Welkom bij Hemus
Nieuws
Gezocht: leden toercommissie | Hemus-penningmeester | helpers bij 'Superroeien'
Hemus Blad - download het oktobernummer

De toercommissie zoekt versterking
Door verloop binnen de toercommissie zijn wij op zoek naar 3 enthousiaste commissieleden die zich willen inzetten voor de toertochten. Het is erg leuk om te doen. Je bedenkt en organiseert 2-3 toertochten per jaar samen met iemand anders uit de toercommissie. Vervolgens ga je zelf ook mee met deze tocht en je zorgt ervoor dat de toertocht mede dankzij jouw organisatietalent een geslaagde dag wordt. De toercommissie is een ervaren, gemotiveerd en gezellig team en komt ongeveer zesmaal per jaar bij elkaar voor overleg bij een van de commissieleden thuis. Je kunt je opgeven via toer@hemus.nl.
Dan organiseer je bijvoorbeeld de Grachtentocht door Amsterdam, zie dit filmpje van Cisca Kruijsdijk...

Penningmeester gezocht!
Onze penningmeester heeft de komende tijd geen tijd meer om te roeien. Hij stopt er dus mee. Heb jij affectie met financiën en draag je Hemus een warm hart toe? Meld je dan bij secretaris Albert Knol, via secretaris@hemus.nl.

Helpers gevraagd bij 'Superroeien'
Praktisch iedere zaterdagmiddag vanaf 16.00 uur hebben we bij Hemus visite van een groepje bewoners van het Asielzoekerscentrum (AZC) Zeist. Het is een leuke, soms wisselende groep die geniet van onze locatie en ons materiaal. Ze zijn het 'superroeien' gaan noemen.
We gaan als het weer het toelaat altijd het water op; soms wordt het ergometeren. Het roeien is de band maar 'het uitje' is natuurlijk heel belangrijk. Dus kijk niet vreemd op als er lekker gegeten wordt of er een dansje gemaakt wordt! Het Hemus-clubje dat dit onder haar hoede neemt heeft daarbij evenveel plezier als onze gasten.
Daarbij kunnen we wat versterking gebruiken, zodat we het (bijna) altijd kunnen laten doorgaan, of niemand hoeven achterlaten in het AZC omdat de auto vol zit. Heb je zin en tijd en wil je misschien je kennis van het Perzisch een beetje ontwikkelen neem dan contact op met Willem Beulink via superroeien@hemus.nl.

De Eemhead
De uitslagen vind je via deze link. Foto's vind je hier.

Paul Veenemans Prijs 2018
Na een succesvolle Eemhead staat er weer een mooi evenement op het programma: de Paul Veenemans Prijs (PVP). Een wedstrijd voor roeiers waarin elke roeier schaatst, fietst, loopt en roeit.
Dit jaar wordt de wedstrijd op 11 en 12 november in Den Bosch georganiseerd (www.pvp2017.nl). En volgend jaar bij ons, Hemus in Amersfoort. Ter voorbereiding op de wedstrijd van dit jaar en van volgend jaar, willen we je graag uitnodigen:
- Als je eerder meegedaan hebt
- Als je dit jaar meedoet
- Als je volgend jaar meedoet
- Als je volgend jaar mee wilt helpen organiseren
In een korte bijeenkomst op donderdag 12 oktober willen we verhalen, tips en tricks uitwisselen tussen ervaren sporters, nieuwe deelnemers en de organisatie van de wedstrijd voor volgend jaar.
Als je interesse hebt, kom naar de Villa op 12 oktober om 20 uur. Het duurt uiterlijk tot 21:30, dus jeugdleden zijn ook van harte uitgenodigd om zich te informeren over dit evenement.
Als je al eerder vragen hebt, mail me gerust: pvp2018@hemus.nl.
Piet Kunst

Woensdag 15 november: najaars-ledenvergadering
Op woensdagavond 15 november om 8 uur is de altijd o zo gezellige najaars-ALV. Noteer in je agenda! De uitnodiging krijg je in november per e-mail.

