Weergegevens 21 oktober 21:38
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: geen waarschuwing
Temperatuur bij Hemus: 13,8°
 
Utrecht - Kromme Rijn op woensdag 17 oktober 2018
We gaan op bezoek bij roeivereniging Viking in Utrecht. Vanaf Viking gaan we via de Vaartsche Rijn de Kromme Rijn op. Langs landgoederen (Amelisweerd) en kastelen komen we tal van watervogels en soms zelfs de ijsvogel tegen. Het is een groen gebied zo verrassend dicht bij de stad, met prachtige plekken om aan te leggen. Mooi lunchpunt is theehuis Rhijnauwen voor een picknick of voor een pannenkoek.

Hoe ver we de Kromme Rijn oproeien richting Bunnik/Odijk is afhankelijk van ons eigen roeitempo. Dit gaat stroomopwaarts, dus de terugweg gaat sneller.

Afhankelijk van de tijd kunnen we daarna het centrum van Utrecht verkennen via de Singel en de Oudegracht met werfkelders. De Singel vormt een groene gordel om de binnenstad. Over de Singel roei je langs historische gebouwen, voormalige bastions en de oude stadsmuur. Over de Oudegracht roei je langs datgene wat uniek is voor Utrecht en voor de wereld: de werven en de werfkelders. In de kelders sloeg men de goederen op die met de schepen werden aangevoerd. Doordat ze onder de straat en onder de huizen doorlopen, zijn deze kelders zo'n dertig meter diep. Tegenwoordig zijn er in de werfkelders restaurants, woonhuizen en winkels. Het is een bijzondere ervaring om door deze grachten te varen.

Inschrijven
Je kunt inschrijven tot 10 oktober door hieronder op "aanmelden" te klikken. Vul je e-mailadres nauwkeurig in, want dat wordt gebruikt voor bevestiging. Als je niet binnen een paar minuten een mail krijgt, is er iets fout gegaan. Stuur dan een e-mail naar de contactpersoon. Geef bij aanmelding a.u.b. aan of je een auto hebt, kunt rijden en hoeveel mensen mee kunnen rijden. Als de tocht "vol" is, geef je op als reserve, want er kan altijd iemand op het laatste moment verhinderd zijn en dan kun je alsnog mee.

Inschrijving is definitief na overmaking van 5,00 euro op rekening NL50 INGB 0687 596 327 ten name van M. Bos te Amersfoort onder vermelding van Toertocht Utrecht. Er vindt geen restitutie plaats. De totale kosten bedragen 12 euro en zijn inclusief koffie/thee voor vertrek, vervoer per auto, boothuur en roeiplezier. Lunch onderweg is voor eigen rekening. De resterende 7 euro contant en met gepast geld te voldoen op de roeidag zelf.

Inschrijfgeld € 5,00
Stand van zaken - maximaal aantal inschrijvingen: 20
- aantal inschrijvingen: 19
- aantal open plekken: 1
- aantal reserveplekken: 7
Datum woensdag 17 oktober 2018
Contactpersoon Teja Feith en Marieke Bos
Contact e-mail mariekelodder@hotmail.com
> aanmelden
Wind en temperatuur
Weergegevens 21 oktober 21:38
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: geen waarschuwing
Temperatuur bij Hemus: 13,8°
Rood licht = algeheel roeiverbod
Oranje licht = roeien toegestaan tot de hoogspanningslijnen als er bij Hemus geen golfslag is
Onweer(swaarschuwing)?
Bij onweer of dreigend onweer geldt altijd een algeheel roeiverbod. Houd hiervoor zelf de verwachting in de gaten.
Koud water
Het water kan koud zijn, je bent dan in enkele minuten onderkoeld als je in het water terecht komt. Ga niet in je eentje skiffen. Neem een telefoon mee. Sla je om, ga dan direct naar de kant. Op plaatsen met hoge beschoeiing zijn er om de 50 meter trapjes.
Ga je om, ga dan direct naar de kant, de boot is minder belangrijk.
Let altijd op: op pontons, werkschepen en vrachtvaarders. Kijk vaak om!
Bij Hemus geldt een algeheel parkeerverbod.
Webcam
Veiligheid
Lees hier wanneer er een vaarverbod is.
  • windwaarschuwing 8 of meer voor KNMI-regio IJsselmeer
  • bij windwaarschuwing 7: roeien toegestaan tot hoogspanningslijn als er geen golfslag is bij Hemus
  • temperatuur bij de loods 0 graden of lager
  • drijfijs, hoe weinig ook
  • dichte mist
  • onweer
  • van zonsondergang tot zonsopgang
In al deze gevallen is er een vaarverbod, ook als er geen bordje hangt.
Verder: alleen roeien als je dat na kennis genomen te hebben van deze veiligheidsinformatie zelf verantwoord vindt. Skiffen? Leer dan hoe je in de boot moet klimmen. Lees ook de aanbevelingen voor veilig roeien van de KNRB. Neem altijd je mobieltje mee met daarin Hemus (033 466 9860), clubhuis Baarn (035 541 3216) en brandweer (033 469 4000). Bij echte nood - onderkoeling, verwondingen en erger: 112 bellen.

Onveilige situatie?
Laat het ons weten: veiligheid@hemus.nl.
Het weer

Meer weer:
1 buienradar & -voorspelling
2 meer buienradar
3 het weer hier
4 meer weer hier
Twitbook
Hemus twittert soms en zit op facebook.
KNRB-cursussen
De KNRB biedt cursussen die je tot roei-instructeur opleiden. Wil je meedoen, meld je dan aan bij roeischool@hemus.nl. Als je minstens een jaar instructie gaat geven, betaalt Hemus je cursusgeld.