Koningin Aap en de bolle buiken

Maandagochtend 22 augustus 2011 05.20 uur. De wekker. Eten, douchen, tas mee, slaapmatjes, kratje met etenswaar en keukengerei. Leo (de mijne) een kus en op naar Leo (die andere bolle buik).

Om ca 06.30 uur verlaten we de Kruiskamp, op weg naar het Verenigd Koninkrijk. Als we elkaar nog niet kenden: tijd genoeg om dat te veranderen. In Duinkercke nemen we de Ferry naar Dover, waar we met mooi weer de krijtrotsen zien opdoemen. Dan nog 2 uur rijden over M25 en M4 voordat we het tentje neerzetten op een mooie rustige camping enkele tientallen meters van de idyllische Thames. In de warme zon verkennen we de omgeving via het Thamespath, mooie vakwerkhuisjes, Engels veel bloemen in de tuinen, opgeknapte ouderwetse trekschuiten met 2taktmotor tuffen voorbij. Goed toeven.
 
Onze stek voor dit weekend is Hurley. Een plaatsje met een kerk, een lekker restaurant (The Old Bell) en een handvol huizen. We zitten zo´n 10 Mile van Eton Dorney Lake, de Olympische Roeibaan.
 
De volgende morgen start onze verkenningstocht om jullie straks een goede stek aan te kunnen bieden: ruimte om je tent neer te zetten, leuke omgeving, rustige camping (al zal het met duizenden roeifans straks overal ´crowded´ zijn…) schoon en voldoende sanitair, op redelijke afstand van de roeibaan en misschien nog wel belangrijker: op redelijke afstand van de opstapplekken van de bussen die je straks naar de roeibaan gaan brengen, aardige campingeigenaren, mooi uitzicht, voldoende te doen in de omgeving…
 
We beginnen onze tocht bij het Information Centre in de bieb van Maidenhead. Met een Engelse overbeleefde kalmte worden we voor-ons-ongebruikelijk traag te woord gestaan. Ja, ze willen ons met alles helpen, de omgeving is lovely en er is vanalles te doen, maar een lijst met campings uitdraaien, duurt toch nog wel even een klein uurtje… Heel wat folders en uiteindelijk een lijst met adressen later, stappen we in de auto richting Roeibaan en Camping Ammerden (op nog geen kilometer van de baan). De Tomtom blijkt goed te kunnen navigeren op postcodes, ideaal!
 
(DICHTBIJ) ETON DORNEY LAKE
 
Ammerden is een camping voor circa 30 staanplaatsen. Elk jaar is de camping vol met vaste gasten. 500 mensen hebben zich al aangemeld om tijdens de spelen bij hen op de camping te komen staan. Als wij dat ook willen, dan kunnen we de eigenaresse een mailtje sturen. Dat kan tot eind september. In oktober beslist ze dan of ze spelen-gasten willen of dat ze voldoende hebben aan hun ´eigen volk´. Euhm… Dat belooft niet veel goeds. Gelukkig is het wel zo, dat het dicht bij de baan lijkt, maar in augustus 2012 zijn alle wegen om de roeibaan afgeblokt en kun je niet rechtstreeks die kant op. Er zijn verschillende opstapplekken o.a. bij Reading en Maidenhead. En kijk, daar zitten we nu juist in de buurt met de camping waar wij bolle buiken nu overnachten!
De baan is gecheckt: lang, breed, open vlakte. Bij wind afschuwelijk voor een wedstrijd. ’t Vlot is lekker stroef. De nieuwe bruggen zijn mooi: net roeibootjes. Gaaf om er zomaar te zijn en rond te lopen.
 

   

 
EN VERDER
 
We bezoeken camping Treetops (ca 10 km verder), 10 plekken in de achtertuin van een vriendelijke Engelse meneer die reserveringen in zijn grote agenda schrijft die naast de telefoon ligt. Een klein wc’tje en douche in het schuurtje. Schattig, maar in de eerste week van augustus 2012 heeft hij nog 3 plaatsen over.
Dan via campings die op de uitdraai van de bieb zijn aangeduidt: van A naar G, D en C en eindigend bij J.
A is een prachtige plek op een heuvel, lekker rustig, in niemandsland, maar je kunt er wel fietsen huren, de eigenaar heeft een prachtige tuin en mooi huis, het oogt vriendelijk en ook de vrouw van de baas is erg aardig. Het sanitair wordt net vernieuwd en in de pub er naast kun je prima lokaal eten (hebben we getest, zoete aardappelsoep met geroosterd brood.
D is bij een vrome bebaarde eigenaar van een mooi huis en tuin, een klein veldje en een kapelletje dat er gammel uitziet en waar de walm van wierook je de adem beneemt. Het wc’tje en doucheruimte in 1 is niet brandschoon en dus (het prachtige vakwerkboothuisje ten spijt) geen aanrader.
Het verhaal van G willen we je besparen: als we het dorpje inrijden zijn we heel enthousiast, want ‘hoe lieflijk’ de scheve vakwerkgebouwtjes, maar ‘hoe afschuwelijk’ het terrein, zonder beheerder (die kunnen we bellen) met een opslag van tientallen caravans voor je bij een klein veldje komt net achter een enorme loods die dienst doet als een-of-andere werkplaats. Alsof we een industrieterreintje op zijn gereden. Sorry, deze wordt het niet.
Wallingford aan de Thames is een stadje met supermarkten en leuke winkeltjes. Prima plek. Het zwembad net over de brug heeft een campingveldje, wat kaal en wc´s met spinnenwebben, maar wel heerlijk aan de Thames, zodat de kids net achter de tent kunnen vissen en pootje baden.
Aan de overkant ligt camping G. Beschut tussen de bomen, heerlijk schoon sanitair, babyverschoonhokjes, droger(!), winkeltje. Wel veel campers. Op een-weg-oversteken van het zwembad, dus een veel betere optie.
 