Doe mee aan de Hemus zwemtrainingen!
Het is weer mogelijk om deel te nemen aan de Hemus zwemtrainingen. Vanaf woensdag 1 november tot en met woensdag 21 maart kun je komen zwemmen in Zwembad Liendert, Parelhoenstraat 12, Amersfoortvan 21 tot 22 uur.
De trainingen worden verzorgd door vaste instructeurs en ervaren zwemmers Desiree Berendsen en Ank Verrips. Af en toe zal de les verzorgd worden door een gastcoach. Er wordt aandacht besteed aan conditietraining, zwemtechniekverbetering en er is ook wekelijks een wedstrijdje met spelelement.
De kosten zijn 60 euro. Geef je snel op via deze pagina. Er is plaats voor maximaal 30 leden.

De Hemus Driekwart komt eraan
Hemus Driekwart: hét winterevenement waar ieder lid aan mee kan doen. Jong, oud, man, vrouw, C-boot, gladde boot, teamverband of individueel: het maakt geen verschil omdat er gewerkt wordt met een individuele correctiefactor. Na afloop is het gezellig toeven in de nieuwe Villa Hemus. De competitie bestaat uit vier wedstrijden, van de vier wedstrijden tellen de drie beste resultaten. Dus je mag een datum missen of wat minder goed presteren. Heb je drie keer gestart dan ding je automatisch mee naar de Driekwart Bokaal. De roeidata zijn 18 november, 16 december en 13 januari. De vierde datum, die van de ergometerkampioenschappen, staat nog niet vast. Lees alles op de driekwartpagina.

Driemaal blik in Almelo
17 september - Tijdens de Cottwich Almelo Regatta was er driemaal blik voor Hemus. Annemarie Kamp was de snelste dames-C-veteraan, Bart Buijskool de snelste heren-E-veteraan en zijn zoon Mees de snelste bij de jongens-16, allemaal in de skiff. Bovendien werden Bart en Mees samen in de dubbeltwee tweede.

Nieuwe roeicoaches komen eraan
Maandag 18 september start vanuit de Roeischool de tweede groep voor de opleiding tot roeicoach A. Eerder dit jaar startten er al bijna 15 mensen de cursus “modulaire instructie”. Deze heeft zich doorontwikkeld tot cursus roeicoach A. Met de start van de huidige groep hebben we aan het einde van dit jaar maar liefst bijna 30 mensen opgeleid! Een unicum! Deze keer sluiten ook andere verenigingen aan, waarmee Hemus tegelijkertijd gast is. De opleiding bestrijkt 4 avonden en 2 praktijkmiddagen.
Volgend jaar start er weer een groep. Wil je nu al meer info? Kijk dan op roeicoach.com of schrijf je alvast in voor volgens jaar.

Boord-C-twee Smallepad gedoopt
20 augustus - We hebben er weer een mooie boot bij, de Smallepad. Het is een door Wiersma gebouwde gestuurde boord-C-twee. Doordat hij dicht is, is het een erg veilige boot. Kijk naar de foto's van de doop door Kitty Meulenbeld.

Commissie Veiligheid zoekt versterking
Wil je meewerken aan het onderkennen van risico’s? En het bestuur en de commissies adviseren over preventieve maatregelen ter bevordering van de fysieke en sociale veiligheid? Meld je aan via veiligheid@hemus.nl.

Ploegenlijst geactualiseerd
Zoek je versterking, zoek je een ploeg? Kijk op de ploegenlijst!
Je vindt die hier (inloggen in het ledendeel). Correcties en aanvullingen naar Moos Hoek.

Jip Swildens naar WK
3 augustus - Op de junioren-wereldkampioenschappen in het Litouwse Trakai stuurde Jip de jongens-acht. Ze werden zesde.


Maarten Hurkmans weer wereldkampioen!
23 juli - Op de WK onder 23 jaar in Plovdiv heeft de Holland 8 met Maarten Hurkmans op 5 goud gewonnen. Met hun onder23-wereldrecord van 5.29,55 waren ze twee seconden sneller dan de Roemenen op 2 en dik drie seconden sneller dan de Britten op 3.
Ook het goud van de vrouwen-vierzonder heeft een Hemus-randje: boegroeister Elsbeth Beeres begon enkele jaren geleden haar roeicarrière bij Hemus.


