Jeugd-roeien bij Hemus


Roeien is leuk: altijd buiten, het hele jaar door.
Je moet hard werken samen. Soms is het ploeteren, maar heel super als het lukt.
Of je gaat lekker in je eentje hard. Je hebt zelf controle over alles. Wel opletten!
Daarna kun je opwarmen aan de bar of in de zon.Roeien is een gezonde sport waarbij je bijna alle spieren gebruikt. Blessures komen in de roeisport nauwelijks voor. Er wordt het hele jaar door geroeid, zolang er geen vorst is. Je kunt alleen roeien in een eenpersoons skiff of als team, in een ploegboot.

De Hemusjeugd, dat zijn ongeveer 60 jongeren tussen 11 en 18 jaar, en 20 coaches en begeleiders. Jeugdroeien begint bij 11 jaar. Het hangt een beetje af van je lichaamsbouw: je moet lang genoeg zijn, want je roeit gelijk in een grote boot. Je leert eerst de basistechniek van roeien en sturen in een brede boot. Na een paar weken en je eerste roeiexamen ga je door in een smallere boot. Die is sneller en lichter. Techniek en behendigheid zijn belangrijk, net als kracht en uithoudingsvermogen. Het groepsaspect en plezier in het roeien is belangrijk.Het jeugdroeien is elke zaterdag vanaf 11 uur.
In de winter is er extra indoortraining voor kracht en conditie. De jeugd doet zo veel mogelijk mee met de eigen wedstrijden van de club, bijvoorbeeld de Hemus Driekwart en de Eemhead.

Daarnaast is er de mogelijkheid om deel te nemen aan roeikampen en andere activiteiten die ook door de Hemus-jeugd zelf georganiseerd worden. Zoals de barbecue na de behendigheidswedstrijd. Zie dit filmpje van een behendigheidsmiddag:


 
Er zijn wedstrijdploegen die regelmatig overal in het land wedstrijden roeien. De wedstrijdjeugd traint meermaals per week, en is behoorlijk succesvol. Zo hebben we sinds kort een echte wereldkampioen: Maarten Hurkmans is in 2015 met de Holland Junioren 8 wereldkampioen geworden!

Wil je meer weten? Mailadres: jeugd@hemus.nlVeiligheid

Roeien doen we op openbaar vaarwater. Kans op omslaan is altijd aanwezig. Dat is zeker in de winterperiode niet zonder risico. De jeugd roeit daarom in principe altijd onder leiding van een coach totdat voldoende roeivaardigheid bereikt is.
 
Je moet een zwemdiploma hebben. Hemus biedt gedurende het winterseizoen de jeugd de mogelijkheid om de zwemvaardigheid te onderhouden en te verbeteren. Tegen geringe vergoeding kan wekelijks onder begeleiding van zwemcoaches een uur gezwommen worden. Zie hier alle informatie over het zwemmen.
 
Tweemaal per jaar kan kosteloos in een verwarmd zwembad in- en uitklimmen in een skiff geoefend worden. Het beheersen van deze vaardigheid is voor de skiffdiploma’s een vereiste.