HENLEY, DÉ ROEISTAD
 
J: jullie camping (als het ons tenminste lukt om de eigenaar te overtuigen dat hij ons zeker een plek moet gaan geven, omdat wij de leukste, fijnste groep zijn die hij zich maar kan wensen. Let op: JULLIE MOETEN DAT DAN WEL WAAR GAAN MAKEN! Please…).
De camping is groot, dat wel, maar ziet er prima verzorgd uit. Er is mogelijkheid om stroom te tappen. Er kunnen caravans en campers staan (niet op het tentenveld overigens, maar diegene die daar gebruik van willen maken, kunnen natuurlijk ook van onze faciliteiten, lees gezelligheid, gebruik komen maken). Er is een zwembad (je), een houten speelplek, een grote mooie visvijver met een prieeltje voor het toezicht. Barman Pete zwaait de scepter in de bar (goed roeilijf). Hij vertelt dat dit dé camping is om te boeken met de spelen (voor roeiers dan!)
Jullie Koningin Aap team heeft degelijk speurwerk verricht naar de waarheid van deze bewering:
In Henley wordt jaarlijks de Regatta gehouden. Er zijn 3 roeiclubs in de stad. Leander is daar 1 van. Op het moment dat wij er zijn, roepen we een skiffeur aan in zijn Hudson, die wil ons wel rondleiden op zijn clubje. Er liggen tientallen empachers in de loods. Hij is ´retired´ (maar niet ouder dan wij) roeilid van deze club (dommebuiken zijn zijn naam vergeten, misschien hebben we wel met een wereldkampioen gepraat…?). De andere actieve leden zijn op dat moment allemaal in Bled in Slovenië voor de WK. Deze roeivereniging heeft alleen wedstrijdroeiers die op Olympische, EK en WKniveau roeien, dus circa 40 actieve leden. Verder circa 1000 leden die dan retired zijn waarschijnlijk en nog circa 1000 vrienden, sponsors of andere ex-leden met geld (foto 3603). Er is geen tijd voor een rondleiding, die ze normaal gesproken graag voor ons organiseerden. Er is die avond namelijk een géén-spijkerbroeken-bijeenkomst in de club. We mogen onszelf binnen die 5 minuten wel rondleiden. Er hangen megagrote houten panelen aan de muur die in gouden letters vertellen wie in welke jaar allemaal een medaille hebben gewonnen of 1 of ander ander groot toernooi. Langs de trap hangen tientallen lijsten met roeiteams met medailles. De glorie schreeuwt ons tegemoet. Er zijn verschillende kamers, een eigen keuken, restaurant, bar. Op de voordeur staat in zilveren letters op de ruiten ´Laender rowing club´.
Nou, is dat een goeie plek om te kamperen of niet?
Als we mazzel hebben zien we ook nog wat toproeiers trainen op de Thames, onder de brug van Henley door. Als je tijd hebt om langer te gaan, raadt de juffrouw op kantoor zelfs aan om de week voor de spelen te komen. Dan zie je de internationale teams hun oefenbanen varen bij de club voor op de Thames. De stad staat dan helemaal in het teken van roeien en is overal versierd.
Heb je nog iets meer tijd, dan is het zeker een aanraden om op 20 juni 2012 te komen, een week voor de Regatta die op 27 juni zal plaatsvinden. Dan zie je alle teams van heel dichtbij roeien en gebeurd er in de stad niets dat niet in het teken staat van dit gebeuren. Volgens de juffrouw: spectaculair om mee te maken.
 
Enthousiast geworden? Wij in ieder geval!
Degenen die zich al op hebben gegeven krijgen deze week een mailtje met de vraag met hoeveel personen ze denken te komen, of ze een tent of caravan plek willen, welke data ze willen komen, wat het ongeveer gaat kosten qua staplek (de gezamenlijke kosten van catering e.d. volgen later). Voor deze mensen gaan wij, Koningin Aap, in ieder geval ons uiterste best doen om alles voor elkaar te krijgen.
In september 2011 willen we jullie antwoord graag ontvangen.
Heb je je nog niet opgegeven, maar wil je wel graag deel uitmaken van het HollandHemusHuis, dan kun je je voor september nog aanmelden via londen2012@hemus.nl. Je hoort zo spoedig mogelijk van ons, of er ruimte is om in de voorbereiding mee te worden genomen.
Meld je je later aan, dan kunnen wij je natuurlijk voorzien van tips en trucs. Het kan zijn dat je dan zelf een plek bij ons op de camping kunt regelen, maar dat kunnen we helaas niet garanderen (wat overigens op dit moment ook nog geldt voor degenen die zich al hadden opgegeven, nog even geduld dus a.u.b.).
 
Mirjam van den Hoorn en Leonieke Hennes