Weergegevens 24 april 21:15
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: geen
Temperatuur bij Hemus:
Lucht 4,9° Water 10,2°
Meer veiligheidsinfo

Beeld- en nieuwsoverzicht

2023

Clinic Griftland Colege

8-12 | Samen met BWV De Eem gaf Hemus vandaag aan ruim 75 leerlingen van 't Griftland College in Soest een ergometer-clinic en ergo-challenge. Super om te mogen doen en leuk om nieuwe talenten te spotten!

HELDEN op de HEL van het Noorden


26-11 | Op zondag 26 november vertrokken vijf juniorenroeiers met botenwagen Kalf naar het hoge Noorden om de HEL van het Noorden te roeien in de skiff. Deze iconische roeiwedstrijd over 6 kilometer met 10 kilometer oproeien naar de start deed zijn naam eer aan. Het was koud en regenachtig, alleen de (tegen)wind viel mee.
Luuk van Delden, Quinten Osendarp (foto), Thijmen Cardous, Jelle Hupkes en Ivo Zoomer voltooiden de 20 kilometer zo snel mogelijk. Daarmee kunnen zij nu ook als roei-HELD worden gezien.
Onverwacht ontpopte zich vooraf aan de terugreis ook een andere HELD. Botenwagenchauffeur Jeroen Osendarp wist de verlichting van de botenwagen te fixen, zodat de boten veilig naar Hemus konden komen.

Hemus prominent op Amersfoorts Sportgala


27-11 | Op het Amersfoortse Sportgala was Hemus goed vertegenwoordigd.
Junior-roeiers Jelle Hupkes en Thijmen Cardous werden gehuldigd met hun zilveren coastal coupe medaille.
Eva Mol werd gehuldigd voor haar kampioenschap para-indoorroeien en haar deelname aan de WK pararoeien.
Een mooi evenement waar Hemus prominent aanwezig was!

25-11 | Snerttocht

Caspar gedoopt

18-11 | In de stromende regen heeft voorzitter Kitty Meulenbeld de nieuwe dubbelvier Caspar van Wittel / Gaspare VanVitelli gedoopt, naar de Amersfoortse schilder die het in Italië helemaal gemaakt had. De Caspar - op de riemen staat Vitelli - is een ploegenboot.
De OLV blijft scull en gaat voortaan door het leven als een SO3-boot en krijgt dus weer vaste schoenen.

Driemaal ernstige schade

1-11 | De oogst van dit weekend, drie boten uit de vaart:

 • De Grote Koppel total loss (foto). De roeiers zijn op het werkschip gevaren.
 • Een gat in de Armando. Door onjuist aanleggen bij het wisselvlot.
 • De Mariënhof beschadigd. De veroorzaker heeft zich niet gemeld.

Zilver bij de Coastal Coupe de la Jeunesse

24-9 | Jelle Hupkes (slag) en Thijmen Cardous hebben bij de Coastal Coupe de la Jeunesse zilver behaald bij de jongens-twee. En dat met een brede smile op het gezicht. De wedstrijden waren in Livorno, Italië.

Winnaars Mastenbroek Marathon

16-9 | Drie Hemusploegen deden mee aan de Mastenbroek Marathon. De ploeg van Jacqueline Broeshart, Peter Froon, Marco van der Eijk, John van de Coevering en Michiel Evers roeiden in de Zuyderzee de snelste tijd en wonnen daarmee niet alleen het C3/C4-veld, maar ook het overall-klassement. Nummer twee zat er nog geen minuut achter.

Blik en baanrecord voor moeder en dochter

17-9 | Bij de Cottwich Alemlo Regatta hebben Mariska en Kalina Sas in het moeder-dochterveld het baanrecord verbeterd. Moeder Mariska roeit bij Hemus, Kalina is oud-jeugdlid en roeit nu bij Phocas in Nijmegen.
Vijf jaar geleden behaalden ze in deze combinatie ook al het baanrecord; die tijd doken ze nu onder met een eindtijd van 21'59" op de 5km. Nummer 2 deed daar ruim anderhalve minuut langer over met 23'40".

Nationale Junioren Kick-off 2023: Lange halen

16-9 | Een dag speciaal voor junioren die wedstrijdroeien, en voor hun coaches, ouders en bestuursleden op Willem-Alexander Baan. Er waren zo'n 75 junioren, 20 coaches en zo'n 10 ouders uit het hele land. Hemus kwam met 5 junioren en 1 ouder. Van de bondscoach talentontwikkeling kreeg iedereen het devies "lange halen maken" mee. In de ochtend kon iedereen daaraan sleutelen in een technische roeisessie. In de middag was een rek- en streksessie en als afsluiting 2 afmattende sparsessies over 1500 meter naast elkaar. Moe en roeiwijzer keerden Quinten, Thijmen, Jelle, Manouk en Luuk huiswaarts.

Coastal roeien op Wolderwijd: hoe ruiger, hoe beter

28-8 | 'Wat vet! Gaaf zeg!' zo kwamen vijf jongens van Hemus en twee meisjes van Tromp de boot uit nadat ze het Wolderwijd bij Harderwijk hadden getrotseerd. Gewend aan smalle boten met voorkeur zonder golven van pleziervaart of wind was het voor deze groep wedstrijd-junioren slikken om in brede boten dansend op de golven met windkracht 4 toch zo goed mogelijk 'normale' roeihalen proberen te maken.
Als alternatieve roeitraining konden we in Harderwijk coastal roeien uitproberen. Roeivereniging Harder is spiksplinternieuw. Opgericht in 2020. En de eerste echte coastal roeivereniging in Nederland. We werden zeer gastvrij ontvangen. We mochten hun roeiboten gebruiken en kregen de noodzakelijke begeleiding in het te water laten van de roeiboten en het navigeren op het roeiwater. Het was een mooie opmaat voor coastal roei-aspiraties en een prima alternatief voor de roeitrainingen in smalle boten. Het smaakt naar meer!
-> Dit jaar komen twee coastal-skiffs in onze vloot

Junioren sleepten hulpeloze Eemstroom-coachboot - die is nu weer oké

14-7 | De VrijdagMiddagBoot-(VrijMiBo voor intimi)-training voor de ambitieuzere junioren stond op het programma. Dat betekent traditioneel samen naar Baarn. Met acht junioren waren er precies genoeg om twee vieren te vullen. Dames en heren gemixt klaar voor een tocht naar het Okriet. Coaches op de Eemstroom mee was het idee.
De afgelopen maanden was het wel vaker voorkomen dat de motor van de Eemstroom uitviel, maar die kregen we elke keer weer aan de praat. Afgelopen vrijdag net voor de scherpe bocht verdwenen de roeiers om de hoek en viel de Eemstroom stil.
Met geen mogelijkheid lukte het de motor aan de praat te krijgen, hoewel de accu vol was. Het bleek dat de coachboot de Eem-zonder-stroom was geworden.
Geen gele boot van de wegenwacht te bekennen, er zat niks anders op dan op zoek te gaan naar een sleepje. Gelukkig waren de junioren zo slim om rond te maken en op zoek te gaan naar de coaches. Met behulp van een sleepje van een van de vieren is de Eemstroom toch weer op veilig op Hemus beland, dat was nog best een pittige training voor ze. Ze het filmpje hoe dat slepen in zijn werk ging...

Spetterend juniorenfestival op de Bosbaan

8/9-7 | Dertig junioren van Hemus sloten hun roeiseizoen af op de Bosbaan in Amsterdam. De Dutch International Youth Regatta (DIYR) is de grootste juniorenwedstrijd in Nederland voor elke roeiende junior van Nederland en menig Belgische junior. Van skiff tot acht, scullend en boordroeiend, over 2 kilometer al of niet 'gebroken' (dat is 1000 meter, even uitblazen en direct daarna 500 meter), van 8.30 in de ochtend tot 18.30 in de avond. Snelgroeiend wier in combinatie met lage waterstand zorgde voor een nieuw Bosbaan-fenomeen met regelmatig hinder voor de roeiers. Het weer was warm, maar dat mocht de pret niet drukken. Uitschieter was Quinten Osendarp die twee keer een blik behaalde: een keer in de skiff (net als zijn broer Casper) en een keer met Jelle Hupkes in de dubbel. Maar iedereen deed flink zijn best en mag trots zijn de 2 kilometer zo snel mogelijk te hebben geroeid. Op naar de Eemhead!

Hemus snelste C2x+ in hete estafette

8-7 | Op de warmste 8 juli ooit gemeten stond een estafette-marathon over 70 km op de agenda, een rondje Alkmaar - Zaandam - Purmerend - Avenhorn - Alkmaar. De Hemusploeg - Yoav Farbey, Paulien Hartog, Leonie Veen, Kees Bos en Reinand en Alex van der Woerd - legde beslag op de eerste plaats bij de C2x+ met een roeitijd van 7:52:06, maar net 5 minuten achter de snelste C4x+ van Gouda. Tevens won Hemus de prijs voor de meest actieve ploeg, omdat die de geneutraliseerde zone in Neck het snelst aflegde.

Hemus zomerschoon en veilig

Eind juni heeft een aantal leden van Hemus meegewerkt aan de schoonmaak en het onderhoud van onze loods en terreinen. Opvallend was dat iedereen die meegedaan heeft, na afloop een vrolijke en tevreden uitdrukking op zijn of haar gezicht had. Het zijn blijkbaar heel bevredigende klusjes.
Iedereen bedankt! En voor wie dit jaar niet meedeed: volgend jaar weer een kans!
De schoonmaakacties zijn een goede afronding van de jaarlijkse onderhoudscyclus. Naast de schoonmaak door eigen leden worden elk jaar ook alle veiligheidsmiddelen door professionele bedrijven gecontroleerd. Denk daarbij aan brandblussers, noodverlichting, alarminstallatie, hefdeuren, mindervalidenlift, AED en dergelijke. Zo houden we samen onze sportomgeving schoon en veilig.

Blik voor Manouk

4-6 | Heatblik M16 1x voor Manouk van den Brink! Na een felle en uiterst spannende strijd wist Manouk door goed technisch roeien en een fantastische eindsprint haar blik veilig te stellen. Mooie prestatie van de Hemus jeugdroeister tijdens het zonovergoten ARB-weekend.

Samen in actie langs de Eem voor End Plastic Soup

5-6 | Zo'n 100 vrijwilligers hebben op 5 juni de Eem onder handen genomen tijdens een grootschalige actie vanuit de Rotary Baarn-Soest om plasticvervuiling tegen te gaan. Vanuit het waterschap bestuurde Wim Blom een bootje om het afval vanaf het water te verzamelen.
De actie draagt bij aan de internationale End Plastic Soup-ambitie: in 2050 geen plastic soep meer in de oceanen en geen plastic afval meer in de meren, rivieren, parken, bossen en op de straten. Rotary Baarn-Soest kregen zaterdag hulp van Hemus, scouting in Baarn, leden van BWV De Eem, gemeente Eemnes, Waterschap Vallei en Veluwe, provincie Utrecht, Natuurmonumenten, Rotary Amersfoort en van Kanovereniging Keistad.
Samen verwijderden ze lopend en varend langs de hele Eem plastic en ander zwerfafval, zoals een afgedankt voetenbankje, piepschuim, dobbers en visdraad, veel, heel veel blikjes en lege flessen, stukken afvalhout en metaal. Deze actie heeft echt effect: een paar jaar geleden hadden ze nog 40 zakken vol, nu 15. Afval hoort niet thuis in zo'n prachtig natuurgebied.
De volgende schoonmaakactie is zaterdag 16 september, dan is het World Cleanup Day. We doen al enkele jaren mee aan deze najaarsschoonmaak langs de Eem.
Wie wil dat dit jaar voor Hemus organiseren? De gemeente faciliteert het, zoals met hulpmiddelen als grijpers en schepnetten. Als er voldoende materiaal is voor onze vrijwilligers, dan kunnen we op die ochtend heel wat plastic uit de Eem scheppen. Meld je bij de secretaris via secretaris@hemus.nl!

Vierentwintig Elfstedenkruisjes voor Hemus

19/20-5 | Dit jar hebben twee Hemusploegen meegedaan aan de Elfstedenroeimarathon. Er stond een heftige (tegen)wind, die zelfs aantrok tot windkracht 5. Dat zorgde op het Slotermeer voor hoge golven waarbij we veel water schepten, en de Ecoploeg moest ook fietsend tegen de wind opboksen. Dit jaar deden vijf Eco-teams mee, een groene doorbraak in de strijd om 'onze' Kei.
Drie Ecoploegen kwamen binnen een minuut na elkaar over de streep. Onze Ecoploeg werd derde (twee minuten na de Hunze en 49 seconden na Daventria, de nummers een en twee, bij wie drie ex-Hemussers meededen). Door de wind vielen 22 van de 93 ploegen uit, maar niet van Hemus, want ook onze andere Hemusploeg kwam nog ruim voor de limiet van 24 uur over de finish. Zo haalde Hemus glorieus 24 kruisjes!In memoriam Joop Caljouw

Joop Caljouw is op Hemelvaartsdag plotseling overleden. Medische complicaties na een armbreuk hebben voor een plotseling einde gezorgd.
Joop was een enthousiast roeier, zowel op de toertochten als iedere maandagmiddag met onze vaste ploeg. Zijn vrouw Anneke, ook lid van Hemus geweest, overleed na een slopende ziekte en Joop heeft tot het eind voor haar gezorgd. En steeds probeerde hij toch met ons te roeien en na afloop samen koffie te drinken. Daar vonden heerlijke discussies plaats, waarin Joop op zijn eigen beminnelijke manier aan deelnam. Altijd bekeek hij alles van de positieve kant. Hij werd 77 jaar, we zullen hem erg missen.
Namens de Maandagroeiers,
Gerard Rosbergen


Zie de rouwkaart.Uitverkoop! Korte broek maat S nu € 20 | Hemus-jack maten S en XXL nu € 65

Sla je slag op de kledingpagina!

DiMi-wedstrijd bij Hemus

15-4 | Op 15 april organiseerde Hemus een juniorenwedstrijd die onderdeel is van de regionale competitie van District Midden-Nederland (DiMi).
48 Jeugd- en juniorenroeiers uit Utrecht, Baarn, Weesp, Wageningen en Amersfoort roeiden twee heats, eerst 1000 en daarna nog eens 500 meter.
Het werd een spannende strijd, en de Hemus dubbeltwee met Levi en Johan was uiteindelijk (gecorrigeerd) 0,3 seconde sneller dan de meisjes jeugd-vier van Viking. Alle uitslagen vind je hier.
Roeiers en begeleiders hebben genoten van de onderlinge wedstrijd, de volgende wedstrijd is op 13 mei, op de Bosbaan.

Acht Hemusploegen roeien Weerribbenmarathon

1/2 april | Met liefst acht boten - waarvan twee in combi met Vada via familie Bos - nam Hemus deel aan de Weerribbenmarathon en -toertocht. Daarvan zeven op zaterdag in de stromende regen, drie in de wedstrijd en vier in de prestatietocht over 53 km. De wedstrijdploegen werden allemaal eerste of tweede doordat de deelnemersvelden niet groter waren dan twee. De snelste Hemusploeg (5.49.05) was die van Marco van der Eijk in de C3x+ Muurhuizen, maar omdat Kees & Janjaap Bos & Alex vd Woerd in C2x+ 't Dijkje maar 1 minuut en 20 seconden langzamer waren, staan die op de foto. De deelnemers aan de prestatietocht deden er zo'n anderhalf uur langer over. Twee Hemus-prestatietochtploegen roeiden op verzoek van de organisate 3 kilometer korter om niet te laat binnen te komen. Zondag roeide één Hemusploeg de toertocht van 30 km in een stralend zonnetje (foto onder).
Foto Ingrid de Roode. Op de webstie van de wedstrijd nog veel meer foto's van de wedstrijd en de prestatietocht.


Hemus Driekwart: Einduitslag

11-3 | Zaterdag 11 maart was de laatste ronde van de Hemus Driekwart (de HEK gaat niet door). Net als vorige rondes won Luna Hartog weer glansrijk. Bij de volwassenen wonnen nieuwkomers Merel Kessler en Nina Sandfort. Het eindklassement is niet verrassend gewonnen door de titelverdedigster Luna Hartog. Egbert Broers heeft gewonnen bij de volwassenen (overall 9de) en heeft alleen wedstrijdjeugd voor zich te dulden. Het roeiseizoen is weer begonnen en de Hemus Driekwart afgelopen. Komende winter zijn er weer nieuwe kansen in een nieuwe Hemus Driekwart competitie. Arjan Boessenkool stond tijdens de februari-editie met zijn fototoestel langs de kant. Bekijk al z'n foto's! De einduitslagen vind je hier.

Raboestocht

26-3 | Zo'n zestien leden hebben de Raboestocht, de inmiddels traditionele opening van het toerseizoen, in matig weer maar prima stemming geroeid.

Kees Luykx wint skiffhead bij Masters-C, vierde overall

26-3 | Kees Luykx heeft de Skiffhead gewonnen in zijn klasse, de Masters-C. Met zijn tijd van 32:03 liet hij Ren ten Thije (Zwolsche) en Frank Al (Alkmaarsche) 14 resp 27 seconden achter zich. Overall werd Kees vierde, een minuut achter de winnaar in het A-veld, Philip den Bremer (DDS, voorheen Zwolsche en meervoudig Eemhead-winnaar).
De Skiffhead is de grootste skiffwedstrijd en is een monument op de roeikalender. Bart Buiskool was in 2000 de eerste Hemus-winnaar bij de Veteranen. Hij prolongeerde in 2001 en ook Leonie Walta won voor Hemus bij de lichte dames. De laatste zege van Bart was in 2004, en later volgden nog Wijnand Schoemakers (J18) in 2007, Esmee Marlet (LDB) in 2010, en Maarten Hurkmans (J18) in 2014.
De overwinning van Kees mag dus met recht historisch genoemd worden. De hele winter was hij op de Eem te vinden in zijn eigen zwarte boot. Stoïcijns arriveerde hij telkens op zijn snelle fiets, maakte hij zijn roeikilometers en deed hij trouw zijn oefeningen. Zijn karakteristieke lange haal heeft hem vandaag opnieuw geen windeieren gelegd.

Meeroeiers gezocht

Wellicht heb je haar al een keer zien roeien: Eva Mol, PR1-pararoeier met paralympische ambitie.
PR1-roeiers roeien door hun beperking alleen op hun armen. Eva roeit in een aangepaste skiff met drijvers, vaste bank en een rugleuning. Voor de veiligheid moet er altijd iemand met haar mee fietsen of roeien. Aangezien het fietspad niet heel ver reikt en ze ook graag langere stukken roeit, is ze op zoek naar mensen die het leuk vinden om op de dinsdag-, woensdagochtend, donderdag of vrijdag met haar mee te roeien (tussen de 10 en 20 km). Doordat ze alleen op haar armen roeit, roeit ze wat langzamer dan de meeste roeiers (je kunt dus stukken dubbel varen of gewoon heel relaxt roeien). Wel heeft ze hulp van 2 mensen nodig om de boot in en uit het water te krijgen. Wie oh wie vindt het leuk om (liefst op regelmatige basis) met haar mee te roeien? Als je interesse hebt, stuur dan een berichtje aan eva@hemus.nl.

Stevige wind, hevige strijd op de Schie bij Delft

18/19-2 | Dit jaar roeiden ruim 10 junioren en jonge senioren van Hemus in skiff of dubbeltwee met de Winterwedstrijden op de Schie hun eerste wedstrijd van het roeiseizoen. Het was voor hen dus op vreemd water. Dat maakt het ook spannend. De Schie ligt hoger dan de naastgelegen polder en is een behoorlijke windvanger. De stevige zijwind op zaterdag en tegenwind op zondag zorgde voor een extra race-dimensie.
Bovendien was er genoeg tegenstand uit den lande. Of de race nu 3 (voor junioren) of 5 kilometer (voor senioren) was, voor elke meter moesten de Hemus-roeiers strijden om voor te blijven. Dat lukte soms wel, soms niet.
Vrijwel elke race was een pittige battle. Geen blikken deze keer, maar wel drie derde plekken: Ruud Wieringa en Selwin van de Brink in LB2x, Lois Loffijt en Sigrid van Katwijk in M18 2x en Quinten Osendarp en Jelle Hupkes in J16 2x. Maar iedereen heeft van deze races geleerd. Op naar de volgende wedstrijd.

Blikken in Twente

12-2 | Hemus was bij de Twentsche Winterwedstrijden in Hengelo met een flinke delegatie. We dachten dat we drie blikken hadden gewonnen:
Heat 1: winst voor de j16 dubbel met de gebroeders Bram en Pieter vS.
Heat 2: winst voor de Eempower dames met Esther, Nicolette, Rieneke, Marloes en Bram als stuur in de vier en voor de heren dubbel met de ex- junioren Jochem en Sybren.
Heat 3: winst voor de j18-vier met Levi, Dimme, Pieter vdK, Johan en Bram als stuur.
Toen bleek dat velden met minder dan 3 inschrijvingen geen blik kregen. Dus daar gingen die van de junioren. Door omrekenfactoren ging het blik van Jochem en Sybren naar veteranenroeiers die drie(!) minuten langzamer waren. Ook de Eempowerploeg zag hun blik (ze hadde 30 seconden voorsprong) aan hun neus voorbijgaan. Nog mazzel dat dat blik naar een ploeg ging die Elmer van ons geleend had om te sturen.
Later kregen de winnaars alnog hun blikken toegestuurd...

2022

Karel van Wijk vrijwilliger van het jaar

Tijdens de nieuwjaarsborrel werd Karel van Wijk tot zijn verrassing gekroond als vrijwilliger van het jaar. Voorzitter Kitty beloonde hem ten overstaan van de vele aanwezigen met de geknikte gouden riem.

Luna en Loïs in het zonnetje

28-11 | Loïs Lijffijt en Luna Hartog hebben bij het Amersfoortse sportgala een sportpenning ontvangen voor hun prestaties.

Leerlingen Luzac proeven aan het roeien

30-11 | Veertien leerlingen van het Luzac College Amersfoort hebben geproefd aan de roeisport. Een ergometerclinic, een heuse roeichallenge op de Eem en tot slot een 500 meter ergo-battle. Wat een roeitalent in Amersfoort! #roeienbrengtjeverder #hemus

KNRB-vergadering met Hemustintje

26-11 | Op de Algemene Vergadering van de KNRB van is Hemuslid Hielko van der Molen benoemd tot bestuurslid, verantwoordelijk voor Marketing en Communicatie. En tot zijn grote verrassing kreeg Koos Termorshuizen de 'erepenning in goud' uitgereikt voor zijn jarenlange activiteiten met o.a. het blad Roei!, het opzetten van het online roeimuseum.nl en het schrijven van meerdere boeken over rivieren waarop kan worden geroeid. Hielko en Koos, van harte gefeliciteerd!

27-11 | Winst voor Luna Hartog bij Hel van het Noorden

Met een voorsprong van ruim 13 seconden op nummer twee heeft Luna de Hel van het Noorden gewonnen in de skiff bij de D18.

Drie boten gedoopt

19-11 | Vandaag zijn twee oefenskiffs, Kattenbroek en De Klapmuts, en een middengewicht toewijzings-dubbelvier, Het Fortuyn, gedoopt. Alle drie genoemd naar voormalige boerderijen in Hoogland, die nu voortleven als namen van straten en een wijk in de stad. En van boten dus. Hier het bewijs.

Gezellige en succesvolle Freshmen Race

29-10 | Zeven ploegen met nieuwe leden streden op deze zonnige zaterdagmiddag om de titel Snelste Hemus Freshmen ploeg 2022. Starter was Marco, de winnaar van de laatste Hemus Freshmen Race, in 1996. Na 25 jaar is er nu dus een nieuwe ploeg die zich de snelste nieuwelingenploeg mag noemen. Na twee heats was de ploeg 'Aquafaba' net iets sneller dan Ruth, Merel, Nina en Martijn. Zij zijn dus winnaars van deze titel. De tijden vind je hier.
Maar omdat er drie ploegen waren die bijna even snel waren tijdens de wedstrijd werd er nog een (extra) derde heat georganiseerd waar de ploeg van Ruth net iets sneller was dan Aquafaba en de ploeg van Ires, Lise, Michelle en Michiel.
Na afloop sprak voorzitter Kitty de menigte toe, de winnaars werden gehuldigd en er werden alweer plannen gemaakt voor de volgende wedstrijd: de Hemus Driekwart op 19 november.
De foto's vind je hier.

Tweemaal blik op Tromp Boat Races

16-10 | De Eempowerploeg heeft weer blik gescoord. Bij de Tromp Boat Races waren ze de snelste dames master-C 4*-ploeg. En Mark van Dam en Selwin van de Brink trokken daar in Hilversum blik bij de J18 2x.

Foto's van de Eemhead


24-9 | Het regende lekker door tijdens de Eemhead, toch was de sfeer als vanouds, ontspannen en sportief. De uitslagen vind je hier en nu ook de foto's, die staan hier.

De acht van De Hoop, winnaars van de Eemheadkei

De Stad Amersfoort heeft een verslag gemaakt van de Eemhead.
En zie hoe nummer 86, 'Hemus 1' bij de mannenachten, de Eemhead roeide, van begin tot eind, van boeg en achtersteven af gezien. Deze veteranen werden derde, na De Hoop en de junioren van Hemus.

Snelste bij Rijnland

27-8 | Deze Hemus/Vada-ploeg deed mee met de Rijnland Marathon. Met Kees Bos op boeg, zijn broer Janjaap Bos (Vada) op 2, Jelle de Vries op 3, Anja Bos op slag (Vada) en Alex van der Woerd (stuur) waren ze de snelste ploeg van hun categorie, met 12 deelnemers.

Zilver op Coupe de la Jeunesse

7-8 | De meisjes-acht, met Hemusleden Lois Lijffijt op 2 en Luna Hartog op 5, streden in Castel del Mino (Spanje) om de Coupe de la Jeunesse 2022. De ploeg won de zilveren medaille!


Blik voor Hannah, Sigrid en Anna bij DIYR

9-7 | Anna van Vliet en Sigrid van Katwijk hebben tijdens de DIYR de overwinning behaald bij de meisjes-18-dubbeltwee in het nummer broken 2k. Op de foto interviewt Hannah Koopman de twee winnaressen voor roei-tv. Een dag later won Hannah ook blik bij de 'broken 2k', meisjes-18.

