Weergegevens 28 februari 07:14
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: geen
Temperatuur bij Hemus:
Lucht 0,3° Water 9,9°
Meer veiligheidsinfo

Toerroeien bij Hemus


De Eem is een rivier om trots op te zijn. Ieder Hemus-lid moet op zijn minst een keer de hele Eem van Hemus tot aan de monding in het Eemmeer bij 't Raboes, geroeid hebben. Als start van het nieuwe roeiseizoen organiseert de toercommissie daarom traditioneel de eerste toertocht naar 't Raboes voor alle Hemusleden, met name voor alle nieuwe leden die net zijn afgeroeid - zie het toerprogramma hieronder en meld je aan!

Midweekroeien

Hemus ontvangt ook graag midweekroeiers van andere verenigingen die op een doordeweekse dag op de Eem willen roeien. De Eem is van Amersfoort tot aan de monding in het Eemmeer 16 kilometer lang, dus heen en terug is het een behoorlijke tocht. De rivier meandert, er lopen geen drukke wegen langs, de natuur aan bakboord is anders dan aan stuurboord en biedt steeds weer fraaie vergezichten. Voor de tocht zijn wherry's en gestuurde C-boten (C4x+ en C2x+) beschikbaar.

Toertochten maken

Maar er is veel meer mooi roeiwater in Nederland. De toercommissie organiseert ieder jaar mooie dagtochten in het hele land. Ze zijn bedoeld voor ieder lid met roeibevoegdheid. De tochten zijn altijd gezellig en het is een leuke manier om nieuwe roeigenoten te leren kennen. In het oneindig grote Hemus-fotoboek vind je foto's van eerdere tochten. Bekijk ook eens de korte video van een toertocht naar Woerden, die een mooie impressie geeft van hoe een toertocht kan zijn.

Heb je interesse? Kijk hieronder naar het Toerprogramma en klik op de tocht van je keuze.
Ga je liever zelf op pad, kijk dan naar de informatie over Toertochten bij andere verenigingen.


De toercommissie is bereikbaar via toer@hemus.nl


Toerprogramma: informatie per tocht en inschrijven

Door op een tocht te klikken, zie je de details van de tocht en de link naar het aanmeldingsformulier.

toertocht datum
't Raboes (smikkeltocht) AFGELAST zondag 29 maart 2020
Eemlint, Baarn & Hemus AFGELAST zondag 5 april 2020
De Linge, Leerdam AFGELAST woensdag 6 mei 2020
Het Groene Hart, Woerden AFGELAST donderdag 28 mei 2020
Het Westland, Delft AFGELAST vrijdag 12 juni 2020
Roeiers Saluut Sail Amsterdam 2020 AFGELAST zondag 16 augustus 2020
Zaanse Schans, Wormerveer vrijdag 4 september 2020
Kerkboot, Sneek Fryslân AFGELAST zaterdag 5 september 2020
Oude IJssel, Doetinchem VOLGEBOEKT vrijdag 11 september 2020
Flevoland, Almere Stad vrijdag 2 oktober 2020
Grachtentocht, Amsterdam AFGELAST zondag 25 oktober 2020
Snerttocht zaterdag 28 november 2020
Schaatsen met Hemus-on-Ice? zondag 31 januari 2021


Beeldverslag van een Hemus-toertocht

Tochten bij andere verenigingen

Roeiverenigingen in den lande organiseren ook tochten waarop iedereen zelf met een ploeg kan inschrijven. Ook organiseert de KNRB jaarlijks toertochten in binnen- en buitenland. Informatie over roei-evenementen en de roeikalender vind je op de website van de KNRB en van het blad Roei!.

De landelijke commissie midweekroeien van de KNRB organiseert ieder jaar in augustus een aantal dagtochten in Nederland bij drie of vier gastverenigingen. Hemusleden kunnen zich hiervoor aanmelden, individueel of met een zelf samen te stellen groepje (max. 5 personen per gastvereniging). Heb je interesse, schrijf je dan tijdig in via het toerprogramma - zie onder toertocht 'Te gast bij...'.

Veilig toeren
Lees het Handboek Hemus en dan vooral het hoofdstuk veiligheid.
 
Voor je inschrijft voor een tocht

Om te kunnen toerroeien moet je S1-roeibevoegdheid en G1-stuurbevoegdheid hebben. Bekijk van tevoren of je de tocht aankan. Je roeit in het algemeen met vier personen in een wherry. Er kan dus regelmatig gewisseld worden, maar roeien in een wherry is best pittig. Als je twijfelt, vraag een ervaren roeier om advies. Als je dan nog twijfelt, zie af van deelname of overleg vooraf of je in een boot kunt waar je het grootste deel van de tijd kunt sturen.

Voor je het water op gaat

Elke boot heeft een 'captain' die het voor het zeggen heeft in de boot. Die moet mobiel bereikbaar zijn tijdens de tocht en geeft zijn mobiele nummer van tevoren door aan de toerleider. De captain heeft het mobiele nummer van de leider van de toer. De captain neemt van tevoren de route door en bespreekt de moeilijkheden met de andere captains en de toerleider.
De captain controleert ook of de boot in orde is. Zorg ervoor dat er een peddel, een pikhaak, een hoosblik en een landvast aanwezig is.

