Welkom bij Hemus
Nieuws


Maarten Hurkmans weer wereldkampioen!
23 juli - Op de WK onder 23 jaar in Plovdiv heeft de Holland 8 met Maarten Hurkmans op 5 goud gewonnen. Met hun onder23-wereldrecord van 5.29,55 waren ze twee seconden sneller dan de Roemenen op 2 en dik drie seconden sneller dan de Britten op 3.
Ook het goud van de vrouwen-vierzonder heeft een Hemus-randje: boegroeister Elsbeth Beerens begon enkele jaren geleden haar roeicarrière bij Hemus.


Wedstrijdroeien bij Hemus: ambities en kaders
14 juli - Onder bovenstaande titel staan de uitgangspunten voor het roeien van wedstrijden op papier. De vloot is sterk verbeterd, en de wens om die boten te gebruiken daardoor ook. We kiezen ervoor de kwaliteit van de wedstrijdboten gedurende lange tijd op orde en daarmee beschikbaar te houden voor wedstrijdroeiers die daarmee het verschil kunnen maken. Hoe we dat doen lees je hier (inloggen voor het ledendeel).
Voor wedstrijdroeiers betekent het dat tweemaal per jaar hun wedstrijdplan bij de wedstrijdcommissaris kunnen inleveren, om te beginnen voor 1 september 2017.

Drie Hemus-jongens naar Coupe de la Jeunesse
Stefan Slagter, Jelle Koopman en Max Jager gaan namens Nederland door voor de Coupe de la Jeunesse, ook wel het Europees kampioenschap voor de jeugd. Dat wordt dit jaar op 28-30 juli in het Belgische Hazewinkel verroeid. Het is voor het eerst dat er zoveel Hemusjongeren naar de Coupe gaan.

De boten Onze Lieve Vrouwe en 't Latijntje zijn ter beschikking gesteld aan de KNRB zodat de drie zich kunnen voorbereiden op de Coupe de la Jeunesse. De Van Vlieland tot Batavia blijft tot nader order scull geriggerd. Het Spijkertje wordt binnenkort weer boord geriggerd.

Afsluiting roeiseizoen voor de jeugd en onderlinge wedstrijd
8 juli - De jeugd heeft hun roeiseizoen afgesloten. 's Middags roeiden ze de derde onderlinge wedstrijd, met aansluitend een behendigheidswedstrijd. Van de wedstrijdroeiers was Stijn de snelste, bij de overige roeiers was Matthijs de snelste jongen en Ploon het snelste meisje. Uitslagen van de wedstrijd vind je hier. Na het roeien ging de barbecue aan en vierden ze het einde van het roeiseizoen met een gezellige gezamenlijke maaltijd. Op 2 september begint het nieuwe seizoen voor de jeugd.

Meld je aan voor de najaars-instructiecursus
De Roeischool organiseert in het najaar weer de succesvolle instructiecursus. Afgelopen maanden hebben al 14 leden de cursus gevolgd, ze gaven er rapportcijfer 9,2 aan! Daarnaast komen de eerste aanmeldingen alweer binnen en merkt de afroeicommissie al dat het roeiniveau stijgt.
Het is een cursus voor leden die instructie geven of coachen. Dus zeker niet alleen voor onervaren instructeurs! Je leert naast het aanleren van de Nederlandse basishaal om met allerlei handvatten mensen goed en beter te leren roeien. De cursus wordt gegeven door Jeroen Brinkman en veel meer informatie vind je op www.rowanalysis.eu. Nu ook ondersteund met een digitale leeromgeving naast de inmiddels befaamde www.roeiapp.nl.
De cursus is vooralsnog gratis onder de voorwaarde dat je je inzet voor het verbeteren van de roeikwaliteit binnen Hemus binnen het nieuwe beleid van de Roeischool.
De cursus bestaat uit 4 avonden van 2,5 uur en twee praktijkmiddagen. De avonddata zijn 18 en 26 september en 11 en 31 oktober. De praktijkmiddagen zijn op 21 oktober en 11 november. Zie hiervoor ook de Hemus-agenda.
Meld je aan door een mailtje aan recreatie@hemus.nl. Daaraan kan je ook vragen stellen.

Hemus Blad - editie juni
Download de nieuwe editie van ons kleurrijke clubblad!

