Weergegevens 20 juni 17:14
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: geen waarschuwing
Temperatuur bij Hemus: 23,6°
Welkom bij Hemus
Nieuws

Geef je op voor coachcursus | 29 september: Eemhead | 10 & 11 november: Paul Veenemans Prijs

Pas op, zaterdag

Komende zaterdag vanaf ca. 12 uur wordt het woonschip van onze buurman weggesleept door een sleepboot. Blijf uit de buurt van beide schepen, vaar er niet langs en leg dan geen boten aan het vlot in het water tot het schip voldoende ver weg is.

Hemus-junioren maken van NK één grote thriller

Een dertienkoppige Hemus-delegatie met junioren roeide de Nationale Kampioenschappen voor junioren in 2x (in velden van 16 en 24 ploegen) en 4x (8 ploegen). Daarnaast roeide Stefan Slagter in 1x, 2x en 4x als lichte roeier, en stuurde Jip Swildens de nationale jongens-acht.
Blik was er voor Jip Swildens met haar 8 (foto) en voor Stefan Slagter in de tweezonder met Max Gompel van Tromp.
Maar er gebeurde veel meer. Lees het bloedstollende verslag van coach Hinne Paul Krolis.

Blik voor Eempower op Zwolse Vechtregatta

10 juni - De Zwolse Vechtregatta is de opvolger van de Zwartewaterregatta. De Eempowerploeg won bij de 4x+ overtuigend blik: met hun tijd van 20:12:00 hadden ze 1:43 voorsprong op nummer twee, 't Diep. In hetzelfde nummer werd de tweede Hemus-vier zesde. Mariska Sas en Jens-Daniël Berlinicke finishten als tweede in de mix-dubbeltwee.
Op de foto de Eempowerploeg met hun prijs: een stel botenbokjes.
De paraploeg met Thom Kuus deed in C4 mee en haalde zijn eerste blik.

Toertocht zondag 26 augustus Daventria (Deventer)

Op zondag 26 augustus zijn we te gast bij Daventria in Deventer voor een tocht over de IJssel. Of de tocht richting Deventer gaat of richting Olst hangt af van de omstandigheden. We krijgen we een korte cursus met instructie en uitleg over roeien op stromend water, kribbevaren en de golfslag en het verkeer op de rivier. Wie nog eens wil oefenen in het "kribben bijten" en het roeien "in vetergang" mag deze kans niet missen! Om 8.45 uur verzamelen we bij Hemus en rond 17.30 uur zijn weer retour. Schrijf je hier in.
Denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan... Ga het meemaken door het prachtige IJssellandschap op 26 augustus!

Nieuwe coachcursus start op 5 september; meld je aan!

In september start de nieuwe coachcursus: schrijf je nu in! De aanmeldingen komen al binnen, dus wacht niet te lang, er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
In de cursus leer je hoe je efficiënt coacht op basis van een beproefde methode.
De coachcursus is een belangrijk onderdeel van de roeiopleidingen en bestaat uit vier theorielessen en drie praktijklessen. Met de opgedane vaardigheden kun je nieuwe leden, je team en jezelf naar een hoger niveau coachen.
De cursus wordt gegeven door ervaren docenten van de Stichting Roeicoach, zie roeicoach.com.
Deelname staat open voor alle leden met minimaal anderhalf jaar roei-ervaring en die de cursus nog niet eerder hebben gevolgd.
Hemus draagt de kosten op voorwaarde dat je je beschikbaar stelt voor coaching/instructie en dat je alle lesmomenten aanwezig bent. De cursusdata zijn als volgt:

 • Wo 5 sep 19:30-22:30 - Essentie roeihaal
 • Wo 12 sep 19:30-22:30 - Verbetering roeitechniek 1
 • Di 18 sep 19:30-22:30 - Verbetering roeitechniek 2
 • Zo 23 sep 12:00-16:30 - Praktijk 1
 • Di 25 sep 19:30-22:30 - Praktijk foutherkenning
 • Ma 1 okt 19:30-22:30 - Feedback & didactiek
 • Za 13 okt 12:00-16:30 - Praktijk 2

Als je binnen een jaar na afloop van de cursus het lidmaatschap van Hemus opzegt, moet je de cursus alsnog zelf betalen (€ 200).
Opgeven? Mail naar recreatie@hemus.nl.