Gouden Eend blijft in Amersfoort

22-6 | De wedstrijd op de langste woensdagavond van het jaar in Natroviweemus-verband was dit jaar bij Hemus. Het aantal inschrijvingen (7, waarvan 5 van Hemus) was heel bescheiden, maar de strijd was er niet minder vrolijk om, met sommige ploegen uitgedost volgens het circus-jaarthema. Je vindt de uitslagen hier, en Arjan Boessenkool en Karel van Wijk maakten fraaie foto's en een filmshot.

Casper en Selwin onverslaanbaar

4/5/18/19-6 | Op de Bosbaan waren op 4 en 5 juni roeiwedstrijden van de Amsterdamse Roeibond. De wind stond (weer) tegen, maar prima om try-out met combi-ploegen uit te proberen. Ruud Wiegersma startte in het lichtebeginnelingenveld met een maatje van DDS uit Delft en werd 4e (van 8). Loïs Lijfijt en Luna Hartog probeerden hun boordroeivaardigheden uit in DG2- en werden prompt 4e (van 7). In M184-veld zaten beide meiden in een andere boot: 1e en 3e. Pieter Wieringa verloor op 0,5 seconde zijn heat, maar wel 3e overall (van 38). Jonne pakte de draad na haar eindexamen weer op en vond met 6e plek weer aansluiting.
Op de Willem-Alexanderbaan was op 18 en 19 juni de Westelijke Regatta. Ook daar roeide Ruud met DDS in LHB2x nu in een zenuwslopende race naar een vijfde plek (op 1 seconde van nr. 3). Thijl vd Aa skiftte zijn eerste 2 kilometer ooit in het J16 veld en werd derde. Bram van Spronsen en Ole de Buizer kwamen snuffelen aan het wedstrijden roeien en voeren in de j14 dubbel 1000 meter. De tegenstand was duidelijk nog een maat te groot, maar beiden hebben genote.
Pieter zorgde in een nieuwe J18 4-combi voor een geslaagde vuurdoop. Een spannende race tot 1500 meter, waarna sturen en vermoeidheid toesloegen. Soortgelijk was de ervaring in DB8+-combi met leeftijdgenoten van Loïs Lijfijt en Luna Hartog: tot 1500 meter spannend, maar wel een mooie 2e plek in een veld van 8 ploegen.
Tenslotte als klap op de vuurpijl: Casper Ossendarp en Selwin van de Brink zijn in J182x voor eerstejaars wedstrijdroeiers onverslaanbaar gebleken dit seizoen. Waar zij starten, winnen zij! Op de Bosbaan Voorjaarsregatta, ARB en nu ook op de Westelijke. Echte blikvangers dus! Sybren de Boer en Jochem Esselink werden in datzelfde veld derde.

Blik voor Dames 4 bij Midzomer Vechtrace

18-6 | Bij een temperatuur van boven de 30 wisten de vijf de golven, de plezierbootjes en de harde wind te trotseren, en lieten ze alle zeven andere deelnemende boten in hun veld achter zich. Hun tijd over 5 km: 22.42.9.
Verder: Jens en Mariska werden op 6 seconden van de winnaar tweede in de dubbeltwee, Berend werd dede in skiff, en Inge en Elin derde in de twee.

C1 De Drie Morgen gedoopt

18-6 | Erik Lindhout, kersvers ex-secretaris, heeft een nieuwe C1 gedoopt: De Drie Morgen, genoemd naar een voormalig boerderijtje met drie morgen land in Hoogland.

...en C2x+/C3x Het Welvaren gedoopt

18-6 | De Ringvaartkeien Marco van der Eijk en Michiel Evers hebben de nieuwe C2x+ annex C3x Het Welvaren gedoopt. Ook Het Welvaren herinnert aan een oud stukje Hoogland. Beide boten zijn gebouwd door Roeiwerf Wiersma in Heerenveen.

106 Kilometer skiffen

Kees Bos deed de Ringvaart in zijn eentje, in skiff dus, rugnummer 89. Terugkijkend zegt hij: "Het grootste gedeelte ben je 'alleen' bezig. Onderweg kom je wel andere roeiers tegen en kun je een paar woorden wisselen. Sommigen kom je vaker tegen. Zo ben ik een H8 met studenten een paar keer tegengekomen. Ze roeiden iets sneller, maar rustten vaker uit. De middag was iets minder aangenaam vanwege de regen en daardoor ook wat kou. De laatste 10 km waren weer om echt van te genieten. Droog en een beetje zon. Al met al een aanrader om te doen. Trouwens, Kees roeit pas sinds 15 maanden.


Foto: Jacqueline Boeshart

'Natuurlijk in de Monnikendam'

Maandenlang konden de volgers van Marco van der Eijk in Strava zien dat hij weer een retourtje Raboes had geroeid op zondagochtend, 'met Michiel Evers in de Monnikendam uiteraard' stond erbij. Dat hoofdstuk is afgerond met de Ringvaart Regatta: die hebben ze in die dubbeltwee gevaren, en ze waren de snelste in hun veld. Slagroeier Michiel kijkt op zijn kenmerkende relativerende manier terug: "Het viel enorm mee. Het was wat langer dan normaal, door een omlegging in Leiden (nu 106 km), maar als we nog door hadden gemoeten naar Rotterdam hadden we dat ook nog wel gered. Door onze goede voorbereiding hadden we ons een goede haal aangeleerd, waarmee we het goed konden volhouden en toch meters maakten. Wel heeft het slechte weer onderweg - van 12.00 tot 16.30 regen en tegenwind - ons flink afgekoeld, maar uiteindelijk een goed resultaat".


Foto: Jacqueline Boeshart

Secretaris van Hemus: John volgt Erik op

13-6 | Tijdens de bestuursvergadering van 13 juni bevestigen Erik Lindhout (rechts) als vertrekkend secretaris en John van de Coevering met een handdruk dat John Erik z'n rol als secretaris van Hemus overneemt. Het bestuur zal in de najaars-ALV voorstellen deze wisseling te bevestigen.

Gezellige derde DiMi-Jeugdwedstrijd

11-6 | Zaterdag 11 juni werd bij Hemus de derde en laatste jeugdwedstrijd van dit seizoen georganiseerd, voor de regio Midden-Nederland.
De Hemusjeugd en een tweetal roeiers van RV Weesp genoten van het mooie weer en maakten er een leuke wedstrijd van. De combi-scull8 van Weesp-Hemus (5e plaats) maakte er een spannende strijd van tegen Jochem en Sybren (3e). De strijd om de eerste plaats ging tussen 2 Hemus skiffs en uiteindelijk was Sigrid net iets sneller dan Thijl. Alle uitslagen vind je hier.

Goede prestaties van JVO en Vathorst College op Schoolroeikampioenschappen

3-6 | Op vrijdag 3 juni is het schoolroeien bij Hemus afgerond met de Nationale Schoolroeikampioenschappen. De ploegen van het Vathorst College en het Johan van Oldebarnevelt hebben uitstekend gepresteerd in de diverse velden. Op de ergometer een hoofdprijs voor Inez Heima en een eerste plek voor het team 'Wij zijn kjoel :)'. In een heel goede sfeer onder begeleiding van onze onvolprezen jeugdcoaches en met prachtig weer en veel ouders op de tribune is het prachtige dag geworden. We hebben ons visitekaartje goed afgegeven. Zie ook de foto's!

Hemusjeugd succesvol op Northwave Regatta

28/29-5 | Het weekend van 28 en 29 mei was de Willem-Alexander Baan het strijdtoneel voor de Northwave Regatta / NK Groot. Negen fanatieke roei[st]ers streden op een winderige baan om de blikken.
Op zaterdag roeiden in de 2x Mark & Ivo en Selwin & Casper naar een verdienstelijke vier en tweede plek in de eerstejaars A-finale. Ook haalden Pieter, Ruud en Eva & Lois mooie plekken in de LG/J18 skiff en M18 2x B-finales.
Sluitstuk die dag was de M18 8+, waar Lois en Luna in een combi 8 met Tromp en Hunze Nederlands kampioen (foto) werden en Eva in een andere combi 8 verdienstelijk derde.
Op zondag bleven Pieter en Ruud in senioren-skiff velden lang aangehaakt. Lois en Luna wonnen de B-finale van de dames beginnelingen 2x. Alsof het nog niet genoeg was won Luna haar heat in de M18 skiff en streden Casper en Selwin in het sterke J18 2x een dapper gevecht.
Grillig weer zorgde voor extra verbeten duels: logisch dat de negen junioren zondagavond moegestreden tevreden konden terugkijken op een intensief wedstrijdweekend.

Eco Elfstedenkei weer voor Hemus

28-5 | De door Hemus ingestelde trofee voor de Eco Elfsteden-roeimarathon is natuurlijk weer voor ons!

Elektrische coachboot Eemstroom gedoopt

Motorboot- en veiligheidsijzervreters Wim Broekhuizen en Jan-Dirk Heesbeen - die vele uren besteed hebben aan de realisatie van dit varende wonder - hebben de nieuwe elektrisch aangedreven coach- annex reddingsboot gedoopt. Daarna draaiden ze een rondje met ook René van der Borch aan boord, die de doop samen met zijn mede-directeur van Profin Green Reinoud Lichtenvoort bijwoonde. Profin Green is onze buurman, als eigenaar van het zonnepanelenveld langs de dijk, en sponsor van de boot. Voorzitter Kitty Meulenbeld dankte hen en de groep die de boot heeft klaargemaakt. Diezelfde groep gaat het gebruik voorbereiden en gebruikers opleiden. De boot mag alleen gebruikt worden na een gedegen opleiding.

Blik op Spaarne Lenterace

21/22-5 | Dde Spaarne Lenterace was voor het eerst over 2 dagen verdeeld. De jeugd 2 km en volwassenen 4,5 km. Hemus was er met maar liefst 15 inschrijvingen. Van jeugd die nog nooit ergens anders een wedstrijd geroeid had, ervaren jeugd en de veteranen met veel ervaring. Als we kijken naar de uitslagen, dan zal je zien de resultaten breed verspreid zijn: van hekkensluiters, via middenmoters naar subtoppers.
De klapper: blik voor Anna van Vliet en Sigrid van Katwijk (foto) in het meisjes 18 veld. Pieter van Sprongen en Tijl van Aa waren tweede in het jongens 16 veld. Bij de Veteranen zijn Mariska en Jens tweede geworden en Robert, Bart, Cedric en Peter vierde in een sterk veld.
Fantastische ervaring en dito geroeid!

26-28 mei: Hemus junioren roeidriedaagse

Leuke invulling van de vrije dagen met Hemelvaart? Kom naar de Hemus junioren roeidriedaagse!
Van 26 tot en met 28 mei tijdens de Hemelvaartsvakantie organiseert Hemus een roeidriedaagse voor alle geïnteresseerde jeugd van 11 t/m 18 jaar!
We hopen met een gezellige groep van ongeveer 30 man/vrouw samen een leuke driedaagse te hebben.
Check hier voor meer informatie en meld je aan!

Tweede DiMi-Jeugdwedstrijd

14-5 | Ook de tweede jeugdwedstrijd voor district Midden-Nederland werd door Hemus georganiseerd. Onze junioren namen het op tegen roeiers van Viking, VADA en RV Weesp. Zowel bij de jongens (Thijl en Pieter) als bij de meisjes (Hannah) zetten Hemus roeiers dit keer de snelste tijden neer. De volledige uitslag vind je hier.

Internationaal racen in zonnig Gent

7/8-5 | De internationale roeiwedstrijden op de watersportbaan in Gent waren zonovergoten en soms met (zij)winderige omstandigheden plaats. Het zijn gezellige wedstrijden op zijn Belgisch: drie-minuten-starts op vijfploegenbaan, ter plekke schuiven met deelnemers over heats, grote bokalen voor de winnaars, deelnemers van 12 jaar tot topploegen van Oxford, die de selectie in achten voor Henley uitvechten.
Onder begeleiding van vier chauffeurs raceten negen Hemus-roeiers tegen roeiers uit elf andere landen in skiff, dubbeltwee en dubbelvier. Ook Hemus neemt een grote bokaal mee naar huis, dankzij Luna Hartog in de skiff.
Voor iedereen was het een geweldige ervaring om er te roeien met genoeg lessen voor de volgende wedstrijden. En natuurlijk was het gezellig met elkaar in blokhutten slapen, avondeten aan de Watersportbaan en in hartje cultureel Gent en lekker dommelen in de schaduw van de partytenten van Hemus. Volgende keer gaan we weer!

Als enige

7 mei | Hemusroeier Kees Bos heeft als enige de Nieuwland Marathon - 74 km! - in skiff afgelegd.

C1 De Vier Akkers gedoopt

30-4 | Piet Kunst, lid van het eerste uur, heeft een nieuwe C1 gedoopt: De Vier Akkers. De boot is genoemd naar een voormalige boerderij in Hoogland. De boot is net als veel van onze andere C-boten gebouwd door Roeiwerf Wiersma in Heerenveen.

Coachboot te water

22-4 | Met vereende krachten is de nieuwe coachboot het water in gegaan. De boot wordt over enkele weken in gebruik genomen.

Bosbaan Voorjaarsregatta: blik voor Selwin en Casper

16-4 | In het zonnige Paasweekeinde opende de Bosbaan Voorjaarsregatta als nieuwe regatta de rij van tweekilometer-wedstrijden van 2022. Deze regatta had ook de primeur met een kwalificatieronde voor de skiffeurs, die zich konden plaatsen voor het NK kleine nummers. Daarnaast was het de eerste mogelijkheid op 2 kilometer voor eerstejaars junioren in de 2x, een nieuwe klasse bij junioren. Nieuw was de deelname van Comp-Row jongens, jongens die niet zo vaak willen en kunnen trainen als de wedstrijdgroep maar wel willen starten.
Hemus was goed vertegenwoordigd met 5 skiffeurs en 4 2x'en met junioren-roeiers. Verrassend behaalden Casper Osendarp en Selwin van de Brink in de 2x voor eerstejaars junioren een 1e plek en dus blik. Ze bleven na een dramatische voorwedstrijd in de A-finale. Een unicum daarin was dat er in dei A-finale maar liefs 3 jongensploegen van Hemus startten. Jochem Esselink en Sybren de Boer van de Comp-Rows wonnen verrassend de voorwedstrijd en konden dus samen met de twee ploegen uit de wedstrijdploeg in A-finale starten. Ivo Zomer en Mark van Dam zaten in de andere dubbel. Pieter van Spronsen en Thijl vd Aa hadden in het j16 dubbelveld, ook een eerstejaars veld, een stevige loting in de voorwedstrijd. Hierdoor werden zij verwezen naar de B-finale die ze glansrijk wonnen.
De skiffeurs streden om een plek bij de eerste 24, wat toegang tot het NK geeft. Het lukte Pieter Wieringa en Luna Hartog na hevige strijd om zich voor het NK te plaatsen.
Lois Lijfijt mocht het nog proberen in de herkansing wat niet lukte en Eva Paulissen won de G-finale. Ruud werd zesde in de B-finale. Hannah Koopman mocht last-minute nog invallen in een combi met het Spaarne en werd vierde in de A-finale.
Het was voor iedereen een goede ervaring om de komende 2k-wedstrijden met enthousiasme voor te bereiden.

De roeibak drijft weer

11-4 | Met een vereende inspanning van de Roeibakploeg, brandweerlieden en hun fraaie materiaal is de roeibak weer boven water gehaald. Er moet nog wel wat aan gebeuren voor die weer 'in de vaart' is.
Foto: AS Media, meer foto's op www.hardnieuws.nl

DiMi-Jeugdwedstrijd bij Hemus

9-4 | Zaterdag 9 april was de eerste DiMi-jeugdwedstrijd (District Midden-NL) van dit seizoen, bij Hemus. Door het stormachtige weer moest de wedstrijd op het water helaas worden afgelast. In plaats daarvan werd er een ergometer wedstrijd over 1000 en 250 meter geroeid. Isabelle (Michiel de Ruyter) en Siem (RV Weesp) roeiden de snelste tijden.
De snelste Hemus-roeier was Sophia en dat is een hele prestatie omdat zij pas net is begonnen met roeien! En meer Hemus-meisjes roeiden harder dan de jongens, want Hannah en Tess werden de 2e en 3e Hemus-roeier in het eindklassement. Je vindt de uitslagen hier.
Zaterdag 14 mei is de volgende DiMi-wedstrijd, bij Viking in Utrecht

Roeibak gezonken

4-4 | De roeibak is door onbekende oorzaak - een lek? - gezonken en dus onbruikbaar. Binnenkort worden reddingspogingen ondernomen.

Foto's van de Raboestocht

27-3 | Het toerseizoen is van start gegaan. Onder een strakblauwe hemel roeiden we naar het Raboes en waren in recordtijd terug bij Hemus. Bekijk de foto-impressie.
Ga mee met de volgende toertocht, op 13 april naar de bloembollen. Lees alle details hier!

Boks!

15-3 | In plaats van een gewone indoortraining, gaf Su Yen deze week een bokszaktraining. Ziet er goed uit toch?!

Stralende gezichten op Heineken Vierkamp

12&13-3 | De opening van het roeiseizoen. Na 2 jaar kon wedstrijdroeiend Nederland weer ouderwets genieten van de Amstel in Amsterdam met afstanden van 2500, 250, 5000 meter en voor sommigen 750 meter. Hemus had 4 complete verenigingsploegen en 2 combinatie-ploegen op het water. De Eempower-dames (foto) eindigden op plek 8 van de 40 ploegen in hun veld. Voor de meeste juniorenploegen (J18 en J16) was het hun eerste ervaring op nationaal niveau op de Amstel. Alleen de M18 4x+ waren in het najaar al eens op de Amstel geweest. Die ervaring namen ze mee met een 3e plaats als mooi resultaat. Het mooie lenteweer zorgde ook voor een tevreden gevoel over dit weekeinde en een prima opmaat voor het wedstrijdseizoen.

In theorie

12-3 | Tien roeiers geslaagd voor het theorie-examen, komende zondag de praktijk!


4-3 | In memoriam Henk van den Belt

Op 4 maart is op 80-jarige leeftijd het oud-lid Henk van den Belt overleden.
Tot eind 2019 was Henk gastheer van de klusgroep tijdens hun werk op maandag. Fysiek was hij toen al een poos niet in staat te roeien, maar zijn sociale band met de club was groot. Altijd bescheiden, zeg maar verlegen, en altijd vol verhalen over de NS - waar hij gewerkt heeft - en zijn aandelen, soms kwam je hem in de trein in zijn nette pak tegen, als hij op weg was naar een aandeelhoudersvergadering. En zijn Maserati, die ging hem echt aan het hart.
Henk is ruim twintig jaar lid geweest van Hemus. We herinneren hem ons als een aimabele man.

Zie de rouwkaart.

Op de foto:
een tevreden Henk met de bokaal
voor de klusploeg als Ploeg van het Jaar 2007
.


Eemoevers opgeruimd

Ongeveer 25 Hemusleden hebben zaterdag 5 maart onder een stralende hemel opgeruimd langs de Eem. Zie het resultaat

Opknapbeurt 't Sasje

De onvermoeibare Klusploeg pakt de populaire (bijna 300 afschrijvingen per jaar!) C-boot 't Sasje deze weken grondig aan. Juist in deze slechtweerperiode krijgt de boot zoveel zorg en aandacht dat die nog jaren vaarplezier geeft.

Uitslag HEK en Driekwart

19-2 | De uitslag van de HEK, winnaar: Selwin van den Brink, en van de Driekwart als geheel, dat is Luna Hartog, vind je op de Hemus Driekwartpagina, en hier rechtstreeks. De HEK: Dit jaar waren er meer dan 50 deelnemers van 12 tot 61 jaar oud, verdeeld over 1 acht, 2 vieren, 3 tweetjes en meer dan 30 'skiffeurs'. De races waren super spannend. In beeld gebracht op groot scherm met 'varende bootjes'. Als de roeiers naar de finish stormden, dan steeg het volume aan aanmoedigingen van het meelevende publiek naar oorverdovende hoogte. En er waren 5 winnaars: Luna Hartog en Selwin van de Brink bij de junioren, Ank Verrips en Jos Alferink bij de senioren. Van de ploegen hielden de Eempower-vrouwen hun reputatie hoog.
Bekijk de foto's van Paulien Hartog.

Luna op kop in Driekwart

12-2 | De eerste Hemus Driekwart van dit jaar en laatste van dit seizoen was weer een zonnige. 28 boten gingen de uitdaging aan om de beste tijd te zetten tussen fietsbrug en Driesluizenbrug. Luna (op de foto hieronder) won voor de tweede opeenvolgende keer en bouwt daarmee haar koppositie in het klassement uit. Volgende week zaterdag is de afsluitende activiteit van de Hemus Driekwart: de HEK. Zie voor de uitslagen de Hemus Driekwart-pagina. En bekijk de foto's van Suzanne Heijbrock hier.

2021

Hemus Driekwart 2: de uitslag

Op 20-12 is de uitslag licht aangepast. De huidige is dus die van 20-12
18-12 | Met veel enthousiasme kwamen 80 roeiers in alle vroegte naar Hemus. Het was gezellig druk en iedereen heeft een mooie ochtend gehad. De meiden van de wedstrijdploeg in de Onze Lieve Vrouwe versloegen Esmoreit en nemen de koppositie in het klassement van hem over. De uitslagen van de eerste twee ronden vind je op de Driekwartpagina.

Blik voor Esmoreit - Hemus goed vertegenwoordigd op NKIR

11-12 | Op 11 december hebben 16 Hemus-leden meegedaan aan de Nederlandse Indoorkampioenschappen Roeien (NKIR) in Amsterdam. Als doorstroomlocatie kon dit NK in de Apollohal met twee grote sportzalen toch doorgang vinden. De ene zaal voor warming-up, de andere voor de race. Dat betekende 50 minuten vooraf aan de race aankomen en direct na de race vertrekken. De 15 junioren misten daarmee de race van Esmoreit. Hij won in zijn categorie - Veteranen C - en was overall vijfde, en bleef de onbetwiste ergometerkoning van Hemus. Daarvoor behaalden de junioren in de vroege ochtend een persoonlijk record en/of wisten zij in de eerste helft van hun leeftijdscategorie te eindigen. Ruud, Selwin, Twan, Jurrian, Sybren, Casper, Pieter (2x), Mark, Ivo, Luuk, Luna, Jonne, Eva en Lois waren alweer terug op Hemus toen menigeen nog slaperig de boot instapte.

Tweede editie van de Virtuele DiMi-jeugdwedstrijd

11-12 | Op zaterdag 11 december was de tweede 'District Midden-Nederland' jeugdwedstrijd. Onze jeugd deed met acht boten mee. Sigrid, Anna, Maartje en Inge zetten de snelste Hemus-tijd neer. Veel teams roeiden sneller dan vorige maand. Hier vind je de uitslagen van beide wedstijden (14 november en 11 december).
De uitslagen van de andere verenigingen vind je op dimiroeien.nl.

Uitspraak rechtbank over opschorting werk damwanden

22-11 | De Rechtbank Gelderland heeft uitspraak gedaan over het verzoek om het vervangen van de damwanden op te schorten totdat het Waterschap heeft besloten op ons bezwaar tegen de vergunning voor de werkzaamheden. De rechter was het met de roeiverenigingen eens dat het Waterschap onvoldoende heeft uitgelegd dat naar de belangen van de roeiers was gekeken bij het verstrekken van de vergunning. Dit was alleen onvoldoende reden om het werk stil te leggen. Juridisch is het waterschap niet verplicht om bij een vergunningaanvraag te kijken naar alternatieven, zoals het lager aanbrengen van de damwanden. Dit zou alleen noodzakelijk zijn als op voorhand duidelijk is dat zulke alternatieven op minder bezwaren stuiten. Of lagere damwanden inderdaad minder bezwaren opleveren staat volgens de rechter nog onvoldoende vast. De roeiverenigingen hebben nu gelegenheid om hun bezwaar toe te lichten tegen de bezwaarcommissie van het Waterschap. Dat gebeurt op 16 december.

Hemus Driekwart 1: vol vlot en lege loods

20-11 | De eerste ronde van de Hemus Driekwart zit erop. De Villa bleef leeg en alle roeiers buiten, het was goed druk op het vlot en de botenloods was bijna leeg. Zonder wind en stroming roeide Esmoreit naar de overwinning en bleef daarmee de wedstrijddames net voor. Alle uitslagen vind je op de Driekwartpagina.

Blik voor de Eempowerploeg op Lingebokaal

13-11 | De 4x+ Eempower (foto) - Esther, Marieke, Maaike, Nicolette, Cisca - heeft tijdens de Lingebokaal blik getrokken. Ze waren met hun tijd van 25.20 over de zes kilometer ruim anderhalve minuut sneller dan nummer 2. Die nummer 2 was ook Hemus, de ploeg met Juliët op slag. Je vindt alle uitslagen, met nog meer Hemus-deelnemers, hier.

Voor de rechter

Maandag 8 november om 13.00 uur vindt de zitting bij de bestuursrechter in Arnhem plaats, waarbij de roeiverenigingen uit Baarn en Amersfoort met de stichting Huis van de Watersport hun verzoek om schorsing van de werkzaamheden aan de damwanden en het bezwaar tegen de vergunning voor deze werkzaamheden zullen toelichten. We hadden even de hoop dat de rechtszaak zou kunnen worden voorkomen, omdat de Provincie Utrecht en het Waterschap Vallei en Veluwe ons hadden uitgenodigd voor een driegesprek. Helaas bleek tijdens dit gesprek dat er geen ruimte was om te praten over een compromisvoorstel dat door ons werd voorgelegd. Nu moet de bestuursrechter maar uitmaken of bij het onderhoudswerk beter gekeken moet worden naar het belang van veilige sportbeoefening op het water dan nu het geval is.

Blik voor Cees Luykx

16 oktober | Tijdens de Tromp Boat Races heeft skiffeur Cees Luykx blik gewonnen als veteraan-C. Hij liet niet alleen de andere leeftijdsgenoten achter zich, maar met zijn vijfde plaats in een veld van 57 roeiers was hij ook sneller dan een groot aantal veteranen A en B. Tweede veteraan-C was Esmoreit van Velde, die was 10e overall. Een dubbelslag van Hemus!