Wedstrijdroeien bij Hemus: ambities en kaders
14 juli - Onder bovenstaande titel staan de uitgangspunten voor het roeien van wedstrijden op papier. De vloot is sterk verbeterd, en de wens om die boten te gebruiken daardoor ook. We kiezen ervoor de kwaliteit van de wedstrijdboten gedurende lange tijd op orde en daarmee beschikbaar te houden voor wedstrijdroeiers die daarmee het verschil kunnen maken. Hoe we dat doen lees je hier (inloggen voor het ledendeel).
Voor wedstrijdroeiers betekent het dat tweemaal per jaar hun wedstrijdplan bij de wedstrijdcommissaris kunnen inleveren, om te beginnen voor 1 september 2017.

Afsluiting roeiseizoen voor de jeugd en onderlinge wedstrijd
8 juli - De jeugd heeft hun roeiseizoen afgesloten. 's Middags roeiden ze de derde onderlinge wedstrijd, met aansluitend een behendigheidswedstrijd. Van de wedstrijdroeiers was Stijn de snelste, bij de overige roeiers was Matthijs de snelste jongen en Ploon het snelste meisje. Uitslagen van de wedstrijd vind je hier. Na het roeien ging de barbecue aan en vierden ze het einde van het roeiseizoen met een gezellige gezamenlijke maaltijd. Op 2 september begint het nieuwe seizoen voor de jeugd. En een heleboel foto's.

Hemus-jongens-18 landelijk derde in verenigingsklassement
3 juli - Jaarlijks wordt aan de hand van de jeugd-wedstrijduitslagen een klassement opgemaakt van de prestaties van de roeiverenigingen in Nederland. Bij de jongens-18 staat Hemus dit jaar op de derde plaats, geweldig! Tromp en Maastrichtse blijven ons voor, maar gevestigde namen als De Maas, Amstel, Willem III en Het Spaarne staan lager. Bij de meisjes-16 is Hemus elfde, ook heel goed.

Stefan Slagter alweer blik
2 juli - Na hun klinkende overwinningen tijdens de Holland Beker heeft Stefan Slagter met zijn Maastrichtse maatje Hilmar Verbeek ook de NSRF Slotwedstrijden gewonnen in de dubbeltwee. Ze finishten in 6.41.17, en waren 2 seconden sneller dan Tromp. Als derde, op 27 seconden, finishte ook een Hemus-combi: Pelle Verhoef met De Hertoegroeier Teun Timmermans.

Hemusblikkenregen bij Holland Beker
24/25 juni - Tijdens de prestigieuze wedstrijden om de Holland Beker komt Hemus goed voor de dag. Stefan Slagter won met zijn Maastrichtse maatje Hilmar Verbeek bij de jongens-18 in de dubbeltwee (foto), met een dikke voorsprong op nummer 2. Jip Swildens stuurde de jongens-18-acht naar de overwinning en Maarten Hurkmans won in de onder-23-Holland-acht. Op zondag werd alles nog eens geroeid, en weer waren Stefan en Hilmar overtuigend eerste, Maarte idem en Jip stuurde een andere KNRB-combiploeg achter Maarten naar de tweede plaats. De acht met daarin Jelle Koopman en Max Jager werd in de finale vierde en laatste. Uniek: drie achten met Hemusroeiers aan de start op de Holland Beker!


Blik bij Vechtrace
24 juni - Mariska Sas en Jens Berlinicke hebben bij de mix-dubbeltwee de Vechtrace gewonnen.

Heftigst uitgedoste Natroweemusploeg
21 juni - Hemusploeg VUT-loos heeft de prijs voor best uitgedoste bemanning tijdens Natroweemus in Weesp gewonnen. Ze brachten het thema 'bejaard' het meest overtuigend tot uiting. Qua roeien werden ze tweede, achter De Jeugd van Tegenwoordig van RV Naarden.

Driemaal blik bij de Masters
17 juni - Tijdens de Masters in Tilburg hebben Hemusmaters driemaal de overwinning behaald. Esmoreit van de Velde in skiff en samen met Robert van Spronsen in de dubbeltwee. Robert startte ook in de 4x en haalde met Cedric Rietmeijer, Bart Vos en Peter van der Mark weer blik. Bart en Cedric werden bovendien derde in de tweezonder.

Hemus-combi-8 bij jongens-18 kampioen van Nederland
4 juni - Tijdens de Nederlandse Kampioenschappen op de Bosbaan is bij de jongens-18 de Hemus-combinatie met daarin (van rechts naar links) Stefan Slagter, Max Jager en Jelle Koopman als eerste geëindigd. Vanaf begin tot eind lagen ze op de eerste positie, op de hielen gezeten door een RIC-combinatieploeg. Met 6.04,36 hadden ze op de finish een voorsprong van 2,7 seconden op de RIC-combi.


