Weergegevens 19 juni 02:39
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: geen waarschuwing
Temperatuur bij Hemus: 16,8°
Meer veiligheidsinfo

HEK 2001: uitslag ter discussie

door: Erik Luysen

 

HETTY LOFSTRÖM BLIJKT WINNARES HEK 2001 TE ZIJN !!

Bij het nalopen van de berekeningen voor de Hemus Ergometer Kampioenschappen viel me ineens op dat Hetty Lofström bij de invoergegevens 1964 als geboortejaar had gekregen. Nu ziet Hetty er nog jong uit, maar als je weet dat ze in 1944 geboren is doe je haar toch die 20 jaren ervaring tekort. Bij het corrigeren van haar leeftijd in het rekenmodel gebeurde er iets spectaculairs: ze sprong meteen van de 13e naar de 1e plaats op de ranglijst van de vrouwen en werd ook de nummer EEN van het volledige klassement. Hetty is dus, met terugwerkende kracht, de grote winnares van de HEK 2001. Marieke de Vries, de winnares die in januari gehuldigd is, blijft vanzelfsprekend eervolle tweede. 

Op zo’n moment word je nieuwsgierig naar de gehanteerde methodiek in het spreadsheet en ik ontdekte nog iets vreemds: de leeftijdcorrectie stopte bij 61 jaar, d.w.z. diegenen die ouder zijn krijgen dezelfde correctiefactor als een 61-jarige. Dit is weer nadelig voor de ouderen zoals Hans Veenstra, Derk Tees en Bert van der Wal. Bij het corrigeren hiervan gebeurde er weer iets bijzonders: Hans Veenstra sprong van de 4e naar de 1e plaats bij de mannen en heeft dus Jantinus Ziengs van de eerste plaats verdrongen. Ook hier dus een veteraan als winnaar! 

In de gecorrigeerde overall ranglijst blijven de eerste zeven plaatsen nog steeds door vrouwen bezet, pas daarna komt Hans Veenstra als 8e, dan weer allemaal vrouwen tot de tweede man (Jantinus) pas opduikt op de 14e plaats. Het feit dat zoveel vrouwen zo hoog eindigden vonden (en vinden) veel mannen toch een beetje merkwaardig. Ook de gecorigeerde tijden zijn wel erg laag (zie de tabel). Over het zoekwerk dat daaruit voortkwam en de contacten met “De Maas” vertel ik u de volgende keer. Hieronder staat de overall uitslag van de HEK 2001, met toepassing van de nieuwe tabelel.

© 2001 - Erik Lysen

Bekijk hier de uitslag volgens de nieuwe tabel.

Opmerking webmaster:
De HEK commissie heeft desgevraagd laten weten dat de uitslag van de HEK 2001 niet wordt aangepast, zodat de op 13 januari jl. gekroonde kampioenen hun prijzen kunnen behouden.

Wind en temperatuur
Weergegevens 19 juni 02:39
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: geen waarschuwing
Temperatuur bij Hemus: 16,8°
Rood licht = algeheel roeiverbod
Oranje licht = roeien toegestaan tot de hoogspanningslijnen als er bij Hemus geen golfslag is
Onweer(swaarschuwing)?
Bij onweer of dreigend onweer geldt altijd een algeheel roeiverbod. Houd hiervoor zelf de verwachting in de gaten.
Koud water
Het water kan koud zijn, je bent dan in enkele minuten onderkoeld als je in het water terecht komt. Ga niet in je eentje skiffen. Neem een telefoon mee. Sla je om, ga dan direct naar de kant. Op plaatsen met hoge beschoeiing zijn er om de 50 meter trapjes.
Let altijd op: op pontons, werkschepen en vrachtvaarders. Kijk vaak om!
Bij Hemus geldt een algeheel parkeerverbod.
Webcam
Veiligheid
Lees hier wanneer er een vaarverbod is.
  • windwaarschuwing 8 of meer voor KNMI-regio IJsselmeer
  • bij windwaarschuwing 7: roeien toegestaan tot hoogspanningslijn als er geen golfslag is bij Hemus
  • temperatuur bij de loods 0 graden of lager
  • drijfijs, hoe weinig ook
  • dichte mist
  • onweer
  • van zonsondergang tot zonsopgang
In al deze gevallen is er een vaarverbod, ook als er geen bordje hangt, en ook als het stoplicht niet brandt.
Verder: alleen roeien als je dat na kennis genomen te hebben van deze veiligheidsinformatie zelf verantwoord vindt. Skiffen? Leer dan hoe je in de boot moet klimmen. Lees ook de aanbevelingen voor veilig roeien van de KNRB. Neem altijd je mobieltje mee met daarin Hemus (033 466 9860), clubhuis Baarn (035 541 3216) en brandweer (033 469 4000). Bij echte nood - onderkoeling, verwondingen en erger: 112 bellen.

Onveilige situatie?
Laat het ons weten: veiligheid@hemus.nl.
Het weer
1 buienradar
2 het weer hier
3 meer weer hier
Twitbook
Hemus twittert soms en zit op facebook.
KNRB-cursussen
De KNRB biedt opleidingen tot roei-instructeur. Wil je meedoen, meld je dan aan bij roeischool@hemus.nl. Als je minstens een jaar instructie gaat geven, betaalt Hemus je cursusgeld.