Roei jij in jouw vakantie? Waar?
Ga jij in jouw vakantie op zoek naar roeimogelijkheden? En vind je die dan ook? Laat het weten aan de redactie van Het Hemus Blad. Voeg er een foto bij, op de Donau in een skiff. Of zeeroeiend op de Wadden. Of waar en hoe dan ook. Wij publiceren het graag. Stuur je verhaal en je foto naar redactie@hemus.nl. Voor 16 augustus graag.

Hemus organiseert op 10 en 11 november 2018 de Paul Veenemans Prijs
Ieder jaar organiseert een andere vereniging de wedstrijd om de Paul Veenemans Prijs. De wedstrijd bestaat uit 4 onderdelen; 3 kilometer roeien in skiff of tweezonder, 4,1 kilometer schaatsen, 11 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen, verdeeld over twee dagen. Je bent winnaar als je met behulp van een puntensysteem op 3 van de 4 onderdelen de beste bent. En uiteraard is roeien verplicht. Ingewikkeld? Ach. Feit is dat het een enorme uitdaging is om goed in de breedte te presteren. Omnisporters zeg maar.
Hemus doet al jaren mee, met veel succes. Vooral Jantinus Ziengs is een groot fan van dit evenement. Hij is er ook degene die het initiatief heeft genomen om de wedstrijd naar Amersfoort te halen - en met succes. Een pracht-evenement voor Hemus en Amersfoort! Noteer 10 en 11 november vast in je agenda, als deelnemer of als hulpkracht.

Hemus-jongens-18 landelijk derde in verenigingsklassement
3 juli - Jaarlijks wordt aan de hand van de jeugd-wedstrijduitslagen een klassement opgemaakt van de prestaties van de roeiverenigingen in Nederland. Bij de jongens-18 staat Hemus dit jaar op de derde plaats, geweldig! Tromp en Maastrichtse blijven ons voor, maar gevestigde namen als De Maas, Amstel, Willem III en Het Spaarne staan lager. Bij de meisjes-16 is Hemus elfde, ook heel goed.

Stefan Slagter alweer blik
2 juli - Na hun klinkende overwinningen tijdens de Holland Beker heeft Stefan Slagter met zijn Maastrichtse maatje Hilmar Verbeek ook de NSRF Slotwedstrijden gewonnen in de dubbeltwee. Ze finishten in 6.41.17, en waren 2 seconden sneller dan Tromp. Als derde, op 27 seconden, finishte ook een Hemus-combi: Pelle Verhoef met De Hertoegroeier Teun Timmermans.

Hemusblikkenregen bij Holland Beker
24/25 juni - Tijdens de prestigieuze wedstrijden om de Holland Beker komt Hemus goed voor de dag. Stefan Slagter won met zijn Maastrichtse maatje Hilmar Verbeek bij de jongens-18 in de dubbeltwee (foto), met een dikke voorsprong op nummer 2. Jip Swildens stuurde de jongens-18-acht naar de overwinning en Maarten Hurkmans won in de onder-23-Holland-acht. Op zondag werd alles nog eens geroeid, en weer waren Stefan en Hilmar overtuigend eerste, Maarte idem en Jip stuurde een andere KNRB-combiploeg achter Maarten naar de tweede plaats. De acht met daarin Jelle Koopman en Max Jager werd in de finale vierde en laatste. Uniek: drie achten met Hemusroeiers aan de start op de Holland Beker!


Blik bij Vechtrace
24 juni - Mariska Sas en Jens Berlinicke hebben bij de mix-dubbeltwee de Vechtrace gewonnen.

Heftigst uitgedoste Natroweemusploeg
21 juni - Hemusploeg VUT-loos heeft de prijs voor best uitgedoste bemanning tijdens Natroweemus in Weesp gewonnen. Ze brachten het thema 'bejaard' het meest overtuigend tot uiting. Qua roeien werden ze tweede, achter De Jeugd van Tegenwoordig van RV Naarden.

Driemaal blik bij de Masters
17 juni - Tijdens de Masters in Tilburg hebben Hemusmaters driemaal de overwinning behaald. Esmoreit van de Velde in skiff en samen met Robert van Spronsen in de dubbeltwee. Robert startte ook in de 4x en haalde met Cedric Rietmeijer, Bart Vos en Peter van der Mark weer blik. Bart en Cedric werden bovendien derde in de tweezonder.

Ploegenlijst geactualiseerd
Nu de lente kriekt kijk je met andere ogen naar de actuele ploegenlijst. Zoek je versterking, zoek je een ploeg? Kijk op die lijst!
Je vindt de ploegenlijst hier (inloggen in het ledendeel). Correcties en aanvullingen naar Moos Hoek.

