Weergegevens 16 juni 07:07
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: geen waarschuwing
Temperatuur bij Hemus: 14,3┬░
Meer veiligheidsinfo

Saskia en Serge in de boot genomen

(uit het persbericht)Amersfoort, 14 maart
- Het was wel even wennen voor het bekende zingende echtpaar. Sportief zijn ze al jaren, maar afgelopen woensdag beleefden ze hun eerste kennismaking met de roeisport. Bovendien werden ze daarbij gevolgd door een AVRO-televisieploeg die hun vorderingen vastlegde voor
uitzending in het dagelijkse programma 'Nederland in Beweging' onder leiding van oud-atletiekster Olga Commandeur.

De AVRO wil met name 50-plussers stimuleren om meer te sporten en zocht daarvoor contact met verschillende sportbonden met het verzoek een kennismaking te organiseren voor bekende Nederlanders uit dezelfde leeftijdscategorie. Chris van Winden van de Koninklijke Nederlandse Roeiband (KNRB) zocht vervolgens contact met de Amersfoortse roeivereniging Hemus, omdat daar vorig een speciaal programma gestart is voor roeien voor ouderen. Oftwel fifty-fitters, zoals ze binnen de vereniging genoemd worden.

Saskia en Serge sporten zelf vrij veel, met name hardlopen en fietsen en ze verkeren daardoor in goede conditie. Het leren roeien ging ze dan ook opvallend makkelijk af. De eerste instructie vond plaats op een ergometer (roeimachine) op het vlot. Daar leerden ze de basis van de roeihaal.Vervolgens gingen beiden apart met een instructeur in een tweepersoonsboot en aan het eind van de instructie van een halve dag konden beiden samen roeien.

Saskia en Serge in actie

Het roeien voor ouderen dat vorig jaar bij Hemus van start is gegaan wordt komend seizoen verder uitgebreid. Stephan Jansen, die het 50+ roeien binnen Hemus co÷rdineert, vertelt dat er een samenwerking  is opgestart met de Gemeente Amersfoort. Binnen de gemeente is het de NV SRO (Stichting
Recreatie Ouderen) die activiteiten op dit gebied ontplooit. In concreto worden alle 50-plussers benaderd met het voorstel om verspreid over vier weken 8 roeilessen te volgen, waarna ze kunnen beslissen of ze verder willen gaan met de roeisport. Dit jaar staat de deelname voor 25 senioren open. Vorig jaar stapten er nog maar acht 50-plussers voor het eerst in de boot, maar ze zijn wel alle acht gebleven.

Roeivereniging Hemus is opgericht in 1990 en telt momenteel ca. 250 leden. Vanuit 'Villa Hemus', gelegen aan de rivier de Eem, bedrijven dagelijks enthousiaste roeiers hun sport.

ę Jos Wassink

 

 

Wind en temperatuur
Weergegevens 16 juni 07:07
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: geen waarschuwing
Temperatuur bij Hemus: 14,3┬░
Rood licht = algeheel roeiverbod
Oranje licht = roeien toegestaan tot de hoogspanningslijnen als er bij Hemus geen golfslag is
Onweer(swaarschuwing)?
Bij onweer of dreigend onweer geldt altijd een algeheel roeiverbod. Houd hiervoor zelf de verwachting in de gaten.
Koud water
Het water kan koud zijn, je bent dan in enkele minuten onderkoeld als je in het water terecht komt. Ga niet in je eentje skiffen. Neem een telefoon mee. Sla je om, ga dan direct naar de kant. Op plaatsen met hoge beschoeiing zijn er om de 50 meter trapjes.
Let altijd op: op pontons, werkschepen en vrachtvaarders. Kijk vaak om!
Bij Hemus geldt een algeheel parkeerverbod.
Webcam
Veiligheid
Lees hier wanneer er een vaarverbod is.
  • windwaarschuwing 8 of meer voor KNMI-regio IJsselmeer
  • bij windwaarschuwing 7: roeien toegestaan tot hoogspanningslijn als er geen golfslag is bij Hemus
  • temperatuur bij de loods 0 graden of lager
  • drijfijs, hoe weinig ook
  • dichte mist
  • onweer
  • van zonsondergang tot zonsopgang
In al deze gevallen is er een vaarverbod, ook als er geen bordje hangt, en ook als het stoplicht niet brandt.
Verder: alleen roeien als je dat na kennis genomen te hebben van deze veiligheidsinformatie zelf verantwoord vindt. Skiffen? Leer dan hoe je in de boot moet klimmen. Lees ook de aanbevelingen voor veilig roeien van de KNRB. Neem altijd je mobieltje mee met daarin Hemus (033 466 9860), clubhuis Baarn (035 541 3216) en brandweer (033 469 4000). Bij echte nood - onderkoeling, verwondingen en erger: 112 bellen.

Onveilige situatie?
Laat het ons weten: veiligheid@hemus.nl.
Het weer
1 buienradar
2 het weer hier
3 meer weer hier
Twitbook
Hemus twittert soms en zit op facebook.
KNRB-cursussen
De KNRB biedt opleidingen tot roei-instructeur. Wil je meedoen, meld je dan aan bij roeischool@hemus.nl. Als je minstens een jaar instructie gaat geven, betaalt Hemus je cursusgeld.