Weergegevens 27 november 03:55
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: zuid 6
Temperatuur bij Hemus:
Lucht 6,0°
Meer veiligheidsinfo
 
Jeugd-roeien bij Hemus


Roeien is leuk: altijd buiten, het hele jaar door.
Je moet hard werken samen. Soms is het ploeteren, maar heel super als het lukt.
Of je gaat lekker in je eentje hard. Je hebt zelf controle over alles. Wel opletten!
Daarna kun je opwarmen aan de bar of in de zon.


Het jeugdroeien neemt bij Hemus een belangrijke plaats in. De vereniging heeft dan ook een relatief grote jeugdafdeling. Het bevorderen van het roeien door de jonge jeugd is momenteel een van de speerpunten van de roeibond KNRB.
Basis van het jeugdroeien is de roeiopleiding. Het aanleren van de roeihaal, het veilig kunnen besturen van de boten en het leren roeien in de verschillende boottypen.
In principe is roeien een wedstrijdsport maar er is ook ruimte voor meer recreatief varen, afhankelijk van de persoonlijke ambitie. Gezelligheid en met respect met elkaar omgaan vinden we belangrijk.
Er wordt getraind voor deelname aan wedstrijden op verschillende niveaus. Er zijn onderlinge, regionale en nationale wedstrijden. Jaarlijks worden er door roeiverenigingen, studenten enz. roeikampen georganiseerd waaraan deelgenomen kan worden. De Hemus-jeugd zelf organiseert ook de nodige activiteiten zoals een kerstdiner of leuke seizoensafsluiting met barbecue.
De organisatie van het jeugdroeien bij Hemus is in handen van de jeugdcommissie. Bij hen kan iedereen met vragen terecht via jeugd@hemus.nl. Voor vervoer en begeleiding naar wedstrijden wordt een beroep gedaan op de ouders.
Een grote groep enthousiaste coaches verzorgt de roeiopleidingen en trainingen. De jeugd is ingedeeld in groepen op basis van ervaring, leeftijd en ambitie. Er is een aparte groep wedstrijd roeiers die deelnemen aan wedstrijden op nationaal niveau. De laatste jaren kunnen de jeugdroeiers van Hemus goed meekomen en wordt er geregeld gewonnen. Inmiddels roeit een ex-jeugdroeier van Hemus in de Holland acht.
Meer uitgebreide informatie over het jeugd roeien en wedstrijdroeien door de jeugd is te vinden in onderstaande documenten.
- algemene introductie voor roeiers en ouders
- introductie over wedstrijdroeienElke zaterdag vanaf 11 uur

In de winter is er extra indoortraining voor kracht en conditie. De jeugd doet zo veel mogelijk mee met de eigen wedstrijden van de club, bijvoorbeeld de Hemus Driekwart en de Eemhead.

Het jeugdroeien is elke zaterdag vanaf 11 uur. In de winter is er extra indoortraining voor kracht en conditie. De jeugd doet zo veel mogelijk mee met de eigen wedstrijden van de club, bijvoorbeeld de Hemus Driekwart en de Eemhead. Daarnaast is er de mogelijkheid om deel te nemen aan roeikampen en andere activiteiten die ook door de Hemus-jeugd zelf georganiseerd worden. Zoals de barbecue na de behendigheidswedstrijd. Zie ook dit filmpje:


Veiligheid

Roeien doen we op openbaar vaarwater. Kans op omslaan is altijd aanwezig. Dat is zeker in de winterperiode niet zonder risico. De jeugd roeit daarom in principe altijd onder leiding van een coach totdat voldoende roeivaardigheid bereikt is.
 
Je moet een zwemdiploma hebben. Tweemaal per jaar kan kosteloos in een verwarmd zwembad in- en uitklimmen in een skiff geoefend worden. Het beheersen van deze vaardigheid is voor de skiffdiploma's een vereiste.


Water kouder dan 15 graden?
Als je omslaat dreigt koude-shock en onderkoeling. Denk na over de risico's. Lees de aanbevelingen!
Wind en temperatuur
Weergegevens 27 november 03:55
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: zuid 6
Temperatuur bij Hemus:
Lucht 6,0°
Rood licht = algeheel roeiverbod
Oranje licht = roeien toegestaan tot de hoogspanningslijnen als er bij Hemus geen golfslag is
Veiligheid
Lees hier wanneer er een vaarverbod is.
  • windwaarschuwing 8 of meer voor KNMI-regio IJsselmeer
  • bij windwaarschuwing 7: roeien toegestaan tot hoogspanningslijn als er geen golfslag is bij Hemus
  • temperatuur bij de loods 0 graden of lager
  • drijfijs, hoe weinig ook
  • dichte mist
  • onweer
  • van zonsondergang tot zonsopgang
In al deze gevallen is er een vaarverbod, ook als er geen bordje hangt, en ook als het stoplicht niet brandt.
Verder: alleen roeien als je dat na kennis genomen te hebben van de Checklist Veilig Roeien zelf verantwoord vindt. Skiffen? Leer dan hoe je in de boot moet klimmen. Lees ook de veiligheidsinformatie van de KNRB. Neem altijd je mobieltje mee met daarin Hemus (033 466 9860), clubhuis Baarn (035 541 3216) en brandweer (033 469 4000). Bij echte nood - onderkoeling, verwondingen en erger: 112 bellen.

Onveilige situatie?
Laat het ons weten: veiligheid@hemus.nl.
Trek je het gebeuren je persoonlijk aan, mail dan aan de vertrouwenscontactpersoon.
Onweer(swaarschuwing)?
Bij onweer of dreigend onweer geldt altijd een algeheel roeiverbod. Houd hiervoor zelf de verwachting in de gaten.
Drukte op het water
Blijf ver van gemotoriseerde scheepvaart af. Rondmaken, stilliggen alleen op veilige plekken, dus niet in bochten e.d. Hou goed stuurboordwal. Anticipeer!
Let altijd op: op pontons, werkschepen en vrachtvaarders. Kijk vaak om!
Bij Hemus geldt een algeheel parkeerverbod.
Webcam
Het weer
1 buienradar
2 meer weer hier
Twitbook
Hemus twittert soms en zit op facebook.
KNRB-cursussen
De KNRB biedt opleidingen tot roei-instructeur. Wil je meedoen, meld je dan aan bij roeischool@hemus.nl. Als je minstens een jaar instructie gaat geven, betaalt Hemus je cursusgeld.