Twee botenwagens vol naar Spaarne Lenterace, twee blikken

27 mei - Negentien ploegen van Hemus deden mee met de Spaarne Lenterace in Haarlem. Dit is een grote ROW (Roeiontmoeting met Wedstrijdkarakter) waar veel veteranen en niet-wedstrijdjeugd aan mee doet. Er waren goed gevulde velden en iedereen had tegenstanders van het eigen formaat. De van Hemus deelnemende ploegen zijn hier terug te vinden en de uitslagen hier.
Bij de jeugd waren er diverse leuke resultaten met blik voor M16 2x met Kalina Sas en Hannah Koopman en een nette tweede plek voor een M18 4* en een J16 4* en een M18 2x. Die laatste ploeg, met Anna Maria Berlinicke zat maar 20 seconden achter de nr 1 in een veld van 20 boten.
Bij de veteranen was er één blik, voor Anniek Verhagen in de DVC 1X, 3e overall bij de DV 1X in een veld van 22 boten. Andere mooie resultaten waren voor Rieneke Gerkema, 2e bij de D 1X, een 4e en 7e plek voor twee verschillende DVC 4* ploegen, beide Eempower, in een veld van 20 DV 4* boten. De overige ploegen van Hemus, zowel jeugd als volwassenen, kwamen minder dicht bij de top van hun veld.
De Lenterace is bij Hemus een populaire wedstrijd. Met 19 ploegen waren beide botenwagens bijna helemaal volgeladen met twee skiffs, drie tweetjes, vier vieren en een acht. Deelname van zo’n groot aantal ploegen kon alleen doordat bij de wedstrijd een aantal boten twee of drie keer werd gebruikt, in verschillende blokken.

Blik voor Floor en Milou op de 'Westelijke'


19/20 mei - Terwijl sommigen nog nauwelijks hersteld waren van het kamperen in Gent, mocht een groot deel van de wedstrijdjeugd weer aantreden: de Westelijke stond op het programma op de Willem-Alexander Baan. Eerste vraag bij die baan is altijd wat gaat de wind doen. Nou, die bleef goed dit weekend, niet al te hard en uit de goede hoek. Dus geen kans op zinken!
Al om kwart over zes was het vertrek van Hemus voor de eerste strijders van de dag. Een frisse dag, met een heat en veel A-finales. Mees behaalde de vijfde plek in z'n heat. De J16 4x streed hard, maar het verschil met de eerste was te groot. Jip, dit weekend bij een Skøll HG4+ aan het roer, werd knap tweede.
Maar de M16 2x meiden (Marlou / Annerijn en Floor / Milou), die de zaterdag mochten inluiden, hebben de bewolkte dag een zonnetje gegeven. Na twee sterke voorwedstrijden, waarin beide duo's knap derde werden, volgde 's middags die A-finale, wat al een mooie prestatie op zich was. En daarin hebben Floor en Milou met hard roeien, doorzetten en afzien de winst en hun eerste felbegeerde blik gepakt! Geweldig!
Zondag begon mistig, met enig uitstel van de starts, maar al snel werd het heerlijk weer. De J18 2x met Mees en Pelle behaalde al vroeg de A-finale, door tweede te worden in hun voorwedstrijd. In die finale werden zij knap vijfde.
Direct daarna was het de beurt aan de J16 2x’s met Jens / Bart en Matthijs / Sil. Jens en Bart verzekerden zich met plek 3 van de A-finale, terwijl in dezelfde voorwedstrijd Matthijs en Sil zesde werden en daarmee de B-finale zouden starten. Daarin hebben ze wel weer wat rechtgezet, door deze te winnen. Jens en Bart behaalden ook een mooie vijfde plek.
Jip heeft zondag de HG 4+ Skøll/Hemus combi, via een eerste plaats in de voorwedstrijd, naar een knappe derde plaats in de A-finale geleid, na een harde strijd met Orca.
Floor heeft haar toch al mooie weekend nog meer glans gegeven door in de skiff, met een sterke race, haar gehoopte tweede blik te pakken.
Samengevat dus weer een mooi weekend, maar nu even rust tot de volgende race, de NK Groot op 16/17 juni op de Bosbaan.

