (AZC) Zeist. Het is een leuke, soms wisselende groep die geniet van onze locatie en ons materiaal. Ze zijn het 'superroeien' gaan noemen.
We gaan als het weer het toelaat altijd het water op; soms wordt het ergometeren. Het roeien is de band maar 'het uitje' is natuurlijk heel belangrijk. Dus kijk niet vreemd op als er lekker gegeten wordt of er een dansje gemaakt wordt! Het Hemus-clubje dat dit onder haar hoede neemt heeft daarbij evenveel plezier als onze gasten.
Daarbij kunnen we wat versterking gebruiken, zodat we het (bijna) altijd kunnen laten doorgaan, of niemand hoeven achterlaten in het AZC omdat de auto vol zit. Heb je zin en tijd en wil je misschien je kennis van het Perzisch een beetje ontwikkelen neem dan contact op met Willem Beulink via superroeien@hemus.nl.

Driemaal blik in Almelo

17 september - Tijdens de Cottwich Almelo Regatta was er driemaal blik voor Hemus. Annemarie Kamp was de snelste dames-C-veteraan, Bart Buijskool de snelste heren-E-veteraan en zijn zoon Mees de snelste bij de jongens-16, allemaal in de skiff. Bovendien werden Bart en Mees samen in de dubbeltwee tweede.

Boord-C-twee Smallepad gedoopt

20 augustus - We hebben er weer een mooie boot bij, de Smallepad. Het is een door Wiersma gebouwde gestuurde boord-C-twee. Doordat hij dicht is, is het een erg veilige boot. Kijk naar de foto's van de doop door Kitty Meulenbeld.

Commissie Veiligheid zoekt versterking

Wil je meewerken aan het onderkennen van risico’s? En het bestuur en de commissies adviseren over preventieve maatregelen ter bevordering van de fysieke en sociale veiligheid? Meld je aan via veiligheid@hemus.nl.

Maarten Hurkmans weer wereldkampioen!

23 juli - Op de WK onder 23 jaar in Plovdiv heeft de Holland 8 met Maarten Hurkmans op 5 goud gewonnen. Met hun onder23-wereldrecord van 5.29,55 waren ze twee seconden sneller dan de Roemenen op 2 en dik drie seconden sneller dan de Britten op 3.
Ook het goud van de vrouwen-vierzonder heeft een Hemus-randje: boegroeister Elsbeth Beeres begon enkele jaren geleden haar roeicarrière bij Hemus.

Wedstrijdroeien bij Hemus: ambities en kaders

14 juli - Onder bovenstaande titel staan de uitgangspunten voor het roeien van wedstrijden op papier. De vloot is sterk verbeterd, en de wens om die boten te gebruiken daardoor ook. We kiezen ervoor de kwaliteit van de wedstrijdboten gedurende lange tijd op orde en daarmee beschikbaar te houden voor wedstrijdroeiers die daarmee het verschil kunnen maken. Hoe we dat doen lees je hier (inloggen voor het ledendeel).
Voor wedstrijdroeiers betekent het dat tweemaal per jaar hun wedstrijdplan bij de wedstrijdcommissaris kunnen inleveren.

Afsluiting roeiseizoen voor de jeugd en onderlinge wedstrijd

8 juli - De jeugd heeft hun roeiseizoen afgesloten. 's Middags roeiden ze de derde onderlinge wedstrijd, met aansluitend een behendigheidswedstrijd. Van de wedstrijdroeiers was Stijn de snelste, bij de overige roeiers was Matthijs de snelste jongen en Ploon het snelste meisje. Uitslagen van de wedstrijd vind je hier. Na het roeien ging de barbecue aan en vierden ze het einde van het roeiseizoen met een gezellige gezamenlijke maaltijd. Op 2 september begint het nieuwe seizoen voor de jeugd. En een heleboel foto's.

Hemus-jongens-18 landelijk derde in verenigingsklassement

3 juli - Jaarlijks wordt aan de hand van de jeugd-wedstrijduitslagen een klassement opgemaakt van de prestaties van de roeiverenigingen in Nederland. Bij de jongens-18 staat Hemus dit jaar op de derde plaats, geweldig! Tromp en Maastrichtse blijven ons voor, maar gevestigde namen als De Maas, Amstel, Willem III en Het Spaarne staan lager. Bij de meisjes-16 is Hemus elfde, ook heel goed.

Stefan Slagter alweer blik

2 juli - Na hun klinkende overwinningen tijdens de Holland Beker heeft Stefan Slagter met zijn Maastrichtse maatje Hilmar Verbeek ook de NSRF Slotwedstrijden gewonnen in de dubbeltwee. Ze finishten in 6.41.17, en waren 2 seconden sneller dan Tromp. Als derde, op 27 seconden, finishte ook een Hemus-combi: Pelle Verhoef met De Hertoegroeier Teun Timmermans.

Hemusblikkenregen bij Holland Beker

24/25 juni - Tijdens de prestigieuze wedstrijden om de Holland Beker komt Hemus goed voor de dag. Stefan Slagter won met zijn Maastrichtse maatje Hilmar Verbeek bij de jongens-18 in de dubbeltwee (foto), met een dikke voorsprong op nummer 2. Jip Swildens stuurde de jongens-18-acht naar de overwinning en Maarten Hurkmans won in de onder-23-Holland-acht. Op zondag werd alles nog eens geroeid, en weer waren Stefan en Hilmar overtuigend eerste, Maarte idem en Jip stuurde een andere KNRB-combiploeg achter Maarten naar de tweede plaats. De acht met daarin Jelle Koopman en Max Jager werd in de finale vierde en laatste. Uniek: drie achten met Hemusroeiers aan de start op de Holland Beker!