Hemus-combi-8 bij jongens-18 kampioen van Nederland
4 juni - Tijdens de Nederlandse Kampioenschappen op de Bosbaan is bij de jongens-18 de Hemus-combinatie met daarin (van rechts naar links) Stefan Slagter, Max Jager en Jelle Koopman als eerste geëindigd. Vanaf begin tot eind lagen ze op de eerste positie, op de hielen gezeten door een RIC-combinatieploeg. Met 6.04,36 hadden ze op de finish een voorsprong van 2,7 seconden op de RIC-combi.


De Mondriaan in mondriaanjasje
Nederland is in de ban van Mondriaan, dat gebeurt zo eens in de twintig jaar. Z'n geboortestad Amersfoort doet daaraan mee. Wij hadden al een boot naar die man genoemd. Nu is de boot toepasselijk opgefleurd, zodat we weer helemaal bij de tijd zijn.


Elfsteden Eco-kei weer naar Hemus
26/27 mei - Bij een temperatuur van ruim boven 30 graden op zaterdagmiddag heeft Hemus de Eco-kei weer naar Amersfoort gehaald. Met hun tijd van 22 uur en 16 minuten waren ze sneller dan de eco-ploegen van Ossa (winnaar in 2004 en 2016) en DDS. De roeiers Ank Verrips, Kitty Meulenbeld, Nicolette Buiter, Marieke Bos, Willem Beulink, Maarten Nijland, Jan Buijs, Guus Veenendaal, Kees Geelhoed, Henk de Haan, Johan van der Werf en Tjalling van Asbeck en culinair ondersteuner Eugenie Collard zijn trots op hun prestatie.

Leuke resultaten op Westelijke Regatta
20/21 mei - Een grote delegatie Hemus-jeugd heeft deelgenomen aan de Westelijke Regatta op de Willem-Alexander Baan. Als eerste springt de eerste plek van Jelle (J18) in de skiff-heat eruit - hoewel hij zelf niet helemaal tevreden was.
Ook Floor (14) die met een uitmuntend opgebouwde race tweede werd in haar skiffheat bij de M16 is zeker het vermelden waard, niet alleen vanwege de uitslag, maar ook omdat ze het gewoon heeft gedaan! En het viel niet eens tegen.
De twee J18 dubbeltweetjes, met Stijn en Valentijn / Pelle en Teun (Matti van De Hertog), hebben zondag de A-finale gehaald en zaterdag samen in de 4x een mooie race neergezet.
Jens (J16) is ook heel wat keren over de baan gegaan, in skiff netjes derde in zijn heat en tweemaal in een combo met Pampus waarbij hij tweede werd in de B-finale.
Marlou en Bernou (M16) gingen op het oog goed (de eerste 2 km-wedstrijd voor Marlou) over de baan in hun voorwedstrijd in de dubbeltwee, maar zelf waren ze minder tevreden. Uiteindelijk mochten ze net niet door naar de finales.
Tot slot heeft Jelle het met de J18 combinatie-acht opgenomen tegen de Elite van Nederland, maar die bleken nog een maatje te groot.

Junioren-acht vijfde op Europese kampioenschappen
De junioren-acht, ook wel de Hemus-hamburger genoemd omdat boeg en stuur van Hemus komen, is vijfde geworden op de EK. Ze finishten met 6.06,52 een kleine 8 seconden achter winnaar Rusland.
 
Jip Swildens en Stefan Slagter: vijfde op EK junioren
foto's Ellen de Monchy


Driemaal blik in Spaarne Lenterace
14 mei - Liefst 14 ploegen streden namens Hemus in de Spaarne Lenterace. Blik was er voor de B-veteranenmannen Robert van Spronsen, Cedric Rietmeijer, Bart Vos, Peter van der Mark en stuur Nefeli Vonno in de 4x+ en voor Christiaan Roosendaal en Daan Middendorp (foto) in de dubbeltwee bij de A-veteranen. Christiaan en Daan wonnen bovendien in een combiploeg met De Hunze in de 4x+ bij de veteranen-A. Voor een aantal jeugdleden was dit de eerste wedstrijd die ze roeiden. Ziehier enkele foto's.

Schoolroeien
12 mei - Liefst 7 ploegen van het Amersfoortse voorgezet onderwijs bereidden zich bij Hemus voor op de Nederlandse Schoolroeikampioenschappen, die op 2 juni op de Bosbaan gehouden zijn. Foto's!