Uitslagen tweede HOW-jeugdwedstrijden

19 mei - De tweede HOW (Hemus Open Jeugdwedstrijd is verroeid. De jeugdroeiers van Hemus konden hun krachten weer meten met de jeugd van VADA en De Doorslag in een wedstrijd over drie keer 500 meter. Uiteindelijk ging de winst bij de meisjes naar Sietske (Hemus) en bij de jongens naar Wessel (De Doorslag). De snelste ergometertijd werd neergezet door Twan, die daarmee de tweede taart voor Hemus binnen sleepte. De uitslagen vind je hier. De derde en laatste wedstrijd is op 30 juni.

De 15/16-delegatie naar de Gent Mei Regatta


12/13 mei - Voor het eerst in de Hemus-geschiedenis de Gent Mei Regatta op het programma, een leuke, laagdrempelige wedstrijd met een duidelijk internationaal karakter.
Bijna de gehele 15/16-groep ging daar naartoe, alle meiden en bijna alle jongens, aangevuld met Quinten van Cornelis Tromp. Het doel was een leuk weekend beleven, met veel starts, een nachtje op de kamping doorbrengen en vooral veel gezelligheid. En dat is gelukt.
Voor de eerste keer Gent hadden we het bij één nacht gehouden, om het behapbaar te houden, zowel mentaal (kamperen is zo makkelijk nog niet) als qua tijd die men eraan kwijt zou zijn.

Zaterdag was de eerste start om 14.44, dus ruim de tijd als je om 9.30 vertrekt, zou je zeggen. Niets was minder waar. Ondanks een soepele tocht en als gepland arriveren, bleek de haast voor de eerste wedstrijd toch wel daar. Iedereen was op tijd op het water en bij de start, maar de hectiek had toch wel voor wat onrust gezorgd, waardoor niet alle ploegjes optimaal de wedstrijd doorkwamen. En daarbij het is toch ook best spannend, zo’n onbekende baan. Al met al een wat stroeve start van het weekend, waarbij tussen de bedrijven door wat gladgestreken moest worden. Veel tijd was daar niet voor, want er stond meer op het programma. Gelukkig slijt zoiets snel en werd het vanaf toen alleen maar beter.

Zaterdag na de wedstrijden zijn we de tenten gaan opzetten, om vervolgens een voederplaats te gaan zoeken. Ondanks dat er heel veel hongerige atleten in Gent rondliepen, was de locale horeca niet voorbereid op tien hongerige gasten. Acht kon nog wel, maar tien... We vermoedden opzet in het geheel. Uiteindelijk bleek alleen McD wel gastvrij genoeg en hebben we genoten van een altijd gezonde maaltijd. Tot slot nog wat over de camping dwalen, de coaches wakker houden en tukken. Sommige tenten bleken kleine, doch essentiële onderdelen te missen, maar gelukkig werd dat vakkundig opgelost (zie foto).

Na een nacht met wat buitjes, begon de zondag ook wat druilerig, maar klaarde steeds meer op. Eerst wat ontbijten, om daarna weer naar de baan te togen voor de resterende wedstrijden van het weekend. Tussendoor nog even de kampeerplekken leeghalen en aan het einde van de dag de botenwagen laden voor vertrek. Eigenlijk wilden we nog wat eten aan de baan, maar na kort rondvragen en de ervaring van de zaterdag, hebben we dat snel opgegeven. Op basis van ervaringen van vroeger van een van de coaches hebben we onderweg een Pizza Hut overvallen, dat bleek een goede keus! En met gevulde buikjes zijn we ’s avonds laat Hemus komen binnenrollen. Een geslaagd weekend met mooie ervaringen!