Blik bij Vechtrace

24 juni - Mariska Sas en Jens Berlinicke hebben bij de mix-dubbeltwee de Vechtrace gewonnen.

Heftigst uitgedoste Natroweemusploeg

21 juni - Hemusploeg VUT-loos heeft de prijs voor best uitgedoste bemanning tijdens Natroweemus in Weesp gewonnen. Ze brachten het thema 'bejaard' het meest overtuigend tot uiting. Qua roeien werden ze tweede, achter De Jeugd van Tegenwoordig van RV Naarden.

Driemaal blik bij de Masters

17 juni - Tijdens de Masters in Tilburg hebben Hemusmaters driemaal de overwinning behaald. Esmoreit van de Velde in skiff en samen met Robert van Spronsen in de dubbeltwee. Robert startte ook in de 4x en haalde met Cedric Rietmeijer, Bart Vos en Peter van der Mark weer blik. Bart en Cedric werden bovendien derde in de tweezonder.

Hemus-combi-8 bij jongens-18 kampioen van Nederland

4 juni - Tijdens de Nederlandse Kampioenschappen op de Bosbaan is bij de jongens-18 de Hemus-combinatie met daarin (van rechts naar links) Stefan Slagter, Max Jager en Jelle Koopman als eerste geëindigd. Vanaf begin tot eind lagen ze op de eerste positie, op de hielen gezeten door een RIC-combinatieploeg. Met 6.04,36 hadden ze op de finish een voorsprong van 2,7 seconden op de RIC-combi.

De Mondriaan in mondriaanjasje

Nederland is in de ban van Mondriaan, dat gebeurt zo eens in de twintig jaar. Z'n geboortestad Amersfoort doet daaraan mee. Wij hadden al een boot naar die man genoemd. Nu is de boot toepasselijk opgefleurd, zodat we weer helemaal bij de tijd zijn.

Ik ben lid van Hemus en ik wil...

Kijk eens op hemus.nl/leden en zie hoe handig je nu van alles op onze website kan vinden. Wel even inloggen.

Heb je iets over het gebouw te melden of te vragen?

Dat nieuwe Huis van de Watersport, het is even wennen. We kunnen ons voorstellen dat je wel eens een goed idee hebt, een suggestie, een klacht, of misschien wel een schade die je wilt melden.
Ga daarvoor naar hemus.nl/gebouw (inloggen als lid). Eric van Woudenberg is gebouwbeheerder, bij hem komen je opmerkingen terecht. Hij is ook te bereiken via gebouw@hemus.nl.

Volg de instructie 'Verantwoord alcohol schenken' en doe de test

Ga naar www.nocnsf.nl/iva, en doe de test.
Ga je om, ga dan direct naar de kant, de boot is minder belangrijk.
Let altijd op: op pontons, werkschepen en vrachtvaarders. Kijk vaak om!

Bij Hemus geldt een algeheel parkeerverbod.
Wind en temperatuur
Weergegevens 12 december 17:13
Windwaarschuwing IJsselmeer van het KNMI: geen waarschuwing
Temperatuur bij Hemus: 1,3°
Rood licht = algeheel roeiverbod
Oranje licht = roeien toegestaan tot de hoogspanningslijnen als er bij Hemus geen golfslag is
Onweer(swaarschuwing)?
Bij onweer of dreigend onweer geldt altijd een algeheel roeiverbod. Houd hiervoor zelf de verwachting in de gaten.
Koud water
Het water kan koud zijn, je bent dan in enkele minuten onderkoeld als je in het water terecht komt. Ga niet in je eentje skiffen. Neem een telefoon mee. Sla je om, ga dan direct naar de kant. Op plaatsen met hoge beschoeiing zijn er om de 50 meter trapjes.
Webcam
Veiligheid
Lees hier - windwaarschuwing 8 of meer voor KNMI-regio IJsselmeer
- bij windwaarschuwing 7: roeien toegestaan tot hoogspanningslijn als er geen golfslag is bij Hemus
- temperatuur bij de loods 0 graden of lager
- drijfijs, hoe weinig ook
- dichte mist
- onweer
- van zonsondergang tot zonsopgang
In al deze gevallen is er een vaarverbod, ook als er geen bordje hangt.
wanneer er een vaarverbod is.
Verder: alleen roeien als je dat na kennis genomen te hebben van deze veiligheidsinformatie zelf verantwoord vindt. Skiffen? Leer dan hoe je in de boot moet klimmen. Lees ook de aanbevelingen voor veilig roeien van de KNRB. Neem altijd je mobieltje mee met daarin Hemus (033 466 9860), clubhuis Baarn (035 541 3216) en brandweer (033 469 4000). Bij echte nood - onderkoeling, verwondingen en erger: 112 bellen.
Onveilige situatie?
Laat het ons weten: veiligheid@hemus.nl.
Het weer

Meer weer:
1 buienradar & -voorspelling
2 meer buienradar
3 het weer hier
4 meer weer hier
Twitbook
Hemus twittert soms en zit op facebook.
KNRB-cursussen
De KNRB biedt cursussen die je tot roei-instructeur opleiden. Wil je meedoen, meld je dan aan bij roeischool@hemus.nl. Als je minstens een jaar instructie gaat geven, betaalt Hemus je cursusgeld.