Weergegevens 24 augustus 19:54
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: geen
Temperatuur bij Hemus: 25,4°
Meer veiligheidsinfo

Head 2001De kop is er weer vanaf, de eerste wedstrijd van het jaar is gevaren en De Dames hebben weer van zich doen spreken...

Trainen

Zoals met elkaar afgesproken bij aanvang van ons initiatief om een nieuwe dames-ploeg samen te stellen, zou er behalve op het water ook op andere manieren getraind worden. Mogelijkheden te over want er kon gebruik worden gemaakt van de indoortraining of de outdoortraining maar een aantal van ons kozen er voor om op de (eigen) ergometer te gaan zitten. Prima dus!

Nou zijn wij, behalve roeimaatjes, ook nog allemaal drukbezette dames-en-1-heer met werk, gezin, vrienden en alle andere “verplichtingen” die het moderne bestaan met zich meebrengen. Op het water waren we dan ook reuze trouw en serieus, doordeweeks liet het soms wat te wensen over. Geen probleem dachten wij nog, en dŕt hebben we geweten...


Vervanging coach

De enige heer die wij rijk zijn ging iets heel verstandigs doen: een maand er op uit met vrouw en kind. Het coachen zou hij dan ook even laten voor wat het was, hij vertrok met camper richting Andalusie om te genieten van zon, rust, cultuur, tapas en ongetwijfeld nog veel meer. Een tweede, vervangende coach was snel gevonden in de persoon van Paulien Huizenga.
Er vond heuse “overdracht” van beide coaches plaats en er werd een plan voor een definitieve Head-opstelling getrokken.

Gewijzigde opstelling

Van “eeuwige boeg” of op z’n minst “lekker-ver-in-de-boot” (het lot van de kleintjes onder ons?), werd ik verhuisd naar de slag-2 plek om samen met Trude de Vroomen het slagenpaar te vormen. Een hele nieuwe plek voor ons maar het moet gezegd, het beviel ons – maar gelukkig ook de rest van de ploeg – prima! Vanaf boeg zag de opstelling er verder als volgt uit:
Boeg – Eef van der Elst
Zeven – Mariska Sas
Zes – Marnette Vroegop
Vijf – Riet Hummel
Vier – Leonieke Hennes
Drie – Rozemarijn van de Bergh
Stuur – Robert van Spronsen.

Wij waren er klaar voor!


Botentoewijzing

Naast de enige echte damesploeg, bleek al een poosje een ander groepje dames zich gegroepeerd te hebben want elk jaar is het weer hetzelfde liedje, vlak voor de Head woedt een soort kwaadaardig virus rond.... Roeiers die de rest van het jaar niets met elkaar te maken hebben, nog niet eerder een wedstrijd met elkaar gevaren hebben en dat na de Head ook niet van plan zijn, moeten en zullen toch zeker DE wedstrijd van het jaar bijwonen.

Een fenomeen waar het Bestuur zich een aantal jaar geleden al hevig zorgen over maakte en zelfs de nodige tegenoffensieven voor in heeft gezet. Er is namelijk nog zoveel meer moois te beleven in wedstrijdland dan alleen de Head (want laten we wel zijn – als je ECHT het seizoen goed wil openen, dan roei je dus de Heineken!!!). Laten wij dames nou precies voldoen aan die ooit door het Bestuur geuite wens om op nog veel meer wedstrijden te verschijnen dan alleen de gekke Head.
Helaas... het heeft niet mogen baten.

De wedstrijdcommissie meende, aan de hand van een aantal criteria, de andere ploeg de keus te moeten geven: ňf onze eigen trouwe, blauwe boot ňf een (en hoe zeg ik dit nu netjes) boot-op-leeftijd van Tromp. Niet alleen heeft de wedstrijdcommissie hiermee verzaakt (want haar taak is een boot TOE te wijzen en niet gelegenheid tot kiezen te geven) maar heeft ze ons inziens tevens de voor toewijzing geldende criteria onjuist toegepast. Volgens de regels zou in een dergelijk geval een time-trial uitsluitsel moeten geven. Helaas is, ondanks ons uitdrukkelijke verzoek, hier geen gebruik van gemaakt. Naast discussie met de wedstrijdcommissie en het bestuur is een bekoelde relatie met een aantal andere leden het gevolg, iets wat voorkomen had kunnen en moeten worden. Alles is lering zullen we maar zeggen en het laatste is hierover nog niet gezegd. 
Ik zou zeggen: tot ziens op de ALV !!!


Ploegenmaal

Ondanks deze tegenslag, hielden wij een van onze doelstellingen hoog in het vaandel: samen roeien moet vooral ook LEUK zijn en dus hadden wij gewoon ons gebruikelijke ploegenmaal. Netjes zoals het hoort op de avond voor de wedstrijd. Ik begreep dat van de vier startende ploegen wij de enige waren !!! Waar gaat de wereld naar toe als eeuwenoude tradities niet in ere worden gehouden...

