Weergegevens 8 februari 04:57
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: geen
Temperatuur bij Hemus:
Lucht -3,8° Water 7,2°
Vaarverbod, conform artikel IX.3 van het HR.
Want temperatuur: -3,8°
Meer veiligheidsinfo
 
Toerroeien bij Hemus

De Eem is een rivier om trots op te zijn. Ieder Hemus-lid is moet op zijn minst een keer de hele Eem, tot aan de monding in het Eemmeer bij 't Raboes, geroeid hebben. Vaak wordt dit gedaan door leden die net afgeroeid zijn.
Nederland heeft veel meer mooi roeiwater. De toercommissie organiseert tochten in het hele land en soms ook daarbuiten. Deze tochten zijn bedoeld voor ieder lid met een roeibevoegdheid. De tochten zijn altijd erg gezellig en het is een leuke manier om eens wat andere roeigenoten te leren kennen.
 
De boten worden vaak gehuurd bij de roeivereniging ter plaatse. Dit zijn meestal wherry's en soms C-vieren. Soms wordt gebruik gemaakt van eigen of gehuurd materiaal dat dan naar de betreffende roeilocatie vervoerd moet worden. Hiervoor worden de eigen botenwagens of materiaal van andere verenigingen gebruikt. De samenwerking met de verenigingen in onze regio is hierbij van grote waarde. We verzamelen altijd bij de Villa.
 
Inschrijven doe je door bij de tocht waaraan je wilt meedoen op 'aanmelden' te klikken. Of door je naam op de lijst in de Villa te zetten.
Jaarprogramma 2012
zondag 1 aprilNaar 't Raboes, de monding van de Eem aanmelding open!
zondag 22 aprilToertocht Ronde Hoep
vrijdag 11 meiBreda
zaterdag 9 juniVechttocht
zaterdag 23 juni 21.00 uur tot zondag 24 juni 06.00 uurMidzomernachttocht naar het Okrieteiland
zaterdag 30 juni en zondag 1 juli'Doortocht van Gent'
zondag 1 tot en met zondag 8 julieen week roeien in Vorpommern (Duitsland) aanmelding open!
vrijdag 20 juliLeidschendam
vrijdag 17 augustusLandelijke Midweekdag: Lelystad, Woerden, Zutphen, Wageningen
vrijdag 7 septemberAlkmaar
zondag 28 oktoberGrachtentocht Amsterdam

Verslagen van eerdere tochten
In het oneindig grote Hemus Fotoboek vind je heel veel foto's van eerdere tochten.
Tochten bij andere verenigingen
Roeiverenigingen organiseren ook vaak toertochten waarbij iedereen gewoon zelf met een ploeg kan inschrijven. De toertochtagenda staat in het Evenementennummer van het blad Roeien en ligt in de Villa.
Veilig toerroeien

Veiligheidsregels tijdens toertochten
In het Hemus Handboek staat een aantal veiligheidregels. Voor toertochten gelden daarnaast enige andere regels.
 
Voor je inschrijft voor een tocht
Om te kunnen toerroeien moet je S1-roeibevoegdheid en een G1-stuurbevoegdheid hebben.
Bekijk van tevoren of je de tocht aankan. Je roeit in het algemeen in wherrys met vier personen. Er kan dus regelmatig gewisseld worden, maar in een wherry roeien is best pittig. Als je twijfelt, vraag het een ervaren toerroeier. Als je dan nog twijfelt, zie dan af van deelname of overleg tevoren of je in een boot kan waar je het merendeel van de tijd kunt sturen. Je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor je veiligheid tijdens de tocht.
 
Voor je het water opgaat
Elke boot heeft een 'captain' die het voor het zeggen heeft in de boot. Die moet mobiel bereikbaar zijn tijdens de tocht en geeft zijn mobiele nummer van tevoren door aan de toerleider. De captain heeft het mobiele nummer van de leider van de toer. De captain neemt van tevoren de route door en bespreekt de moeilijkheden met de andere captains en de toerleider.
De captain controleert ook of de boot in orde is. Zorg ervoor dat er een peddel, een pikhaak, een hoosblik en een landvast aanwezig is.
 
