Welkom bij Hemus
Nieuws

28-3 Inklimmen in Zwembad Liendert | 15-4: Eemlintrace | 16-4: Zeeroei-avond | 17-4: voorjaars-ALV | 22-4: Toertocht Raboes

Commissaris recreatief roeien gezocht

Het bestuur van Hemus niet op volle sterkte, de plaats van commissaris roeien is half bezet. We zoeken iemand die zich met name op de Roeischool wil gaan richten. De roeischool vraagt de meeste aandacht omdat we een flinke kwalitatieve slag aan het slaan zijn rond instructie en het opleiden van coaches en de grote vraag naar coaching en instructie. Samen met de Roeischoolcommissie is dat een erg leuke klus waarvoor een goede aanzet gedaan is.
Vraagt het veel tijd? Dat valt op zich wel mee, ongeveer zo’n 4 uur per week.
Is het leuk? Zeker! Niets is leuker om er met elkaar voor te zorgen dat nieuwe leden goed leren roeien en bij Hemus blijven. Daarnaast is het ook erg leuk om te zien hoeveel plezier coaches beleven aan hun inspanningen en wat de effecten zijn van de opleidingen die we bieden. Neem contact op met roeicommissaris Robert van Spronsen of de voorzitter of de secretaris.

15 april Eemlintrace


De Eemlintrace is er weer! Deze estafetterace over de hele lengte van de Eem vindt plaats op zondag 15 april en wordt georganiseerd door BWV De Eem en Hemus.
De start is om 10 uur bij BWV De Eem. Er wordt geroeid in de richting van Amersfoort, vervolgens naar de Eemmond en weer terug naar BWV de Eem. Wisselpunten zijn Hemus, BWV de Eem en 't Raboes. De totaal te roeien afstand bedraagt 36 km.

Een estafetterace waar jong en oud aan kan deelnemen waarbij het koningsnummer van toen de vieren waren. Als ploegen het gehele traject als één ploeg willen roeien dan kan dat ook. Of kies voor de ecovariant waarbij roeien wordt afgewisseld met fietsen. Alle niveaus en boten zijn welkom, ook van andere verenigingen.

Schrijf je in met dit formulier.

Hoe voelt het als je omslaat? Kom op woensdag 28 maart naar de inklimtraining

Wil je weten hoe het voelt als je omslaat en wat je dan moet doen? Kom dan naar de inklimtraining op woensdag 28 maart in Zwembad Liendert. Je moet dan natuurlijk wel roeikleding aan hebben. Er zijn vijf instructeurs, en de afroeicommissie is er ook om succesvol inklimmen te registreren.
De jeugd is welkom van 21.00 tot 21.45 uur, de senioren van 21.45 tot 22.30 uur.
Meld je aan via dit formulier (inloggen als lid).

Roeien op zee: lijkt dat je wat?

Kom dan naar de informatieavond in de Villa over Dutch Coastal Rowing, roeien op groot open water.
Guus van Werchem en Hemuslid Saskia van Alphen vertellen daar alles over op maandag 16 april om 19.30 uur. Meld je wel voor 8 april aan bij Saskia. Kijk intussen alvast op dutchcoastalrowing.nl.

Hemus lekker bezig tijdens Heineken Roeivierkamp 'H4K'

 

11 maart - Aan de H4K - een slijtageslag waarbij de deelnemers op zaterdag 2500 meter roeien, direct gevolgd door 250 meter boord aan boord, en op zondag 5000 meter en (behalve de j/m16) 750 boord aan boord - deed een bescheiden aantal Hemusroeiers mee. De dames-C-veteranen 4x+ (foto) werd 13e in het veld van alle 48 veteranenploegen en 6e in hun eigen leeftijdsklasse. De meisjes-16 (foto) werden in de 4x+ - in een mix van 3 Hemus en 2 Gouda - vierde van de 13, de jongens-16 (foto) negende van de 18. Jip Swildens tenslotte stuurde een bonds-8 bij de jongens-18 met daarin Max Jager naar de overwinning: ze wonnen alle vier de afstanden.