3-10| Hemus-junioren heersen op Amstel

Blik! De wedstrijdmeisjes (v.l.n.r.) Anna (stuur, zaterdag stuurde Maartje), Lois, Jonne, Luna en Eva hebben met overtuiging de Heineken vierkamp 2021 gewonnen. De tegenstand in het m18 4* veld moest toekijken hoe Hemus heerste op de Amstel.
Ook bij Willem III streden vier Hemus-junioren voor het eremetaal tijdens de jaarlijkse Jeugdestafette. Deze wedstrijd bestaat uit een traject op de Amstel tussen het botenhuis van Willem III en de Grote Bocht. Vier roeiers leggen dat traject af in vier ongeveer gelijke stukken. Pieter (rode trui) won blik door de eerste afstand als snelste af te leggen. Als team werden de jongens 4e in hun veld. Het team bestond uit Ole, Luuk, Jonas en natuurlijk Pieter. Enthousiast stonden de jongens te trappelen langs de Amstel, sommige trillend als een rietje door de koude regen. Het weer klaarde direct op toen Pieter als eerste roeier van het vlot vertrok. Afsluitend was het gevoel: skiffen op de Amstel is leuk.

25-9 | Foto's van de 28e Eemhead


Je vindt hier honderden foto's!
De mannenacht van Skadi 1 (foto) heeft een verpletterende tijd van 18:02,2 neergezet. Zij gaan met de Keibokaal naar Rotterdam.
De Koppelpoortbokaal, de hoofdprijs voor de vrouwen, gaat naar de regio Leiden: de combiploeg Rijnland / Njord was met 22:40,7 de snelste D4x+.
Alle uitslagen staan hier.
Heb je foto's gemaakt? Stuur ze naar siteman@hemus.nl!

Twee minuten lustrumfeest

Lucas Crietee maakte met zijn drone opnamen tijdens het lustrumfeest. Hij vatte ze samen in deze spetterende beelden. En hij maakte deze groepsfooto.

4-9 | Vrolijke foto's van de lustrumfeestdag

Meer dan 400 foto's, gemaakt door Suzanne Heijbrock en Karel vann Wijk van een vrolijke en zonnige dag. Bekijk ze allemaal!

7-8 | Zilver voor de Jonne Meijer en Luna Hartog op de Coupe de la Jeunesse

In de meisjes-18-acht haalden Luna en Jonne de tweede plaats op het officieuze Europess kampioenschap in Linz, Oostenrijk. Met hun tijd van 07:02:88 bleef winnaar Tsjechië hun maar 2,5 seconde voor. Een mooie prestatie, Hemus is trots!


11 tot 15-7 | Jeugdroeikamp: de foto's

Alle foto's vind je hier.

3/4-7 | Heel veel Hemus op de DIYR Dutch International Youth Regatta

De DIYR is een jeugdwedstrijd op de Bosbaan met een nieuwe formule: twee kilometer voor de wedstrijdjunioren en een 'broken 2K' voor de competitieroeiers: eerst 1000 meter, dan even uitblazen en dan weeer 500 meter knallen.
De DIYR was, na de Westelijke Regatta 2 weken eerder de eerste wedstrijd voor de jeugd dit jaar, ook mogelijk gemaakt voor alle kinderen tussen 12 en 18. Daarmee konden ook kinderen zonder al teveel ervaring starten en daar werd gretig gebruik van gemaakt. In de zeer goede sfeer werd er dapper gestreden. Dat resulteerde in zeven blikken. Maar voor alle kinderen gold dezelfde beleving. Dapper strijden tot het gaatje en dat met officiële startprocedures en kamprechters. En tussendoor trainden de olympische ploegen reikten Maarten Hurkmans en Simon van Dorp van de Holland Acht blikken uit. Hoe mooi is dat!
Standaard is dat dit soort wedstrijden eindigt met allemaal combinaties van verenigingen in achten. Zo deed Hemusjeugd mee in combi-achten voor meisjes 16, 18 en jongens 16 en was er zelfs een complete jongens 18-acht van Hemus. Zelfs de commentatoren waren verbaasd om steeds weer Hemusleden in een boot te zien. En zoals het hoort werd in gezamenlijkheid opgeruimd en opgeriggerd, zodat zondagavond alles weer binnen lag. En: we hebben met veel vrijwilligers, (ouders, coaches en jeugd) van 's morgens vroeg tot 's avonds de organisatie ondersteund. Kortom; zeer geslaagd met een goede spirit.
Zeven teams hebben blik gewonnen:

 • J16 4* (broken 2 km race): Thijl van der Aa, Pieter van der Krogt, Mark van Dam, Pom Kleingeld en stuur Hugo Mesman
 • M18 2x (broken 2 km race): Inge Buikema en Anna van Vliet
 • M16 8+ (2km): Loïs Lijffijt en Eva Paulissen in combi met Alkmaarsche, Hoop en Daventria
 • M18 8+ (2km): Jonne Meijer en Luna Hartog in combi met Wetterwille, Alkmaarsche, De Laak en Tromp (= boordselectie voor Coupe de la Jeunesse)
 • Jonne Meijer in de M18 1x, op de foto
 • Eva Paulissen en Loïs Lijffijt in de M16 2x
 • Selwin van den Brink en Jurriaan de Jong in de J18 2x (broken race)
Klik hier voor de foto's van de DIYR!
Je vindt alle uitslagen hier.

13-6 | Hemus WAB bootcamp 2021

Als voorbereiding op 'NK Groot' op 19-20 juni organiseerde Hemus op de Willem-Alexander Baan een heuse bootcamp. Voortreffelijke omstandigheden hielpen mee om de ochtendtraining en de twee middag-sparsessies tot een groot succes te maken. In totaal 50 wedstrijdroei(st)ers van Nautilus, De Eem, De Maas, DDS, Gouda, Die Leythe, De Laak en Hemus zorgden voor goede tijden en vertrouwen in de races op het NK Groot. Meer foto's.

12-6 | Hemus- en VADA-jeugd roeit landelijke competitiewedstrijd

Vandaag heeft de Hemusjeugd weer een 'virtuele' competitiewedstrijd geroeid, dit keer tegen 900 jeugdroeiers in heel Nederland. In Amersfoort waren er 39 deelnemers, waaronder ook 2 jeugdroeiers uit Wageningen.
De roeiers van VADA deden het goed: Pom werd met zijn VADA-ploeggenoot eerste, en Hannah werd met Eeke (VADA) tweede.
Bekijk alle uitslagen van de wedstrijd in Amersfoort, en de de landelijke uitslagen.

9-6 | (Bijna-)ongeluk

Door onoplettendheid is een Hemus-tweetje in botsing gekomen met een vrachtschip. Gelukkig zonder verwondingen tot gevolg.
Houd altijd strak stuurbooordwal en kijk vaak om. Dat de Eem scherpe bochten heeft en dat er vrachtvaart is, dat weet je.
Vrachtschepen hebben veel ruimte nodig, vooral in bochten, en ze hebben een zeer grote dode hoek. Als jij de stuurhut niet kunt zien, dan kan de schipper jou niet zien. Lees ook het artikel van Roei!, het blad voor alle roeiers.

5-6 | Ietsje schoner

Kanoërs van Keistad, roeiers van Hemus en van BWV De Eem hebben de rivier en de oevers weer iets schoner gemaakt. Voor de jeugdleden was er tegelijk een clinic met de sup-planken van de buren. Bekijk de foto's!

13 tot 15-5 | Drie middagen lang was Hemus van de junioren

Met zijn dertigen waren ze aanwezig, 22 roeien al langer bij Hemus. Negen jongens en meisjes hebben in die drie dagen kennisgemaakt met de roeisport. Van skiff tot samen in de 8, alles is gedaan. We konden helemaal tot de Koppelpoort teroeien voor een foto met alle deelnemers!
Het trok een hoop bekijks op de kant en de fotoshoot is opgepakt door Amersfoortse Veravlogt, kijk maar!
Maar er was meer roeiplezier, zoals voor de meer ervaren roeiers een Masterclass naar Baarn onder begeleiding van coaches Johan en Hielko vanuit de coachboot, compleet met video-opname.
De laatste dag stond in het teken van de estafette van de teams. Op de ergometer hebben alle junioren 500 meter geroeid. In de boot was het verdeeld in drie nummers en hebben ze boord-aan-boord gestreden over 250 meter in de C1 (voor de absolute beginners), 500 meter in C4 (in een mix) en voor de ervaren roeiers afsluitend in de skiff. Daarbij traden de broeds Meijssen, oud wedstrijdjunioren van Hemus, als deskundige wedstrijdleiding op.
Op zaterdag werden de laatste meters pas om half acht 's avonds verroeid. Bekijk heel veel foto's van deze drie dagen!

9-5 | Hemus EEM regatta 2021

Wat een strijd! 32 jeugdleden van Hemus en BWV De Eem streden dit weekend om de regatta-bokaal. Op de Eem bij Hemus werd, na time trials op 7 mei, op 8 mei boord aan boord gestreden over 2 kilometer, aansluitend afgesloten met 250 meter sprints.
Minieme tijdsverschillen zorgden voor een spannende ontknoping met brons voor Max en Devon, zilver voor Eva en Jonne en goud voor Ruud en Luuk!

8-5 | Derde wedstrijd jeugdcompetitie Midden-Nederland

Zaterdag 8 mei heeft de Hemus-jeugd weer een wedstrijd over 1000m en 250m geroeid in de regionale competitie tegen andere verenigingen in Midden-Nederland. Terwijl de wedstrijdploeg en een deel van de competitiegroep dit weekend de EEM-regatta roeit, deden 20 beginnende en meer ervaren competitieroeiers mee met deze DiMi-wedstrijd. Net als vorige maand werd deze gewonnen door Anna van Vliet die in de skiff nipt Pom voor bleef. Bij de dubbels waren deze keer Josefien en Sigrid de snelste. En bij de beginners was er een spannende strijd in 2 ongestuurde C3-en, waarbij de iets meer ervaren roeiers nog net de nieuwste lichting voor bleven. De landelijke finale is op 12-13 juni, waarbij de snelste roeiers uit alle regio's tegen elkaar gaan strijden. De tijden vind je hier.

8-5 | Vier nieuwe boten

Twee skiffs en twee tweetjes kregen vandaag een emmertje Eemwater over zich heen. Vier nieuwe boten dus, allemaal Hudsons.
Een middengewicht 2x = Dieventoren, lichtgewicht 2x = Heksenbrug, superlichtgewicht skiff = 't Vagevier en lichtgewicht skiff = Flint

18-4 | Luna Hartog in selectie voor de nationale jeugd-acht

Het NK Klein op de WAB heeft nog een (hopelijk lang) staartje gekregen. De prestaties van Luna waren zo goed en hebben zodanig indruk gemaakt op de coaches van de bond, dat zij naar aanleiding daarvan is uitgenodigd om deel te nemen aan het junioren meisjes boordproject. Zij gaat de komende weekenden trainen en sparren met 11 andere meiden, voor een plek in de 8+, wat als uiteindelijk doel heeft te starten op het junioren WK in Plovdiv (Bulgarije).
Het was de afgelopen tijd vooral veel trainen, in deze bijzondere tijd van Covid. Dat Jonne en Luna naar het NK Klein mochten voor hun eerste 2k wedstrijd was al een opsteker en een mooie en nuttige ervaring. De prestaties waren goed en met dit onverwacht snelle vervolg komt het nog eens in een stroomversnelling. Ook dit is in eerste instantie een mooie ervaring, maar we gaan uiteraard ons best doen om Luna te laten stralen in het internationale veld!

17/18-4 - Hemus-jeugd op Nederlandse Kampioenschappen Kleine Nummers

De jeugdleden Jonne Meijer (in de Kei) en Luna Hartog hebben hun eerste 2K-wedstrijdervaring opgedaan op de Willem-Alexanderbaan bij Rotterdam tijdens de Nederlandse Kampioenschappen in skiff. Jonne is in de D-finale knap als derde gefinisht. Luna werd in de C-finale met een mooie eindsprint derde.

16-4 tot 18-4 | Jeugd streed om blik op Hemus KLEIN

In het weekend van 16-18 april was niet alleen de WAB maar ook de Eem bij Hemus het strijdtoneel voor tweekilometer skiffraces!
Timetrials op vrijdagavond waren de opmaat voor halve finales en finales op zaterdag, boord aan boord. De 26 skiffeurs haalden het beste in zichzelf naar boven. Verbeten gezichten tekenden de battles. Moegestreden, maar tevreden, herstelden de kandidaten op hemus om op zondag een finale 2k te trappen in 2x.
Trots op het behaalde blik ging de ambitieuze roei-jeugd van Hemus en haar gasten van roeivereniging De Eem uit Baarn weer huiswaarts.
Heel veel foto's vind je hier!

2-4

20 & 21-3 | Hemus4k

De hemus jeugd voer in het weekend van 20 en 21 maart de H4K. In een gezonde onderlinge competitieve sfeer werd zaterdag de afstand 2500 meter direct gevolgd door een sprint over 250 meter.
In veel ruigere weersomstandigheden vochten de deelnemers op zondag over 5000 meter. Het weekend werd afgesloten met een zij-aan-zij race over 750 meter.
Moe gestreden gingen 25 jeugdroeiers elk met de dikverdiende prijs weer thuis aan... het huiswerk!

20-3 | 2,5 km: Uitslagen

20 maart - Ook 24 april waren er weer een aantal roeiers en roeisters die zich in het zweet hebben gewerkt en zo hard mogelijk van de fietsbrug naar het vlot zijn gevaren. En niets voor niets, want de te kloppen tijd is geklopt! Het eindklassement vind je hier.

1-3 | Koppelpoort gedoopt

Vandaag is de nieuwe C3x+/C4x gedoopt. Vera Gijzen deed het met als publiek de klusploeg en enkele roeiers. De boot is identiek aan de populaire Muurhuizen, en de naam is Koppelpoort.

20-2 | Uitslagen Hemus WW Afstand en foto's

Vandaag was de Hemus WW Afstand. De competitieroeiers roeiden 1000 meter, de wedstrijdroeiers 5000.
Op de 1.000m finishten Pieter en Pom net voor de combi Anna en Mark. Een beginnersploeg haalde een verdienstelijke vijfde plaats in dit veld!
Op de 5.000 meter bleef het tot het einde spannend. In een directe confrontatie haalden de roeiers het beste is zichzelf naar boven. De snelste absolute tijd werd geroeid door een meisjes ongestuurde 4. Gecorrigeerd op boottype gingen de skiffeuses met de hoofdprijs moe maar tevreden naar huis.
Karel van Wijk maakte weer mooie foto's!
Zie de uitslagen.

30-1 | Nieuwe skiff

Vivianne Breg heeft vandaag een nieuwe skiff gedoopt. De naam: 't Zand, naar die straat. Hij is voor roeiers van 50 tot 60 kilo met SO2.

4-1 | Een bizar jaar om nooit, maar liever snel te vergeten

Zo begon voorzitter Kitty Meulenbed haar nieuwjaarspraatje tijdens de online nieuwjaarsborrel. 'Een jaar vol annuleringen, van stilstand en teleurstelling, maar gelukkig waren er ook hoogtepunten'. Namens het bestuur dankte ze alle commissies die de club zo goed overeind hebben gehouden ondanks alle beperkingen. Redactie, klusploeg, de jeugd, de vele uren skiff, de nieuwe leden die onvervaard in de C1 gestart zijn, dat zijn enkele van de positieve punten van 2020.
'In de zomer zitten we vast allemaal weer op het water. En dan blijven we na het roeien ook heel lang hangen op het terras, lekker napraten en koffiedrinken.'
Lees het hele praatje hier.
Iedereen wenste elkaar weer veel meer sport en gezelligheid toe in het nieuwe jaar. De bingo werd uiteindelijk gewonnen door Henk den Haan, die met z'n kleinkinderen naar de Efteling gaat, tenzij hij de kaartjes voor zichzelf houdt.

4-1 | De tijdens de borrel vertoonde terugblik op 2020

Klik op de nieuwjaarskaart!

4-1 | 'De hele vereniging' Ploeg van het Jaar

Tijdens de online nieuwjaarsborrel heeft de voorganger van het Seniorenconvent, Peter Slagter, voor een spectaculaire apotheose gezorgd. De laatste vier leden van het eerste uur, het Seniorenconvent dus, dat zijn Everdien Dikken, Piet Kunst en de Peters Slagter en Van der Mark, hebben hun enige taak, de benoeming van de Ploeg van het Jaar, na 20 edities teruggegeven aan het bestuur. Vanuit de studio in Den Haag ging de beker definitief naar de hele vereniging omdat die zo bloeit.

1-1 | Maarten's masterclass

Afgelopen week heeft Maarten Hurkmans (Hemus-lid, in Holland Acht) Hemus' jeugdroeiers begeleid. Verdeeld over twee middagen hebben in totaal 18 ambitieuze roeiers en roeisters in skiff en dubbeltwee tips gekregen van Maarten. Natuurlijk ontbrak het vragenuurtje niet en Maarten vertelde hoe zijn roeicarrière vanaf z'n jeugd bij Hemus is verlopen. De aanstormende talenten waren extra gemotiveerd toen ze erachter kwamen dat ze net zoveel trainen als Maarten destijds en... in de skiff roeiden waar Maarten ook ooit in roeide!
Een top-ervaring voor de jeugd in de kerstvakantie!

2020

19-12 | Sinter-Kerst wedstrijd voor de jeugd

Klik op de foto voor veel meer foto's!

De Hemusjeugd heeft tijdens de laatste groepstraining van dit jaar een onderlinge wedstrijd georganiseerd waarbij het team van de Kerstman het opnam tegen het team van de Sint. Het team van Sinterklaas roeide gemiddeld iets sneller (12min02) dan dat van de Kerstman (12min05). Ook individueel werd er weer hard geroeid, met de snelste tijd voor Luna en Jonne, op de voet gevolgd door het team van PieterW, Ivo, Luuk en Simon. Het beginners mixed-team met Hannah, Leonieke, Anna en Jurriaan deed het goed en eindigde na 2 maanden roeien al als 11e. Alle uitslagen vind je hier.
Na afloop van de wedstrijd was er warme chocomel om weer op te warmen en daarna heeft de jeugdgroep 90 kerstkaarten geschreven die 's middags nog bij het Meander zijn afgegeven. Een goed initiatief in deze stille dagen voor Kerst!18-12 | In memoriam Ineke van Beusekom

Op 18 december is Ineke van Beusekom overleden.

In het najaar van 2004 roeide Ineke af in de C-boot. Daarmee startte haar lange toercarrire bij Hemus. Twee jaar later werd ze lid van de Toercommissie. Ze ging heel vaak mee met de tochten en schreef erover in De Maand van Hemus. Als secretaris van de Toercommissie deed ze het meeste werk - zoals planning van vervoer, reserveren van boten en eetgelegenheden - en was ze altijd een waardig vertegenwoordigster van Hemus was bij roeiverenigingen waar we te gast waren. Toen ze begin 2014 stopte met haar werk voor de Toercommissie, schreef die commissie 'Ze heeft daar met overduidelijk plezier veel tijd en energie in gestoken. Ze is te beschouwen als erelid van de Toercommissie'.
Ook stond ze jarenlang achter de bar en zorgde daar altijd voor een vrolijke noot.
Ze bleef lekker roeien tot haar gezondheid het niet meer toeliet. We missen haar.
Op de foto Ineke in actie als organisator van de Ronde Hoeptocht van 20 april 2008.
Je vindt de rouwkaart hier.


12-12 | NKIR

Ze is de eerste om het te relativeren maar Eva Mol is toch maar mooi Nederlands kampioen bij de PR2-pararoeisters. Relativeren omdat ze de enige in haar veld was, dus ze roeide tegen zichzelf, en dat heeft ze gewonnen want ze heeft met haar 9.27,8 haar PR sterk verbeterd.
In de Villa hebben een aantal volwassen leden en een groot deel van de wedstrijdjeugd (als ze niet door corona geveld of in quarantaine waren...) deelgenomen aan de online NKIR. Jezelf opladen om tot het gaatje te gaan. Pijn in benen en luchtpijp. En toch blijven trappen totdat de laatste meter van het schermpje verdwenen is. Daar komt het wel zo'n beetje op neer, bekijk de foto's. De voldoening achteraf was groot! Er zijn veel mooie PR's neergezet en ook tijden die weliswaar geen PR waren, maar waar de betreffende leden net zo trots op waren. Een geslaagd evenement dus. Met in het bijzonder dank aan Esmoreit voor de technische hulp en aan de leden van wie we een ergometer mochten lenen!

26-11 | ALV

21-11 | Onderlinge jeugdwedstrijd in plaats van Driekwart

21 november - De Driekwart die was gepland voor 21 november kon door corona helaas niet doorgaan, maar de jeugd heeft die dag wel een onderlinge wedstrijd geroeid. Door de harde wind werd het parcours ingekort naar 1000 m en alle ploegen hebben die afstand twee keer afgelegd. Beide heats werden overtuigend gewonnen door Mees en Ruud in de Grimmestein die de 1.000 m beide keren in circa 3.30 hebben afgelegd. De snelste niet-wedstrijdploeg was de jongensvier met Twan, Sybren, Olivier en Jochem die beide keren 5e werd. Vlak daarachter eindigde Selwin, die deze zomer pas is begonnen met roeien, samen met Pieter op de 6e plek. Ook opmerkelijk waren de tijden van de beginners die pas een maand geleden zijn begonnen en nu met hun (gecorrigeerde) tijd maar een paar seconden langzamer waren dan de competitieploegen. Dat belooft wat voor de volgende wedstrijd, over 4 weken. Je vindt de uitslagen hier.

15-11 | Wedstrijd-alternatief De Hel van Hemus

De wedstrijdjeugd gaat tijdens de trainingen doen alsof ze aan de wedstrijden meedoen die er eigenlijk zouden zijn. Afgelopen weekend zou de Hel van het Noorden geweest zijn, een wedstrijd over 6 km. Dus roeiden ze 6 km, vanwege de wind verdeeld in vier keer 1500 meter met keerpunten. Luna Hartog was 'gecorrigeerd' de snelste, Mees Buiskool absoluut. Maar het belangrijkste is dat ze stevig hebben getraind. Na afloop waren er blikken - van chocola.

3-10 Jeugd-estafette Willem III

In de skiff op de Amstel, dan kunnen niet zo veel jeugdleden zeggen! Dat geldt niet meer voor Lotte, Vivianne, Luuk en Jonas, want die hebben zaterdag 3 oktober hun vuurdoop in de Grebbe op de Amstel gehad.
Als mixed jeugdgroep hebben ze de Hemuskleuren hoog gehouden tijdens de jeugdestafette van Willem III. Deze wedstrijd ging in wegens corona iets aangepaste vorm door. Het is een echte estafette met stempelkaart, dus op het wisselvlot niet alleen je teamgenoot binnenhalen, snel overstappen maar ook de tijdstempel op de kaart halen en die weer meegeven aan je ploeggenoot.
Met in de individuele klassementen een 3e plaats voor Luuk, op 1 seconde van nummer 2 en een tweede plaats voor Lotte heeft Hemus zich weer laten zien in een veld van rond de 60 jeugdroeiers uit heel het land.
De foto's geven een indruk van het roeien op de Amstel en het wisselen van de roeiers op het vlot. Na de prijsuitreiking kreeg iedere deelnemer ook nog een mooie trui mee naar huis. Lotte, Vivianne, Luuk en Jonas zullen hun blauwe trui de komende tijd vast ook wel een keer vol trots op Hemus dragen.

26-9 | EEMUS2020: een succes!

Wat was het een geslaagde dag! Het weer was natuurlijk boven verwachting goed en wat was het leuk om jullie allemaal weer zo enthousiast een wedstrijd te zien starten! De spieren konden weer een keertje getest. Dat heeft vast verrassend positieve en pijnlijk confronterende resultaten opgeleverd, maar vooral veel plezier hopen wij. Je vindt hier de volledige uitslag met absolute en gecorrigeerde tijden. En hier, hier, hier en hier vind je de foto's.
Op de foto de familie Buiskool in de Mondriaan.

20-9 | Blik tijdens Cottwich

Ondanks de sterk uitgedunde wedstrijdkalender van dit najaar is er op zondag 20 september een wedstrijd geroeid met Hemus-deelnemers: de Cottwich Almelo Regatta, een wedstrijd over 5 km. Hierbij hebben Bart en Mees samen met een ruime voorsprong het familie 2x veld gewonnen. Kees en Robert zijn respectievelijk 2e en 3e in het HVC1x veld geworden en Bart 2e bij de HVE1x. Met deze uitslagen en het lekkere weer moet het wel een geslaagde dag zijn geweest!

5-9 | Succesvolle open dag met botendoop

Dankzij het mooie weer en alle vrijwilligers (hulde voor de inzet) hebben we een succesvolle open dag gehad. Van 11 tot 16 uur zijn er in totaal 51 belangstellenden langs geweest om te proeven aan onze mooie roeisport. Dat leverde nu al 20 nieuwe inschrijvingen op voor de lessen. De belangstelling was breed: er waren kinderen van 12, jongeren van 17-18, en ook in de leeftijdsgroep 25-30 waren er belangstellenden, plus ouderen.
De verrassing van de dag was dat er drie boten gedoopt werden. Twee skiffs - Den Grooten Slock (naar het oudste cafë van Amersfoort), Havik (naar 't Havik) - en de vierzonder voor zware mensen Galgenberg (naar de Galgenberg). Er hing de hele dag een goede en ontspannen sfeer.

19-7 | De 1000 van Hemus: de eindstand (19 juli)

Je vindt hier de stand (19 juli) van de 1000 van Hemus. De 1000 van Hemus gaat de hele zomer door. Senioren: in Strava is de 1000 - dus het stuk tussen de hectometerpaaltjes 3,1 en 2,1 - als segment aangemaakt. Geef je tijd door via jeugd@hemus.nl en je komt ook in het klassement.
Junioren: onder supervisie van je coach roei je aan stuurboordzijde van het bordje 3,1 naar 2,1. Bij die bordjes is een extra verfstreep te zien. Je coach neemt je tijd op. Doe mee! Je coach weet er alles van.

15-7 | Bestuurswisseling

Kitty Meulenbeld neemt op veilige afstand de voorzittershamer over van Albert Knol.