De Mondriaan in mondriaanjasje
Nederland is in de ban van Mondriaan, dat gebeurt zo eens in de twintig jaar. Z'n geboortestad Amersfoort doet daaraan mee. Wij hadden al een boot naar die man genoemd. Nu is de boot toepasselijk opgefleurd, zodat we weer helemaal bij de tijd zijn.


Twee stuks in de aanbieding
In de maten S en M is tijdelijk één exemplaar van ons veilige knal-oranje roeishirt te koop voor slechts €27,50. Wees er snel bij. Bestel het rechtstreeks via een mailtje aan Lara (kleding@hemus.nl).


Ik ben lid van Hemus en ik wil...
Kijk eens op hemus.nl/leden en zie hoe handig je nu van alles op onze website kan vinden. Wel even inloggen.

Heb je iets over het gebouw te melden of te vragen?
Dat nieuwe Huis van de Watersport, het is even wennen. We kunnen ons voorstellen dat je wel eens een goed idee hebt, een suggestie, een klacht, of misschien wel een schade die je wilt melden.
Ga daarvoor naar hemus.nl/gebouw (inloggen als lid). Eric van Woudenberg is gebouwbeheerder, bij hem komen je opmerkingen terecht. Hij is ook te bereiken via gebouw@hemus.nl.

Volg de instructie 'Verantwoord alcohol schenken' en doe de test
Ga naar www.nocnsf.nl/iva, en doe de test.
Ga je om, ga dan direct naar de kant, de boot is minder belangrijk.
Let altijd op: op pontons, werkschepen en vrachtvaarders. Kijk vaak om!

Bij Hemus geldt een algeheel parkeerverbod.
Wind en temperatuur
Weergegevens 23 oktober 00:32
Windwaarschuwing IJsselmeer van het KNMI: west 6
Temperatuur bij Hemus: 10,1°
Rood licht = algeheel roeiverbod
Oranje licht = roeien toegestaan tot de hoogspanningslijnen als er bij Hemus geen golfslag is
Onweer(swaarschuwing)?
Bij onweer of dreigend onweer geldt altijd een algeheel roeiverbod. Houd hiervoor zelf de verwachting in de gaten.
Koud water
Het water kan koud zijn, je bent dan in enkele minuten onderkoeld als je in het water terecht komt. Ga niet in je eentje skiffen. Neem een telefoon mee. Sla je om, ga dan direct naar de kant. Op plaatsen met hoge beschoeiing zijn er om de 50 meter trapjes.
Webcam
Veiligheid
Lees hier - windwaarschuwing 8 of meer voor KNMI-regio IJsselmeer
- bij windwaarschuwing 7: roeien toegestaan tot hoogspanningslijn als er geen golfslag is bij Hemus
- temperatuur bij de loods 0 graden of lager
- drijfijs, hoe weinig ook
- dichte mist
- onweer
- van zonsondergang tot zonsopgang
In al deze gevallen is er een vaarverbod, ook als er geen bordje hangt.
wanneer er een vaarverbod is.
Verder: alleen roeien als je dat na kennis genomen te hebben van deze veiligheidsinformatie zelf verantwoord vindt. Skiffen? Leer dan hoe je in de boot moet klimmen. Lees ook de aanbevelingen voor veilig roeien van de KNRB. Neem altijd je mobieltje mee met daarin Hemus (033 466 9860), clubhuis Baarn (035 541 3216) en brandweer (033 469 4000). Bij echte nood - onderkoeling, verwondingen en erger: 112 bellen.
Onveilige situatie?
Laat het ons weten: veiligheid@hemus.nl.
Het weer

Meer weer:
1 buienradar & -voorspelling
2 meer buienradar
3 het weer hier
4 meer weer hier
Twitbook
Hemus twittert soms en zit op facebook.
KNRB-cursussen
De KNRB biedt cursussen die je tot roei-instructeur opleiden. Wil je meedoen, meld je dan aan bij roeischool@hemus.nl. Als je minstens een jaar instructie gaat geven, betaalt Hemus je cursusgeld.