Wedstrijdreglement Eemhead

1. De race
De Eemhead is een tijdrace over 2,5 en 5 km over de Eem volgens het Reglement voor Roeiwedstrijden (RvR) van de KNRB.

2. Blokindeling
Die vind je hier.

3. Voorstart, start en finish
De start is een vliegende start met een startverschil van circa 15 seconden tussen de ploegen. Tussen twee velden wordt een langer startverschil aangehouden. De start en finish zijn gemarkeerd met ballen in het water en vlaggen op de wal. Op circa 100 meter voor de start is de voorstart gemarkeerd met ballen in het water. Na de finish dient men door te roeien en op aanwijzing van de vlothond aan te leggen.
Om een goed verloop van de wedstrijd te waarborgen behoren alle ploegen de aanwijzingen van de wedstrijdfunctionarissen te allen tijde op te volgen.

4. Oplopen en passeren
Conform artikel 50 RvR:
  • De oplopende ploeg is vrij haar koers te kiezen.
  • De opgelopen ploeg mag de oplopende ploeg niet hinderen en moet tijdig wijken, zodat de oplopende ploeg daadwerkelijk vrij is haar koers te kiezen. De oplopende ploeg mag haar voorrangsrecht echter niet misbruiken.
  • Veiligheid en sportiviteit geven bij, zowel de opgelopen als de oplopende ploeg de doorslag bij de wijze waarop zij elkaar bejegenen bij een situatie waarin opgelopen wordt.
5. Inhaalverbod Malebrug (dit geldt alleen voor deelnemers aan 5 km)
Bij de fietsbrug Malebrug (2,5 km voor de finish) wordt tijdens de wedstrijd alleen gebruik gemaakt van het middelste bruggat. Doorgang in alle andere bruggaten is verboden. Vanaf circa 100 meter voor deze brug geldt een inhaalverbod, dit is aangegeven met ballen in het water. Bij het negeren van het inhaalverbod kan een straf worden opgelegd.

6. Stuurlieden
De stuurliedeninstructie vind je hier:
- Stuurliedeninstructie 5 km
- Stuurliedeninstructie 2,5 km

7. Aanvaringen en protesten
Aanvaringen dienen altijd voorkomen te worden. Protesten worden kenbaar gemaakt door direct na de finish de arm in de lucht steken. Het officiŽle protest wordt binnen 60 minuten na afloop van de race bij het hoofd van de jury worden ingediend, conform art. 70 RVR.

8. Blikken
De winnaar van elk jeugdveld ontvangt een blik. Bij andere velden wordt er aan de winnaar blik uitgereikt indien er in het veld drie ploegen of meer hebben ingeschreven.
Uitgeschreven velden worden in beginsel als ťťn categorie verroeid. Bij voldoende inschrijvingen kan alsnog een verdeling in leeftijdscategorieŽn worden gemaakt. Dit wordt bekendgemaakt bij de loting.

9. Bokalen
Er zijn twee wisselbokalen te verdienen tijdens de Eemhead. Die gaan uiteraard gepaard met eeuwige roem! Bij de heren wordt er in het 8+-veld geroeid om de Keibokaal, bij de dames kan in het D4*-veld de Koppelpoortbokaal worden gewonnen.

10. Deelname op eigen risico
Roeivereniging Hemus en de organisatie van de Eemhead dragen geen verantwoordelijkheid voor enige vorm van schade aan wat dan ook. Deelname geschiedt op eigen risico.
In geval van nood kunt u altijd contact opnemen met het algemene noodnummer 112 of het Eemhead-noodnummer (zie hier.
De eerste helft van de 5 km is het water moeilijk bereikbaar voor hulpdiensten. Daarom wordt het deelnemers aangeraden een telefoon mee te nemen (conform artikel 18.6).
Lees ook de praktische informatie onder de kop veiligheid.