Weergegevens 25 april 01:33
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: geen
Temperatuur bij Hemus:
Lucht 3,2° Water 10,4°
Meer veiligheidsinfo
Ploegen- en botentoewijzingsbeleid
 

In een snel groeiende vereniging als Hemus is voor een goede organisatie met betrekking tot inschrijvingen van landelijke wedstrijden en daarbijbehorende botentoewijzingen een goede structuur en duidelijkheid over en aan roeiende ploegen van belang. Om in deze duidelijkheid te kunnen bieden én te krijgen heeft de wedstrijdcommissie een duidelijker beleid uitgestippeld ten aanzien van ploegsamenstelling, inschrijvingen en trainings-/wedstrijdboten.

Doel
- Hemus op de roeikaart in den lande zetten.
- Duidelijkheid binnen de vereniging over toewijzingsbeleid
- Structureel trainende ploegen
- Materiaalbesef
- Goed voorbereid op wedstrijden verschijnen
- Voorkomen ad-hoc samenstelling van ploegen
- Voorkomen ad-hoc starten van wedstrijden

Ploegaanmelding
Ploegen moeten zich uiterlijk twee maanden voor een wedstrijd melden. Hierbij moet worden vermeld: alle namen (incl. evt. stuurman/vrouw), ploegvertegenwoordiger, gewenste boot en te starten wedstrijden en indien aanwezig de coach. Tevens zal het startgeld centraal op een nader te noemen rekening moeten worden gestort. Geen gestort startgeld betekent géén inschrijving (er wordt niet door Hemus voorgeschoten). De wedcie zal de wedstrijddata bekend maken van alle ROW’s en nationale wedstrijden via het publicatiebord in de loods, ‘Het Vaarwater’ en de Hemus-site.

Uitzondering hierop is de aanmelding voor de “Head of the river” en de damesvariant waarbij een termijn van drie maanden wordt gehanteerd.

Slechts (tijdige) aanmeldingen van ploegen zullen door de wedcie centraal worden aangemeld bij de organiserende vereniging en rekening mee worden gehouden m.b.t. botentoewijzing. Slechts in uitzonderingssituaties kan in overleg met de wedcie geprobeerd worden individueel in te schrijven bij de wedstrijd organiserende vereniging, maar dit doet afbreuk aan het imago van Hemus.
 
Toewijzing
Uitgangspunt is dat alleen roeiers en boten van RV Hemus worden ingezet.
De wedcie zal allereerst bekijken of het niveau van de ploeg overeenkomt met de classificatie van de aangevraagde boot (dit geldt voornamelijk voor de kleinere nummers). Vervolgens zal de/een boot worden toegewezen.
Blijkt uit het aangegeven te starten wedstrijdoverzicht dat er meerdere ploegen van dezelfde boot gebruik willen maken tijdens een wedstrijd en uit de wedstrijdprogramma’s blijkt dat er geen dubbel bootgebruik mogelijk is, dan zal een TIMETRAIL moeten worden gevaren. Uiteraard is dit alleen nodig als de ploegen onderling in goed overleg geen alternatief overeenkomen en de wedcie heeft beoordeeld dat de ploegen inderdaad aanspraken kunnen maken op dezelfde boot.

Timetrial
De trial zal ca. 6 weken (voor de “Head of the river” en variant geldt medio/ultimo januari) voor de bewuste wedstrijd worden gevaren op een daarvoor door de wedcie aangewezen locatie, dag en tijdstip. De winnaar krijgt de gelegenheid een keuze te maken uit de boten waarin de wedstrijd kan worden gestart. Indien de uitgebreide vloot van de RV Hemus niet toereikend is met betrekking tot het te starten wedstrijdnummer zal de wedcie tijdig een extra boot regelen, waarin evt. bij de betreffende vereniging nog kan worden getraind.

De timetrial moet worden gevaren door de trainingsploeg. Indien noodzakelijk zal er voor een goede omrekeningstabel bij de timetrial worden gezorgd om tot vergelijkbare uitslagen te komen.

