Weergegevens 12 september 12:06
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: geen
Temperatuur bij Hemus:
Lucht 13,9° Water 14,7°
Meer veiligheidsinfo

Jeugd-roeien bij Hemus: sportief! uitdagend! gezellig!


Roeien is leuk: altijd buiten, het hele jaar door. Je moet hard werken samen. Soms is het ploeteren, maar het is echt super als het lukt samen met je vrienden.
De ene keer ga je lekker in je eentje hard, de volgende keer met leeftijdgenoten! Na de training nog even lekker met de andere jeugd blijven hangen op het terras of bij de haard.

Ben je op zoek naar een sport die sportief, uitdagend en gezellig is...?
...dan ben je bij Hemus aan het juiste adres!

Een denksport voor de spieren


Roeien dat is een sport waarbij je met leeftijdgenoten, vrienden en vriendinnen samen in de buitenlucht op en rond het water van de Eem actief bent. Genieten van samen plezier hebben dat is wat we bij Hemus willen bereiken voor onze jeugdleden.
Ze zeggen ook wel eens dat roeien een denksport is voor de spieren, dus ben je een slimme of stoere jongen of meid van 11 jaar tot 18 jaar, dan moet je zeker eens bij ons langskomen!
Dat kan elke zaterdag om 11 uur, dan traint de Hemus jeugd altijd!
Aanmelden mag, maar hoeft niet. Voor vragen kun je terecht bij de jeugdcommissie via jeugd@hemus.nl.

Wil je het een paar weken proberen?
Dan kan je je via deze link aanmelden voor een kennismakingsperiode van een week of zes. Wat de kennismakingsperiode en het lidmaatschap kost, zie je hier.

Wedstrijdsport en recreatieve sport


Roeien een wedstrijdsport, en net zo goed is het een recreatieve sport, afhankelijk van je persoonlijke wensen en misschien die van je vrienden. Roeien bij Hemus gaat niet alleen om de sport: lol, gezelligheid en leuk en met respect met elkaar omgaan vinden we net zo belangrijk.
Onze Hemus-jeugd zelf organiseert als jeugdbestuur ook de nodige activiteiten zoals een Sinterklaastocht, Kerstdiner, Paasontbijt, Roeiweek of leuke pizza-avond.

Je roeit voor je plezier maar ook met een doel, zoals deelname aan wedstrijden op je eigen niveau. Er zijn onderlinge, regionale en nationale wedstrijden waaraan de Hemus-jeugd in verschillende samenstellingen deelneemt.
Jaarlijks worden er door andere roeiverenigingen roeikampen georganiseerd waaraan je kan deelnemen. Maar de Hemus-roeidriedaagse met Hemelvaart en de Roeiweek in de zomer zijn veruit het leukst, met altijd wel 30 tot 50 jeugdleden.

Begeleiding van de jeugdleden


De organisatie van het jeugdroeien bij Hemus is in handen van de jeugdcommissie. Bij hen kan iedereen met vragen terecht via jeugd@hemus.nl.
Een grote groep enthousiaste vrijwillige coaches verzorgt de roeiopleidingen en trainingen voor de jeugd. De jeugd is ingedeeld in groepen op basis van ervaring, leeftijd en ambitie.
Voor de ambitieuze jeugdleden zijn er twee groepen wedstrijdroeiers die deelnemen aan een selectie resp. aan alle wedstrijden op nationaal niveau.
De laatste jaren kunnen de jeugdroeiers van Hemus goed meekomen en boeken ze regelmatig overwinningen. Ook heeft een ex-jeugdroeier van Hemus in de Holland acht deelgenomen aan de Olympische Spelen in Tokio.

Elke zaterdag vanaf 11 uur


Het jeugdroeien is elke zaterdag vanaf 11 uur op Hemus op het water of bij slecht weer op de ergometer (een roeiappartaat).
In de winter is er extra indoortraining voor kracht en conditie speciaal voor de jeugd. De jeugd doet zo veel mogelijk mee met de eigen wedstrijden van de club, bijvoorbeeld de Hemus Driekwart en de Eemhead. Daarnaast is er de mogelijkheid om deel te nemen aan roeikampen en andere activiteiten die ook door de Hemus-jeugd zelf georganiseerd worden. Zoals de barbecue na de behendigheidswedstrijd.