Een nieuw afschrijfboek

We hebben een nieuw afschrijfsysteen. Even wennen, maar kop op, ook deze klap kom je weer te boven. Twee leden, Jaap Kleingeld en Sander Klaver, hebben de laatste maanden hieraan gewerkt.
Wat er voor jou verandert - en dit betreft alle leden - lees je hier (inloggen als lid). Neem er kennis van!

Superleuk toertochtenprogramma


De toercommissie onthult haar mooie programma voor 2018.

We openen ons toerseizoen met onze klassieker:
Naar ‘t Raboes op zondag 22 april
We hopen op een mooie lentedag, waarop we gezamenlijk naar de monding van de Eem kunnen roeien. Een toertocht die elk lid van Hemus op zijn minst enkele malen moet hebben gemaakt. Want tot Baarn kennen we het wel, maar wat voor moois is er nog te zien voorbij de brug van de A1? Je kunt je hiervoor nu inschrijven!

En ga eens mee met een oer-Hollandse tocht in het voorjaar:
Wormerveer – De Zaan op donderdag 3 mei
Als de bollen in bloei in staan en de molens draaien, roeien we over de Zaan langs de Zaanse Schans de polder in. We maken een mooi rondje, deze keer niet op de schaats, maar in de boot. Een klassieke tocht in de Zaanstreek, over De Poel het natuurgebied in bij Jisp en Spijkerboor. Door de polder naar historische plaatsjes, zoals Graft en De Rijp en weer retour over de Zaan.
Groene Hart – Woerden op vrijdag 25 mei
Ben je liefhebber van het Hollandse polderlandschap met knotwilgen, kronkelige riviertjes en schilderachtige plaatsjes zoals Linschoten en Oudewater? Heb je altijd al eens stroomafwaarts op de Hollandse IJssel willen roeien, of op de Dubbele Wiericke (die je vanaf de A12 kunt zien)? Schrijf je dan in voor deze Hemus toertocht. We starten bij roeivereniging de Krom in Woerden, drinken onderweg iets en picknicken op een prachtige plek. Een prachtige manier om het hart van Holland vanaf het water te ervaren!
Amsterdam – plassentocht op vrijdag 15 juni
Een unieke gelegenheid om Amsterdam vanaf het water te zien, deze keer niet als grachtentocht, maar door de woonwijken van Amsterdam Zuid en West met een tochtje over het Nieuwe Meer, de Ringvaart, Schinkel en Sloterplas. We vertrekken bij de prachtig gelegen roeivereniging De Amstel en passeren drie sluizen. Daarna over de Schinkel terug, of kunnen we er geen genoeg van krijgen en gaan we toch nog langs de Prinsengracht en Amstel terug voor een complete beleving?

Floor Hurkmans wint Hemus Driekwart

17 februari - Na de HEK is Floor Hurkmans, die al aan de leiding ging, de eindwinnaar van de Hemus Driekwart. Je vindt alle uitslagen hier. Liefst 129 leden hebben aan minstens een van de vier wedstrijden deelgenomen.

De HEK was weer een succes

Veertig dappere deelnemers hebben zich met volle overgave op 1 kilometer zo hard mogelijk roeien op de ergometer gestort. Jeugdleden tot echte veteranen, Hemusleden, sportschoolbezoekers en zelfs buitenlandse roeiers, alleen of in een team: iedereen heeft zijn uiterste best gedaan en deze inzet werd door het enthousiaste publiek erg gewaardeerd! Floor, Matthijs, Jasur, Esmoreit, Ank, Milou en Annerijn werden gehuldigd en ontvingen een echte HEK-mok. Floor werd hiermee tevens de overall winnares van de Hemus driekwart. Iedereen heel erg bedankt voor het enthousiasme, de inzet en hulp!

Je mag alleen je fiets bij Hemus parkeren

Bij Hemus geldt een parkeerverbod. Altijd, dus ook 's avonds. Alleen wie niet zelf kan fietsen kan van het bestuur ontheffing krijgen via de secretaris. Spullen uitladen mag. Verder: halen en brengen zoveel mogelijk beperken. 's Avonds en in het weekend kan je bij het ziekenhuis parkeren, daarvoor heb je een speciale parkeerkaart nodig die bij de secretaris te verkrijgen is, niet gratis.

