Daventria - IJssel: clinic stromend water op zondag 25 augustus 2019
IJsselroeien bij Deventer
Zondag 25 augustus zijn we te gast bij Daventria in Deventer voor een tocht op de IJssel. Of de tocht richting Deventer gaat of richting Olst hangt af van de omstandigheden. Wie nog eens wil oefenen in het "kribben bijten" en het roeien in "vetergang" mag deze kans niet missen! We verzamelen om 8.45 uur bij Hemus en zijn rond 17.30 weer retour.

Denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan . . . . Daventria wil met het citeren van deze bekende dichtregel op hun site aandacht vragen voor de gevaren van het rivierroeien. Dit gedicht van Marsman eindigt immers met de waarschuwing: . . . en in alle gewesten wordt de stem van het water met zijn eeuwige rampen gevreesd en gehoord.

Bij Daventria hebben ze het liever niet over rivierroeien, want dat kunnen wij op de Eem ook wel, maar over IJsselroeien. Iedere rivier is anders. Hoe stroomt de IJssel? Wat doet hij in de bochten? Naarmate de rivier groter is en het rivierwater hoger staat, brengt het roeien op de IJssel meer risico's met zich mee. Rijkswaterstaat regelt voor een deel hoeveel water er door de IJssel stroomt. Dit ligt meestal tussen de 150 en 400 m3 water per seconde. Ter hoogte van Deventer is de stroomsnelheid circa 4 km/uur! Als er meer dan 400 m3 water doorstroomt worden de uiterwaarden aangesproken, als reservoir, maar ook hier staat stroming. Dit is vooral in de winter en het vroege voorjaar het geval. De IJssel wordt dan erg breed, op sommige plaatsen wel een kilometer of meer, terwijl de rivier in de zomerbedding ongeveer 80 m breed is.

Om de veiligheid op het water te garanderen krijgen we een korte cursus met instructie en uitleg over roeien op stromend water, kribbevaren en de golfslag en het verkeer op de rivier. Daventria geeft in iedere boot een ervaren stuur mee en zo nodig ook nog een boegroeier. Het belooft en gezellige en vooral leerzame dag te worden. Leer je roeien bij Daventria dan krijg je aanvankelijk alleen bevoegdheid voor in de haven. Gevorderden kunnen gaan werken aan hun IJsselvaardigheid. Ben je eenmaal IJsselwaardig, dan moet je dat, vooral de roeier op leeftijd, regelmatig aantonen door de IJsselvaardigheidsproef te doen. Daarbij komt het aan op kracht en conditie. We gaan het zien. Maar we komen natuurlijk ook om traag door oneindig laagland te gaan . . . .

Privacy beleid (zie website). Door je in te schrijven voor deze toertocht ga je akkoord met het onderling uitwisselen van mailadres, telefoon nummer en foto’s. Als je bezwaar hebt tegen het plaatsen van foto's waar jij herkenbaar opstaat, geef je dit vooraf aan bij de organisatie.

Inschrijven
Je kunt je inschrijven vóór 15 augustus door hieronder op 'aanmelden' te klikken (in te loggen met de gegevens voor Hemusleden, niet je codes voor het afschrijfboek). Vul je e-mailadres nauwkeurig in, want dat wordt gebruikt voor bevestiging. Als je niet binnen een paar minuten een mail krijgt, dan is er iets fout gegaan. Stuur dan een e-mail naar de contactpersoon. Geef bij aanmelding s.v.p. aan, of je een auto hebt, kunt rijden en hoeveel mensen er dan bij kunnen.

Er kunnen max 12 deelnemers mee. Als de tocht "vol" is, geef je dan op als reserve, want er kan altijd iemand op het laatste moment verhinderd zijn en dan kun je alsnog mee.

Inschrijving is definitief na overmaking van € 5,00 op rekening NL40 TRIO 0379477092 ten name van T.M.W van Asbeck te Amersfoort onder vermelding van Daventria clinic. Er vindt geen restitutie plaats.
De totale kosten bedragen € 25,00 en zijn inclusief de cursus rivier roeien, koffie/thee, vervoer, boothuur en roeiplezier. Lunch en drinken onderweg is voor eigen rekening. De resterende € 20,00 contant en met gepast geld te voldoen op de roeidag zelf.

Inschrijfgeld € 5,00
Stand van zaken - maximaal aantal inschrijvingen: 12
- aantal inschrijvingen: 9
- aantal open plekken: 3
- aantal reserveplekken: 2
Datum zondag 25 augustus 2019
Contactpersoon Agnes Kemperman & Henk de Haan
Contact e-mail Agnes.kemperman@gmail.com
> aanmelden