Zonnige Zaan

3 mei - De toertocht vanuit Wormerveer door de Zaanstreek heeft een serie leuke foto's en een filmpje opgeleverd.

En zonnige Biesbosch

15 mei - De Hola heeft een tocht door de Zuidhollandse Biesbosch gemaakt. Zie hier.

Elfsteden-Eco-kei weer naar Hemus

11/12 mei - Voor de elfde keer heeft Hemus het Eco-klassement gewonnen tijdens de Elfstedenroeimarathon. Met een tijd van 21 uur 55 minuten en 17 seconden waren ze sneller dan de drie andere deelnemers en sneller dan ooit. Sinds Hemus-roeier Hans Meijer in 2006 de Eco-Elfstedenroeimarathon uitvond, heeft Ossa deze kei tweemaal gewonnen, Hemus alle andere keren.
De moedige Eco6, die de tocht met z'n zessen aflegde met Marco van der Eijk en consorten deed er 22 uur 14 minuten en 42 seconnden over.
De derde Hemusploeg, de enige niet-eco-ploeg, die zichzelf LeK noemt, was een halfuur voor de limiet binnen: 23 uur 29 minuten en 5 seconden. Hier zie je die ploeg finishen.

Tweemaal Hemus-blik op de Damen Regatta

5/6 mei - Tijdens de Damen Regatta op de Willem-Alexander Baan bij Rotterdam heeft Hemus tweemaal blik gescoord.
Stijn Meijssen en Pelle Verhoeff (foto) wonnen na een sterke voorwedstrijd ook de A-finale met overmacht. Ze hadden met hun tijd van 7:16 liefst vier seconden voorsprong op nummer twee.
Stefan Slagter roeide in een combi in het lichte heren 2x veld naar de overwinning met net zo'n grote voorsprong op de nummer twee. De eerste 500 meter ging al vlot, in 1:40, ook daarna bleven ze gaan. Hun eindtijd was 6:59.

Hemus op NK Klein

21/22 april - Op de Hollandia Aegon NK Klein waren echte nationale titels te verdelen in de skiff en in de twee. De deelname is dan ook groot is en iedereen komt als het goed is optimaal voorbereid aan de start. De concurrentie voor de wedstrijdroeiers van Hemus was dan ook hevig.

Meisjes 16
Floor trapte het feest af met de time-trial op vrijdag en werd daarbij negende van de 33. Daarmee was ze ruim door naar de kwartfinale. Zaterdagochtend vroeg heeft ze daarin niet laten zien wat ze werkelijk kan. Wat restte was de D-finale op zondag.
Iets later op zaterdag startten de dubbeltweeën Annerijn/Floor en Marlou/Milou. Ze kwamen elkaar tegen in de voorwedstrijd en werden respectievelijk tweede en derde. De tweede plek van Annerijn en Floor was genoeg voor de A-finale. Ze behaalden daarin met een sterke race de tweede plek overall. In totaal deden 14 ploegen in dit veld mee, dus een heel mooi resultaat.
Op zondag sloot Floor haar drukke weekend goed af met een sterke race en de derde plek in de D-finale.

Jongens 16 en 18
De jongens-16 en -18 begonnen ook met een time-trial op vrijdag. Jens en Matthijs drongen daarin met sterk roeien door tot de kwartfinale. De overige jeugd ging gelijk door naar een F-finale of kwam na de time-trial niet meer in actie.
Jens en Mathijs voeren op zaterdag ook samen in de dubbeltwee bij de jongens-16 en werden derde in hun voorwedstrijd.
Op zondag kwam Jens tot een tweede plek in de D-finale en Matthijs tot een knappe vierde plek in de C-finale. Stijn is bij de jongens-18 vierde geworden in de F-finale.