De ingang van de Villa kan gezelliger

Daar mag best wat aan gebeuren. Wie heeft ideeën? Bijvoorbeeld voor een wall of fame? Meld ze bij het bestuur! Het leukste idee maakt best wel een kans om uitgevoerd te worden.

Twentse winterwedstrijden

12 februari - De eerste wedstrijden van dit jaar. Esmoreit van de Velde trok in Gent op zaterdag op de ergometer een tweede plek met maar liefst 3.08 op 1000 meter. Zondag was hij weer van de partij tijdens de Twentse Winterwedstrijden. Een leuke vierkilometerwedstrijd die onder Hemusleden langzaam aan populariteit wint, met dit jaar maar liefst vier ploegen! De heren en dames scullvieren en de heren boordvier werden allemaal tweede. De herenacht zesde van de zeven. Maar dit was dan ook een van hun eerste wedstrijden.

Neem altijd een telefoon mee

4 februari - Vandaag is een ploeg onderweg in de problemen gekomen. Doordat ze een telefoon bij zich hadden, konden we hulp bieden. Neem dus altijd minstens één waterdicht verpakte telefoon mee aan boord! En zet het nummer van Hemus (033 466 9860) in het geheugen.

Mirjam Schippers geeft stokje over

Tien jaar lang heeft Mirjam Schippers vele roeiers voorbij zien komen als examinator en voorzitter van de afroeicie. Tijd voor wat anders. Johan Koopman neemt het stokje van haar over. Namens alle leden dankt het bestuur Mirjam voor haar inzet voor deze commissie waar weinig omkijken naar is, maar waar iedereen mee te maken heeft.

Lever je goede gebruikte roeikleding in voor het goede doel!

Met het begin van het nieuwe jaar starten we een nieuwe kledingactie: de verkoop van tweedehands Hemus-roeikleding voor het goede doel! Hemus-roeikleding die nog in goede staat is, kan worden ingeleverd. Instructies hiervoor krijg je door een mailtje te sturen naar kleding@hemus.nl. De kledingcommissie zal deze tweedehands kleding dan verkopen voor 50% van de originele verkoopprijs. De opbrengst gaat voor 100% naar een goed (roei)doel!
Nu hebben we in onze tweedehands voorraad:
- een Hemusjas maat L, te koop voor €55
- een dameszitje, te koop voor €12
Heb je interesse, stuur dan een mailtje naar kleding@hemus.nl

Nieuwe C3*/C4x Muurhuizen gedoopt

Tijdens de nieuwjaarsborrel is een nieuw juweel aan de vloot toegevoegd. Een Wiersma-C-scullboot die als gestuurde drie en als ongestuurde vier kan varen. In die laatste uitvoering wel goed oppassen dus bij de brug en andere obstakels!

Afstelploeg is Ploeg van het Jaar

De Afstelploeg mag een jaar lang de titel Ploeg van het Jaar voeren. Op de foto Cisca Kruijsdijk, Bart Lohmeijer, Peter van der Mark en Jos Wassink. Niet op de foto maar ook in de Afstelploeg: Judith Veersma.
En waarom dan wel? Het Seniorenconvent: "De belangrijkste reden om de afstellers Ploeg van het jaar te maken is dat het een onzichtbaar clubje mensen is die erg belangrijk zijn om de vloot in zijn gehele breedte op kwalitatief hoog niveau te houden. Een slecht afgestelde boot roeit eenvoudig niet lekker en kan blessures opleveren. Daar naast zijn alle boten nu afgesteld op het juiste roeigewicht. Dit betekent dat we boten hebben in de categorie superlichtgewicht tot 65 kg, lichtgewicht 65-75 kg, middengewicht 75-85 en zwaar 85+kg. De boten zijn daar nu op afgesteld."