Een overheerlijke pasta-prut met meer-dan-gezonde-salade stond op het menu en als toet was er een ijsgebeuren met warmes sinaasappelsaus (recepten te verkrijgen bij Trude de Vroomen en ondergetekende)


De wedstrijd

Over het in ere houden van tradities gesproken... Helaas is het sinds Head-heugenis zo dat het damesveld het eerst startende blok is en dus moesten we er vroeg uit. 's Morgens om 9.00 uur melden is op de dag van de Head namelijk eigenlijk 8.00 uur want inderdaad – de oplettende lezer weet het weer - de Head valt (ook weer zo’n traditie) altijd op de dag dat de klok een uur vooruit gaat.

Koud, koud, winderig (en dan heb ik het over minstens windkracht 7) en vooral koud!!!! Gelukkig hebben wij een overheerlijke, warme, rode fleece-ploegen-trui en was het – in combinatie met een door Robert geďnitieerd flink stukkie roeien – nog wel uit te houden. Uiteindelijk werden we door een startersbootje ingehaald en verzocht rond te maken. Robert had het prima naar z’n zin want het gebruikelijke geklungel van de (uiteraard andere!) stuurtjes bij de start verschafte hem de nodige adrenaline. Iets wat ‘ie nodig had want behalve dat we in een boot-op-leeftijd zaten en met palen met maconbladen moesten varen, deed de stuurinstallatie het niet!!! Afschuwelijk voor het boegenpaar want onbekend met het traject en dus niet wetend (en door de harde wind niet goed horend) wanneer de eindsprint ingezet moest worden.

Afijn, allemaal niet optimaal maar we hebben de klus geklaard. Onze tijd kon beter (dat kan natuurlijk altijd . . .) maar het moet gezegd, onze techniek was beslist beter. Logisch! Al vanaf september vorig jaar met elkaar in de boot zitten werpt op dit soort momenten z’n vruchten af.


Op naar de volgende...

We houden het er dan ook op dat de keiharde wind en het gedoe met het materiaal voor minstens 1,5 minuut van de 2 minuten verschil met de andere Hemus-dames heeft gezorgd. Gelukkig is de Head niet alleenzaligmakend en gaan we vrolijk door met ons initiatief. Ons volgende wapenfeit zal ňf de Batavieren-race ňf de AA-race zijn.


Kortom – u hoort nog van ons!© 2001  Lettie Ambagtsheer


Wind en temperatuur
Weergegevens 24 augustus 19:54
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: geen
Temperatuur bij Hemus: 25,4°
Rood licht = algeheel roeiverbod
Oranje licht = roeien toegestaan tot de hoogspanningslijnen als er bij Hemus geen golfslag is
Onweer(swaarschuwing)?
Bij onweer of dreigend onweer geldt altijd een algeheel roeiverbod. Houd hiervoor zelf de verwachting in de gaten.
Drukte op het water
Blijf ver van gemotoriseerde scheepvaart af. Rondmaken, stilliggen alleen op veilige plekken, dus niet in bochten e.d. Hou goed stuurboordwal. Anticipeer!
Let altijd op: op pontons, werkschepen en vrachtvaarders. Kijk vaak om!
Bij Hemus geldt een algeheel parkeerverbod.
Webcam
Veiligheid
Lees hier wanneer er een vaarverbod is.
  • windwaarschuwing 8 of meer voor KNMI-regio IJsselmeer
  • bij windwaarschuwing 7: roeien toegestaan tot hoogspanningslijn als er geen golfslag is bij Hemus
  • temperatuur bij de loods 0 graden of lager
  • drijfijs, hoe weinig ook
  • dichte mist
  • onweer
  • van zonsondergang tot zonsopgang
In al deze gevallen is er een vaarverbod, ook als er geen bordje hangt, en ook als het stoplicht niet brandt.
Verder: alleen roeien als je dat na kennis genomen te hebben van deze veiligheidsinformatie zelf verantwoord vindt. Skiffen? Leer dan hoe je in de boot moet klimmen. Lees ook de aanbevelingen voor veilig roeien van de KNRB. Neem altijd je mobieltje mee met daarin Hemus (033 466 9860), clubhuis Baarn (035 541 3216) en brandweer (033 469 4000). Bij echte nood - onderkoeling, verwondingen en erger: 112 bellen.

Onveilige situatie?
Laat het ons weten: veiligheid@hemus.nl.
Het weer
1 buienradar
2 het weer hier
3 meer weer hier
Twitbook
Hemus twittert soms en zit op facebook.
KNRB-cursussen
De KNRB biedt opleidingen tot roei-instructeur. Wil je meedoen, meld je dan aan bij roeischool@hemus.nl. Als je minstens een jaar instructie gaat geven, betaalt Hemus je cursusgeld.