HOLA in Weerribben
9 mei - De Hemus-oudeliedenacht oftewel HOLA heeft een daagje getoerd door de Weerribben. Foto's!

NK: Stefan Slagter 5e, Jelle Koopman 10e en Max Jager 15e in skiff
23 april - De Nederlandse Kampioenschappen hebben voor Hemus een bronzen plaats opgeleverd. Die was voor jongens-18 Pelle Verhoef en Stijn Meijsen in de dubbeltwee. Met 7.19,18 finishten ze 21 seconden achter winnaar MWC.
Stefan Slagter is bij de jongens-18 in de skiff met een tijd van 7.34,18 als vijfde geëindigd. Winnaar was Gert Jan van Doorn van Die Leythe in 7.10,59. Kijk voor de verdere uitslagen op facebook!

Editie 2017 van Handboek Hemus
Het Handboek Hemus is enigszins herzien. De nieuwe versie vind je hier.

Winst voor jongens-18 op Head of the River
Max Jager en Stefan Slagter hebben in een door Jip Swildens gestuurde combinatievier (foto) (met Finn Florijn van Die Leythe en Sjoerd van Loon van TOR) de Head of the River gewonnen bij de jongens-18. Met 27.37,7 bleven ze de nummer twee 35 seconden voor. Vierde werd in 29.01,4 de andere Hemus-combinatie met Pelle Verhoeff, Valentijn Mahieu, Stijn Meijssen en stuur Anna Maria Berlinicke van Hemus en Teun Timmermans van De Hertog.
Ook een heel goede prestatie bij de mix8. Hemus werd daar tweede, met 30.48,0 waren ze 38 seconden langzamer dan winnaar Daventria. De dames-verteranen-vier de Tulipani werd 20e in een veld van 46 boten, in datzelfde veld werd de vier met slag Hanneke van Baal 43e: doel meer dan bereikt, geen laatste!
Verder: Robyn van de Coevering in combi met Pampus en Naarden in M18-4* veld: 7e van de 8 ploegen. Peter van der Mark, Bart Vos, Cedric Rietmeijer, Robert van Spronsen, stv Irene Dousma (Willem III) in HV4* veld: 14e van de 54 ploegen (3e van de 8 veteranen B ploegen). Sabine Groenendijk, Agnes van Uitert en Juliët van Drumpt (Tulipani) in combi met Thyro, Hunze, Beatrix, Tromp en Willem III in DV8+ veld: 17e van de 34 ploegen (2e van de 8 veteranen C ploegen). Tot slot: Hemus was ook aanwezig in het bedrijfsachtenveld. Met de boot van Hilhorst roeide Markus Konings naar de tweede plaats.


Drie roeiers omgekomen op de Nederrijn
11 maart - Op de Nederrijn zijn twee roeiers van de Arnhemse roeivereniging Jason omgekomen en een gewond geraakt die enkele dagen later overleed. Hun gestuurde vier voer op een aan de oever liggende duwbak en ging om. De sterke stroming trok de slachtoffers onder de duwbak, en het koude water (7 graden) beperkte de kansen op overleving. Aan reddingsvesten - ze hadden die aan - heb je in zo'n geval niets.


Nieuwe dubbelvier-met: Vlasakkers
Op zaterdag 4 maart heeft Eempower - de ambitieuze veteranen dames-4 - onze nieuwe dubbelvier gedoopt. Deze boot van Italiaans makelij is hiermee net voor het roeiseizoen losbarst opgeleverd. Het is nog even spannend geweest of de boot op tijd zou zijn. De onstuimige weersomstandigheden in de Alpen zorgden voor enige vertraging. Hij is op de vrijdagochtend gebracht en vrijdagavond in elkaar gesleuteld. Op zaterdagochtend is de boot gedoopt en is de eerste training gevaren. De naam: Vlasakkers.

Mooie resultaten bij de Twentse Winterwedstrijden
12 februari - Blik voor de heren veteranen 4x+ (Robert, Cedric, Bart, Peter, stuur Cisca). De Eempowerdames eindigden als 3e in het dames veteranen 4x+ veld (stuur Cisca), en de Johola was 4e in het heren veteranen 8+ veld (stuur eh Cisca!). Ondanks de wind en kou een geslaagde wedstrijddag.