Iets meer voor de ouders


Het jeugdroeien neemt bij Hemus een belangrijke plaats in, de vereniging heeft een relatief grote jeugdafdeling. Bevordering van het roeien door de jonge jeugd is momenteel een van de speerpunten van de roeibond KNRB.
Basis van het jeugdroeien is de roeiopleiding. Het aanleren van de roeihaal, het veilig kunnen besturen van de boten en het leren roeien in de verschillende boottypen.
De jeugdcoaches/begeleiders van Hemus volgen de regels NOC*NSF omtrent de omgang met minderjarigen en zijn allemaal in het bezit van een Verklaring omtrent gedrag (VOG). Tevens worden onze vrijwilligers periodiek bijgeschoold en opgeleid door deelname aan opleidingen vanuit de KNRB.
Meer uitgebreide informatie over het jeugdroeien en wedstrijdroeien door de jeugd is te vinden in deze documenten:
- algemene introductie voor roeiers en ouders
- introductie over wedstrijdroeien

Veiligheid


Roeien doen we op openbaar vaarwater van de Eem. Kans op omslaan is altijd aanwezig. Dat is zeker in de winterperiode niet zonder risico. De jeugd roeit daarom altijd onder leiding van een coach.
Je moet een zwemdiploma hebben. Periodiek kan je in de zomer in de Eem en in de winter in een verwarmd zwembad oefenen om in een boot te klimmen vanuit het water.

Water kouder dan 15 graden?
Als je omslaat dreigt koude-shock en onderkoeling. Denk na over de risico's. Lees de aanbevelingen!
Wind en temperatuur
Weergegevens 12 september 12:06
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: geen
Temperatuur bij Hemus:
Lucht 13,9° Water 14,7°
Rood licht = algeheel roeiverbod
Oranje licht = roeien toegestaan tot de hoogspanningslijnen als er bij Hemus geen golfslag is
Veiligheid
Lees hier wanneer er een vaarverbod is.
  • windwaarschuwing 8 of meer voor KNMI-regio IJsselmeer
  • bij windwaarschuwing 7: roeien toegestaan tot hoogspanningslijn als er geen golfslag is bij Hemus
  • temperatuur bij de loods 0 graden of lager
  • drijfijs, hoe weinig ook
  • dichte mist
  • onweer
  • van zonsondergang tot zonsopgang
In al deze gevallen is er een vaarverbod, ook als er geen bordje hangt, en ook als het stoplicht niet brandt.
Verder: alleen roeien als je dat na kennis genomen te hebben van de Checklist Veilig Roeien zelf verantwoord vindt.
Fel-oranje of fel-gele kleding is verplicht voor stuur/slag en boeg.
Omgeslagen? Ga zo snel mogelijk naar de kant. Gebruik de boot evt. als drijflichaam. Soms kun je inklimmen, leer hoe je in de boot moet klimmen.
Lees ook de veiligheidsinformatie van de KNRB.
Neem in de boot altijd een mobieltje mee met daarin Hemus (033 466 9860), clubhuis Baarn (035 541 3216) en brandweer (033 469 4000).
Bij echte nood - onderkoeling, verwondingen en erger: 112 bellen.

Onveilige situatie?
Laat het ons weten: veiligheid@hemus.nl.
Trek je het gebeuren je persoonlijk aan, mail dan aan de vertrouwenscontactpersoon.
Onweer(swaarschuwing)?
Bij onweer of dreigend onweer geldt altijd een algeheel roeiverbod. Houd hiervoor zelf de verwachting in de gaten.
Drukte op het water
Blijf ver van gemotoriseerde scheepvaart af. Rondmaken, stilliggen alleen op veilige plekken, dus niet in bochten e.d. Hou goed stuurboordwal. Anticipeer!
Let altijd op: op pontons, werkschepen en vrachtvaarders. Kijk vaak om!
Bij Hemus geldt een algeheel parkeerverbod.
Webcam
Het weer
1 buienradar
2 meer weer hier
Twitbook
Hemus twittert soms en zit op facebook.
KNRB-cursussen
De KNRB biedt opleidingen tot roei-instructeur. Wil je meedoen, meld je dan aan bij roeischool@hemus.nl. Als je minstens twee jaar instructie gaat geven, betaalt Hemus je cursusgeld.