Kitty Meulenbeld, voorzitter
Ik vind het een hele eer om de eerste vrouwelijke voorzitter van Hemus te zijn. Ik ben trots op onze vereniging en heb er veel zin. Gelukkig helpt iedereen elkaar, we doen het samen!
Ik kom uit Twente, heb medicijnen gestudeerd in Amsterdam en ben later bedrijfsarts/ opleider geworden, nu met vervroegd pensioen. Jarenlang heb ik gehockeyd. Ik wou dat ik het roeien eerder had ontdekt! Ik roei nu 13 jaar, zowel scull als boord, het liefst in een dubbeltwee. Een toertocht maken door Nederland, of in het buitenland, is bijzonder. Ook doe ik graag mee aan wedstrijden, liefst onze eigen Driekwart of de Eco Elfstedentocht.
Marloes Rietmeijer, commissaris wedstrijdroeien
Ik heb erg veel zin om de taak van wedstrijdcommissaris op me te gaan nemen. Ik roei zelf sinds 2012 met veel plezier bij Hemus met mijn team Eempower en hoop dat ik er de komende periode aan bij kan dragen dat jullie dat ook blijven doen!
Jop Mendelts, commissaris recreatief roeien
Na 28 jaar weer terug op 'het nest' met nu meer tijd. Sinds januari lopen de nieuwe bestuurders al mee, nu voor het 'Schie' met als doel het voor de ware roeiliefhebber zo aantrekkelijk mogelijk te maken, ook in deze tijd.

2020

11-7 | Afsluiting seizoen wedstrijdjeugd

11 juli - Op zaterdag 11 juli heeft de wedstrijdjeugd van Hemus een gedenkwaardig roeiseizoen afgesloten op de Willem-Alexander Baan (WAB) bij Rotterdam.
Voor de een waren de Nederlandse Kampioenschappen Indoorroeien in december de laatste wedstrijd, voor de ander waren dat de Winterwedstrijden in Delft in februari. Daarna waren er geen wedstrijden meer.
Na enkele opstartperikelen zijn we toch gaan schaven aan eerst alleen de fysieke conditie binnenshuis en later de roeitechniek op de Eem. Op de WAB konden we onze laatste roeikunsten van dit seizoen vertonen. Deze 2-kilometerbaan hadden we helemaal voor ons alleen.
In gemengde bootopstellingen probeerden we nog een kilometerwedstrijd (op 80%') uit. Dat was ver genoeg. Met een prima zon en uitzicht over de baan genoten we van een verzorgde bbq-maaltijd op het WAB-terras. Op naar het volgende seizoen, maar dan wel met wedstrijden!

4-7 | Foto's Jeugdroeidag

4-7

8-2 | Uitslag Hemus Driekwart

Vandaag was de derde en laatste roeiwedstrijd van de Hemus Driekwart. Het was een interessante wedstrijd met onverwachte uitslagen. Die uitslag liet even op zich wachten, want het rekenmodel voor de correctiefactoren hield nog geen rekening met 80-plussers en deze keer roeide voor het eerst ooit een 80-plusser mee: Ad. En dat ging niet onverdienstelijk, want hij werd met zijn ploeg meteen tweede. De eerste plaats was ook voor een veteranenploeg: de damesploeg van Ank, Marjon en Gryt, met invaller Ignaas, hielden de HOLA-ploeg van Ad en de wedstrijdjeugd achter zich.
In de tussenstand is daardoor wat veranderd, want Marjon is de jeugdroeiers Boris en Jonathan voorbijgestreefd en staat nu eerste in het klassement. En ook Jonne (nu 4e) en ergometer-expert Ank (5e) hebben nog een goede kans op een plek op het podium. Later dit het voorjaar volgt nog de HEK en dan weten we de einduitslag. Alle uitslagen vind je hier.


In memoriam Pierre Huijbregts

7 februari - Pierre Huijbregts is vandaag overleden, 72 jaar jong.

Gemakkelijk als hij was bleef hij bijna tot de laatste dag zijn roeimaatjes thuis ontvangen.
Hij was lid van Hemus sinds 2002. Kort daarvoor was hij met zijn vorige roeivereniging, De Eem, over de Rijn van Basel naar Baarn geroeid. Daar was hij best trots op, de trui die bij die tocht hoorde, bleef hij jarenlang dragen.
Bij Hemus was Pierre een pure toerroeier. Met hem op slag was het altijd prima roeien. Hij werd actief in de toercommissie en organiseerde vele mooie toertochten, ook in het buitenland, het liefst over stromend water. Van hem leerden we de Nautilus shuffle.
Je kon geweldig op hem bouwen, een kameraad met jarenlange roei-ervaring en stuurmanskunst, ook met de botenwagen. En hij was altijd handig in het fiksen van onverwachte problemen onderweg. Hij was joviaal, trouw en een echte regelaar - letterlijk tot het allerlaatste moment -, waarbij hijzelf liever achter de schermen bleef.
Hij heeft ook menige ploeg scholieren de eerste beginselen van het roeien bijgebracht. Altijd opgewekt en met de juiste toon naar hen.
Vanaf de oprichting roeide hij met de HOLA. Op 30 december roeide hij voor het laatst, in de C1.
Over zijn ziekte vertelde hij wel, als je hem erom vroeg. Liever deed hij alsof er niks aan de hand was - maar helaas was er heel veel aan de hand. We hebben zijn overlijden zien aankomen en we missen hem. Hij blijft ons altijd dierbaar - en we wensen hem een goede vaart.


4-1 | Tachtigplussers en Willem Beulink vallen in de Jaarprijzen

De Hemusjaarprijzen 2019 zijn gevallen: de groep Tachtigplussers ging aan de haal met de beker van het Seniorenconvent. Willem Beulink ontving de prijs van het HemusBlad-Lezersconvent, zie de foto. Hij mocht de wisseltrofee, de Opvouwbare Gouden Riem mee naar huis nemen. Die hangt inmiddels boven zijn bed.

2019

7/8-12 | De coastal-vier

Dit weekend hebben 44 leden kennis gemaakt met de kustvier van Liteboat. Ze kwamen allemaal met een grijns op hun gezicht terug.

27-11 | Uit de Najaars-ALV

Enkele nieuwtjes uit de Najaars-ALV. De contributie wordt in 2020 niet verhoogd. Er komt een nieuw studentenlidmaatschap - het tarief is gelijk aan het jeugdtarief. Het bestuur zoekt twee nieuwe leden, een commissaris wedstrijdroeien en een commissaris recreatief roeien. Noteer de Eemlintrace vast in je agenda: 5 april.

16-11 | Sfeervolle snerttocht

Het toerjaar is afgerond met de Snerttocht, compleet met tableau de la troupe bij de Koppelpoort. Bekijk alle foto's.

13-11 | Goed bezig

De Stad Amersfoort, 13 november.En op deze website.

9-11 | Tweemaal blik op de Linge

Bij de Lingebokaal in Leerdam was er blik voor de Hemus 8+ (Albert, Gabino, Maarten, Markus, Sinisa, Maarten, Sjoerd, Jeroen en stuur Frank) en voor de Eempower dames (Judith, Marieke, Esther, Marloes en stuur Hannah) in de 4*.

27-10 | Foto's Grachtentocht

Je vindt ze hier.

29-9 | Eemhead: uitslagen en foto's

Door het onstuimige weer is het derde blok van de Eemhead maar ten dele gestart. De kleine nummers zijn afgelast, de grote nummers voeren slechts 2,5 kilometer. De uitslagen vind je hier.
Een berg foto's vind je hier.

In memoriam Lars Kleiverda
In de vroege ochtend van 19 september is een zeer gewaardeerd Hemuslid, Lars Kleiverda, op 72-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van metastasen in de hersenen. In 2012 werd hij lid van Hemus en hij bleek roeien ontzettend leuk te vinden. Hij trad na ruim een jaar roeiervaring al toe tot de Toercommissie en organiseerde vervolgens diverse toertochten. Die tochten gingen soms ook naar het buitenland: o.a. naar Polen en Duitsland, waar hij zijn mede-roeiers ook nog eens fantastische meerdaagse rondleidingen in Warschau en Berlijn gaf. Hij was degene die de laatste jaren de Toerkalender vorm gaf (zie aanplakbord in de villa naast de bar) en ook affiches maakte, bijv. voor de snerttochten. Lars leerde boordroeien en werd na een paar jaar enthousiast lid van de Hola. Ook gaf hij diverse jaren les aan beginnende roeiers, met toewijding en met een hem typerende gedetailleerde uitleg. Hij was een bijzonder mens: aimabel, vriendelijk en betrokken. We zullen hem missen.


1-9 | WK-zilver voor Maarten Hurkmans

Hemus-erelid Maarten Hurkmans heeft met de Holland 8 zilver behaald op de wereldkampioenschappen. Hij roeit op plaats 5 in die boot, die maar 0,55 seconde langzamer was dan winnaar Duitsland. Foto: Merijn Soeters

28-10 | Van de veiligheidsavond

Maandag 28 oktober waren enkele tientallen leden bijeen om aan de hand van stellingen te discussiëren over de veiligheid bij het roeien in de winter. In de introductie stelden we vast dat het koude water direct een heftige schok geeft voor het lichaam. Je kunt verkrampt raken waardoor zelfs je ademhaling kan stoppen. Een paniekgevoel is waarschijnlijk. Jezelf redden wordt hierdoor extra moeilijk. Ons roeiwater heeft als kenmerk dat lang niet alle plekken vanaf de wal goed bereikbaar zijn, je bent dan verkleumd en wel op jezelf aangewezen.
Uit de discussie kwam natuurlijk veel naar voren, een paar kenmerken zijn dat:

 • roeiers een eigen verantwoordelijkheid hebben, maar dat we als vereniging kaders kunnen/moeten stellen
 • voor keuzes binnen de verantwoordelijkheid wel kennis en ervaring nodig is zodat je weet wat je doet
 • de kennis wat te doen als je in het water terecht komt is lang niet altijd aanwezig
 • we elkaar moeten kunnen aanspreken op gedrag
 • sommige maatregelen zoals reddingsvesten voor stuurlieden logisch lijken en tot slot dat
 • er meer aandacht voor veiligheid moet worden gevraagd in de opleiding.
De veiligheidscommissie zal op basis van de discussie met voorstellen komen. Tijdens de komende ALV (27 november) kunnen we hier verder over spreken.


In memoriam Chien Hoitinga


Chien Hoitinga, op 3 augustus zou ze 75 jaar worden, is op 25 juli overleden.

Chien was lid sinds 2004. We herinneren haar ons als een fijne, vriendelijke en vrolijke vrouw.

Ze hield erg van de natuur, roeien was voor haar een manier om in de natuur te zijn. Drie weken geleden is ze voor het laatst het water op geweest.

Onze gedachten zijn bij haar partner, familie en vrienden.

Op de foto Chien als finishvlagger voor de Eco Elfstedenroeiploeg, 27 mei 2017


Onze vaandeldraagster is niet meer

Op 25 juli om 16:50 is Chien Hoitinga overleden. Zij is heel rustig, vredig en liefdevol omringd door partner en kinderen ingeslapen. Wij, haar roeimaatjes van Hemus houden dierbare herinneringen aan haar. Aan haar vriendelijke lach, lief en ook krachtig, bescheiden, vol aandacht met oog voor detail. Zij was het die altijd van die mooie bloemen plukte en op tafel zette voor ons bij Hemus.
Zij roeide graag iedere vrijdag- of woensdagochtend, ze heeft vele kilometers in de benen. Zo was ze ook altijd graag van de partij en een geliefd gezelschap op bijna alle Hemus-toertochten door Nederland.
En ieder jaar weer was zij onze trouwe supporter van de Hemus ECO ploeg in Friesland; zelf heeft ze de Elfstedenmarathon ook geroeid. Nu kwam zij samen met Anne door weer en wind, of hittegolf ieder jaar weer de Hemus ploegen vol vuur aanmoedigen tijdens de Elfstedentocht. Dan was zij daar, onze Chien trouw langs de kant bij Tjerkwerd, Franeker of Menaldum, om te helpen bij het aanpakken van de stempelkaart, de boot vast te houden voor een snelle wissel, om ons extra water te geven, of een warme trui. Daarna racete ze snel door naar Wetterwille in Leeuwarden om op tijd klaar te staan bij de finish. Dan stond zij daar als trotse Friezin de vaandel te zwaaien, ons aan te moedigen in de laatste meters voor de finish, hevig zwaaiend met haar Hemusvlag uit Amersfoort. Ieder jaar zaagde ze hier een klein stukje van af, van de vlaggenstok, omdat die anders te zwaar werd...
Maar zelfs en ook op 1 juni 2019 stond zij er weer, vol trots hield zij de vlag omhoog tot het allerlaatste moment. Wat zullen wij jou missen! Natuurlijk nemen wij deze vlag nu van je over, we zullen hem koesteren en blijven zwaaien, ter ere van jou.
Rust zacht lieve Chien, je blijft voor altijd in onze herinnering en in ons hart.

14-7 | Wereldbekerbrons voor para-mix-4+ met Thom en Luuk

Brons bij de World Cup III Finals in Rotterdam voor de para roeiers PR3 Mix 4+ ploeg met Thom Kuus, Luuk Veltink, Minxia Peddemos, Elfi de Jong en stuur Caitlin Smith. Maarten Hurkmans eindigt met de Holland 8+ op de 4e plaats.

13-7 | Jeugdseizoen afgesloten

De derde en laatste jeugdwedstrijd van dit seizoen. Na 3 spannende 500 meter wedstrijden was de snelste roeier Koen, van VADA uit Wageningen. Snelste dame was Inge (Hemus) en de snelste jeugdroeier was Guus van de Doorslag uit Nieuwegein. Na afloop van deze wedstrijd heeft de jeugd nog fun-games gespeeld en het seizoen afgesloten met een gezellige barbecue. De uitslag vind je hier, daar kun je ook zien dat de meeste jeugdroeiers iedere wedstrijd veel sneller zijn dan een maand eerder.

6 tot 12-7 | Een week toeren in Denemarken

Een Hemus-groep heeft een week met de bondswherry's getoerd in Denemarken. De foto's!

29/30-6 | NSRF Slotwedstrijden: Hete strijd op Willem-Alexander Baan

De Willem-Alexander Baan was het toneel van spannende races tijdens de NSRF Slotwedstrijden. De junioren wedstrijdroeiers van Hemus sloten hun wedstrijdseizoen 2018-2019 af in hete omstandigheden.
Uit de zon, in de schaduw, veel water drinken, liggen op matjes voor herstel en op krachten komen was het devies. Temperaturen stegen tot boven de 30 graden. De dubbeltwee was favoriet dit weekeinde.
Floor met Alexandra van Jason en Inge met Anna (J16 2x) openden het bal in de vroege ochtend met een zinderende voorwedstrijd. Floor/Alexandra maakten het spannend in de finale: 4e plek van 18 ploegen. Annerijn met Carmen van Jason (M18 2x) lukte het niet de finale te halen.
Boris en Jonathan, onze nationaal kampioenen in de J16 4x en J16 4+, wisten het publiek op de WAB in vuur en vlam te zetten met ongekend spannende races in voorwedstrijd en finale. Helaas lukte het in de finale net niet: de hele race op kop tot de laatste meters... (2e van 24 ploegen).
Jens en Bart (J18 2x) streden tot de laatste meters in de voorwedstrijd: 0,3 seconde sneller en door naar de A-finale. In de A-finale wisten ze zich ondanks de nadelige zijwind (a.s. World Cup is gewaarschuwd) goed staande te houden: 5e uit 17 ploegen.
Tussen deze spektakels door roeide Hannah haar debuut in de skiff, Mees had het zwaar in de LB1x en de J18 4x (Mees, Bart, Sil en Arend) zijn weer een ervaring rijker in dit snelle boottype met een plek in de middenmoot.
Ondertussen is het voor wedstrijdroeiende junioren op Hemus een traditie geworden: het seizoen afsluiten in de 8+. Dit keer ook voor Annerijn, Milou en Floor. In twee verschillende boten met hun combi-maatjes maakten ze er tegen elkaar een mooie strijd van. Floor c.s. trok aan het langste eind. De jongens (Jens, Bart, Boris, Matthijs, Sil, Arend, Jonathan en Mees) trokken helaas aan het kortste eind. Jammer, maar boordroeien is ook een vak. Desalniettemin kan eenieder terugkijken op een leerzaam wedstrijdseizoen. Op naar de World Cup en vakantie!

24-6 | Eempower: weer blik

Een prachtige dag en een snelle race beloond met blik. De Eempower-ploeg kwam in 3:33.60 als eerste over de finish bij de 1000 meter boord aan boord race (W4x masters C) bij de Dutch Masters Open in Tilburg.

23-6 | Blik op de Vecht

23 juni - Met de Midzomervechtrace hebben Mariska Sas en Jens-Daniel Berlinicke in de Mix-2x blik gehaald. Door de vele wind was het geen weer voor baanrecords. Mariska en Jens haalden op de 5 kilometer ploegen uit de de dames- en heren dubbeltweevelden in en eindigden ook hoog in het overall wedstrijdklassement.
De Hemus heren 4x+ met Peter Rietveld, Alex van der Woerd, Nico Paap, Marijn Legger en Vincent Mahieu werd tweede achter de Alkmaarsche.

21/22-6 | Twee dagen roeien door Gent en omgeving

Achttien Hemusleden hebben twee dagen rondgetoerd in en om Gent. Foto's!

15/16-6 | Nationale kampioenen!

Bij de NK in Rottterdam is de jongens-16 dubbelvier met boeg Jonathan Kernkamp (Hemus), Maxim Meijerink (Spaarne), Boris van Geest (Hemus) en slag Matthijs Boschhuizen (Hemus) nationaal kampioen geworden met een voorsprong van 2,6 seconden op nummer twee. Foto: Jos Wassink.
Dezelfde ploeg, aangevuld met stuur Marit van Geest, werd bovendien kampioen in de gestuurde dubbelvier, met 8 seconden voorsprong op nummer twee.
Floor Hurkmans werd in een combinatie-acht nationaal kampioen bij de meisjes-16. Floor werd in de M16-dubbeltwee derde.

13-6 | Foto's toertocht Zwolle

Op 13 juni organiseerde de Toercommissie een tocht vanuit De Zwolsche. Foto's!.

9-6 | Blik voor vrouwen dubbelvier bij Vechtrace

Drie Hemusploegen roeiden vanuit Zwolle in prachtige weersomstandigheden de Vechtrace. 8 km oproeien, 5 km wedstrijd, 3 km uitroeien. De velden waren niet groot, maar bij de club-mixed-dubbel en dames veteranen dubbelvier was wel serieuze tegenstand.
Jens Berlinicke en Mariska Sas waren derde van de acht in de club-mixed-dubbel. Marjon Broersen, Suzanne Heijbrock, Juliët van Drumpt, Sabine Groenendijk en stuurvrouw Marlou Geraedts tweede van de zeven bij de dames veteranen dubbelvier en eerste in de leeftijdscategorie, dus blik. Marion van der Looij, Hanneke van Baal, Mira van Lange, Saskia van Alphen en stuurvrouw Ank Verrips waren zesde bij de dames veteranen dubbelvier en derde in de leeftijdscategorie.

3-6 | Jeugd op de ARB

Voor de wedstrijdjeugd stond dit weekend de ARB op de Bosbaan op het programma. Zaterdag was een rustige dag, alleen Mees in de skiff bij J18, twee weken geleden nog met een blik, maar deze week ging het helaas wat minder.
De zondag verliep ondanks de warmte een stuk beter voor de Hemus-jeugd. Veel nummers gestart, waarbij Boris en Jonathan tweede zijn geworden in de B-finale van J162x. Mees in LHB1x werd vijfde in zijn B-finale. Bij de J182x hadden we twee boten, de combinatie van Matthijs met Bart en Jens en Arend. Beide combinaties haalde net geen B-finale.
Bij meisjes 16 is Floor in de A-finale als tweede geindigd in een combinatie-4, ons eigen Hemusdames viertje haalde net de finale niet.
Klapstuk was de combinatie-8 van J16. Matthijs, Boris en Mees mochten de ARB afsluiten, letterlijk na 6 uur, in J16 8+ met de 2e plaats als resultaat.
Het was voor onze jeugd weer een leerzaam weekend, op naar nog meer wedstrijden. Op 5/16 juni staat de volgende wedstrijd, het 'Damen NK Groot' op de Willem-Alexander Baan, op het programma.

mei | Elfstedenfoto's

In Het Blad van Hemus kan je lezen over de prestaties van vooral de Eco-Elfstedenploeg van Hemus. Hier heb je de foto's.

22-5 | Bezoek uit Bradford

Een groep roeiers uit Bradford (Engeland) heeft een genoeglijk dagje onder de hoede van de Toercommissie op de Eem geroeid.

18/19-5 | Westelijke Regatta: Blikken in skiff voor Mees en Boris

Mees en Boris hebben allebei een fantastisch blik getrokken op de Willem-Alexander Baan tijdens de Westelijke Regatta. Boris deed dit met overmacht in zijn heat in de J16. Mees maakte het spannend in zijn heat met J18-skiffeurs. Zijn laatste halen waren beslissend voor een medaille. Dit weekeinde waren zij de kopmannen van een groep van negen Hemus-junioren. In skiff, dubbeltwee en dubbelvier deden zij goede ervaringen op met hoogintensieve races over 2 kilometer. Een goede opmaat voor de ARB op de Bosbaan en 'Damen NK Groot' weer op de W-A Baan.

17/18-5 | Thom Kuus z'n eerste internationale wedstrijd

De bonds-paravier (PR3Mix4+) met op slag Hemus-roeier Thom Kuus is bij internationale wedstrijden in Gavirate, Italië, in de A-finale als zevende gefinisht.

17-5 | Toertocht Ronde Venen

Foto's!

11/12-5 | Hemus op de Gent May Regatta

Dit jaar de tweede keer voor Hemus, dus bijna een traditie, stond op 11 en 12 mei de Roei Regatta in Gent op het programma. Het doel van dit Gentse bezoek is, naast het roeien van een internationale wedstrijd, een leuke tijd te hebben met de gevarieerde groep wedstrijdroeiers die mee zijn. Lees hier het hele verhaal van Esmoreit.

9-5 | Toertocht Ronde Hoep

Ondanks het weer 'dat nog best meeviel!', aldus Kitty, een geslaagde toertocht, 'met als hoogtepunt bakkerij Out in Ouderkerk'. Foto's!

5-5 | Muurhuizen derde in Zaanmarathon

De Muurhuizen, de populaire C3x+ van Hemus, is onder zware omstandigheden naar de derde plaats gevaren in de Zaanmarathon, door de ploeg bestaande uit John, Ruud, Michiel en Marco. Het veld van elf boten bestond grotendeels uit C-vieren. Vooraf had de wedstrijdorganisatie laten weten dat de Zaanmarathon niet voor watjes bedoeld is. Windkracht 5 uit het noordwesten en af en toe een ijskoude stortbui, maar ook felle opklaringen, zorgden voor een spectaculaire tocht over 51 km, die de Hemusploeg in goed 4 uur en 47 minuten aflegde. Winnaar was de C4x+ van ZZV uit Zwolle in 4:23:53. Dit zijn de uitslagen.

28-4 | Bollentocht

De Bollentocht bij Lisse, met volop bloemen, en dramatische luchten, zie de foto's!

19-4 | Spannende races, zinderende climax op NK Klein-Hollandia

Op de foto Floor na het behalen van de 1e plek in B-finale op het NK met enkele 'diehard fans'

19-21 april - De kop is er af voor het tweekilometerseizoen. De Nederlandse Kampioenschappen voor skiff en tweezonder werden gecombineerd met de Hollandia-roeiwedstrijden op 19-21 april. Tijdens het stralende Paasweekeinde trapten 7 junioren van Hemus de NK af met een time-trial op vrijdagavond. Lees het uitgebreide verhaal hier.

16-4 | Uit de ALV

* Bestuurswisseling
Koos Termorshuizen is afgetreden als voorzitter en door de ALV vanwege zijn enorme inzet en grote betekenis voor de vereniging tot ere-lid benoemd van RV Hemus. Albert Knol is afgetreden als secretaris en benoemd als voorzitter. Erik Lindhout is de nieuwe secretaris. Peter Slagter is herbenoemd als materiaalcommissaris.
* Orca en Hemus
Er is intensief gediscussieerd over de mogelijkheid en wenselijkheid om ca. 25-50 wedstrijdroeiers van Orca ca. eens per twee weken in het weekend bij Hemus te laten roeien. Belangrijke argumenten die in de discussie naar voren kwamen waren: leuk dat er een ploeg erg goede wedstrijdroeiers bij ons komt trainen, zij inspireren anderen; het wordt drukker op de vereniging, is er nog wel voldoende ruimte voor onze eigen identiteit; gaat Orca zich wel aanpassen aan de gebruiken bij Hemus; aantrekkelijk om wat geld bij te verdienen. Er is geen besluit genomen, daarvoor wordt een aparte ALV gehouden, mogelijk net voor of net na de zomer. De ALV is het besluitvormende orgaan binnen Hemus. Enkele leden hadden op voorhand een motie aangekondigd, de motie is in de vergadering besproken.
* Verder
De jaarrekening 2018 is goedgekeurd.
De voorgestelde wijziging in het Huishoudelijk Reglement, waarbij jeugd tot 18 (dus tot en met 17 jaar in beginsel niet zelfstandig mag roeien, is goedgekeurd.
Het botenaanschafplan voor 2021 is goedgekeurd. We kopen een LW (voor lichte roeiers) skiff en een HW (zware roeiers) 4- gekocht, en er is tweedehands een LW skiff gekocht ten laste budget 2021 die nu al in gebruik is genomen.

14-4 | Blik voor Eempower-dames V4* bij AA Race

14-4 | Winst voor de Hemus Ecoploeg in Eemlintrace

Het was nog even spannend of het zou doorgaan, maar Baarn en Hemus willen graag de traditie van het Eemlint hoog houden. Dus roeiden we dapper naar de buren voor deze derby.
Met een damesploeg in een gladde vier en twee mixed ploegen in C2x+'s traden we aan. Baarn had vijf ploegen opgetrommeld. Er stond een fris windje, maar de zon kwam ook door. Iedereen genoot van deze goed georganiseerde estafetterace. We roeiden van Baarn naar Hemus, daarna terug, door naar Het Raboes en tot slot de finish in Baarn. De C-boten van Hemus voelden al de spanning van de komende Elfstedentocht waarvoor zij trainden, dus zij roeiden allemaal fanatiek en fietsten hard door om op tijd te zijn voor hun volgende wissel in Eco-stijl. Vanuit Baarn deden nog 2 skiffeurs mee (zonder wissel, een hele prestatie) en een snelle jongens dubbeltwee. De sfeer was gemoedelijk, ook al ging Hemus weer met alle wisseltrofees aan de haal. Hier vind je de complete uitslag en hier de foto's!

