Weergegevens 16 december 21:46
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: geen waarschuwing
Temperatuur bij Hemus: 3,1°
 
Jeugd-roeien bij Hemus


Roeien is leuk: altijd buiten, het hele jaar door.
Je moet hard werken samen. Soms is het ploeteren, maar heel super als het lukt.
Of je gaat lekker in je eentje hard. Je hebt zelf controle over alles. Wel opletten!
Daarna kun je opwarmen aan de bar of in de zon.Roeien is een gezonde sport waarbij je bijna alle spieren gebruikt. Blessures komen in de roeisport nauwelijks voor. Je kunt alleen roeien in een eenpersoons skiff of als team, in een ploegboot. Er wordt het hele jaar door geroeid, zolang er geen vorst is en het niet te hard waait. Bij (te) slecht weer is er indoortraining, en ook in de winter kun je je uitleven in het krachthonk.
De Hemusjeugd, dat zijn ongeveer 70 jongeren tussen 12 en 18 jaar, en 20 coaches en begeleiders. Jeugdroeien begint bij ca. 12 jaar. Het hangt een beetje af van je lichaamsbouw: je moet lang genoeg zijn, want je roeit gelijk in een grote boot. Je leert eerst de basistechniek van roeien en sturen in een brede boot. Na een paar weken en je eerste roeiexamen ga je door in een smallere boot. Die is sneller en lichter. Techniek en behendigheid zijn belangrijk, net als kracht en uithoudingsvermogen. Het groepsaspect en plezier in het roeien is belangrijk.Het jeugdroeien is elke zaterdag vanaf 11 uur.
In de winter is er extra indoortraining voor kracht en conditie. De jeugd doet zo veel mogelijk mee met de eigen wedstrijden van de club, bijvoorbeeld de Hemus Driekwart en de Eemhead.

Het jeugdroeien is elke zaterdag vanaf 11 uur. In de winter is er extra indoortraining voor kracht en conditie. De jeugd doet zo veel mogelijk mee met de eigen wedstrijden van de club, bijvoorbeeld de Hemus Driekwart en de Eemhead. Daarnaast is er de mogelijkheid om deel te nemen aan roeikampen en andere activiteiten die ook door de Hemus-jeugd zelf georganiseerd worden. Zoals de barbecue na de behendigheidswedstrijd. Zie ook dit filmpje:


 
Er zijn wedstrijdploegen die regelmatig overal in het land wedstrijden roeien. De wedstrijdjeugd traint meermaals per week, en is behoorlijk succesvol. Zo hebben we al een tijd een echte wereldkampioen: Maarten Hurkmans is in 2017 met de Holland Junioren 8 weer wereldkampioen geworden!

Wil je meer weten? Mailadres: jeugd@hemus.nlVeiligheid

Roeien doen we op openbaar vaarwater. Kans op omslaan is altijd aanwezig. Dat is zeker in de winterperiode niet zonder risico. De jeugd roeit daarom in principe altijd onder leiding van een coach totdat voldoende roeivaardigheid bereikt is.
 
Je moet een zwemdiploma hebben. Hemus biedt gedurende het winterseizoen de jeugd de mogelijkheid om de zwemvaardigheid te onderhouden en te verbeteren. Tegen geringe vergoeding kan wekelijks onder begeleiding van zwemcoaches een uur gezwommen worden. Zie hier alle informatie over het zwemmen.
 
Tweemaal per jaar kan kosteloos in een verwarmd zwembad in- en uitklimmen in een skiff geoefend worden. Het beheersen van deze vaardigheid is voor de skiffdiploma's een vereiste.


Wind en temperatuur
Weergegevens 16 december 21:46
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: geen waarschuwing
Temperatuur bij Hemus: 3,1°
Rood licht = algeheel roeiverbod
Oranje licht = roeien toegestaan tot de hoogspanningslijnen als er bij Hemus geen golfslag is
Onweer(swaarschuwing)?
Bij onweer of dreigend onweer geldt altijd een algeheel roeiverbod. Houd hiervoor zelf de verwachting in de gaten.
Koud water
Het water kan koud zijn, je bent dan in enkele minuten onderkoeld als je in het water terecht komt. Ga niet in je eentje skiffen. Neem een telefoon mee. Sla je om, ga dan direct naar de kant. Op plaatsen met hoge beschoeiing zijn er om de 50 meter trapjes.
Ga je om, ga dan direct naar de kant, de boot is minder belangrijk.
Let altijd op: op pontons, werkschepen en vrachtvaarders. Kijk vaak om!
Bij Hemus geldt een algeheel parkeerverbod.
Webcam
Veiligheid
Lees hier wanneer er een vaarverbod is.
  • windwaarschuwing 8 of meer voor KNMI-regio IJsselmeer
  • bij windwaarschuwing 7: roeien toegestaan tot hoogspanningslijn als er geen golfslag is bij Hemus
  • temperatuur bij de loods 0 graden of lager
  • drijfijs, hoe weinig ook
  • dichte mist
  • onweer
  • van zonsondergang tot zonsopgang
In al deze gevallen is er een vaarverbod, ook als er geen bordje hangt.
Verder: alleen roeien als je dat na kennis genomen te hebben van deze veiligheidsinformatie zelf verantwoord vindt. Skiffen? Leer dan hoe je in de boot moet klimmen. Lees ook de aanbevelingen voor veilig roeien van de KNRB. Neem altijd je mobieltje mee met daarin Hemus (033 466 9860), clubhuis Baarn (035 541 3216) en brandweer (033 469 4000). Bij echte nood - onderkoeling, verwondingen en erger: 112 bellen.

Onveilige situatie?
Laat het ons weten: veiligheid@hemus.nl.
Het weer

Meer weer:
1 buienradar & -voorspelling
2 meer buienradar
3 het weer hier
4 meer weer hier
Twitbook
Hemus twittert soms en zit op facebook.
KNRB-cursussen
De KNRB biedt cursussen die je tot roei-instructeur opleiden. Wil je meedoen, meld je dan aan bij roeischool@hemus.nl. Als je minstens een jaar instructie gaat geven, betaalt Hemus je cursusgeld.