Tijdens de tocht
Het is meestal wel gezellig om tijdens de tocht een beetje bij elkaar te blijven. Vaak worden er van tevoren plekken afgesproken om elkaar te ontmoeten. Let op elkaars welzijn tijdens de tocht. Wissel op tijd en neem de tijd om te eten en te drinken. Zorg ervoor dat je warm blijft. Een toertocht is geen wedstrijd, kijk om je heen!
Wees alert op onveilige situaties, bijvoorbeeld bij veel beroepsvaart, stroming, wind. Realiseer je hoe kwetsbaar je bent. Wijk altijd tijdig uit, geef duidelijk aan hoe je koers is. Wijk altijd uit voor grote schepen, veerponten en in ruim water voor zeilschepen en surfplanken.
Je hoeft in principe niet te wijken voor motorboten, maar doe dit bij twijfel wel. Houd goed stuurboordwal. Blijf bij onveilige situaties bij elkaar. Laat de meest ervaren roeier het commando voeren.
Bij sluizen volg je de aanwijzingen van de sluiswachter. Invaren gaat op volgorde van aankomst, maar grote en zware schepen gaan voor. Slip je riemen en leg ze op het boord of de riggers. Ga niet naast of tussen grote schepen liggen. Bevestig een touw dat kan vieren aan de sluiswand en wees alert als het water gaat zakken of stijgen. Voorkom dat de boot bekneld raakt en zorg ervoor dat de riggers vrij zijn.
Wat neem je mee?
Meestal krijg je van te voren van de organisator door wat aan te raden is mee te nemen. Zorg voor voldoende kleding en regenkleding. Zorg ook voor voldoende eten en drinken voor de hele dag. Realiseer je dat je de hele dag in de boot op het water zit. Vooral het sturen kan heel koud zijn en roeien maakt dorstig en hongerig. Soms is het nodig dat je een zwemvest meeneemt, dit krijg je altijd te horen van de organisator. Doe je spullen in een waterdichte tas die dicht kan. Neem geen scherpe of zware spullen mee die de boot of je mederoeiers kunnen beschadigen.
Midweekroeien
Hemus wil graag Midweekroeiers van andere verenigingen ontvangen die op een weekdag op de mooie rivier de Eem willen roeien. De Eem is van Amersfoort tot de Randmeren 18 kilometer lang, dus heen en terug is het een behoorlijke tocht. De rivier kronkelt, er lopen geen drukke wegen langs en de natuur aan bakboord is heel anders dan aan stuurboord. Bij Hemus kunnen zowel wherry's als C4's en C2's worden gehuurd. De contactpersoon Midweekroeien (zie contactgegevens) zorgt na een aanvraag voor het reserveren van het aantal gewenste boten voor:
- de ontvangst op de roeidag (met koffie en koek!)
- de waterkaarten en wetenswaardigheden over de Eem
- de uitrusting van de boten (peddel, pikhaak, landvast en hoosblik)
- aanwijzingen bij het uit de loods halen en te water laten van de boten
- en ontvangt de gasten weer bij terugkomst
Als de boten weer schoon en wel in de loods liggen, kan er een drankje gedronken worden. De huur van een wherry bedraagt €12, van een C2 €9 en van een C4 €16 per dag.
Contactgegevens
Algemeen e-mailadres toercommissie toer@hemus.nl
Toercommissielid Telefoonnummer
Pieter Reitsma: voorzitter 0334 656 304
Diet Huijgen 0356 017 657
Corrie Vlot: midweekroeien 0334 631 820
Ineke van Beusekom: verslaglegging 0334 944 869
Marieke Bos 0334 757 125
Nicolette Buiter 0334 724 213
Bruno Groen 0334 633 972
Kitty Meulenbeld 0334 656 314

Water kouder dan 15 graden?
Als je omslaat dreigt koude-shock en onderkoeling. Denk na over de risico's. Lees de aanbevelingen!
Wind en temperatuur
Weergegevens 8 februari 04:57
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: geen
Temperatuur bij Hemus:
Lucht -3,8° Water 7,2°
Vaarverbod, conform artikel IX.3 van het HR.
Want temperatuur: -3,8°
Rood licht = algeheel roeiverbod
Oranje licht = roeien toegestaan tot de hoogspanningslijnen als er bij Hemus geen golfslag is
Veiligheid
Lees hier wanneer er een vaarverbod is.
  • windwaarschuwing 8 of meer voor KNMI-regio IJsselmeer
  • bij windwaarschuwing 7: roeien toegestaan tot hoogspanningslijn als er geen golfslag is bij Hemus
  • temperatuur bij de loods 0 graden of lager
  • drijfijs, hoe weinig ook
  • dichte mist
  • onweer
  • van zonsondergang tot zonsopgang
In al deze gevallen is er een vaarverbod, ook als er geen bordje hangt, en ook als het stoplicht niet brandt.
Verder: alleen roeien als je dat na kennis genomen te hebben van de Checklist Veilig Roeien zelf verantwoord vindt. Skiffen? Leer dan hoe je in de boot moet klimmen. Lees ook de veiligheidsinformatie van de KNRB. Neem altijd je mobieltje mee met daarin Hemus (033 466 9860), clubhuis Baarn (035 541 3216) en brandweer (033 469 4000). Bij echte nood - onderkoeling, verwondingen en erger: 112 bellen.

Onveilige situatie?
Laat het ons weten: veiligheid@hemus.nl.
Trek je het gebeuren je persoonlijk aan, mail dan aan de vertrouwenscontactpersoon.
Onweer(swaarschuwing)?
Bij onweer of dreigend onweer geldt altijd een algeheel roeiverbod. Houd hiervoor zelf de verwachting in de gaten.
Drukte op het water
Blijf ver van gemotoriseerde scheepvaart af. Rondmaken, stilliggen alleen op veilige plekken, dus niet in bochten e.d. Hou goed stuurboordwal. Anticipeer!
Let altijd op: op pontons, werkschepen en vrachtvaarders. Kijk vaak om!
Bij Hemus geldt een algeheel parkeerverbod.
Webcam
Het weer
1 buienradar
2 meer weer hier
Twitbook
Hemus twittert soms en zit op facebook.
KNRB-cursussen
De KNRB biedt opleidingen tot roei-instructeur. Wil je meedoen, meld je dan aan bij roeischool@hemus.nl. Als je minstens een jaar instructie gaat geven, betaalt Hemus je cursusgeld.