13-4 | Jeugd-paaslunch

Vandaag heeft het jeugdbestuur een paaslunch georganiseerd na hun training. Onder de klok die ze aan Hemus hebben geschonken deden zij eerst aan eitjes tikken en hadden het vervolgens met een hele gemengde groep van beginners, gevorderden en wedstrijdroeiers volop gezellig.

7-4 | Hemus snelste in Weerribben

Bij de Weerribben Marathon heeft Hemus met drie ploegen een sterk visitekaartje afgegeven bij het marathonroeien. Bij deze prestatietocht van 53 km werd heren-C2 Hemus2, met Marco, John en Michiel overall eerste. Heren-C2 Hemus1, met Ruud, Niels en Peter aan boord werd overall tweede, met een tijdsverschil van 14 minuten. Beide boten wisten alle C4's voor te blijven.
Mixed-C2, met Guus, Vincent en Ank werd tweede in hun klasse. Zij moesten de boot van Gouda met 4 minuten. Hemus3 werd overall twaalfde in een prestatieveld van in totaal 41 boten.

7-4 | Ruiken aan de Bosbaan

De wedstrijdgroep junioren van Hemus heeft voor een dag haar trainingsdomicilie verplaatst van de Eem naar de Bosbaan. Een groep van 8 jongens, 5 meisjes (waarvan een gast-roeister van De Hunze uit Groningen) en 4 coaches hebben hun roeitalenten op uitstekend roeiwater (rechts uit, geen golven van pleziervaart) verder kunnen ontwikkelen. Op de dag van de Varsity is het goed toeven op de Bosbaan, zo leert de ervaring de afgelopen jaren. Het toeval wil dat ook de zon dan zich van de goede kant liet zien. Zo krijgt deze groep junioren een gevoel en beeld bij 2 kilometer. Harde halen maken, goed de boot wegzetten, sparren tegen roeimaatjes. Nog twee weken sleutelen en dan zijn de eerste wedstrijden over 2 kilometer op deze Bosbaan. Deze trainingsdag was een goede oefening daarvoor.

2-4 | Boten schoon, vlot gerenoveerd

Onder de ijzeren knoet van Willem Beulink zijn in het weekend veel boten schoongemaakt en gepoetst. Een onverbiddelijke checklist lag klaar voor iedere boot en je kwam niet weg voordat je boot schoon was. Die strakke organisatie had tot gevolg dat de vloot ons weer tegemoet blinkt.
Een paar dagen later is het vlot gerenoveerd. De oudste delen zijn vervangen door keihard werk, dit keer onder de bezielende leiding van Wim Broekhuizen. "Wat een samenwerking en zo harmonieus! Dat heb ik nog niet veel meegemaakt" meldt Wim. De plaatjes spreken voor zich, en bekijk vooral ook de webcamfilmpjes.

31-3 | Veel inklimmers

Bijna dertig leden hebben geoefend vanuit het water in een skiff te klimmen. Dat is niet altijd makkelijk.

30-3 | Veel Hemus op Tweehead

Hemus was zaterdag met een grote afvaardiging naar de tweehead. Drie jeugdploegen met Arend en Sil, Anna en Hannah, Job en Jouke hebben zeer verdienstelijke resultaten gehaald. In combinatieploegen waren Milou en Floor vertegenwoordigd. Floor heeft in deze combi een derde plek in het M16-veld gehaald.
Bij de veteranen hebben Juliët en Sabine een mooi resultaat bij de dames-veteranen behaald en Jens en Mariska (foto) zijn tweede geworden in een goed bezet veteranen mix-veld.

23/24-3 | Orca op bezoek

De Utrechtse roeivereniging Orca heeft gebrek aan roeiwater. Daarom komen ze zaterdag 23 en zondag 24 maart bij ons roeien, in hun eigen boten. Als dat bevalt, gaat dat wellicht vaker gebeuren. Dus zie je roeiers in de studentenleeftijd met een blad zoals op het plaatje, dan zijn ze van Orca.

23-3 | Open dag

26-3 | Schoolroeien

vier schoolteams begonnen met hun roeiopleiding bij Hemus. Twee teams van het Guido en twee teams van de Amersfoortse Berg. Deze beide scholen doen dus op vrijdag 31 mei mee aan het Nationale Schoolroeikampioenschap (NSRK) op de Bosbaan. Een leuk en spannend jaarlijks evenement voor iedereen.
Allemaal beginnende onervaren roeiers dus die worden opgeleid en gecoacht door enthousiaste jeugdleden van Hemus. De trainingen zijn op de donderdag- en vrijdagmiddag van 14.30 uur tot 16.00 uur.

16-3 | Veteranen-mannenvier zesde op Head

De veteranen-C mannen dubbelvier-met met slag Robert van Spronsen, Bart Buiskool, Leon Ziengs en boeg Cedric Rietmeijer is bij de Head of the River Amstel als zesde gefinisht van de 45 boten in het totale HV 4* veld, een heel goed resultaat.
De HVC 8+ ploeg met slag Jeroen Gerritsen werden 22e in een veld van 59 boten met HVA t/m/ HVD categorie. Ook een heel net resultaat.

10-3 | Blik voor jongens 16 op H-Vierkamp

Op een door de harde wind tot een wedstrijd over 2500 meter gereduceerde H-Vierkamp heeft de Hemus-jongens 16 4x+ blik behaald. Jonathan Kernkamp, Maxim Meijerink (van Ossa), Boris van Geest, Matthijs Boschhuizen en stuur Anna Maria Berlinicke waren de snelste van de zestien ploegen!

9-3 | De Eemoevers zijn klaar voor de lente

Zo'n dertig leden hebben de troep op en langs de oever van de Eem tussen de Kleine Melm en Hemus onderhanden genomen. Plastic flessen, aanstekers, piepschuim, stroomdraad, whiskyflessen, stoelleuningen en nog veel meer propten ze in zakken. Heel nuttig!

1-3 | Hemus is overal

10-2 | Eerste blik van dit jaar

De eerste wedstrijd op het water van 2019: de Twentsche Winterwedstrijden, vier kilometer rechtuit op het Twentekanaal. Een mooie opwarmer voor de Heineken en de Head. Hemus ging met zes boten op pad: drie juniorendubbels, een mixdubbel, een meisjesvier en een herendubbelvier. Griep van het ploegmaatje van Jouke maakte dat hij met een invalster(!) van de Doorslag uit Nieuwegein moest starten. En tijdens de wedstrijd werd het ploegmaatje van Mariska ook nog ziek. Genoeg reuring dus.
De heren dubbelvier met Cedric Rietmeijer, Peter van der Mark, Leon Ziengs, Robert van Spronsen en stuur Marlou Geraerdts trok blik, met liefst 47 seconden voorsprong op de nummer twee, Daventria. Het eerste waterblik van 2019 is dus binnen! Mooi resultaat ook voor Kalina Sas en Marlou Geraerdts die tweede werden in het meisjes 18 veld. De uitslagen vind je hier.

2-2 | Esmoreit wint de HEK en de Driekwart

De HEK: Bij de junioren werd zowel de 1000 als de 250 meter een spannende strijd tussen Anna (winnares 1000) en Wout (winnaar 250), die nipt werd gewonnen door Anna. Bij de senioren was Esmoreit op beide afstanden iets sneller dan Cedric. Daarnaast waren er drie teams met wedstrijdroeiers die het tegen elkaar opnamen, waarbij uiteindelijk Sil en Bart de snelste tijd neerzetten. Gecorrigeerd was de snelste tijd voor Sil en Bart, op de voet gevolgd door Esmoreit.
Over drie wedstrijden gerekend was dit jaar Esmoreit de uiteindelijke winnaar van de Hemus Driekwart, met Bart van Delden als tweede en Sil Groothuis op de derde plaats in het eindklassement De uitslag van de HEK vind je hier. De einduitslag van de Driekwart hier.

2-2 | Nu al in de acht

Een acht vol leden die binnenkort in C afroeien: de Roeischool organiseerde het als onderdeel van het 'welkom bij Hemus'.

12-1 | Tweede ronde Driekwart: Esmoreit vergroot zijn voorsprong

De tweede Driekwart werd geroeid onder winterse omstandigheden, met wind en regen. Esmoreit werd opnieuw winnaar en ook de wedstrijdjeugd deed het goed en eindigde in 3 tweetjes op de plekken 2 t/m 4. De wedstrijd tussen de achten werd gewonnen door het HOLA: veel roeiervaring (en wat leeftijdscorrectie) zorgde ervoor dat ze de scull-acht voor bleven. Alle uitslagen en de tussenstand vind je hier en een groot aantal foto's hier.

2018

24-11 | Snerttocht

Foto's van de Snerttocht. De deelnemers waren na afloop erg enthousiast over de tocht en over de vlekkeloze organisatie.

22-11 | Test: nieuwe kar voor C-boten

C-boten en wherry's zijn zwaar om te tillen, hoorden ze vaak. Daarom hebben enkele leden - Wim, Arnold, Frank, Willem - de koppen bij elkaar gestoken en een kar voor die boten bedacht en gemaakt. Daarvan is er nu eentje in de loods, om een paar maanden lang te testen. Lees er alles over en bekijk een filmpje over hoe je ermee om moet gaan op deze pagina.
29 november - Inmiddels zijn er enige verbeteringen aangebracht dankzij terugkoppeling van enkele leden.

17-11 | Toertocht Kromme Rijn

De foto's van de Toertocht Kromme Rijn staan hier.

17-11 | Drukke Hemus Driekwart

Vandaag is de eerste Hemus Driekwart wedstrijd van dit seizoen verroeid. Liefst 81 roeiers deden mee en konden nog net voor de Sinterklaasboot vanaf de fietsbrug naar Hemus roeien. Het was een mooie herfstdag met veel zon, maar de tegenwind maakte het toch een zware wedstrijd.
Winnaar was Esmoreit in de skiff. Verrassende 2e en 3e plaatsen waren er voor de heren veteranen boord-C4 ploegen van Arnold en Moos. Ook de damesveteranenploeg van Ank bleef de wedstrijdjeugd netjes voor en veroverde in een C4x+ de vierde plaats. Alle tijden en de uitslag vind je hier.
Karel van Wijk maakte een heleboel foto's.

10/11-11 | Paul Veenemans Prijs groot succes

Met een inzet van zo'n 100 vrijwilligers is de wedstrijd om de PVP een groot succes geworden. We hebben geen wanklank gehoord, deelnemers klonken zelfs erg tevreden. Alle vrijwilligers - baanvegers, barmensen, fotografen, koks, slaapplaatsterbeschikkingsteller, schoonmakers, hottubbesteller, baancommissarissen, tijdwaarnemers, verkeersbegeleiders, organisators, boetseerder, juryleden, kamprechters, starters, oplijners, oproepers enorm bedankt!
Wil je weten wie er gewonnen heeft, of de 1000 foto's bekijken, kijk dan op pvp2018.nl.

29-9 | Eemhead

Uitslagen: hier. Foto's hier.

28-9 | Alweer een nieuwe C1

Temidden van de Eemheadvoorbereidingsdrukte kwam Alex Wiersma een gloednieuwe C1 afleveren.

15-9 | Families kraken baanrecords in Almelo

Kalina en haar moeder Mariska, plus Bart en z'n zoon Mees Buiskool hebben tijdens de Cottwich Almelo Regatta het baanrecord gebroken bij de dames resp. heren dubbeltwee.

1-9 | Seizoensstart: zestien nieuwe jeugdleden

Het roeiseizoen voor de jeugd is weer begonnen. Zestien nieuwe jeugdleden waren er voor het eerst, en die genoten in een leuke groep leeftijdsgenoten van mooi roeiwater. Komende maanden zien we ze iedere zaterdagochtend om elf uur met hun coaches oefenen op de roeitechniek.

28-8 | Het past net

Een heteluchtballonpiloot parkeerde z'n ding op het nippertje op het droge, vlak naast het botenterrein.

13/14/15-7 | Maarten Hurkmans met Holland 8 derde in Luzern

13-15 juli - De wereldtop roeit drie wedstrijden per jaar om de Wereldbeker. De derde wedstrijd was in Luzern, en voor het eerst nam daaraan een Hemus-roeier deel: Maarten Hurkmans zat op drie in de Holland 8. Ze zetten de snelste tijd van het toernooi neer in de series, met 5.28.06 bleven ze tien seconden boven het wereldrecord. In de finale werden ze derde, op een kleine 2 seconden van winnaar Duitsland en de VS.

7/8-7 | Driemaal blik bij NSRF Slotwedstijden

Hemus pakte op de NSRF Slotwedstrijden, met 21 deelnemende ploegen, drie blikken. Bij de jongens-18 dubbeltwee waren Stijn Meijssen en Pelle Verhoef in de finale de snelste. Daarmee lieten ze 15 ploegen achter zich. Bij de LHG 4x zat Stefan Slagter in een combi-ploeg met Njord en Tromp. In een directe finale met 5 ploegen waren zij de snelste. Een Orca/Triton combi met daarin Ben van Brussel hielden ze op 1,5 seconde. Matthijs Boschhuizen won bij de jongens 16 zijn wedstrijd in de skiff.
Alle uitslagen van de NRSF zijn hier te vinden.

30-6 | Stefan Slagter tweede op NK

Stefan Slagter heeft in de dubbeltwee voor lichte mannen samen met Max Gompel van Tromp de tweede plaats behaald tijdens de nationale kampioenschappen. Ze finishten vijf seconden achter de winnaars van Skoll/Gyas en met een seconde voorsprong op Skadi/Triton.

30-6 | Derde wedstrijd en seizoensafsluiting voor de jeugd

Hemus organiseerde vandaag de derde jeugdwedstrijden voor Midden Nederland. Met fantastisch weer kon de jeugd laten zien hoe snel ze waren op 500 meter in de skiff, dubben en op de ergometer. Deze dag waren Arend Meijssen (Hemus) en Frederike (De Doorslag) de snelste roeiers. De sportiviteitsprijs ging naar Boris van Geest, die een beginnende roeier van een andere vereniging mee nam in de twee. Dit jaar deden 3 andere verenigingen uit Midden-Nederland mee, volgend jaar misschien nog meer. De uitslagen vind je hier.
Met de zomer eindigde het roeiseizoen. Ter afsluiting was er een barbecue en feest voor en door de jeugd. Zie de foto's!

23-6 | Blik bij Midzomervechtrace

Tijdens de Midzomervechtrace in Weesp prolongeerden Mariska Sas en Jens-Daniël Berlinicke hun blik in de mix-dubbeltwee.

20-6 | Natroweemus

Onder schitterende weersomstandigheden is de traditionele midzomerwedstrijd Natroweemus verroeid. Bij De Eem in Baarn streden 13 ploegen, 6 van De Eem, 2 van elk Naarden, Weesp en Hemus en 1 van Tromp om de Gouden Eend. De wedstrijd had als thema: Vorstelijk Samen wegens het 95-jarig bestaan van De Eem.
De strijd had een spannende apotheose. Voor de laatste drie heats stond Hemus-scullteam King of the Eem, koning Neptunus met zijn vissen (stuur Joke, roeiers Hanneke, Odette, Desiree, Ank, Jan, Peter, Sander, Tjalling), op de eerste plaats met een gecorrigeerde tijd van 4:01, na een nek-aan-nek race een team van Weesp. Hun tijd werd daarna met 4 seconden nipt verbeterd door Hemus-boordteam De kinderen van Bernhard (stuur Henk, roeiers Juliet, Cisca, Judith, Kitty, Jeroen, Jan-Dirk, Jos, Gabino).
Daarna evenaarde in de laatste heat een team van Naarden de tijd van 4:01. De prijs voor de meest originele outfit ging naar Kwaakkr8. Zo ging Hemus met de eerste twee plaatsen in het klassement naar Amersfoort.

20-6 | Hemus Blad - editie juni

Hier.

17-6 | Hemus-junioren maken van NK één grote thriller

Een dertienkoppige Hemus-delegatie met junioren roeide de Nationale Kampioenschappen voor junioren in 2x (in velden van 16 en 24 ploegen) en 4x (8 ploegen). Daarnaast roeide Stefan Slagter in 1x, 2x en 4x als lichte roeier, en stuurde Jip Swildens de nationale jongens-acht.
Blik was er voor Jip Swildens met haar 8 (foto) en voor Stefan Slagter in de tweezonder met Max Gompel van Tromp.
Maar er gebeurde veel meer. Lees het bloedstollende verslag van coach Hinne Paul Krolis.

17-6 | Door Amsterdam toeren

Een serie foto's van de toertocht door Amsterdam.

10-6 | De Zwolse Vechtregatta

is de opvolger van de Zwartewaterregatta. De Eempowerploeg won bij de 4x+ overtuigend blik: met hun tijd van 20:12:00 hadden ze 1:43 voorsprong op nummer twee, 't Diep. In hetzelfde nummer werd de tweede Hemus-vier zesde. Mariska Sas en Jens-Daniël Berlinicke finishten als tweede in de mix-dubbeltwee.
De paraploeg met Thom Kuus deed in C4 mee en haalde zijn eerste blik.

27-5 | Twee botenwagens vol naar Spaarne Lenterace, twee blikken

Negentien ploegen van Hemus deden mee met de Spaarne Lenterace in Haarlem. Dit is een grote ROW (Roeiontmoeting met Wedstrijdkarakter) waar veel veteranen en niet-wedstrijdjeugd aan mee doet. Er waren goed gevulde velden en iedereen had tegenstanders van het eigen formaat. De van Hemus deelnemende ploegen zijn hier terug te vinden en de uitslagen hier.
Bij de jeugd waren er diverse leuke resultaten met blik voor M16 2x met Kalina Sas en Hannah Koopman en een nette tweede plek voor een M18 4* en een J16 4* en een M18 2x. Die laatste ploeg, met Anna Maria Berlinicke zat maar 20 seconden achter de nr 1 in een veld van 20 boten.

Bij de veteranen was er één blik, voor Anniek Verhagen in de DVC 1X, 3e overall bij de DV 1X in een veld van 22 boten. Andere mooie resultaten waren voor Rieneke Gerkema, 2e bij de D 1X, een 4e en 7e plek voor twee verschillende DVC 4* ploegen, beide Eempower, in een veld van 20 DV 4* boten. De overige ploegen van Hemus, zowel jeugd als volwassenen, kwamen minder dicht bij de top van hun veld.
De Lenterace is bij Hemus een populaire wedstrijd. Met 19 ploegen waren beide botenwagens bijna helemaal volgeladen met twee skiffs, drie tweetjes, vier vieren en een acht. Deelname van zo'n groot aantal ploegen kon alleen doordat bij de wedstrijd een aantal boten twee of drie keer werd gebruikt, in verschillende blokken.

19/20-5 | Blik voor Floor en Milou op de 'Westelijke'

Terwijl sommigen nog nauwelijks hersteld waren van het kamperen in Gent, mocht een groot deel van de wedstrijdjeugd weer aantreden: de Westelijke stond op het programma op de Willem-Alexander Baan. Eerste vraag bij die baan is altijd wat gaat de wind doen. Nou, die bleef goed dit weekend, niet al te hard en uit de goede hoek. Dus geen kans op zinken!
Al om kwart over zes was het vertrek van Hemus voor de eerste strijders van de dag. Een frisse dag, met een heat en veel A-finales. Mees behaalde de vijfde plek in z'n heat. De J16 4x streed hard, maar het verschil met de eerste was te groot. Jip, dit weekend bij een Skøll HG4+ aan het roer, werd knap tweede.
Maar de M16 2x meiden (Marlou / Annerijn en Floor / Milou), die de zaterdag mochten inluiden, hebben de bewolkte dag een zonnetje gegeven. Na twee sterke voorwedstrijden, waarin beide duo's knap derde werden, volgde 's middags die A-finale, wat al een mooie prestatie op zich was. En daarin hebben Floor en Milou met hard roeien, doorzetten en afzien de winst en hun eerste felbegeerde blik gepakt! Geweldig!
Zondag begon mistig, met enig uitstel van de starts, maar al snel werd het heerlijk weer. De J18 2x met Mees en Pelle behaalde al vroeg de A-finale, door tweede te worden in hun voorwedstrijd. In die finale werden zij knap vijfde.
Direct daarna was het de beurt aan de J16 2x's met Jens / Bart en Matthijs / Sil. Jens en Bart verzekerden zich met plek 3 van de A-finale, terwijl in dezelfde voorwedstrijd Matthijs en Sil zesde werden en daarmee de B-finale zouden starten. Daarin hebben ze wel weer wat rechtgezet, door deze te winnen. Jens en Bart behaalden ook een mooie vijfde plek.
Jip heeft zondag de HG 4+ Skøll/Hemus combi, via een eerste plaats in de voorwedstrijd, naar een knappe derde plaats in de A-finale geleid, na een harde strijd met Orca.
Floor heeft haar toch al mooie weekend nog meer glans gegeven door in de skiff, met een sterke race, haar gehoopte tweede blik te pakken.
Samengevat dus weer een mooi weekend, maar nu even rust tot de volgende race, de NK Groot op 16/17 juni op de Bosbaan.

15-5 | HOLA in de Biesbosch

De Hola heeft een tocht door de Zuidhollandse Biesbosch gemaakt. Zie hier.

12/13-5 | De 15/16-delegatie naar de Gent Mei Regatta

Voor het eerst in de Hemus-geschiedenis de Gent Mei Regatta op het programma, een leuke, laagdrempelige wedstrijd met een duidelijk internationaal karakter.
Bijna de gehele 15/16-groep ging daar naartoe, alle meiden en bijna alle jongens, aangevuld met Quinten van Cornelis Tromp. Het doel was een leuk weekend beleven, met veel starts, een nachtje op de kamping doorbrengen en vooral veel gezelligheid. En dat is gelukt.
Voor de eerste keer Gent hadden we het bij één nacht gehouden, om het behapbaar te houden, zowel mentaal (kamperen is zo makkelijk nog niet) als qua tijd die men eraan kwijt zou zijn.

Zaterdag was de eerste start om 14.44, dus ruim de tijd als je om 9.30 vertrekt, zou je zeggen. Niets was minder waar. Ondanks een soepele tocht en als gepland arriveren, bleek de haast voor de eerste wedstrijd toch wel daar. Iedereen was op tijd op het water en bij de start, maar de hectiek had toch wel voor wat onrust gezorgd, waardoor niet alle ploegjes optimaal de wedstrijd doorkwamen. En daarbij het is toch ook best spannend, zo'n onbekende baan. Al met al een wat stroeve start van het weekend, waarbij tussen de bedrijven door wat gladgestreken moest worden. Veel tijd was daar niet voor, want er stond meer op het programma. Gelukkig slijt zoiets snel en werd het vanaf toen alleen maar beter.

Zaterdag na de wedstrijden zijn we de tenten gaan opzetten, om vervolgens een voederplaats te gaan zoeken. Ondanks dat er heel veel hongerige atleten in Gent rondliepen, was de locale horeca niet voorbereid op tien hongerige gasten. Acht kon nog wel, maar tien... We vermoedden opzet in het geheel. Uiteindelijk bleek alleen McD wel gastvrij genoeg en hebben we genoten van een altijd gezonde maaltijd. Tot slot nog wat over de camping dwalen, de coaches wakker houden en tukken. Sommige tenten bleken kleine, doch essentiële onderdelen te missen, maar gelukkig werd dat vakkundig opgelost (zie foto).

Na een nacht met wat buitjes, begon de zondag ook wat druilerig, maar klaarde steeds meer op. Eerst wat ontbijten, om daarna weer naar de baan te togen voor de resterende wedstrijden van het weekend. Tussendoor nog even de kampeerplekken leeghalen en aan het einde van de dag de botenwagen laden voor vertrek. Eigenlijk wilden we nog wat eten aan de baan, maar na kort rondvragen en de ervaring van de zaterdag, hebben we dat snel opgegeven. Op basis van ervaringen van vroeger van een van de coaches hebben we onderweg een Pizza Hut overvallen, dat bleek een goede keus! En met gevulde buikjes zijn we 's avonds laat Hemus komen binnenrollen. Een geslaagd weekend met mooie ervaringen!

11/12-5 | Elfsteden-Eco-kei weer naar Hemus

Voor de elfde keer heeft Hemus het Eco-klassement gewonnen tijdens de Elfstedenroeimarathon. Met een tijd van 21 uur 55 minuten en 17 seconden waren ze sneller dan de drie andere deelnemers en sneller dan ooit. Sinds Hemus-roeier Hans Meijer in 2006 de Eco-Elfstedenroeimarathon uitvond, heeft Ossa deze kei tweemaal gewonnen, Hemus alle andere keren.
De moedige Eco6, die de tocht met z'n zessen aflegde met Marco van der Eijk en consorten deed er 22 uur 14 minuten en 42 seconnden over.
De derde Hemusploeg, de enige niet-eco-ploeg, die zichzelf LeK noemt, was een halfuur voor de limiet binnen: 23 uur 29 minuten en 5 seconden. Hier zie je die ploeg finishen.

5/6-5 | Tweemaal Hemus-blik op de Damen Regatta

Tijdens de Damen Regatta op de Willem-Alexander Baan bij Rotterdam heeft Hemus tweemaal blik gescoord.
Stijn Meijssen en Pelle Verhoeff (foto) wonnen na een sterke voorwedstrijd ook de A-finale met overmacht. Ze hadden met hun tijd van 7:16 liefst vier seconden voorsprong op nummer twee.
Stefan Slagter roeide in een combi in het lichte heren 2x veld naar de overwinning met net zo'n grote voorsprong op de nummer twee. De eerste 500 meter ging al vlot, in 1:40, ook daarna bleven ze gaan. Hun eindtijd was 6:59.

21/22-4 | Hemus op NK Klein

Op de Hollandia Aegon NK Klein waren echte nationale titels te verdelen in de skiff en in de twee. De deelname is dan ook groot is en iedereen komt als het goed is optimaal voorbereid aan de start. De concurrentie voor de wedstrijdroeiers van Hemus was dan ook hevig.

