Weergegevens 25 april 14:23
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: geen
Temperatuur bij Hemus:
Lucht 9,3° Water 9,8°
Meer veiligheidsinfo
Met dank aan de Amersfoortse Courant
 
'Ergometeren, gevecht met jezelf'
Door Nathalie Timmerman

Amersfoort In Amersfoort streden zaterdag leden van de plaatselijke roeivereniging Hemus en van De Eem uit Baarn om de titel 'Ergobikkel van het jaar'.

Het was de tweede keer dat Hemus deze titelstrijd organiseerde in de sportzaal van ROC de Amerlanden in Amersfoort. ,,De winter is traditioneel een slechte periode voor het roeien. Om in deze periode ook in beweging te blijven hebben we vorig jaar besloten deze wedstrijd te houden,'' aldus de 34-jarige Jantinus Ziengs, een van de organisatoren.

In totaal deden veertig deelnemers mee. De eer ging dit jaar naar de 45-jarige Adrie Schippers uit Baarn. Zij legde de 500 meter ergometeren in 1.45,5 af. Over de 2000 meter deed ze 7.41,1. Een opmerkelijke prestatie, zeker gezien het feit dat het de eerste keer was dat ze aan een dergelijk toernooi deelnam.

Schippers mocht dan de overall-winnaar van het toernooi zijn, de Baarnse toonde zich niet de snelste op de beide afstanden. Dit was organisator Ziengs zelf. Hij legde de 500 meter af in 1.27,8 en de 2000 meter in 6.49,2. Ziengs: ,,We hebben het kampioenschap in twee klassen verdeeld. In de ene klasse telt de absolute tijd, in de andere klasse worden alle tijden gecorrigeerd naar leeftijd, geslacht en gewicht. Wie in deze klasse de beste is, mag zich de winnaar van het toernooi noemen.''

Winnares Schippers doet komend weekeinde mee aan de Amstel Ergohead in Amsterdam, een ergometerwedstrijd over een afstand van 6000 meter. Voor haar was het Hemustoernooi een goede voorbereiding. Ze kijkt niet op tegen de 6000 meter die ze in de hoofdstad moet afleggen. Schippers: ,,Als je veel traint, wen je vanzelf aan de afstand. Op dit moment zit ik drie keer per week op de ergometer, een half uur, soms drie kwartier.'' Ze heeft geen hekel aan de ergometer. ,,In het begin vond ik het niet leuk, het is echt een gevecht met jezelf. Maar het is een goed middel om op conditie te komen. Je kunt precies zien wat je doet, hoeveel kracht je zet en wat je tijd is. In een boot heb je daar geen idee van.''

Roeien op de ergometer vraagt wel om een speciale tactiek. Te explosief van start gaan om vervolgens helemaal in elkaar te storten, heeft weinig zin. En zeker niet bij de training. ,,Als je te intensief traint gaat dat juist ten koste van je conditie. In de aanloop op deze wedstrijd heb ik in eerste instantie getraind op hartslag en later op kracht. Je moet leren je energie te verdelen,'' aldus Schippers.

Zaterdag wachtten zes ergometers op de deelnemers in de sporthal van ROC de Amerlanden. Ze waren aan elkaar gekoppeld om het wedstrijdelement te vergroten. Tijdens de wedstrijd konden de deelnemers op een bord zien hoe 'ver' hun tegenstanders al waren. In maart barst de echte strijd op het water weer los en kunnen de roeiers echte klappen uitdelen. Op 24e van die maand wordt de Head geroeid op de Amstel, de wedstrijd die in Nederland traditioneel wordt gezien als de opening van het roeiseizoen.

© Wegener Uitgeverij Midden Nederland

Water kouder dan 15 graden?
Als je omslaat dreigt koude-shock en onderkoeling. Denk na over de risico's. Lees de aanbevelingen!
Wind en temperatuur
Weergegevens 25 april 14:23
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: geen
Temperatuur bij Hemus:
Lucht 9,3° Water 9,8°
Rood licht = algeheel roeiverbod
Oranje licht = roeien toegestaan tot de hoogspanningslijnen als er bij Hemus geen golfslag is
Veiligheid
Lees hier wanneer er een vaarverbod is.
  • windwaarschuwing 8 of meer voor KNMI-regio IJsselmeer
  • bij windwaarschuwing 7: roeien toegestaan tot hoogspanningslijn als er geen golfslag is bij Hemus
  • temperatuur bij de loods 0 graden of lager
  • drijfijs, hoe weinig ook
  • dichte mist
  • onweer
  • van zonsondergang tot zonsopgang
In al deze gevallen is er een vaarverbod, ook als er geen bordje hangt, en ook als het stoplicht niet brandt.
Verder: alleen roeien als je dat na kennis genomen te hebben van de Checklist Veilig Roeien zelf verantwoord vindt.
Fel-oranje of fel-gele kleding is verplicht voor stuur/slag en boeg.
Omgeslagen? Ga zo snel mogelijk naar de kant. Gebruik de boot evt. als drijflichaam. Soms kun je inklimmen, leer hoe je in de boot moet klimmen.
Lees ook de veiligheidsinformatie van de KNRB.
Neem in de boot altijd een mobieltje mee met daarin Hemus (033 466 9860), clubhuis Baarn (035 541 3216) en brandweer (033 469 4000).
Bij echte nood - onderkoeling, verwondingen en erger: 112 bellen.

Onveilige situatie?
Laat het ons weten: veiligheid@hemus.nl.
Trek je het gebeuren je persoonlijk aan, mail dan aan de vertrouwenscontactpersoon.
Onweer(swaarschuwing)?
Bij onweer of dreigend onweer geldt altijd een algeheel roeiverbod. Houd hiervoor zelf de verwachting in de gaten.
Drukte op het water
Blijf ver van gemotoriseerde scheepvaart af. Rondmaken, stilliggen alleen op veilige plekken, dus niet in bochten e.d. Hou goed stuurboordwal. Anticipeer!
Let altijd op: op pontons, werkschepen en vrachtvaarders. Kijk vaak om!
Bij Hemus geldt een algeheel parkeerverbod.
Webcam
Het weer
1 buienradar
2 meer weer hier
Twitbook
Hemus twittert soms en zit op facebook.
KNRB-cursussen
De KNRB biedt opleidingen tot roei-instructeur. Wil je meedoen, meld je dan aan bij roeischool@hemus.nl. Als je minstens twee jaar instructie gaat geven, betaalt Hemus je cursusgeld.