Wat neem je mee?

Vooraf krijg je van de organisator specifieke informatie over vervoer, tocht en wat mee te nemen. Zorg in ieder geval voor voldoende (reserve)kleding, regenkleding en zonnebrandcrème. Neem voldoende eten en drinken mee. Realiseer je dat je de hele dag op het water zit en dat roeien hongerig en dorstig maakt. En bij het sturen kan warme kleding goed van pas komen. Doe je spullen in een waterdichte tas en neem geen scherpe of zware spullen mee die de boot of je mederoeiers kunnen beschadigen.

Tijdens de tocht

Het is gezellig en zeker in geval van problemen handig en veilig om tijdens de tocht een beetje bij elkaar te blijven. Zoveel mogelijk maken we vooraf afspraken over aanlegplekken voor koffie/thee en/of lunch. Let op elkaars welzijn tijdens de tocht en neem de tijd om regelmatig wat te drinken of te eten. Zorg ervoor dat je warm blijft. Een toertocht is geen wedstrijd, kijk om je heen!

Onveilige situaties

Wees alert op onveilige situaties, bijvoorbeeld bij veel beroepsvaart, stroming, wind. Realiseer je hoe kwetsbaar je bent. Wijk altijd tijdig uit, geef duidelijk je koers aan. Wijk altijd uit voor grote schepen, veerponten en in ruim water voor zeilschepen en surfplanken. Je hoeft in principe niet te wijken voor motorboten, maar doe dit bij twijfel wel. Hou goed stuurboord wal! Blijf bij onveilige situaties bij elkaar!

Sluizen

Bij sluizen volg je de aanwijzingen van de sluiswachter. Invaren gaat op volgorde van aankomst, maar grote en zware schepen gaan voor. Ga niet naast of tussen grote schepen liggen. Slip je riemen en leg ze op het boord of op de riggers. Bevestig een touw dat kan vieren aan de sluiswand en wees alert als het water gaat zakken of stijgen. Voorkom dat de boot bekneld raakt en zorg ervoor dat de riggers vrij blijven.


Je bereikt de toercommissie via toer@hemus.nl


Water kouder dan 15 graden?
Als je omslaat dreigt koude-shock en onderkoeling. Denk na over de risico's. Lees de aanbevelingen!
Wind en temperatuur
Weergegevens 28 februari 07:14
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: geen
Temperatuur bij Hemus:
Lucht 0,3° Water 9,9°
Rood licht = algeheel roeiverbod
Oranje licht = roeien toegestaan tot de hoogspanningslijnen als er bij Hemus geen golfslag is
Veiligheid
Lees hier wanneer er een vaarverbod is.
  • windwaarschuwing 8 of meer voor KNMI-regio IJsselmeer
  • bij windwaarschuwing 7: roeien toegestaan tot hoogspanningslijn als er geen golfslag is bij Hemus
  • temperatuur bij de loods 0 graden of lager
  • drijfijs, hoe weinig ook
  • dichte mist
  • onweer
  • van zonsondergang tot zonsopgang
In al deze gevallen is er een vaarverbod, ook als er geen bordje hangt, en ook als het stoplicht niet brandt.
Verder: alleen roeien als je dat na kennis genomen te hebben van deze veiligheidsinformatie zelf verantwoord vindt. Skiffen? Leer dan hoe je in de boot moet klimmen. Lees ook de aanbevelingen voor veilig roeien van de KNRB. Neem altijd je mobieltje mee met daarin Hemus (033 466 9860), clubhuis Baarn (035 541 3216) en brandweer (033 469 4000). Bij echte nood - onderkoeling, verwondingen en erger: 112 bellen.

Onveilige situatie?
Laat het ons weten: veiligheid@hemus.nl.
Trek je het gebeuren je persoonlijk aan, mail dan aan vertrouwenscontactpersoon@hemus.nl.
Onweer(swaarschuwing)?
Bij onweer of dreigend onweer geldt altijd een algeheel roeiverbod. Houd hiervoor zelf de verwachting in de gaten.
Drukte op het water
Blijf ver van gemotoriseerde scheepvaart af. Rondmaken, stilliggen alleen op veilige plekken, dus niet in bochten e.d. Hou goed stuurboordwal. Anticipeer!
Let altijd op: op pontons, werkschepen en vrachtvaarders. Kijk vaak om!
Bij Hemus geldt een algeheel parkeerverbod.
Webcam
Het weer
1 buienradar
2 het weer hier
3 meer weer hier
Twitbook
Hemus twittert soms en zit op facebook.
KNRB-cursussen
De KNRB biedt opleidingen tot roei-instructeur. Wil je meedoen, meld je dan aan bij roeischool@hemus.nl. Als je minstens een jaar instructie gaat geven, betaalt Hemus je cursusgeld.