Meisjes 16
Floor trapte het feest af met de time-trial op vrijdag en werd daarbij negende van de 33. Daarmee was ze ruim door naar de kwartfinale. Zaterdagochtend vroeg heeft ze daarin niet laten zien wat ze werkelijk kan. Wat restte was de D-finale op zondag.
Iets later op zaterdag startten de dubbeltweeën Annerijn/Floor en Marlou/Milou. Ze kwamen elkaar tegen in de voorwedstrijd en werden respectievelijk tweede en derde. De tweede plek van Annerijn en Floor was genoeg voor de A-finale. Ze behaalden daarin met een sterke race de tweede plek overall. In totaal deden 14 ploegen in dit veld mee, dus een heel mooi resultaat.
Op zondag sloot Floor haar drukke weekend goed af met een sterke race en de derde plek in de D-finale.

Jongens 16 en 18
De jongens-16 en -18 begonnen ook met een time-trial op vrijdag. Jens en Matthijs drongen daarin met sterk roeien door tot de kwartfinale. De overige jeugd ging gelijk door naar een F-finale of kwam na de time-trial niet meer in actie.
Jens en Mathijs voeren op zaterdag ook samen in de dubbeltwee bij de jongens-16 en werden derde in hun voorwedstrijd.
Op zondag kwam Jens tot een tweede plek in de D-finale en Matthijs tot een knappe vierde plek in de C-finale. Stijn is bij de jongens-18 vierde geworden in de F-finale.

Stefan Slagter was de enige niet-junior van Hemus op de NK. Hij nam deel in de skiff bij de LHE (Lichte heren elite betekent dat). Hij zat bij de eerste 14 van de time-trial, maar werd in de kwartfinale uitgeschakeld en mocht de C-finale varen. Daarin pakte hij de winst. Optimaal gebruikmakend van de meewind kwam hij tot 7:18,13. Daarmee heeft hij zijn PR met ruim 16 seconden verbeterd.

Overall was het een mooi, zonnig en vermoeiend weekend met mooie resultaten en uiteraard de nodige leermomenten, waarmee we weer aan de slag kunnen.

22-4 | Hemus Blad - editie april 2018

Hier.

22-4 | AA Race: blik voor Rieneke en Jeanine

Rieneke Gerkema en Jeanine Blaakmeer hebben blik getrokken op de AA Race. Zij waren met 18:47 ruim een minuut sneller dan hun enige tegenstander, een ploeg van De Eem (19:59).
De andere twee Hemus-ploegen werden beide derde in hun veld; bij de DV4* (Sabine, Cisca, Agnes, Juliët, stuur Annemarie) bestond het veld uit 21 ploegen, bij de HV4* (Peter, Bart, Cedric, Robert, stuur Jouke) deden er acht ploegen mee.

15-4 | Eemlintbokalen naar Hemus

De Eemlintrace was vooral een wedstrijd tussen Hemus en De Eem. Hemus had niemand die het in skiff of acht waagde, dus die pijzen gingen naar De Eem. De rest van de bokalen was voor Hemus: zowel voor de C2 Ecodijk, als de Hola in de Zeldert en de Johola in de vierzonderr waren er bokalen. De ambitie is om er volgend jaar meer verenigingen bij te halen. Zie veel meer plaatjes in het fotoalbum.

8-4 | Jeugd traint op de Bosbaan

Een grote Hemus-delegatie heeft een bezoek aan de Bosbaan gebracht: 8 wedstrijd roeiende junioren met 4 van hun coaches. Zij bereidden zich voor op de start van het tweekilometerseizoen. De Bosbaan is uitstekend geschikt om naast elkaar aan de hoge bootsnelheden te werken zonder tussenkomst van golvende pleziervaart. Aangezien het grootste deel van de roeiende studentenpopulatie die zondag bij de Varsity was, hadden we de Bosbaan bijna voor ons alleen. De junioren konden zich in de eerste training bekwamen in de finesses van de roeitechniek. De tweede training oefenden ze de snelheid als tijdens een normale 2 kilometer-afstand. Dat was voor iedereen heftig. Zeker als je tegen elkaar vaart, dan wil je sneller dan de ander. Daar kwam de hitte bij die voor het eerst dit jaar goed doorkwam. Het was een uitstekende dag om je goed te prepareren op de komende wedstrijden. Moe en voldaan trokken we aan het eind van de dag huiswaarts.

11-3 | Hemus lekker bezig tijdens H4K

Aan de H4K - een slijtageslag waarbij de deelnemers op zaterdag 2500 meter roeien, direct gevolgd door 250 meter boord aan boord, en op zondag 5000 meter en (behalve de j/m16) 750 boord aan boord - deed een bescheiden aantal Hemusroeiers mee. De dames-C-veteranen 4x+ (foto) werd 13e in het veld van alle 48 veteranenploegen en 6e in hun eigen leeftijdsklasse. De meisjes-16 (foto) werden in de 4x+ - in een mix van 3 Hemus en 2 Gouda - vierde van de 13, de jongens-16 (foto) negende van de 18. Jip Swildens tenslotte stuurde een bonds-8 bij de jongens-18 met daarin Max Jager naar de overwinning: ze wonnen alle vier de afstanden.

26-2 | Hemus Blad - editie februari 2018

Hier.

17-2 | Floor Hurkmans wint Hemus Driekwart

Na de HEK is Floor Hurkmans, die al aan de leiding ging, de eindwinnaar van de Hemus Driekwart. Je vindt alle uitslagen hier. Liefst 129 leden hebben aan minstens een van de vier wedstrijden deelgenomen.

Veertig dappere deelnemers hebben zich met volle overgave op 1 kilometer zo hard mogelijk roeien op de ergometer gestort. Jeugdleden tot echte veteranen, Hemusleden, sportschoolbezoekers en zelfs buitenlandse roeiers, alleen of in een team: iedereen heeft zijn uiterste best gedaan en deze inzet werd door het enthousiaste publiek erg gewaardeerd! Floor, Matthijs, Jasur, Esmoreit, Ank, Milou en Annerijn werden gehuldigd en ontvingen een echte HEK-mok. Floor werd hiermee tevens de overall winnares van de Hemus driekwart.

12-2 | Twentse winterwedstrijden

De eerste wedstrijden van dit jaar. Esmoreit van de Velde trok in Gent op zaterdag op de ergometer een tweede plek met maar liefst 3.08 op 1000 meter. Zondag was hij weer van de partij tijdens de Twentse Winterwedstrijden. Een leuke vierkilometerwedstrijd die onder Hemusleden langzaam aan populariteit wint, met dit jaar maar liefst vier ploegen! De heren en dames scullvieren en de heren boordvier werden allemaal tweede. De herenacht zesde van de zeven. Maar dit was dan ook een van hun eerste wedstrijden.

7-1 | Nieuwe C3*/C4x Muurhuizen gedoopt

Tijdens de nieuwjaarsborrel is een nieuw juweel aan de vloot toegevoegd. Een Wiersma-C-scullboot die als gestuurde drie en als ongestuurde vier kan varen. In die laatste uitvoering wel goed oppassen dus bij de brug en andere obstakels!

7-1 | Afstelploeg is Ploeg van het Jaar

De Afstelploeg mag een jaar lang de titel Ploeg van het Jaar voeren. Op de foto Cisca Kruijsdijk, Bart Lohmeijer, Peter van der Mark en Jos Wassink. Niet op de foto maar ook in de Afstelploeg: Judith Veersma.
En waarom dan wel? Het Seniorenconvent: "De belangrijkste reden om de afstellers Ploeg van het jaar te maken is dat het een onzichtbaar clubje mensen is die erg belangrijk zijn om de vloot in zijn gehele breedte op kwalitatief hoog niveau te houden. Een slecht afgestelde boot roeit eenvoudig niet lekker en kan blessures opleveren. Daar naast zijn alle boten nu afgesteld op het juiste roeigewicht. Dit betekent dat we boten hebben in de categorie superlichtgewicht tot 65 kg, lichtgewicht 65-75 kg, middengewicht 75-85 en zwaar 85+kg. De boten zijn daar nu op afgesteld."

2017

30-12 | Hemus Blad - editie december

Hier.

18-11 | Schilderachtige koude Snerttocht

Ruim veertig leden roeiden mee met de Snerttocht. Wegens het slechte weer was die ingekort tot een retourtje Koppelpoort - Kleine Melm. Bij de Koppelpoort was een fotomoment met een prachtig resultaat.

11-11 | Blik voor vrouwen-B-veteranen bij Lingebokaal

De vrouwen-B-verteranendubbelvier met Marieke Bos, Esther Smaal, Marloes Rietmeijer, Nicolette Buiter en stuur Marieke van Herwerden heeft blik getrokken tijdens de Lingebokaal. Op het totale veld van 157 ploegen hadden ze de negende tijd - geweldig! Bart en Mees Buiskool waren tweede in de 2x bij de veteranen-C-en-jonger, Annemarie Kamp versloeg haar enige tegenstandster in de skiff.

11-11 | Roeischool levert instructeurs af

Zaterdag 11 november was de laatste praktijkdag van de najaarscursus 'Roeicoach A'. Samen met een aantal leden van andere verenigingen deden vanuit Hemus Cisca Kruijsdijk, Everdien Dikken, Henk de Haan, Jan Storck, Sabine Groenendijk, Agnes Kemperman, Bahar Alizadeh, Gabino Dorigo, Peter Rietveld, Vincent van Rootselaar, Gert Met, Niko Paap en Robert van Spronsen mee. Dat betekent dat we dit jaar bijna 30 coaches/instructeurs hebben opgeleid!

11/12-11 | Goede prestaties op PVP

Aan de Paul Veenemans Prijs - een wedstrijd die volgend jaar door Hemus georganiseerd wordt - nam Jantinus Ziengs dit jaar voor de vijftiende keer deel. Hij was de snelste veteraan-D en overall 14e. Bart van Delden won bij de jongens-16, hij was overall 16e.

5-11 | Blik bij Novembervieren

Op de Amstel heeft de Hemus-mannenveteranen-B4* blik gewonnen. Nefeli Vonno stuurde Peter van der Mark, Bart Vos, Cedric Rietmeijer en slag Robert van Spronsen in een spannende strijd in 14.16,85 naar een minieme voorsprong op nummer twee. Bij de veteranen-C werd Esmoreit van Velde in een combiploeg met De Hoop en Willem III tweede in 13.38,56. Daarmee werden ze ook tweede in het totale V4*-veld van 68 boten.
Bij de DV4* werd de Hemus-combiploeg Eempower-Tulipani met Cisca Kruijsdijk, Marloes Rietmeijer, Annemarie Kamp, Nicolette Buiter op slag en stuur Maaike Gorter derde in het DVC veld en overall heel mooi achtste in 16.18,63 op minder dan een minuut van de winnaars in een veld van 54 boten.

30-10 | Hemus Blad - editie oktober

Hier.

23-10 | Maarten Hurkmans wint Head of the Charles

Maarten Hurkmans - oorsprong Hemus, wereldkampioen in de junioren 8 en de onder 23 acht - roeit nog steeds bij de Cal Crew, de ploeg van de University of California in Berkeley. Met die ploeg heeft hij de prestigieuze Head of the Charles gewonnen, in een parcoursrecord van 13:27,7 over de 3 mijl, waarmee ze het 20 jaar oude record uit de boeken roeiden.

8-10 | Hemus Grachtentocht

17-9 | Driemaal blik in Almelo

Tijdens de Cottwich Almelo Regatta was er driemaal blik voor Hemus. Annemarie Kamp was de snelste dames-C-veteraan, Bart Buijskool de snelste heren-E-veteraan en zijn zoon Mees de snelste bij de jongens-16, allemaal in de skiff. Bovendien werden Bart en Mees samen in de dubbeltwee tweede.

30-8 | Hemus Blad - editie augustus

Hier.

20-8 | Boord-C-twee Smallepad gedoopt

We hebben er weer een mooie boot bij, de Smallepad. Het is een door Wiersma gebouwde gestuurde boord-C-twee. Doordat hij dicht is, is het een erg veilige boot. Kijk naar de foto's van de doop door Kitty Meulenbeld.

8-8 | Overslagschip gekanteld

Bij de Grote Melm was een overslagschip dat gebruikt werd bij de demping van de plas achter de dijk, gekanteld. De berging zorgde voor enige overlast.

3-8 | Jip Swildens naar WK

Op de junioren-wereldkampioenschappen in het Litouwse Trakai stuurde Jip de jongens-acht. Ze werden zesde.

23-7 | Maarten Hurkmans weer wereldkampioen!

Op de WK onder 23 jaar in Plovdiv heeft de Holland 8 met Maarten Hurkmans op 5 goud gewonnen. Met hun onder23-wereldrecord van 5.29,55 waren ze twee seconden sneller dan de Roemenen op 2 en dik drie seconden sneller dan de Britten op 3.
Ook het goud van de vrouwen-vierzonder heeft een Hemus-randje: boegroeister Elsbeth Beeres begon enkele jaren geleden haar roeicarrière bij Hemus.

14-7 | Wedstrijdroeien bij Hemus: ambities en kaders

Onder bovenstaande titel staan de uitgangspunten voor het roeien van wedstrijden op papier. De vloot is sterk verbeterd, en de wens om die boten te gebruiken daardoor ook. We kiezen ervoor de kwaliteit van de wedstrijdboten gedurende lange tijd op orde en daarmee beschikbaar te houden voor wedstrijdroeiers die daarmee het verschil kunnen maken. Hoe we dat doen lees je hier (inloggen voor het ledendeel).
Voor wedstrijdroeiers betekent het dat tweemaal per jaar hun wedstrijdplan bij de wedstrijdcommissaris kunnen inleveren.

8-7 | Afsluiting roeiseizoen voor de jeugd en onderlinge wedstrijd

De jeugd heeft hun roeiseizoen afgesloten. 's Middags roeiden ze de derde onderlinge wedstrijd, met aansluitend een behendigheidswedstrijd. Van de wedstrijdroeiers was Stijn de snelste, bij de overige roeiers was Matthijs de snelste jongen en Ploon het snelste meisje. Uitslagen van de wedstrijd vind je hier. Na het roeien ging de barbecue aan en vierden ze het einde van het roeiseizoen met een gezellige gezamenlijke maaltijd.

2-7 | Hemus-jongens-18 landelijk derde in verenigingsklassement

Jaarlijks wordt aan de hand van de jeugd-wedstrijduitslagen een klassement opgemaakt van de prestaties van de roeiverenigingen in Nederland. Bij de jongens-18 staat Hemus dit jaar op de derde plaats, geweldig! Tromp en Maastrichtse blijven ons voor, maar gevestigde namen als De Maas, Amstel, Willem III en Het Spaarne staan lager. Bij de meisjes-16 is Hemus elfde, ook heel goed.

2-7 | Stefan Slagter alweer blik

Na hun klinkende overwinningen tijdens de Holland Beker heeft Stefan Slagter met zijn Maastrichtse maatje Hilmar Verbeek ook de NSRF Slotwedstrijden gewonnen in de dubbeltwee. Ze finishten in 6.41.17, en waren 2 seconden sneller dan Tromp. Als derde, op 27 seconden, finishte ook een Hemus-combi: Pelle Verhoef met De Hertoegroeier Teun Timmermans.

30-6 | Hemus Blad - editie juni

Hier.

24/25-6 | Hemusblikkenregen bij Holland Beker

Tijdens de prestigieuze wedstrijden om de Holland Beker komt Hemus goed voor de dag. Stefan Slagter won met zijn Maastrichtse maatje Hilmar Verbeek bij de jongens-18 in de dubbeltwee (foto), met een dikke voorsprong op nummer 2. Jip Swildens stuurde de jongens-18-acht naar de overwinning en Maarten Hurkmans won in de onder-23-Holland-acht. Op zondag werd alles nog eens geroeid, en weer waren Stefan en Hilmar overtuigend eerste, Maarte idem en Jip stuurde een andere KNRB-combiploeg achter Maarten naar de tweede plaats. De acht met daarin Jelle Koopman en Max Jager werd in de finale vierde en laatste. Uniek: drie achten met Hemusroeiers aan de start op de Holland Beker!

24-6 | Blik bij Vechtrace

Mariska Sas en Jens Berlinicke hebben bij de mix-dubbeltwee de Vechtrace gewonnen.

21-6 | Heftigst uitgedoste Natroweemusploeg

Hemusploeg VUT-loos heeft de prijs voor best uitgedoste bemanning tijdens Natroweemus in Weesp gewonnen. Ze brachten het thema 'bejaard' het meest overtuigend tot uiting. Qua roeien werden ze tweede, achter De Jeugd van Tegenwoordig van RV Naarden.

17-6 | Driemaal blik bij de Masters

Tijdens de Masters in Tilburg hebben Hemusmaters driemaal de overwinning behaald. Esmoreit van de Velde in skiff en samen met Robert van Spronsen in de dubbeltwee. Robert startte ook in de 4x en haalde met Cedric Rietmeijer, Bart Vos en Peter van der Mark weer blik. Bart en Cedric werden bovendien derde in de tweezonder.

4-6 | Hemus-combi-8 bij jongens-18 kampioen van Nederland

Tijdens de Nederlandse Kampioenschappen op de Bosbaan is bij de jongens-18 de Hemus-combinatie met daarin (van rechts naar links) Stefan Slagter, Max Jager en Jelle Koopman als eerste geëindigd. Vanaf begin tot eind lagen ze op de eerste positie, op de hielen gezeten door een RIC-combinatieploeg. Met 6.04,36 hadden ze op de finish een voorsprong van 2,7 seconden op de RIC-combi.

1-6 | De Mondriaan in mondriaanjasje

Nederland is in de ban van Mondriaan, dat gebeurt zo eens in de twintig jaar. Z'n geboortestad Amersfoort doet daaraan mee. Wij hadden al een boot naar die man genoemd. Nu is de boot toepasselijk opgefleurd, zodat we weer helemaal bij de tijd zijn.

26/27-5 | Elfsteden Eco-kei weer naar Hemus

Bij een temperatuur van ruim boven 30 graden op zaterdagmiddag heeft Hemus de Eco-kei weer naar Amersfoort gehaald. Met hun tijd van 22 uur en 16 minuten waren ze sneller dan de eco-ploegen van Ossa (winnaar in 2004 en 2016) en DDS. De roeiers Ank Verrips, Kitty Meulenbeld, Nicolette Buiter, Marieke Bos, Willem Beulink, Maarten Nijland, Jan Buijs, Guus Veenendaal, Kees Geelhoed, Henk de Haan, Johan van der Werf en Tjalling van Asbeck en culinair ondersteuner Eugenie Collard zijn trots op hun prestatie.

20/21-5 | Leuke resultaten op Westelijke Regatta

Een grote delegatie Hemus-jeugd heeft deelgenomen aan de Westelijke Regatta op de Willem-Alexander Baan. Als eerste springt de eerste plek van Jelle (J18) in de skiff-heat eruit - hoewel hij zelf niet helemaal tevreden was.
Ook Floor (14) die met een uitmuntend opgebouwde race tweede werd in haar skiffheat bij de M16 is zeker het vermelden waard, niet alleen vanwege de uitslag, maar ook omdat ze het gewoon heeft gedaan! En het viel niet eens tegen.
De twee J18 dubbeltweetjes, met Stijn en Valentijn / Pelle en Teun (Matti van De Hertog), hebben zondag de A-finale gehaald en zaterdag samen in de 4x een mooie race neergezet.
Jens (J16) is ook heel wat keren over de baan gegaan, in skiff netjes derde in zijn heat en tweemaal in een combo met Pampus waarbij hij tweede werd in de B-finale.
Marlou en Bernou (M16) gingen op het oog goed (de eerste 2 km-wedstrijd voor Marlou) over de baan in hun voorwedstrijd in de dubbeltwee, maar zelf waren ze minder tevreden. Uiteindelijk mochten ze net niet door naar de finales.
Tot slot heeft Jelle het met de J18 combinatie-acht opgenomen tegen de Elite van Nederland, maar die bleken nog een maatje te groot.

1 mei | Junioren-acht vijfde op Europese kampioenschappen

De junioren-acht, ook wel de Hemus-hamburger genoemd omdat boeg en stuur van Hemus komen, is vijfde geworden op de EK. Ze finishten met 6.06,52 een kleine 8 seconden achter winnaar Rusland.

 
Jip Swildens en Stefan Slagter: vijfde op EK junioren
foto's Ellen de Monchy

14-5 | Driemaal blik in Spaarne Lenterace

Liefst 14 ploegen streden namens Hemus in de Spaarne Lenterace. Blik was er voor de B-veteranenmannen Robert van Spronsen, Cedric Rietmeijer, Bart Vos, Peter van der Mark en stuur Nefeli Vonno in de 4x+ en voor Christiaan Roosendaal en Daan Middendorp (foto) in de dubbeltwee bij de A-veteranen. Christiaan en Daan wonnen bovendien in een combiploeg met De Hunze in de 4x+ bij de veteranen-A. Voor een aantal jeugdleden was dit de eerste wedstrijd die ze roeiden. Ziehier enkele foto's.

13-5 | Uitslagen tweede editie van de Hemus Open Wedstrijd

Tijdens de tweede HOW Hemus Open Wedstrijd hebben dertig jeugdroeiers hun krachten weer met elkaar vergeleken. Oetse Donner was de snelste junior. Bij de meisjes was Ploon Schulte de snelste. De 14-jarigen Matthijs Boschhuizen en Fenne van Putten waren de snelste jeugdroeiers. Op 8 juli is de derde en laatste wedstrijd, ook andere Hemusroeiers zijn dan weer welkom om mee te doen! Uitslagen van de wedstrijd vind je hier. En hier vind je een filmpje.

9-5 | HOLA in Weerribben

9 mei - De Hemus-oudeliedenacht oftewel HOLA heeft een daagje getoerd door de Weerribben. Foto's!

23-4 | NK: Stefan Slagter 5e, Jelle Koopman 10e en Max Jager 15e in skiff

De Nederlandse Kampioenschappen hebben voor Hemus een bronzen plaats opgeleverd. Die was voor jongens-18 Pelle Verhoef en Stijn Meijsen in de dubbeltwee. Met 7.19,18 finishten ze 21 seconden achter winnaar MWC.
Stefan Slagter is bij de jongens-18 in de skiff met een tijd van 7.34,18 als vijfde geëindigd. Winnaar was Gert Jan van Doorn van Die Leythe in 7.10,59.

15-4 | Eerste 'Hemus Open Wedstrijd' (HOW)

Zaterdag 15 april is voor de eerste keer de Hemus Open Wedstrijd (HOW) georganiseerd. Naast jeugdroeiers van Hemus deden jeugdroeiers uit Nieuwegein mee. Ondanks de harde wind konden ze allemaal de 500 meter driemaal roeien: in een skiff, in een twee en op de ergometer. De snelste tijden waren van de twee wedstrijdroeiers die meededen (Daan en Jens). Van de rest van de jeugd was de snelste jongen Bart Peeman (Doorslag) en het snelste meisje Maaike van Middelaar (Hemus). Runner-up Matthijs Boschhuizen (14 jaar) was bijna net zo snel als Bart. In mei wordt de volgende HOW georganiseerd, dan kunnen alle roeiers proberen hun tijden te verbeteren. De uitslag vind je hier.

12-3 | Winst voor jongens-18 op Head of the River

Max Jager en Stefan Slagter hebben in een door Jip Swildens gestuurde combinatievier (foto) (met Finn Florijn van Die Leythe en Sjoerd van Loon van TOR) de Head of the River gewonnen bij de jongens-18. Met 27.37,7 bleven ze de nummer twee 35 seconden voor. Vierde werd in 29.01,4 de andere Hemus-combinatie met Pelle Verhoeff, Valentijn Mahieu, Stijn Meijssen en stuur Anna Maria Berlinicke van Hemus en Teun Timmermans van De Hertog.
Ook een heel goede prestatie bij de mix8. Hemus werd daar tweede, met 30.48,0 waren ze 38 seconden langzamer dan winnaar Daventria. De dames-verteranen-vier de Tulipani werd 20e in een veld van 46 boten, in datzelfde veld werd de vier met slag Hanneke van Baal 43e: doel meer dan bereikt, geen laatste!
Verder: Robyn van de Coevering in combi met Pampus en Naarden in M18-4* veld: 7e van de 8 ploegen. Peter van der Mark, Bart Vos, Cedric Rietmeijer, Robert van Spronsen, stv Irene Dousma (Willem III) in HV4* veld: 14e van de 54 ploegen (3e van de 8 veteranen B ploegen). Sabine Groenendijk, Agnes van Uitert en Juliët van Drumpt (Tulipani) in combi met Thyro, Hunze, Beatrix, Tromp en Willem III in DV8+ veld: 17e van de 34 ploegen (2e van de 8 veteranen C ploegen). Tot slot: Hemus was ook aanwezig in het bedrijfsachtenveld. Met de boot van Hilhorst roeide Markus Konings naar de tweede plaats.

11-3 | Drie roeiers omgekomen op de Nederrijn

Op de Nederrijn zijn twee roeiers van de Arnhemse roeivereniging Jason omgekomen en een gewond geraakt die enkele dagen later overleed. Hun gestuurde vier voer op een aan de oever liggende duwbak en ging om. De sterke stroming trok de slachtoffers onder de duwbak, en het koude water (7 graden) beperkte de kansen op overleving. Aan reddingsvesten - ze hadden die aan - heb je in zo'n geval niets.

12-2 | Mooie resultaten bij de Twentse Winterwedstrijden

Blik voor de heren veteranen 4x+ (Robert, Cedric, Bart, Peter, stuur Cisca). De Eempowerdames eindigden als 3e in het dames veteranen 4x+ veld (stuur Cisca), en de Johola was 4e in het heren veteranen 8+ veld (stuur eh Cisca!). Ondanks de wind en kou een geslaagde wedstrijddag.

11-2 | Floor Hurkmans wint Hemus Driekwart dankzij goede prestaties tijdens HEK

Floor scoorde op de ergometer zoveel punten dat ze de mindere score van de derde ronde mocht doorstrepen. Daardoor sprong ze over Kitty Meulenbeld heen die stiekem op de eindoverwinning gehoopt had. Tweede in het eindklassement is het duo Stefan Slagter / Jelle Koopman - die uit vreugde een stevige sneeuwpop bouwden - en derde de ploeg van Marjon van Alfen, Hanneke van Baal en Desiree Berendsen. De einduitslag van Driekwart en HEK vinden jullie hier.