Stefan Slagter was de enige niet-junior van Hemus op de NK. Hij nam deel in de skiff bij de LHE (Lichte heren elite betekent dat). Hij zat bij de eerste 14 van de time-trial, maar werd in de kwartfinale uitgeschakeld en mocht de C-finale varen. Daarin pakte hij de winst. Optimaal gebruikmakend van de meewind kwam hij tot 7:18,13. Daarmee heeft hij zijn PR met ruim 16 seconden verbeterd.

Overall was het een mooi, zonnig en vermoeiend weekend met mooie resultaten en uiteraard de nodige leermomenten, waarmee we weer aan de slag kunnen.

AA Race: blik voor Rieneke en Jeanine

22 april - Rieneke Gerkema en Jeanine Blaakmeer hebben blik getrokken op de AA Race. Zij waren met 18:47 ruim een minuut sneller dan hun enige tegenstander, een ploeg van De Eem (19:59).
De andere twee Hemus-ploegen werden beide derde in hun veld; bij de DV4* (Sabine, Cisca, Agnes, Juliët, stuur Annemarie) bestond het veld uit 21 ploegen, bij de HV4* (Peter, Bart, Cedric, Robert, stuur Jouke) deden er acht ploegen mee.

Peut

Tank je weleens je auto vol bij Peut op de Zevenhuizerstraat in Hoogland? Weet dan dat je op het schermpje links van de kassa even aangeeft dat je Hemus een warm hart toedraagt. Dat levert de club namelijk geld op. Peut sponsort ons op die manier. Het bedrag is nog bescheiden, maar dat kan alleen maar meer worden. Hoeveel het nu is zie je onderaan de website van Peut Hoogland. Als je daar nog nooit getankt hebt, weet je wat je voortaan te doen staat.

Neem altijd een telefoon mee

4 februari - Vandaag is een ploeg onderweg in de problemen gekomen. Doordat ze een telefoon bij zich hadden, konden we hulp bieden. Neem dus altijd minstens één waterdicht verpakte telefoon mee aan boord! En zet het nummer van Hemus (033 466 9860) in het geheugen.

Paul Veenemans Prijs 2018

Na een succesvolle Eemhead staat er weer een mooi evenement op het programma: de Paul Veenemans Prijs (PVP). Een wedstrijd voor roeiers waarin elke roeier schaatst, fietst, loopt en roeit.
Dit jaar wordt de wedstrijd op 11 en 12 november in Den Bosch georganiseerd (www.pvp2017.nl). En volgend jaar bij ons, Hemus in Amersfoort. Ter voorbereiding op de wedstrijd van dit jaar en van volgend jaar, willen we je graag uitnodigen:
- Als je eerder meegedaan hebt
- Als je dit jaar meedoet
- Als je volgend jaar meedoet
- Als je volgend jaar mee wilt helpen organiseren
Als dat je wat lijkt, mail me op pvp2018@hemus.nl.
Piet KunstWind en temperatuur
Weergegevens 20 juni 17:14
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: geen waarschuwing
Temperatuur bij Hemus: 23,6°
Rood licht = algeheel roeiverbod
Oranje licht = roeien toegestaan tot de hoogspanningslijnen als er bij Hemus geen golfslag is
Onweer(swaarschuwing)?
Bij onweer of dreigend onweer geldt altijd een algeheel roeiverbod. Houd hiervoor zelf de verwachting in de gaten.
Koud water
Het water kan koud zijn, je bent dan in enkele minuten onderkoeld als je in het water terecht komt. Ga niet in je eentje skiffen. Neem een telefoon mee. Sla je om, ga dan direct naar de kant. Op plaatsen met hoge beschoeiing zijn er om de 50 meter trapjes.

Ga je om, ga dan direct naar de kant, de boot is minder belangrijk.
Let altijd op: op pontons, werkschepen en vrachtvaarders. Kijk vaak om!