Floor Hurkmans wint Hemus Driekwart dankzij goede prestaties tijdens HEK
11 februari - Floor scoorde op de ergometer zoveel punten dat ze de mindere score van de derde ronde mocht doorstrepen. Daardoor sprong ze over Kitty Meulenbeld heen die stiekem op de eindoverwinning gehoopt had. Tweede in het eindklassement is het duo Stefan Slagter / Jelle Koopman - die uit vreugde een stevige sneeuwpop bouwden - en derde de ploeg van Marjon van Alfen, Hanneke van Baal en Desiree Berendsen. De einduitslag van Driekwart en HEK vinden jullie hier.

Ank Verrips Europees kampioen
4 februari - Tijdens de EK op de ergometer in Parijs is Ank Verrips met een tijd van 8.27,2 op de 2000 meter Europees kampioen geworden bij de vrouwen in haar leeftijdsklasse (55-59 jaar).

Drie stuks in de aanbieding
In de maten S, M en XL is tijdelijk één exemplaar van ons veilige knal-oranje roeishirt te koop voor slechts €27,50. Wees er snel bij, het zijn maar vier exemplaren in totaal. Bestel het rechtstreeks via een mailtje aan Lara (kleding@hemus.nl).


Ik ben lid van Hemus en ik wil...
Kijk eens op hemus.nl/leden en zie hoe handig je nu van alles op onze website kan vinden. Wel even inloggen.

Heb je iets over het gebouw te melden of te vragen?
Dat nieuwe Huis van de Watersport, het is even wennen. We kunnen ons voorstellen dat je wel eens een goed idee hebt, een suggestie, een klacht, of misschien wel een schade die je wilt melden.
Ga daarvoor naar hemus.nl/gebouw (inloggen als lid). Eric van Woudenberg is gebouwbeheerder, bij hem komen je opmerkingen terecht. Hij is ook te bereiken via gebouw@hemus.nl.

Volg de instructie 'Verantwoord alcohol schenken' en doe de test
Ga naar www.nocnsf.nl/iva, en doe de test.
Ga je om, ga dan direct naar de kant, de boot is minder belangrijk.
Let altijd op: op pontons, werkschepen en vrachtvaarders. Kijk vaak om!

Bij Hemus geldt een algeheel parkeerverbod.
Wind en temperatuur
Weergegevens 27 juli 06:24
Windwaarschuwing IJsselmeer van het KNMI: geen waarschuwing
Temperatuur bij Hemus: 17,4°
Rood licht = algeheel roeiverbod
Oranje licht = roeien toegestaan tot de hoogspanningslijnen als er bij Hemus geen golfslag is
Onweer(swaarschuwing)?
Bij onweer of dreigend onweer geldt altijd een algeheel roeiverbod. Houd hiervoor zelf de verwachting in de gaten.
Koud water
Het water kan koud zijn, je bent dan in enkele minuten onderkoeld als je in het water terecht komt. Ga niet in je eentje skiffen. Neem een telefoon mee. Sla je om, ga dan direct naar de kant. Op plaatsen met hoge beschoeiing zijn er om de 50 meter trapjes.
Webcam
Veiligheid
Lees hier - windwaarschuwing 8 of meer voor KNMI-regio IJsselmeer
- bij windwaarschuwing 7: roeien toegestaan tot hoogspanningslijn als er geen golfslag is bij Hemus
- temperatuur bij de loods 0 graden of lager
- drijfijs, hoe weinig ook
- dichte mist
- onweer
- van zonsondergang tot zonsopgang
In al deze gevallen is er een vaarverbod, ook als er geen bordje hangt.
wanneer er een vaarverbod is.
Verder: alleen roeien als je dat na kennis genomen te hebben van deze veiligheidsinformatie zelf verantwoord vindt. Skiffen? Leer dan hoe je in de boot moet klimmen. Lees ook de aanbevelingen voor veilig roeien van de KNRB. Neem altijd je mobieltje mee met daarin Hemus (033 466 9860), clubhuis Baarn (035 541 3216) en brandweer (033 469 4000). Bij echte nood - onderkoeling, verwondingen en erger: 112 bellen.
Onveilige situatie?
Laat het ons weten: veiligheid@hemus.nl.
Het weer

Meer weer:
1 buienradar & -voorspelling
2 meer buienradar
3 het weer hier
4 meer weer hier
Twitbook
Hemus twittert soms en zit op facebook.
KNRB-cursussen
De KNRB biedt cursussen die je tot roei-instructeur opleiden. Wil je meedoen, meld je dan aan bij roeischool@hemus.nl. Als je minstens een jaar instructie gaat geven, betaalt Hemus je cursusgeld.