4-2 | Ank Verrips Europees kampioen

Tijdens de EK op de ergometer in Parijs is Ank Verrips met een tijd van 8.27,2 op de 2000 meter Europees kampioen geworden bij de vrouwen in haar leeftijdsklasse (55-59 jaar).

28-1 | Blik op Baarnse Ergometerkampioenschappen

De Hemusjeugd deed met zijn achttienen massaal mee aan de ergometerkampioenschappen in Baarn. Bij Jongens 14 was Matthijs Boschhuizen eerste en Bart van Delden tweede op 0,1 seconde. Bij Meisjes 14 werd Fenne van Putten derde. Op de foto: staand Matthijs, links Floris Reinders, rechts David Mulder (J18).

22-1 | Blik voor Esmoreit van Velde op Ergohead

Op de Ergohead heeft Esmoreit van Velde bij de mannen boven 30 jaar blik getrokken. Hij trapte in 20 minuten 5819 meter weg, 150 meter meer dan zijn naaste belager, Tim Berndsen van De Hoop.

2016

17-12 | Nieuwe boten, oude namen, en een spannende achtergrond

Vandaag zijn een dubbelvier, een dubbeltwee en twee skiffs gedoopt. Allemaal wedstrijdboten voor de beste roeiers. Zoals altijd zijn de namen Amersfoorts, en in drie gevallen zijn de namen gelijk aan eerdere boten in onze vloot. De Bik (wijkje met een hoog Hemusgehalte in Hoogland) en de Kei (de steen langs de Stadsring) waren eerdere houten skiffs, en De Lieve Vrouwe (die toren) een eerdere vier.
Nieuw is de naam 't Latijntje, naar het stukje Muurhuizen waar de Dieventoren staat - in die toren hangt de klok van de voregere Latijnse School, vandaar. Het verhaal is eigenlijk nog wat ingewikkelder, lees maar.
De boten zijn niet helemaal nieuw, ze zijn deels gebruikt in Rio. Eén boot is nooit gebruikt: die is gebouwd voor Russen die uiteindelijk wegens hun overmatige greep in het prestatieverhogende medicijnkastje niet naar Rio hoefden te komen.

10-12 | NK Indoorroeien

Zestien Hemusroeiers deden mee met het NK Indoorroeien. De drie veteranen waren allemaal de enige in hun categorie, en hadden dus blik. De tijd van veteraan-B Esmoreit van Velde, 6.29,5 mag er zijn. Alleen Jelle Koopman (jongens-18) was sneller: 6.28,8. Op de foto van links af de drie veteranen Marjon van Alfen, Ank Verrips en Esmoreit van Velde.
Max Jager was met 6.44,8 vijfde van de 94 jongens-16. Stefan Slagter (jongens-18) was met 6.46,9 maar twee seconden langzamer dan Max.
Je vindt alle Hemus-tijden hier.

19-11

Snert en lichtjes: roeien in het donker

Een kleine 50 leden roeiden een retourtje Baarn in het donker en namen daarna een overdadige hoeveelheid erwtensoep en pannenkoeken tot zich. Bij de stop in Baarn waren er oliebollen. Zie de foto's en hieronder een snippertje film.

12-11 | Paul Veenemans Prijs: Ben 1e, Jip 2e, Jelle 2e, Stefan 3e

Ieder jaar organiseert een andere verenging de Paul Veenemansprijs. Een bijzondere wedstrijd waarbij gestart wordt in een skiff of tweezonder en gewerkt wordt met een puntensysteem. De wedstrijd bestaat uit 4 onderdelen; 3 kilometer roeien, 4,1 kilometer schaatsen, 11 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen, verdeeld over 2 dagen. Je bent winnaar als je met behulp van een puntensysteem op 3 van de 4 onderdelen de beste bent. En uiteraard is roeien verplicht. Ingewikkeld? Ach. Feit is dat het een enorme uitdaging is om goed in de breedte te presteren. Omnisporters zeg maar.
Hemus doet al jaren mee, vooral Jantinus Ziengs is een groot fan van dit evenement. En dit jaar is bij de jongens-18 Ben van Brussel 1e, Jelle Koopman 2e en Stefan Slagter 3e geworden, en Jip Swildens 2e bij de meisjes-18. Topprestaties!
Verder deden er nog meer Hemusleden mee. Zie alle uitslagen. Op de Hemus-facebookpagina staan heel veel foto's.

12-11 | Linge-blik voor Eempowerploeg

In Leerdam waren we bij de Lingebokaal weer met een groot aantal Hemusteams present dit jaar. Ook Sinterklaas liet zich nog even zien op de stoomboot. Na blok 2 stonden vier Hemusteams op de eerste plaats. Na het derde blok en na lang wachten in een gezellig en lekker warm clubhuis, volgde om 17:30 de uitslag. Veel 2e en 3e Hemusplekken, maar ook een blik! Voor Eempower. Van links naar rechts Marieke, Nicolette, Judith en Esther werden gestuurd door Flora: haar eerste wedstrijd als stuur, meteen blik, goed gestuurd!

6-11 | Leuke resultaten tijdens Novembervieren

Bij de Novembervieren deden negen boten mee met daarin een of meer Hemus-roeiers. En ze roeiden snel!
De Hemus juniorenroeiers en stuurtjes blikten er lekker op los:
- Jip Swildens behaalde als stuur maar liefst twee blikken: bij de M18-4* en de J18-4*.
- Blik voor Ben van Brussel in het O-4* veld in een combi met Triton.
- Ook blik voor Max Jager in een combi met De Eem en TOR bij de J16-4*.
- Elfde plek bij J16-4* voor Stijn, Valentijn, Jens, Jostijn en stuur Anna-Maria.
- Zevende plaats bij M16-4* voor Floor, Maaike, Bernou, Robyn en stuur Jens.
- Ook bij M16-4* elfde plek voor Marlou en Nienke in een combi met de Zwolsche.
De Eempowerdames (DV-4*) werden 23e plaats in een veld van 58 teams. De V-4* met Robert, Esmoreit, Cedric, Bart en stuur Vera 11e van de 63.

10-10 | Luchtbeelden

Jacques de Kort heeft een drone, en hij maakt daar hele mooie filmpjes mee, van roeiers op de Eem. Hou zijn lijstje films in de gaten!

1-10 | Winst in Vechtrace

Anna Maria Berlinicke heeft samen met Misa Molema van De Zwolsche tijdens de Vechtrace blik getrokken. Bij de meisjes-16 dubbeltwee waren ze met 22:42 de nummer twee 11 seconden te snel af.


7-9 | In memoriam Heleen Grooteman

Na een langdurige ziekte is Heleen Grooteman op 48-jarige leeftijd overleden. Heleen was vanaf 2007 lid van Hemus. We herinneren haar als een goedlachse en fanatieke roeister en schaatster, en ook als roei-instructeur, die ons veel te vroeg ontvallen is. Onze gedachten zijn bij haar familie en bekenden.


22-6 | MAARTEN WERELDKAMPIOEN

Op de foto: Maarten rechtop in de boot vlak na de finish; foto Paul van Heugten


Maarten Hurkmans is met zijn Holland 8 onder 23 jaar wereldkampioen. Ze wonnen met een lengte verschil van de Engelsen. Maarten was erop gebrand die ploeg te verslaan omdat daarin jongens van Yale en Princeton roeien, die hij eerder in de VS al verslagen had.
Ben van Brussel is in de JM2x als tiende overall geëindigd, een prachtprestatie. In de B-finale finishte hij met zijn maatje Tristan Voskuilen van De Amstel als vierde.
Jip Swildens heeft de meisjes-8 naar de overwinning in de spannende B-finale gestuurd. Daarmee zijn ze zevende overall.

22-6 | Hemus wint Natroweemus

De Jeugd van tegenwoordig (combi Hemus-Tromp, foto links) heeft bij de Natroweemus het 'Gouden kuiken' gewonnen. Die jeugdprijs is dit jaar voor het eerst uitgereikt.
Bij de veteranen gaat voor het derde jaar op rij de 'Gouden eend' mee naar Amersfoort. Team Love Boat won met ruim een bootlengte verschil de finale race tegen Tromp.
Het mooie weer, supergladde roeiwater, alle verklede teams en de gezellige sfeer droegen bij aan een zeer geslaagd evenement. Hier vind je meer foto's. En de uitslag.

 

19-6 | Ben en Jip Nederlands kampioen

Ben van Brussel en Tristan Voskuilen (Amstel) zijn Nederlands Kampioen jongens 18 dubbeltwee! Met bijna 7 seconden voorsprong op de nummer 2 wonnen zij hun finale.
Ook NK titel voor Jip Swildens, die de Amstel-combi meisjes 18 8+ in de finale naar de overwinning stuurde. Ze hadden ruim 25 seconden voorsprong bij de finish en daarmee zijn ook zij Nederlands Kampioen!
Hemus kan terugkijken op een zeer geslaagd roeiweekend op de Bosbaan met maar liefst 6 keer blik - Floor Hurknas, Douwe Rietveld, Oetse Donner en Pelle Verhoef wonnen hun heat - en twee Nederlandse Kampioenen rijker. Felicitaties voor alle winnaars! Alle uitslagen vind je hier.

 

5-6 | Maarten Hurkmans USA-kampioen met zijn Cal-crew

Hemus-roeier Maarten Hurkmans zet zijn succesreeks ook in de VS voort. Met zijn team, de Cal(ifornia) Crew heeft hij het kampioenschap van de Intercollegiate Rowing Association (IRA) gewonnen. Lees het hele verhaal hier.

29-5 | Blik voor Floor Hurkmans en Jip Swildens bij Spaarne Lenterace

Drukker dan ooit was het bij de Spaarne Lenterace. Bijna 1300 roeiers namen deel aan de 4,5 kilometer wedstrijd. Voor de junioren was de wedstrijdafstand dit jaar teruggebracht naar 2 kilometer. Hemus was met 9 inschrijvingen zowel bij de junioren als veteranen van de partij en roeide goed mee.
Bij de junioren gingen Floor (links op de foto) en Jip met het blik naar huis. Zij waren met 9:23,3 minuten de snelste in het M16 2x veld. De M18 4* finishte in 8:54,2 minuten en de J16 4* werd met 8:04,8 minuten tweede in hun veld. Om toch skiff te kunnen starten moest Bas van de Coevering starten in het heren skiffveld en wist in 20:55,3 minuten te finishen wat hem een derde plaats opleverde. Mooie prestaties allemaal!
Bij de veteranen werden Bart en Cedric tweede in de 2-. Bij de dames veteranen 4* eindigden de Tulipani als vierde in het C-veld en werd de Eempowerploeg zesde in het B-veld. Marjon en Suzanne roeiden in de dubbeltwee naar een vijfde plek in het B-veld en bij de mix dubbeltwee eindigden Mariska en Jens op de derde plek in het C-veld. Geen blikken voor de Hemusveteranen maar ondanks dat kon iedereen voldaan en met opgeheven hoofd naar huis.

10-5 | Met de kerkboot door Friesland

De HOLA heeft zijn tweede lustrum in Friesland gevierd, met 38 km per C4 tussen Drachten en Akkrum, en een tocht met de in Sneek gehuisveste kerkboot. Een prachtige overnaadse tweemaal zeven roeiboot met slidings. Je roeit gewoon, hoeft alleen niet te klippen en het ding schuift heerlijk over de golven van al die plassen daar. Kijk maar naar het korte filmpje.

8-5 | Blik voor Jelle Koopman, Stefan Slagter en Ben van Brussel op Damen Raceroeiregatta

Hemus was flink vertegenwoordigd bij de Damen Raceroeiregatta op de Willem-Alexander Baan. En het was ook een succesvol weekend, met tweemaal blik.
Jelle (links op de foto) en Stefan roeiden samen overtuigend naar de winst in de dubbeltwee bij de Jongens-18. Een mooie prolongatie van hun titel, in 2015 roeiden ook al naar de overwinning in de 2x.
Ben behaalde met zijn roeimaat Max Menten (Vidar) met dik een seconde een nipte overwinning in de tweezonder bij de lichte nieuwelingen (LN2-).

1-5 | Elfstedenroeiers kort voor de gong binnen

Bij tropische temperaturen die het roeien zwaar maakten is de Elfsteden Roeimarathon verroeid. Hemus Eco (foto links) is met een tijd van 22:47:52 binnengekomen op de 72e plaats en Hemusplus (foto rechts) met een tijd van 23:51:22 op de 79e plaats. De Eco-kei ging naar de combinatie Ossa/DDS/De Hoop, op wie Hemus Eco tot middernacht een voorsprong had, maar die hen daarna inhaalden.

 

25-4 | Hemus-drukte bij NK 'Klein'

De NK Klein, dat zijn de Nederlandse Kampioenschappen in skiffs en tweetjes. Daar deed dit jaar veel Hemus aan mee.
Het 'feest' begon op vrijdag met time-trails: voorwedstrijden om je te kwalificeren voor het NK, en de beste 24 gaan door. Ondanks de harde wind zaten Ben van Brussel en Douwe Rietveld bij de top 24. Jelle Koopman lukte het net niet met een 25e plek met 0,08 s op nummer 24. Bij de Jongens-16 redden Max Jager en Daan van Brussel het ook met een 14e en 22e plek. Hier lukte het Pelle Verhoeff niet met z'n 25e plek. Bij Meisjes-16 gingen de eerste zes gelijk door naar de halve finale. Maaike van Middelaar ging met 0,07 s sneller dan nummer 7 direct door naar de halve finale.
Zaterdag kwamen onze helden in actie voor de kwart en halve finales. Wegens de heftige wind waren de kwartfinales voor Jongens-16 geannuleerd en ging de top 12 door naar de halve finales. Zonder Hemus. Bij Jongens-18 kwam alleen Ben van Brussel door de kwartfinales en moesten we afscheid nemen van Douwe. Bij de halve finales lukte het Hemus niet om in de A-finales te komen en gingen Maaike en Ben door naar hun B-finale.
Op zondag werd vanwege de harde wind besloten alleen de A- en B-finales te laten starten. Ben van Brussel werd derde in de B-finale en daarmee 9e in het Jongens-18 veld. Maaike van Middelaar won de B-finale en werd daarmee 7e in het Meisjes-16 veld.

17-4 | Blik voor Eempower-dames op AA-Race

Vorig jaar blik bij de Aa-race in Alkmaar, dat schiep verwachtingen voor deze editie: Eempower deed weer mee voor de medailles. Droog, beetje wind mee en zelfs een zonnetje tussen de donkere wolken, ideale omstandigheden voor een goede race. In een nieuw baanrecord van 17.04 kwamen Marloes Rietmeijer, Judith Veersma, Nicolette Buiter en Marieke Bos en stuur Marieke van Herwerden als eerste over de finish. Ook Suzanne Heijbrock was van de partij met een gelegenheidspartner van Viking in dubbeltwee. Zij roeiden een lekkere race en zoals Suzanne zei: 'We roeiden goed, maar de anderen waren net iets beter'.

16-4 | De 20e editie van de Hart van Holland

De wind maakte het zwaar om de 90 km estafette roeimarathon door het Groene Hart binnen de gestelde tijdslimiet af te leggen. Drie Hemusploegen deden mee in de C2x+. Door de harde wind hadden de beide Hemus Ecoploegen (1: Arnold, Yvonne, Willem, Josita en twee van die Leythe; 2: Hetty, Thea, Michiel, Maarten en Ellen) het zowel in de boot als op de fiets erg zwaar. Na drie van de vier wedstrijd-etappes (totaal 70 km) bleek dat zij te ver achter lagen op het tijdschema en net als negen andere ploegen hun deelname moesten staken. De Tulipani-dames (Sabine, Cisca, Annemarie, Juliet, Agnes en Colette) slaagden erin ondanks de harde wind flink door te roeien en op tijd te finishen waarmee zij, zowel bij de wedstrijd als bij de Lustrum sprint van 110 meter, de snelste dames C2x+ waren wat een prachtige taart en een mooie trofee voor de Hemus prijzenkast opleverde.

2/3-4 | Skiff-, Twee- en Jeugdhead

Met tien inschrijvingen bij de Skiffhead, drie bij de Tweehead en vijf bij de Jeugdhead was het een Hemusdrukte van belang op de Amstel.
Op de foto: Maaike van Middelaar
Tweehead en Jeugdhead
De J16 roeide naar een mooie twaalfde plaats. De J18 eindigde in de subtop op de zesde plek. Bij de M16 werd Hemus zevende en een Hemus-Trompcombi vierde, op vijf seconden van de winnaar. De M18-4* werd mooi vierde.
De Tulipani roeiden, gesplitst in twee teams, naar de zeventiende en negentiende tijd roeiden in hun DV-veld. Hugo en Rens roeiden ook die 7,5 km in 2- en werden vijfde.
Skiffhead
Kees Luykx roeide bij de HV naar een mooie 32e plek in een veld van 168 roeiers. Bij de J18 startten zes Hemusroeiers, van wie Ben van Brussel en Douwe Rietveld de snelste waren met resp. de vijfde en negende plek. Bij de M16 en J16 deden de roeiers voor het eerst mee aan een skiffwedstrijd. Die hebben daar veel ervaring opgedaan, de tegenstanders waren nog wat sneller.

5-3 | Einduitslag Hemus Driekwart

Stefan Slagter en Jelle Koopman zijn de winnaars, Ank Verrips snelste senior.