Bij Hemus geldt een algeheel parkeerverbod.
Webcam
Veiligheid
Lees hier - windwaarschuwing 8 of meer voor KNMI-regio IJsselmeer
- bij windwaarschuwing 7: roeien toegestaan tot hoogspanningslijn als er geen golfslag is bij Hemus
- temperatuur bij de loods 0 graden of lager
- drijfijs, hoe weinig ook
- dichte mist
- onweer
- van zonsondergang tot zonsopgang
In al deze gevallen is er een vaarverbod, ook als er geen bordje hangt.
wanneer er een vaarverbod is.
Verder: alleen roeien als je dat na kennis genomen te hebben van deze veiligheidsinformatie zelf verantwoord vindt. Skiffen? Leer dan hoe je in de boot moet klimmen. Lees ook de aanbevelingen voor veilig roeien van de KNRB. Neem altijd je mobieltje mee met daarin Hemus (033 466 9860), clubhuis Baarn (035 541 3216) en brandweer (033 469 4000). Bij echte nood - onderkoeling, verwondingen en erger: 112 bellen.
Onveilige situatie?
Laat het ons weten: veiligheid@hemus.nl.
Het weer

Meer weer:
1 buienradar & -voorspelling
2 meer buienradar
3 het weer hier
4 meer weer hier
Twitbook
Hemus twittert soms en zit op facebook.
KNRB-cursussen
De KNRB biedt cursussen die je tot roei-instructeur opleiden. Wil je meedoen, meld je dan aan bij roeischool@hemus.nl. Als je minstens een jaar instructie gaat geven, betaalt Hemus je cursusgeld.
 
Wind en temperatuur
Weergegevens 20 juni 17:14
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: geen waarschuwing
Temperatuur bij Hemus: 23,6°
Rood licht = algeheel roeiverbod
Oranje licht = roeien toegestaan tot de hoogspanningslijnen als er bij Hemus geen golfslag is
Onweer(swaarschuwing)?
Bij onweer of dreigend onweer geldt altijd een algeheel roeiverbod. Houd hiervoor zelf de verwachting in de gaten.
Koud water
Het water kan koud zijn, je bent dan in enkele minuten onderkoeld als je in het water terecht komt. Ga niet in je eentje skiffen. Neem een telefoon mee. Sla je om, ga dan direct naar de kant. Op plaatsen met hoge beschoeiing zijn er om de 50 meter trapjes.
Ga je om, ga dan direct naar de kant, de boot is minder belangrijk.
Let altijd op: op pontons, werkschepen en vrachtvaarders. Kijk vaak om!
Bij Hemus geldt een algeheel parkeerverbod.
Webcam
Veiligheid
Lees hier wanneer er een vaarverbod is.
 • windwaarschuwing 8 of meer voor KNMI-regio IJsselmeer
 • bij windwaarschuwing 7: roeien toegestaan tot hoogspanningslijn als er geen golfslag is bij Hemus
 • temperatuur bij de loods 0 graden of lager
 • drijfijs, hoe weinig ook
 • dichte mist
 • onweer
 • van zonsondergang tot zonsopgang
In al deze gevallen is er een vaarverbod, ook als er geen bordje hangt.
Verder: alleen roeien als je dat na kennis genomen te hebben van deze veiligheidsinformatie zelf verantwoord vindt. Skiffen? Leer dan hoe je in de boot moet klimmen. Lees ook de aanbevelingen voor veilig roeien van de KNRB. Neem altijd je mobieltje mee met daarin Hemus (033 466 9860), clubhuis Baarn (035 541 3216) en brandweer (033 469 4000). Bij echte nood - onderkoeling, verwondingen en erger: 112 bellen.

Onveilige situatie?
Laat het ons weten: veiligheid@hemus.nl.
Het weer

Meer weer:
1 buienradar & -voorspelling
2 meer buienradar
3 het weer hier
4 meer weer hier
Twitbook
Hemus twittert soms en zit op facebook.
KNRB-cursussen
De KNRB biedt cursussen die je tot roei-instructeur opleiden. Wil je meedoen, meld je dan aan bij roeischool@hemus.nl. Als je minstens een jaar instructie gaat geven, betaalt Hemus je cursusgeld.