Paul Veenemans Prijs 2018

Na een succesvolle Eemhead staat er weer een mooi evenement op het programma: de Paul Veenemans Prijs (PVP). Een wedstrijd voor roeiers waarin elke roeier schaatst, fietst, loopt en roeit.
Dit jaar wordt de wedstrijd op 11 en 12 november in Den Bosch georganiseerd (www.pvp2017.nl). En volgend jaar bij ons, Hemus in Amersfoort. Ter voorbereiding op de wedstrijd van dit jaar en van volgend jaar, willen we je graag uitnodigen:
- Als je eerder meegedaan hebt
- Als je dit jaar meedoet
- Als je volgend jaar meedoet
- Als je volgend jaar mee wilt helpen organiseren
Als dat je wat lijkt, mail me op pvp2018@hemus.nl.
Piet Kunst

Schilderachtige koude Snerttocht


18 november - Ruim veertig leden roeiden mee met de Snerttocht. Wegens het slechte weer was die ingekort tot een retourtje Koppelpoort - Kleine Melm. Bij de Koppelpoort was een fotomoment met een prachtig resultaat.

Jolanda Versteegh nieuwe penningmeester

Jolanda Versteegh neemt de rol van pennigmeester over van Daniël Linker, die wegens tijdgebrek met roeien stopt, over. Wil je weten wie er in het bestuur zitten, dat vind je altijd hier.

Heb je iets over het gebouw te melden of te vragen?

Dat nieuwe Huis van de Watersport, het is even wennen. We kunnen ons voorstellen dat je wel eens een goed idee hebt, een suggestie, een klacht, of misschien wel een schade die je wilt melden.
Ga daarvoor naar hemus.nl/gebouw (inloggen als lid). Eric van Woudenberg is gebouwbeheerder, bij hem komen je opmerkingen terecht. Hij is ook te bereiken via gebouw@hemus.nl.

Volg de instructie 'Verantwoord alcohol schenken' en doe de test

Ga naar www.nocnsf.nl/iva, en doe de test.Wind en temperatuur
Weergegevens 19 maart 13:14
Windwaarschuwing IJsselmeer van het KNMI: oost tot noordoost 6
Temperatuur bij Hemus: 2,9°
Rood licht = algeheel roeiverbod
Oranje licht = roeien toegestaan tot de hoogspanningslijnen als er bij Hemus geen golfslag is
Onweer(swaarschuwing)?
Bij onweer of dreigend onweer geldt altijd een algeheel roeiverbod. Houd hiervoor zelf de verwachting in de gaten.
Koud water
Het water kan koud zijn, je bent dan in enkele minuten onderkoeld als je in het water terecht komt. Ga niet in je eentje skiffen. Neem een telefoon mee. Sla je om, ga dan direct naar de kant. Op plaatsen met hoge beschoeiing zijn er om de 50 meter trapjes.

Ga je om, ga dan direct naar de kant, de boot is minder belangrijk.
Let altijd op: op pontons, werkschepen en vrachtvaarders. Kijk vaak om!

Bij Hemus geldt een algeheel parkeerverbod.
Webcam
Veiligheid
Lees hier - windwaarschuwing 8 of meer voor KNMI-regio IJsselmeer
- bij windwaarschuwing 7: roeien toegestaan tot hoogspanningslijn als er geen golfslag is bij Hemus
- temperatuur bij de loods 0 graden of lager
- drijfijs, hoe weinig ook
- dichte mist
- onweer
- van zonsondergang tot zonsopgang
In al deze gevallen is er een vaarverbod, ook als er geen bordje hangt.
wanneer er een vaarverbod is.
Verder: alleen roeien als je dat na kennis genomen te hebben van deze veiligheidsinformatie zelf verantwoord vindt. Skiffen? Leer dan hoe je in de boot moet klimmen. Lees ook de aanbevelingen voor veilig roeien van de KNRB. Neem altijd je mobieltje mee met daarin Hemus (033 466 9860), clubhuis Baarn (035 541 3216) en brandweer (033 469 4000). Bij echte nood - onderkoeling, verwondingen en erger: 112 bellen.
Onveilige situatie?
Laat het ons weten: veiligheid@hemus.nl.
Het weer

Meer weer:
1 buienradar & -voorspelling
2 meer buienradar
3 het weer hier
4 meer weer hier
Twitbook
Hemus twittert soms en zit op facebook.
KNRB-cursussen
De KNRB biedt cursussen die je tot roei-instructeur opleiden. Wil je meedoen, meld je dan aan bij roeischool@hemus.nl. Als je minstens een jaar instructie gaat geven, betaalt Hemus je cursusgeld.