2015
15-12 De Maand van Hemus
31-12 Jaarpuzzel 2015
25-11 Maarten Hurkmans Amersfoorts Sportman van het Jaar 2015
15-10 De Maand van Hemus
26-9 23e Eemhead: foto's | uitslagen
13-9 Hemus op World Rowing Masters Regatta | trots op roeipakje
1-9 Klusploeg heeft Amersfoirde opgeknapt en omgebouwd tot scull-8
20-8 Monique van den Heuvel overleden; rouwkaart
15-8 De Maand van Hemus
15-8 Maarten Hurkmans gehuldigd door Hemus en Burgemeester Bolsius: foto | foto
8-8 MAARTEN HURKMANS MET JUNIOREN HOLLAND 8 WERELDKAMPIOEN in 5.51,74, USA tweede in 5.53,89: foto | foto | foto | foto | artikel NLroei
4-7 Lustrumvijfkamp en botendoop
4-7 Driemaal blik Ben van Brussel: in 2+, 2- bij J18 en 2- bij lichte nieuwelingen
1-7 Lustrumnummer De Maand van Hemus
28-6 Maarten Hurkmans winnaar in junioren-skiff tijdens Holland Beker
24-6 Natroweemus bij Hemus: foto's | uitslag | meer foto's
21-6 Blik voor Dames veteranen-vier bij Zwartewater Regatta
6-6 Blik voor Oetse Donner op ARB
31-5 Floor Hurkmans (12) wint Jeugd Tromp Boat Races
30-5 Winst voor Hemus-meisjes in Leerdam
30-5 Villa naar nieuwe bestemming zorgboerderij en pluktuin Blij op de boerderij in 't Zand: foto 1 | foto 2
27-5 Nieuwbouwcommissie in de schijnwerpers, Marco van der Eijk erelid
24-5 Blik voor Douwe Rietveld en Ben van Brussel op Westelijke Regatta
24-5 Zilver op EK voor Junioren-Holland-8 met Maarten Hurkmans
15-5 De Maand van Hemus
12-5 Drie Hemus-ploegen bij Elfstedenroeimarathon
3-5 Maarten Hurkmans nationaal kampioen in skiff bij jongens tot 18 jaar
3-5 Stefan Slagter 3e op NK | Jelle Koopman en Stefan Slagter op NK
19-4 Dames veteranen-vier wint AA-race
15-4 Waterschap schenkt bank
2-4 Video: Het vlot is af
30-3 Brandweer redt roeibak
28-3 Opening Huis van de Watersport: foto's | video 1 | video 2 | Feike Tibben bezorgt originele Eemkei terug | blog van de bouw
28-3 Meisjes-16-vier wint Jeugdhead
15-3 De Maand van Hemus
14-2 Hemus Driekwart: foto's | video | Winnaar Ben van Brussel
7-2 Hemus Ergometerkampioenschappen: film | foto's
17-2 Maarten Hurkmans Nederlands kampioen op de ergometer met nationaal record 6.00,2
2014
15-12 De Maand van Hemus
13-12 Tweede ronde Hemus Driekwart:
26-11 Maarten Hurkmans Amersfoorts Sporttalent van het Jaar: film | foto
9-11 Ben van Brussel wint Paul Veenemansprijs bij jongens-18, Rens de Vries tweede, Hugo Stins derde
8-11 Glas voor Cisca Kruijsdijk en Annemarie Kamp op de Linge
16-10 Hoogste punt Huis van de Watersport bereikt
15-10 De Maand van Hemus
27-9 22e Eemhead: bijna 1000 foto's | film
25-8 Eerste paal Huis van de Watersport:
10-8 Zilver voor Maarten Hurkmans op junioren-WK met Holland-J8+
15-7 De Maand van Hemus
12-7 Behendigheidsspelen voor de jeugd: film
8-7 Jeugdcoaches in het zonnetje
15-6 Hemus op TV Utrecht
14-6 Blikkenregen voor Hemusjeugd in Zaandam
6-6 Hemus bij opening Meander Medisch Centrum: film
18-5 Blik voor Anniek Verhagen bij de Spaarne Lenterace
16-5 Finish Hemus op Elfstedenroeimarathon
15-4 De Maand van Hemus
12-4 Doop 8+ Amersfoortse Berg
22-3 Succes op Head of the River: Blik voor Tulipani (4* dames veteranen-C), blik voor Ben van Brussel bij 4* jongens-16-combi, blik voor Maarten Hurkmans 4* jongens-18-combi
1-3 Sportwethouder Buijtelaar doopt de Vathorst
22-2 Hemus Ergometerkampioenschappen: foto's
15-2 De Maand van Hemus
15-2 Een serie leerzame video's van de Hemus Masterclasses
11-1 Nieuwe jeugdploegen gestart
2013
21-12
Winterse roeimarathon levert halve ton op
20-12
Eerste woonboten verplaatst
18-12
Boom vlak voor de kap vor de dijkverbetering
15-12 De Maand van Hemus
7-12
NK Indoorroeien
15-11 De Maand van Hemus
10-11
Winst in PVP: Stijn Kanters bij J18 en Ben van Brussel bij J16
28-9
Maarten Hurkmans wint Tromp Boat Races J16-1x
28-9
21e Eemhead
17-9
Gathouders zetten Villa recht
15-9 De Maand van Hemus
15-7 De Maand van Hemus
8-6
Toertocht op de Vecht
30-5
Acht Hemus-achten bij Natroweemus: foto en film
30-5
'Zin in beweging': leuk middagje bij Hemus
30-5
Schoolroeien in Amersfoortse Courant
15-5 De Maand van Hemus
10-4
Hugo Bos doopt Maatweg
10-4
Renovatie Maatweg
8-4
Seizoensstart DRQ
6-4
Uitslag Hemus Driekwart
11-3
Stijn Kanters in de skiff
2/3-3
Damesploegen in Brugge
15-2 De Maand van Hemus
9-2
Uitslag HEK
27-1
Hemusjeugd op de Ergohead
2012
15-12 De Maand van Hemus
15-11 De Maand van Hemus
28-10
Grachtentocht
28-10
Hemus bij de Juniorencompetitie in Lelystad
23-10
Schoolroeiers Lodenstein: laatste keer dit jaar
15-10 De Maand van Hemus met bijlage
7-10 Toertocht Nieuwkoop
7-10
Juniorencompetitie bij Hemus: fotoserie 1, fotoserie 2 en fotoserie 3
30-9
Leden van Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker bij Hemus
22-9
Twintigste Eemhead
25-8
Klusdag
31-7
Hemus bij de London Olympics
15-7 De Maand van Hemus
12-7
Toertocht bij RV Rijnland
1-7
Toeren in Vorpommern
15-6 De Maand van Hemus
27-5
Tulipani doen de Vogalonga
20-6
Natroweemus bij Hemus
15-4 De Maand van Hemus
7-4
Botendoop
18-3
De HOLA tijdens de Head
15-3 De Maand van Hemus
25-2
Eemoeverschoonmaak, ook in De Stad Amersfoort
12-2
Schaatsen naar Baarn
5-2
De Eem met sneeuw en ijs
14-1
Hans van Vonderen neemt De Koppel mee
14-1
Masterclass wedstrijdroeien
10-1
De roeibak arriveert
8-1
Nieuwjaarsborrel
5-1
Films van een wilde Eem bij Hemus
2011
19-12
Duikles door Ank Verrips
17-12
Hemus Driekwart
15-12 De Maand van Hemus
6-12
Gemeenteraad, behandeling financieel plan Huis van de Watersport
15-11 De Maand van Hemus
13-11
Lingebokaal
12-11
Masterclass boordroeien
6-11
Novembervieren
31-10
Schoolroeien Lodenstein
23-10
Goudse Mijl
16-10
Zomaar een zondagochtend
14-10
Het college van B&W doet een voorstel aan de gemeenteraad om ongeveer 225.000 euro te bestemmen voor de nieuwbouw van Hemus. Jaarlijks heeft de gemeente een half miljoen beschikbaar om voor 1/3 bij te dragen in investeringen van sportverenigingen. In 2011 is dit budget niet volledig benut. In eerdere raadsbesluiten in 2007 en 2009 is het financiële kader geschetst voor de nieuwbouw. Hemus heeft in augustus een plan ingediend dat binnen dat kader past. Ook het bedrag waar het nu over gaat past in de lijn van die eerdere raadsbesluiten. In de komende maanden zal het college een voorstel voor de financiering aan de raad voorleggen. Zie ook het bericht in De Stad Amersfoort.
8-10
Masterclass scullen
24-9
Aegir wint de negentiende Eemhead. Uitslagen en foto's
15-9 De Maand van Hemus met bijlage
3-9
Klusdag en botendoop
29-8
Schoolroeien Lodenstein: eerste les
15-6 De Maand van Hemus
5-6
Jet Passchier Nederlands kampioen in M18 8+. Foto en uitslagen.
2-6
De K VI gaat naar de vereniging 'Varend Oud Hout'
21-5
Feest bij de 21e verjaardag van Hemus
18-5
ALV
18-5
Roeien op de Rijn
15-5 De Maand van Hemus
10-5
De wethouder Sport hield een peiling in de gemeenteraad over de mogelijkheid om extra sportgelden uit te trekken om onze gewenste huisvesting op het voormalig MOB-terrein mogelijk te maken. Dat geld, dat lag moeilijk, maar de raadsfracties toonden zich wel bereid mee te denken. Deze motie werd door 34 van de 36 aanwezige raadsleden gesteund.
17-4
Toertocht Ronde Hoep
15-4 De Maand van Hemus
6-4
De Gemeente heeft vandaag een persbericht doen uitgaan over de huisvestingsplannen, samenhagend met de 'peiling' van de gemeenteraad over het Huis van de Watersport. Het persbericht is door diverse media overgenomen. Lees hier de reactie van Hemus. De Stad Amersfoort besteedt er aandacht aan. De ASF reageert op de peiling die het Amersfoortse College van B&W naar de raad gestuurd heeft.
27-3
Hemus Driekwart
7-3
De HOLA en de andere Hemus-8 tijdens de Head of the River.
5-3
Siebren Hazelhoff Roelfsema en Louis Stolper overall winnaars van Hemus Driekwart 2010-2011. Uitslagen
3-3
Scheve roeibak
19-2
Vertrek Oostveen, doop Meridiaan II en Slobeend
15-2 De Maand van Hemus
5-2
Anne-Lynn Paalvast en Egbert Broers winnen HEK: foto's en uitslagen
28-1
HOLA eet snert in de Villa
7-1
Roeibak in aanbouw
5-1
De Stad Amersfoort over de huisvesting van Hemus
1-1
Schoonmaakteam Ploeg van het Jaar
1-1
Nieuwjaarsborrel
2010
15-12 De Maand van Hemus
10-12
Veiling voor het komende lustrum
15-11 De Maand van Hemus
30-10
Botenschoonmaakdag
24-10
Tweemaal blik op Goudse Mijl
17-10
NJTK
15-10 De Maand van Hemus met bijlage
25-9
Achttiende Eemhead
15-9 De Maand van Hemus
28-8
Eerste paal ziekenhuis en botendoop
14-8
Opgeknapt botenterrein
13-8
Opknapbeurt botenterrein
10-8
Roeien in Schotland
15-7 De Maand van Hemus
15-6 De Maand van Hemus
12-6
Lustrumfeest
6-6
Brauns|Mourits weer blik tijdens Dommelregatta
25-5
KRAS Schoolroeikampioenschappen
23-5
Blik voor Rieneke Gerkema bij Westelijke Regatta
15-5 De Maand van Hemus
10-5
Elfstedentocht
26-4
GIBO Groep nieuwe Vriend van Hemus
17-4
Hemus Eco6 tweede in Hart van Holland
15-4 De Maand van Hemus
9-4
Gebagger
3-4
Afroeien
3-4
Hemus wordt 20 jaar oud
3-4
Schoonmaak Eemoevers
6-3
Afbraak terras voor werk aan beschoeiing
3-3
Provincie stemt in met het Huis van de Watersport
22-1
Joleen Hakker is Soester Sportvrouw van het jaar 2009
20-1
Hemus on Ice: Loosdrecht
15-1 De Maand van Hemus
2009
15-12
De Maand van Hemus - november/december 2009
21-11
Hemusjongeren op het NJTK
8-11
Grachtentocht
30-10
De Maand van Hemus - oktober 2009
26-9
Zeventiende Eemhead
31-8
Eisen en ambities Huis van de Watersport
30-8
De Maand van Hemus - september 2009
24-8
Vernieuwing van het vlot
22+23-8
Het Opzoomer- en Klusweekend
6-7
Het wisselvlot verplaatst
30-6
De Maand van Hemus - juli/augustus 2009
28-6
Natroweemus
28-5
Barbecue met ALV
24-5
Elfstedentocht: fotoserie 1 en fotoserie 2
22-5
Frieslandkamp voor de jeugd
17-5
KRAS: de Amersfoortse Schoolroeikampioenschappen
30-3
De Maand van Hemus - april 2009
21-3
HOLA bij de Head
7-3
Nieuwe lichting afgeroeid
7-3
Hemus Driekwart: einduitslag en foto's en filmpje:
28-2
De Maand van Hemus - maart 2009
22-2
De Winter van Hemus:
21-2
Botendoop
14-2
Hemus On Ice
30-1
De Maand van Hemus - februari 2009
25-1
Eemus
24-1
Hemus Driekwart: uitslagen en foto's
11-1
Koude winter
10-1
  Uitslagen HEK
2008
14-12
Hemus Driekwart: uitslagen en foto's
30-11
De Maand van Hemus - december 2008
30-10
De Maand van Hemus - november 2008
20-10
NJTK
30-9
De Maand van Hemus - september 2008
27-9
Zestiende Eemhead
Beelden van Omroep Amersfoort
30-8
Opzomeren
24-8
Raboestocht
30-6
De Maand van Hemus - juli 2008
18-6
Hemus wint Natroweemus
11-6
Artikel in het AD
7-6
Foto's Juniorencompetitie
7-6
Rieneke Gerkema Nederlands kampioen 2x
30-5
De Maand van Hemus - juni 2008
25-5
Spaarne Lenterace
24-5
KRAS
17-5
Hemusjeugd op bezoek in Naarden
15-5
Elfstedentoerweek
2-5
Elfstedentocht: fotoserie 1, fotoserie 2 en fotoserie 3
30-4
Jongerenweekend Friesland: foto's en film:
26-4
Officiële opening van de Malebrug
De fietsbrug bij het gemaal Malesluis wordt in gebruik genomen. Veel Hemus en De Eem op het water. Beelden van Omroep Amersfoort.
20-4
Ronde-Hoeptocht
2-4
Botendoop:
30-3
De Maand van Hemus - april 2008
29-3
Afgeroeid
29-2
De Maand van Hemus - maart 2008
30-1
De Maand van Hemus - februari 2008
15-1
Hemus Ergometerkampioenschappen - Beelden van Omroep Amersfoort
6-1
Doop Armando en Nieuwjaarsborrel
2007
15-12
De Maand van Hemus - december 2007 / januari 2008
28-11
Bert van der Wal 80
4-11
Grachtentocht
30-10
De Maand van Hemus - november 2007
8-10
Botendoop
Een serie skiffs en de veiligheids-/coachboot worden gedoopt. Beelden van Omroep Amersfoort.
30-9
De Maand van Hemus - oktober 2007
29-9
Vijftiende Eemhead
30-8
De Maand van Hemus - september 2007
7-7
Afroeien
7-7
Foto's van inklimmen in het Bosbad
30-6
De Maand van Hemus - juli/augustus 2007
26-6
Sloop coachboot
26-6
Klusploeg in de krant
16/23-6
Finale Juniorencompetitie
23-6
Midzomertocht in regen gesmoord
13-6
Verslag hearing Huis van de Watersport (alleen voor leden).
9-6
Zomerfeest
2-6
Foto's en uitslag van KRAS 2007.
30-5
De Maand van Hemus - juni 2007
19-5
Atla gezonken door woest varende schottelboten.
19-5
Roeischool
18/19-5
Hemus 2e in mix-klassement van ingekorte Elfstedentocht 2007
13-5
Eemlint definitief naar Hemus
9-5
Door de Utrechtse grachten
30-4
De Maand van Hemus - mei 2007
7-4
De Eem in het radioprogramma Vroege Vogels
7-4
Afroeien
7-4
Joleen in de krant
30-3
De Maand van Hemus - april 2007
25-3
Head
17/18-3
Heineken Vierkamp
10-3
Schoonmaak Eemoevers
10-3
Afroeifestijn
27-2
De Maand van Hemus - maart 2007
21-2
Huis-aan-huisblad 'De Stad Amersfoort' over Het Huis van de Watersport
20-2
Gemeentelijke brochure over het nieuwe ziekenhuis
30-1
De Maand van Hemus - februari 2007
13-1
Hemus Ergometerkampioenschappen: uitslag en foto's
7-1
Doop van de Grebbeliniedijk door Piet Besselink van DHV
2006
30-11
De Maand van Hemus - december 2006 / januari 2007
25-11
Foto's Novembervieren
18-11
Foto's NJTK
4-11
Foto's Juniorencompetitie
30-10
De Maand van Hemus - november 2006
1-10
De Maand van Hemus - oktober 2006
30-9
Veertiende Eemhead
16-9
Hemus bij onthulling Sassiaan
10-9
Film: Phil Birch bouwt transparante C1
30-8
De Maand van Hemus - september 2006
19-7
'Zienswijze' van Hemus op Bestemmingsplan Maatweg
8-7
Afroeifestijn
30-6
De Maand van Hemus - juli/augustus 2006
17-6
Berend, Lotte, Daniël, Bruno en Tonnie bij wedstrijden RIC
12-6
Gemeentelijke plankaart MOB-terrein
2-6
  Uitslagen Nationale Schoolroeikampioenschappen
30-5
De Maand van Hemus - juni 2006
26-5
Elfstedentocht
20-5
KRAS: uitslag en foto's
30-4
De Maand van Hemus - mei 2006
22-4
Eemlintrace 2006
2-4
Jeugdhead en Tweehead
30-3
De Maand van Hemus - april 2006
19-3
de Head: foto's en een filmpje van de onverstoorbaar varende Hemusmannen
11-3
Afroeien
15-2
De Maand van Hemus - februari/maart 2006
17-1
Tekst en foto's van inspraak bij gemeenteraad over huisvesting
14-1
Uitslagen en foto's van de Hemus Ergometerkampioenschappen 2006
30-12
De Maand van Hemus - januari 2006
2005
30-12
  Wedstrijdstatistieken 2005
13-11
Novembervieren
12-11
Sloeproeien in de Snertrace
30-10
De Maand van Hemus - november 2005
30-9
De Maand van Hemus - oktober 2005
24-9
Dertiende Eemhead
30-8
De Maand van Hemus - september 2005
30-6
De Maand van Hemus - juli 2005
13-6
Roeien op de Elbe bij Dresden
4-6
Wijnand Schoemakers en Joost Jurres Nederlands kampioen: uitslagen | foto's
30-5
De Maand van Hemus - juni 2005
27-5
Rottetocht
21-5
KRAS / Kampioenschappen Roeien voor Amersfoortse Scholieren
15-5
Spaarne Lenterace
12-5
Praktijkschool De Borgwal te gast
6-5
Elfstedentocht
1-5
Ronde-Hoeptocht
30-5
De Maand van Hemus - mei 2005
15-4
Eemlintrace: uitslagen | foto's
15-4
Loods opnieuw ingericht
2-4
Afgeroeidenfestijn
2-4
Afroeien
2-4
Lustrumfeest
30-3
De Maand van Hemus - maart 2005
19-3
Head of the River
19-3
Heineken Vierkamp
19-3
Start schoolroeien
12-3
Schoonmaak Eemoever en Hemusterrein
12-3
Coachboot te water gelaten
9-3
Opnieuw gemeenteraad over huisvesting: verslag | artikel Amersfoortse Courant
28-2
De Maand van Hemus - januari/februari 2005
21-2
Huisvesting Hemus in gemeenteraad: vergaderstukken | pleidooi Hemus voor het Huis van de Watersport | verslag | foto's | persbericht
19-2
Huisvesting Hemus in gemeenteraad: artikel Amersfoortse Courant
15-1
Hemus Ergometerkampioenschappen 2005: uitslagen en foto's
2004
31-12
Eva Nielen en Debora van Herpen Ploeg van het Jaar 2004.
20-12
De Maand van Hemus - december 2004
19-12
Nederlandse Kampioenschappen Indoorroeien
5-12
Hel van het Noorden
21-11
NJTK fotoserie 1 en fotoserie 2
21-11
Suikerrace
14-11
Grachtentocht
31-10
Novembervieren
30-10
De Maand van Hemus - oktober 2004 met een film bij het artikel 'Gladder roeien'='syncopated rowing'
30-9
De Maand van Hemus - september 2004
25-9
Twaalfde DHV Eemhead
17-9
Gemeenteraadsleden in de boot met verslagen van Ruud Schulten (BPA) en Raphaël Smit (Leefbaar Amersfoort)
12-9
Amstelmarathon
4-9
Roeischooluitje met nieuwe leden
30-8
De Maand van Hemus - augustus 2004
27/29-8
Jeugdweekend Meppen
augustus
Jeugd op ZRB
28-8
HACK
30-6
De Maand van Hemus - juni 2004
27-6
Jeugd in Harkstede
10/14-6
Roeien in Berlijn
juni
De jeugd op de slotwedstrijden op de Bosbaan
6-6
In memoriam Jos van der Meer
30-5
De Maand van Hemus - mei 2004
21/22-5
Winst in Elfstedentocht
14-5
The Invaders: een band met veel Hemus erin
13-5
Marien in Ringvaart Regatta
30-4
De Maand van Hemus - april 2004
28-4
Ronde-Hoeptocht
30-3
De Maand van Hemus - maart 2004
28-2
De Maand van Hemus - januari/februari 2004
24-1
Uitslagen en foto's van de HEK
2003
23-12
De Maand van Hemus - december 2003
20-12
Snert bij Hemus Wintertrial
30-11
De Maand van Hemus - november 2003
16-11
Sinterklaas arriveert per wherry
30-10
De Maand van Hemus - oktober 2003
30-9
De Maand van Hemus - september 2003
27-9
Elfde DHV Eemhead
12-9
Hemus op Keistadfeesten
20-8
De Maand van Hemus - juli/augustus 2003
30-8
De eerste HACK: Hemus Algemene Clubkampioenschappen
12-7
Afroeien
10-7
Training voor Jersey - Carteret
6-7
Renate Schoemakers won de M18 8+ in combinatie met de Hoop bij NSRF
30-6
De Maand van Hemus - juni 2003
30-6
Winst Noordhollandtocht
28/29-6
Midzomernachttocht
28-6
Noordhollandtocht
27-6
Gymleraren op bezoek
26-6
Huisvestingsledenbijeenkomst
19/23-6
Roeien in Angers
22-6
FFF8 wint Zwartewaterregatta: verslag en foto's
15-6
De Maand van Hemus - huisvestingsspecial juni 2003
7-6
Foto's 'kanoeien'
30-5
De Maand van Hemus - mei 2003
25-5
Elfstedentocht: verslag
18-5
Spaarne Lenterace
30-4
De Maand van Hemus - april 2003
22-4
Uitwisselingen met Vada en met Panta Rhei
27-4
In de Telegraaf over de winnaars van de Eemlintrace
30-3
De Maand van Hemus - maart 2003
23-3
De Head in foto's
27-2
De Maand van Hemus - februari 2003
6-2
Foto-impressie Hemus op Radio Utrecht
30-1
De Maand van Hemus - januari 2003
19-1
Verslag Ergohead
11-1
Hemus Ergometerkampioenschappen en meningen over HEK 2004
6-1
Ploeg van het Jaar
2002
22-12
Stukken van de ALV.
16-11
Eva Nielen wint bij NK Indoorroeien
16-11
Paul Venemansprijs
26/27-10
Jeugddag
28-9
De tiende Eemhead: foto's en uitslagen en uit de Amersfoortse Courant
8-9
Cottwich Ragatta
7-9
Afroeien
31-8
Trainingsweekend in Steenwijk
30-8
Mayennetocht
27/28-7
Klusweekend
20-7
Afroeien en Agnes Reitsma coach van het jaar
20-7
Afroeien en coach van het jaar
20-7
Foto's ALV
20-7
Afroeien
7-7
Botendoop
28-6
Zondagsroeiers in York
22-6
Foto's van de Midzomernachttocht
19-6
Wedstrijden in Zwolle: foto's
22-5
Foto's van de Ringvaart Regatta
19-5
Wedstrijden op de Bosbaan: foto's
16-5
ALV: notulen, het volledige verhaal over Puber Hemus en foto's
10-5
Elfstedentocht: uitslag, foto's, en uit de NRC van 13 mei
17-4
Midweek Bollentocht
14-4
Eemlintrace: foto's en de uitslag
6-4
Head of the River in Amsterdam.
9-3
Wedstrijden in Brugge: verslag.
2-3
Winterwedstrijden in Delft.
10-2
Hemus Midwintertocht in Amsterdam.
12-1 Uitslagen en foto's van de HEK en het verslag uit de Amersfoortse Courant
6-1 Verkiezing 'Ploeg van het jaar'.
2001
25-11 Speciale regels voor 't Sasje
22-11 Plannen met de Eemhaven
20-11 Verslag ALV
15-11 Pleidooi voor een coachpad
27-10 De Tromprace: uitslagen en foto's
13-10 De Vechtrace
10-10 In 2008: nieuwe buren!
30-9 Aankondiging in- en outdoortraining winter 2001/2002
28-9 Uitslagen en foto's van de negende DHV Eemhead.
22-9 Burgemeester Van Vliet doopt Sasje en Kleine Koppel
20-9 Het Boten-adoptieplan
9-9 Winst voor HV2- op Cottwich-Almelo Regatta
18-8 Roeiers in een kano, kanoërs in een roeiboot...
1-8 Hemus toert door Parijs 
21-7 Afroeien
30-6 Blik voor Bart Buiskool op Midzomervechtrace
29-6 Overwinning DHV op Argo Sprint
24-6 Overwinning in Zwarte Water Regatta
23-6 Onze eigen Midzomeravondtocht
16-6 Vlootschouw op watersportdag
12-6 Stukken ALV 12 juni 2001
10-6 Hemus wint in Den Bosch
3-6 Stormachtige ZHRB
1-6 Indoortrainer gezocht
30-5 Eerste plaats voor Hemus Jeugd
23-5 Hemus wint Ringvaart Regatta
16-5 Bijzondere voorjaarsvergadering
28-4 Blik of geen blik? Batavierenrace
19-4 Elfstedentocht afgelast
11-4 Nieuwe lente, nieuwe  leden
11-4 Nieuw hek, nieuwe sleutel
10-4 Verslag van de Skiffhead
27-3 Head of the River 2001 
23-3 Saskia en Serge in de boot genomen
11-3 Blik in Brugge
6-3 Roeiwensen in de Eemhaven
26-2 Dames 7e op Gyas-Hunze
20-1 Dames Acht bijt spits af
14-1 Uitlsag HEK ter discussie...
13-1 De HEK is gestreden!
januari Winter
6-1 Hemus on wheels
5-1 Hemus Ergometer Kampioenschappen
2000
24-12 Nieuws van de gemeente Amersfoort en andere zaken
26-11 Buurtbewoners ongerust over plannen fietspad
18-11 Leonie Walta over de Paul Veenemansprijs
11-11 De Lingebokaal
9-11 Stukken najaarsvergadering
5-11 In New York loopt Aldert de marathon
22-10 Hemus prominent in regionale pers
30-9 Uitslagen achtste DHV Eemhead plus foto's
zomer Gathouders schenken en bouwen terras
mei Elfstedentocht
2-4 Feest in de kantine van de hockeyclub ter gelegenheid van het tweede lustrum.
maart Head of the River Amstel
1999
november Lingebokaal
25-9 Uitslagen zevende Eemhead
4-9 Villa Hemus wordt officieel geopend
17-5 Villa Hemus wordt gebouwd
1998
26-9 Zesde Eemhead
2-7 Clubuis de Geus brandt af na brandstichting.
Foto's: Martijn van der Kamp - met dank aan Brandweer Amersfoort
 
 
 
mei Elfsteden Roeimarathon
maart Head of the River Amstel

1997
27-9 Vijfde Eemhead, en tevens de eerste open Eemhead. Hemus verslaat - na de regatta in 1991 - voor het eerst De Eem.
1-7 De eerste tekeningen voor een definitieve huisvesting
Architect en roeier Johan Koopman maakte in 1997 de eerste schetsen voor een eigen huisvesting van Hemus.
1996
28-9 Vierde Eemhead.
maart Head of the River
1995
11-11 Eerste lustrumfeest, gehouden in het Nieuw Eemland.
23-9 Derde Eemhead. De Eem wint met 24 seconden verschil.
15-7 De werkplaatsloods, gekocht bij ROB, arriveert bij Hemus
zomer Toertocht bij Euros
mei Elfsteden Roeimarathon
maart Head of the River Amstel
1994
24-9 Tweede Eemhead. De Eem wint met 1 minuut verschil.
24-9 Albert Dragt, voorzitter van de DHV Personeelsvereniging, doopt de 8+ Amersfoirde.
21-5 Videoroeien
mei Hemus doet voor de tweede keer mee aan de Elfsteden Roeimarathon
1993
27-11 Bart Buiskool benoemd tot Kei van het Jaar.
25-9 Eerste Eemhead
In totaal 10 ploegen van Hemus en De Eem doen mee aan de allereerste Eemhead. In het hoofdnummer verslaat de H8+ van De Eem met 29.04 die van Hemus met 37 seconden. Het verslag en de uitslagen:
25-9 Drijvend clubhuis Geus officieel geopend door het echtpaar Elzenaar

Het drijvend clubgebouw, dat in maart vanuit Zutphen naar Amersfoort versleept was, wordt officieel in gebruik genomen tijdens de eerste Eemhead. Interview met Tiemen de Lange.
Eerst (1 minuuut 40 seconden) stilstaand beeld van de vaart van de Geus over de Eem, gevolgd door een reportage van Omroep Amersfoort.
zomer Clubkampioenschappen
26-5 Videoroeien met commentaar van Chris van Winden
21-5 Hemus doet voor het eerst mee aan de Elfsteden Roeimarathon en werd 22e.
25-4 Bart Buiskool wint het allereerste Hemus-blik in de skiff bij Amersloot-Alkmaar.
28-3 Voor het eerst doet een Hemus H8+ mee met de Head of the River. Ze werden 35e.
10-3 Drijvend clubhuis arriveert bij Hemus na drie dagen varen vanaf WSV Gelre in Zutphen.
1992
28-9 Dit jaar geen roeiregatta Baarn - Amersfoort / Eemhead
6-1 Stork Bronswerk schenkt Hemus een C2*, de Stork
1991
28-9 Wethouder Brugman opent de roeiaccomodatie van Hemus
28-9 De eerste roeiregatta Baarn-Amersfoort tussen De Eem en Hemus. Hemus wint in 39 minuten.
6-7 De plek bij Elzenaar wordt in gebruik genomen en feestelijke tewaterlating van de eerste Hemusboten
1-5 Vanaf nu huurt Hemus een loods van Elzenaar
21-4 Hemus roeit voor het eerst: in Baarn
24-3 Hemuslid Piet Kunst roeit de Head of the River in een veteranenacht van Proteus.
februari Hemus koopt na een aantal krijgertjes zijn eerste boot, de 4+ Atla.
1990
oktober De eerste indoortraining.
29-9 Het bestuur bekijkt een mogelijke vestigingsplaats
Een plek die met de kennis van nu best wel betekenis heeft gekregen.
29-9 Het bestuur laat zich informeren in Baarn
19-5 Open dag
Hemus had nog geen plek, geen loods, maar wel leden en een open dag om meer leden te werven.
Op het Valleikanaal.
24-4 Guus, Wilco en Tiemen gaan naar de notaris.
2-4 Oprichting Roeivereniging Hemus, om 22.55 uur ten huize van Wilco Hoevers en Annemieke Schriemer.
Het oprichtingsbestuur bestond uit alle leden van het eerste uur: Op de foto achteraan: Bert Poelert en Tiemen de Lange (secretaris); vooraan: Karen van Tol, Annemieke Schriemer, Guus de Jong (voorzitter), Krijn Kraak; fotograaf: Wilco Hoevers (penningmeester). Bestuurslid Philip Whittle ontbreekt op de foto.


8-2 De eerste twee berichten in de pers over roeiplannen in Amersfoort
Op 8 februari 1990 besteede Amersfoort Nu een berichtje aan een oproep van Guus de Jong. De Amersfoortse Courant deed dat op 22 februari wat uitgebreider over.

Water kouder dan 15 graden?
Als je omslaat dreigt koude-shock en onderkoeling. Denk na over de risico's. Lees de aanbevelingen!
Wind en temperatuur
Weergegevens 24 april 21:15
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: geen
Temperatuur bij Hemus:
Lucht 4,9° Water 10,2°
Rood licht = algeheel roeiverbod
Oranje licht = roeien toegestaan tot de hoogspanningslijnen als er bij Hemus geen golfslag is
Veiligheid
Lees hier wanneer er een vaarverbod is.
 • windwaarschuwing 8 of meer voor KNMI-regio IJsselmeer
 • bij windwaarschuwing 7: roeien toegestaan tot hoogspanningslijn als er geen golfslag is bij Hemus
 • temperatuur bij de loods 0 graden of lager
 • drijfijs, hoe weinig ook
 • dichte mist
 • onweer
 • van zonsondergang tot zonsopgang
In al deze gevallen is er een vaarverbod, ook als er geen bordje hangt, en ook als het stoplicht niet brandt.
Verder: alleen roeien als je dat na kennis genomen te hebben van de Checklist Veilig Roeien zelf verantwoord vindt.
Fel-oranje of fel-gele kleding is verplicht voor stuur/slag en boeg.
Omgeslagen? Ga zo snel mogelijk naar de kant. Gebruik de boot evt. als drijflichaam. Soms kun je inklimmen, leer hoe je in de boot moet klimmen.
Lees ook de veiligheidsinformatie van de KNRB.
Neem in de boot altijd een mobieltje mee met daarin Hemus (033 466 9860), clubhuis Baarn (035 541 3216) en brandweer (033 469 4000).
Bij echte nood - onderkoeling, verwondingen en erger: 112 bellen.

Onveilige situatie?
Laat het ons weten: veiligheid@hemus.nl.
Trek je het gebeuren je persoonlijk aan, mail dan aan de vertrouwenscontactpersoon.
Onweer(swaarschuwing)?
Bij onweer of dreigend onweer geldt altijd een algeheel roeiverbod. Houd hiervoor zelf de verwachting in de gaten.
Drukte op het water
Blijf ver van gemotoriseerde scheepvaart af. Rondmaken, stilliggen alleen op veilige plekken, dus niet in bochten e.d. Hou goed stuurboordwal. Anticipeer!
Let altijd op: op pontons, werkschepen en vrachtvaarders. Kijk vaak om!
Bij Hemus geldt een algeheel parkeerverbod.
Webcam
Het weer
1 buienradar
2 meer weer hier
Twitbook
Hemus twittert soms en zit op facebook.
KNRB-cursussen
De KNRB biedt opleidingen tot roei-instructeur. Wil je meedoen, meld je dan aan bij roeischool@hemus.nl. Als je minstens twee jaar instructie gaat geven, betaalt Hemus je cursusgeld.