Weergegevens 27 november 04:00
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: zuid 6
Temperatuur bij Hemus:
Lucht 6,0°
Meer veiligheidsinfo
 
Kom roeien in Amersfoort!
de vereniging | historie | adres & bestuur | roeien | lidmaatschap en kosten | aanmeldingsformulier
Roeien op de Eem
Wij bieden iedereen die kan zwemmen en 12 jaar of ouder is, de mogelijkheid op de rivier de Eem te roeien. Kijk op de website de-eem.nl hoe mooi de rivier is!
Hemus is een brede vereniging: jong - vanaf 12 jaar - tot oud - het oudste lid is dik in de 80 - roeit er met plezier. Voor deze leden staan ruim 70 boten ter beschikking in diverse soorten en maten.
 
Roeiseizoen
In principe kan er het hele jaar geroeid worden, dagelijks tussen zonsopgang en zonsondergang - zo lang het niet vriest en niet te hard waait. 's Winters is het uit veiligheidsoverwegingen niet toegestaan om alleen te gaan roeien.
Niet alleen in het weekend maar ook op verschillende doordeweekse dagen is het gezellig druk op de club. Tijdens de zomermaanden is het ook 's avonds lekker druk op het water.
 
Aktief
Hemus heeft een ruim aanbod aan roeiactiviteiten: toertochten en wedstrijden. Tijdens de wintermaanden is er voor leden van Hemus eenmaal per week een zaaltraining en even vaak een zwemtraining.
Als je zin hebt om zomaar een keer te komen kijken, kom dan gerust langs. Zaterdag is daarvoor de beste dag.
Nog nooit geroeid?
Nieuwe leden zonder roei-ervaring beginnen in groepen van vier tot twaalf aspirantleden onder begeleiding van een aantal instructeurs. Gedurende een proefperiode van zes lessen (kosten zie deze pagina) ervaar je wat roeien is. In de proefperiode beslis je ook of je door wilt gaan met roeien. Als je besluit om door te gaan, meld je dan aan als lid van Hemus (via dit formulier). De roeischool krijgt hiervan ook bericht en plaatst je dan voor de vervolgcursus, die drie tot vier maanden duurt.
Wanneer de instructeur vindt dat je goed genoeg roeit om met je ploeg zonder instructeur het water op te gaan, leg je een examen af. Tijdens de cursus wordt ernaar gestreefd dit met de hele groep te laten plaatsvinden. De roeilessen zijn meestal op zaterdagmiddag of vrijdagochtend, in het voorjaar en de zomer ook op een doordeweekse avond.
Iedereen met een goede gezondheid kan leren roeien. Twijfel je over je gezondheid, of heb je een aandoening waarmee je mogelijk jezelf of anderen in gevaar kan brengen, overleg dan met het bestuur of met de vertrouwenscontactpersoon van Hemus.

Teamsport
Je roeit in een ploeg. Dus als er iemand zomaar wegblijft, zijn de anderen gedupeerd. Er wordt dan ook van je verwacht dat je komt. Na meer dan eenmaal verzuim per maand in de instructieperiode schuif je door naar de volgende instroomgroep, een halfjaar later. We willen je zo goed mogelijk opleiden, zodat je binnen drie tot vier maanden zelfstandig kan roeien.
Wil je dus goed leren roeien, dan moet je er in het begin voldoende tijd voor vrijmaken.
Jongeren
Ben je 12 jaar of ouder, en weeg je minstens 40 kilo? Dan ben je van harte welkom bij Hemus.
Je krijgt roeiles in een groepje van 5 of 6 leeftijdgenoten. Hoe lang dat duurt hangt een beetje van jezelf af - meestal zo ongeveer een halfjaar. In die tijd leer je goed roeien. Als je zin hebt kan je dan al deelnemen aan wedstrijden!
Je legt tijdens je opleiding verschillende proeven af: daarmee laat je zien dat je kan roeien. Als je alle proeven met succes hebt gedaan krijg je een Roeivaardigheidsdiploma.
Als je zin hebt om zomaar een keer te komen kijken kom dan langs tijdens de instructietijden voor jongeren op zaterdag vanaf 11.30 uur.

Meer informatie of lid worden?
Direct aanmelden? Vul het aanmeldingsformulier in! Wil je eerst nog meer informatie? Mail dan je vraag naar ledenadministratie@hemus.nl.

 
 
 
Water kouder dan 15 graden?
Als je omslaat dreigt koude-shock en onderkoeling. Denk na over de risico's. Lees de aanbevelingen!
Wind en temperatuur
Weergegevens 27 november 04:00
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: zuid 6
Temperatuur bij Hemus:
Lucht 6,0°
Rood licht = algeheel roeiverbod
Oranje licht = roeien toegestaan tot de hoogspanningslijnen als er bij Hemus geen golfslag is
Veiligheid
Lees hier wanneer er een vaarverbod is.
  • windwaarschuwing 8 of meer voor KNMI-regio IJsselmeer
  • bij windwaarschuwing 7: roeien toegestaan tot hoogspanningslijn als er geen golfslag is bij Hemus
  • temperatuur bij de loods 0 graden of lager
  • drijfijs, hoe weinig ook
  • dichte mist
  • onweer
  • van zonsondergang tot zonsopgang
In al deze gevallen is er een vaarverbod, ook als er geen bordje hangt, en ook als het stoplicht niet brandt.
Verder: alleen roeien als je dat na kennis genomen te hebben van de Checklist Veilig Roeien zelf verantwoord vindt. Skiffen? Leer dan hoe je in de boot moet klimmen. Lees ook de veiligheidsinformatie van de KNRB. Neem altijd je mobieltje mee met daarin Hemus (033 466 9860), clubhuis Baarn (035 541 3216) en brandweer (033 469 4000). Bij echte nood - onderkoeling, verwondingen en erger: 112 bellen.

Onveilige situatie?
Laat het ons weten: veiligheid@hemus.nl.
Trek je het gebeuren je persoonlijk aan, mail dan aan de vertrouwenscontactpersoon.
Onweer(swaarschuwing)?
Bij onweer of dreigend onweer geldt altijd een algeheel roeiverbod. Houd hiervoor zelf de verwachting in de gaten.
Drukte op het water
Blijf ver van gemotoriseerde scheepvaart af. Rondmaken, stilliggen alleen op veilige plekken, dus niet in bochten e.d. Hou goed stuurboordwal. Anticipeer!
Let altijd op: op pontons, werkschepen en vrachtvaarders. Kijk vaak om!
Bij Hemus geldt een algeheel parkeerverbod.
Webcam
Het weer
1 buienradar
2 meer weer hier
Twitbook
Hemus twittert soms en zit op facebook.
KNRB-cursussen
De KNRB biedt opleidingen tot roei-instructeur. Wil je meedoen, meld je dan aan bij roeischool@hemus.nl. Als je minstens een jaar instructie gaat geven, betaalt Hemus je cursusgeld.