Gebruik toegewezen boot
Een toegewezen boot mag door de betreffende ploeg worden afgesteld, e.e.a. in overleg met de materiaal commissaris. Als de boot ook toegewezen is aan een andere ploeg, dan zullen de ploegen hierover met elkaar overleg moeten voeren. De ploegen met de toegewezen boten zullen kenbaar gemaakt worden aan de vereniging via de publicatieborden. Bij misbruik van deze regeling (boot toegewezen is namelijk ook daadwerkelijk de aangemelde wedstrijd(-en) starten) kan de eerdere toezegging tot nader order worden ingetrokken. Eenmaal een boot toegewezen, zal de ploeg minimaal 1 boottraining per week met de helft+1 van de opgegeven roeiers moeten draaien. Voor de 8+ mag ook in kleinere nummers getraind worden.

Beleid m.b.t. de toewijzingsboten (zoals de “Strijdhorst” en “’t Havik”) wijkt hiervan af. Deze boten kunnen voor langere tijd toegewezen worden.

Consequenties
De boot die aan een ploeg(-en) wordt toegewezen/is gekozen zal door de betreffende ploeg(-en) moeten worden onderhouden/gerepareerd e.e.a. in overleg met /met behulp van de materiaalcommissaris. Dit ontslaat uiteraard de andere roeiers niet van hun materiaalbesef verplichting!

Uitzonderingen
In het uitzonderlijke geval dat ploegen in een later stadium kenbaar maken een bepaalde wedstrijd te willen starten, zullen de betrokken ploegen in overleg met de wedcie tot overeenstemming over de botentoewijzing komen. In voorkomende gevallen zal het bestuur de beslissing nemen.

Wedstrijdcommissie RV Hemus
Klaas Hoogenkamp - Hetty Visee - Alice Zelle
 

Water kouder dan 15 graden?
Als je omslaat dreigt koude-shock en onderkoeling. Denk na over de risico's. Lees de aanbevelingen!
Wind en temperatuur
Weergegevens 25 april 01:33
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: geen
Temperatuur bij Hemus:
Lucht 3,2° Water 10,4°
Rood licht = algeheel roeiverbod
Oranje licht = roeien toegestaan tot de hoogspanningslijnen als er bij Hemus geen golfslag is
Veiligheid
Lees hier wanneer er een vaarverbod is.
  • windwaarschuwing 8 of meer voor KNMI-regio IJsselmeer
  • bij windwaarschuwing 7: roeien toegestaan tot hoogspanningslijn als er geen golfslag is bij Hemus
  • temperatuur bij de loods 0 graden of lager
  • drijfijs, hoe weinig ook
  • dichte mist
  • onweer
  • van zonsondergang tot zonsopgang
In al deze gevallen is er een vaarverbod, ook als er geen bordje hangt, en ook als het stoplicht niet brandt.
Verder: alleen roeien als je dat na kennis genomen te hebben van de Checklist Veilig Roeien zelf verantwoord vindt.
Fel-oranje of fel-gele kleding is verplicht voor stuur/slag en boeg.
Omgeslagen? Ga zo snel mogelijk naar de kant. Gebruik de boot evt. als drijflichaam. Soms kun je inklimmen, leer hoe je in de boot moet klimmen.
Lees ook de veiligheidsinformatie van de KNRB.
Neem in de boot altijd een mobieltje mee met daarin Hemus (033 466 9860), clubhuis Baarn (035 541 3216) en brandweer (033 469 4000).
Bij echte nood - onderkoeling, verwondingen en erger: 112 bellen.

Onveilige situatie?
Laat het ons weten: veiligheid@hemus.nl.
Trek je het gebeuren je persoonlijk aan, mail dan aan de vertrouwenscontactpersoon.
Onweer(swaarschuwing)?
Bij onweer of dreigend onweer geldt altijd een algeheel roeiverbod. Houd hiervoor zelf de verwachting in de gaten.
Drukte op het water
Blijf ver van gemotoriseerde scheepvaart af. Rondmaken, stilliggen alleen op veilige plekken, dus niet in bochten e.d. Hou goed stuurboordwal. Anticipeer!
Let altijd op: op pontons, werkschepen en vrachtvaarders. Kijk vaak om!
Bij Hemus geldt een algeheel parkeerverbod.
Webcam
Het weer
1 buienradar
2 meer weer hier
Twitbook
Hemus twittert soms en zit op facebook.
KNRB-cursussen
De KNRB biedt opleidingen tot roei-instructeur. Wil je meedoen, meld je dan aan bij roeischool@hemus.nl. Als je minstens twee jaar instructie gaat geven, betaalt Hemus je cursusgeld.